Ελλάδα

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες στην Ελλάδα - Το προανήγγειλε ο Πιερρακάκης

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες στην Ελλάδα - Το προανήγγειλε ο Πιερρακάκης

Ποιες είναι οι τέσσερις προτάσεις που επεξεργάζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη την χώρα αλλάζουν. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε και στις ψηφιακές υπογραφές και την ψηφιακή ταυτότητα που ρυθμίζονται στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στην δημοπρασία του φάσματος 5G.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η καινοτομία δεν θα έρθει με το κράτος, θα έρθει με την αγορά, το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για τον νόμο για το 5G που θα καταθέσουμε τον Σεπτέμβριο, προτείνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας να είμαστε η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο ταμείο, χρησιμοποιώντας τα χρήματα της δημοπρασίας του 5G, που θα τα επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, σε start ups και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η δημοπρασία φάσματος του 5G θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους κι από το 2021 και έπειτα θα είμαστε σε θέση πλέον να έχουμε κάλυψη από δίκτυα 5 σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας».

Όσον αφορά στην αλλαγή στους ταχυδρομικούς κώδικες, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης κι όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη την χώρα – τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτή την στιγμή δεν σου δίνουν καμιά πληροφορία». Αναφερόμενος, μάλιστα, στην αντίστοιχη υπηρεσία της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, τόνισε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο «μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του ίντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρείες courier. Δουλειά του κράτους είναι να φτιάχνει ρυθμίσεις και να φέρνει το αύριο στο τώρα και επίσης να βοηθά να γεννιούνται βιομηχανικές ιδέες. Πρέπει να έρθουμε και σπρώξουμε την γέννηση ιδεών».

Ποιες είναι οι τέσσερις προτάσεις

Τέσσερις είναι συνολικά οι προτάσεις για την αλλαγή στους ταχυδρομικούς κώδικες, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το ethnos.gr. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ethnos.gr, οι προτάσεις που επεξεργάζεται εδώ και μήνες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι οι εξής:

Πρώτη πρόταση

Η πρώτη πρόταση υλοποίησης αφορά σε σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων επτά ψηφίων που κάνουν χρήση τόσο αλφαβητικών όσο και αριθμητικών χαρακτήρων. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μορφή ΤΚ έχει ως εξής: Α Α Β Γ Γ Δ Δ (όπου: Α: Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση, Β: Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακής ενότητας, Γ: Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε μικρότερες γεωγραφικές/διοικητικές υποδιαιρέσεις και μπορεί να αντιστοιχούν στα εξής: - Γειτονιές (για αστικές περιοχές μεγάλων πόλεων όπου τα πολεοδομικά συγκροτήματα χαρακτηρίζονται από συνέχεια του οικιστικού ιστού εντός της γεωγραφικής περιοχής δικαιοδοσίας του δήμου) - Οικισμοί / Χωριά (όπου ο οικιστικός ιστός δεν είναι συνεχής εντός της γεωγραφικής περιοχής δικαιοδοσίας του δήμου), Δ: Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν σε κωδικό δρόμου εντός γειτονιάς/οικισμού/χωριού.

Με τη συγκκριμένη πρόταση η κάθε θέση της Επικράτειας θα έχει τον ΤΚ του εγγύτερου δρόμου, αν βρίσκεται σε απόσταση σχετικά κοντινή (π.χ. 30 μ). Οι θέσεις μακριά από τους δρόμους θα έχουν για τον κωδικό του υπερπολυγώνου. Η προετοιμασία του συστήματος θα απαιτήσει διάστημα 18 μηνών και έχει προυπολογισμό 1.765.000 ευρώ και ετήσιο κόστος συντήρησης 330.000 ευρώ.

Ο κάθε ΤΚ θα αντιστοιχεί περίπου σε 43 κτίρια όταν μέχρι τώρα μπορεί και να αντιστοιχούσε σε πολλά χωριά με εκατοντάδες ή χιλιάδες κτίρια, χωρίς οδαρίθμηση. Τα σημαντικότερα οφέλη θα γίνουν εμφανή σε περιοχές με διπλή ονομασία οδών (π.χ. στην Αρτέμιδα), σε μικρούς οικισμούς χωρίς ονόματα οδών και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Επίσης, το εν λόγω σύστημα προβλέπει την δημιουργία αντιστοίχισης ενός ΤΚ με συγκεκριμένα κτήρια και περιοχές σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος (ΒΙΠΕ, Λιμάνια κλπ). Η δημιουργία του ΤΚ σε επίπεδο δρόμου διευκολύνει την δρομολόγηση των διανομέων και βοηθά σε μέγιστο βαθμό τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής συνδυάζοντας την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους – χρόνου που απαιτείται. Τέλος, ο συνδυασμός των ανωτέρω οφελών θα δημιουργήσει σημαντική εξοικονόμηση κόστους

Δεύτερη πρόταση

Η πρόταση αποτελεί παραλλαγή της πρώτης και διαφέρει από αυτήν στα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δεν αποτυπώνει πληροφορία οικισμού/χωριού, γειτονιάς
  • Κάνει χρήση της πληροφορίας του «οικοδομικού τετραγώνου»
  • Δεν παρέχει ακρίβεια σε επίπεδο δρόμου.

Η προτεινόμενη μορφή ΤΚ έχει ως εξής: Α Α Β Γ Γ Γ όπου: ΑΑ: Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση, Β: Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακής ενότητας, ΓΓΓ: Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν στα οικοδομικά τετράγωνα κάθε δήμου.

Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να εφαρμοσθεί ως έχει σε πρώτη φάση αλλά παρέχει τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας, η οποία, με την προσθήκη δύο ακόμα ψηφίων μπορεί να φτάσει σε επίπεδο κτηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή θα προστεθούν στο τέλος δύο αλφαβητικοί χαρακτήρες ώστε ια κάθε οικοδομικό τετράγωνο να υπάρχει δυνατότητα αντιστοίχισης μέχρι και 144 κτηρίων, πλήθος που υπερκαλύπτει κάθε πιθανή μελλοντική ανάγκη αποτύπωσης κτηρίων παρέχοντας επιπλέον τη δυνατότητα δέσμευσης μέρος του εύρους για ενδεχόμενη σήμανση κτηρίων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης υπολογίζεται σε 16 μήνες, ενώ για την επέκταση του συστήματος με τα δύο πρόσθετα στοιχεία θα απαιτηθούν άλλοι δύο μήνες. Το κόστος υλοποίησης ανέρχεται σε 1.485.000 ευρώ και το ετήσιο κόστος συντήρησης εκτιμάται σε 330.000 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της διαβούλευσης, τα αναμενόμενα οφέλη της συγκεκριμένης πρότασης ποικίλουν καθώς:

  • Στις πόλεις και στους οικισμούς ο νέος ΤΚ περιορίζεται σε λίγες ιδιοκτησίες
  • Στις εκτός σχεδίου περιοχές περιορίζεται κατά πολύ η έκταση που καλύπτει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.
  • Τα σημαντικότερα οφέλη θα γίνουν εμφανή σε περιοχές με διπλή ονομασία οδών, σε μικρούς οικισμούς χωρίς ονόματα οδών και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μεγαλώνει σημαντικά η ακρίβεια του ΤΚ καθώς πλέον ένας ΤΚ φορά σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο κατά μέσο όρο αποτελείται από 10 έως 15 κτήρια στις αστικές περιοχές, ενώ στις αγροτικές περιοχές δημιουργούνται οικοδομικά «τετράγωνα» τα οποία συνήθως αφορούν σε ένα μέρος του οικισμού.

Τρίτη πρόταση

Η τρίτη πρόταση υλοποίησης αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ΤΚ, το οποίο πλέον θα παρέχει ακρίβεια σε επίπεδο δρόμου.

Ουσιαστικά στα υφιστάμενα πέντε αριθμητικά ψηφία προστίθενται άλλα τρία (ένα αλφαβητικό και δύο αριθμητικά) παρέχοντας την επιπλέον πληροφορία στις ήδη αντιστοιχισμένες γεωγραφικές περιοχές. Η προτεινόμενη μορφή έχει ως εξής: Α Α Α Α Α Β Γ Γ όπου: Α: Αριθμητικά ψηφία που αντιστοιχούν στον υφιστάμενο ΤΚ που ανήκει η διεύθυνση, Β: Αλφαβητικό ψηφίο που αντιστοιχεί σε μια επιπλέον γεωγραφική υποδιαίρεση του υφιστάμενου ΤΚ, Γ: Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν σε κωδικό δρόμου εντός της ανωτέρω νέας γεωγραφικής υποδιαίρεσης.

Ο χρόνος υλοποίησης υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 18 μήνες και το κόστος σε 1.720.000 με ετήσιο κόστος συντήρησης 280.000 ευρώ.

Τέταρτη πρόταση

Η τέταρτη πρόταση αποτελεί μία εκδοχή του EIRCODE για την Ελλάδα. Η προτεινόμενη μορφή ΤΚ σύμφωνα έχει ως εξής: Α Α Β Γ Δ Ε Ζ.

Τα επτά αυτά ψηφία είναι κατά περίπτωση: Για τις πόλεις και τα χωριά με πληθυσμό άνω των 5,000 κατοίκων (περίπου 250 πόλεις): ΑΑ: Αλφαβητικά ψηφία, Β: Αριθμητικό ψηφίο, που μαζί με τα 2 πρώτα έχουν την έννοια της ‘περιοχής’, ΓΔΕ: Αριθμητικά ψηφία που είναι τμήματα οικοδομικού τετραγώνου, Ζ: Αριθμητικό ψηφίο, για το κτίριο.

Για τα χωριά με πληθυσμό κάτω των 5,000 κατοίκων και τις αγροτικές περιοχές: ΑΑ: Αλφαβητικά ψηφία, ΒΓ: Αριθμητικά ψηφία, που μαζί με τα δύο πρώτα έχουν την έννοια της δημοτικής ενότητας, ΔΕΖ: Αριθμητικά ψηφία, για τα κτίρια.

Η συγκεκριμένη δομή παράγει 14,400,000 συνδυασμούς. Ο λόγος που ακολουθούνται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με τις περιοχές αναφοράς – όπως επισημαίνεται - είναι για να επιτευχθεί υψηλή ακρίβεια (σε επίπεδο κτιρίου) και γεωγραφική συνάφεια (διπλανά κτίρια να έχουν κοινό ‘πολύγωνο αναφοράς’) με μόλις επτά ψηφία.

Η πρόταση έχει ορίζοντα υλοποίησης τους κατά προσέγγιση 18 μήνες και εκτιμώμενο προυπολογισμό ύψους 2.070.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος συντήρησης εκτιμάται σε 380.000 ευρώ. Στο υπό διαβούλευση κείμενο επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο επίπεδο ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλησίον δρόμος, κάθε κτίριο θα πάρει έναν ΤΚ. Τα διαμερίσματα και τα κτίρια έχουν ήδη καταγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο που έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο των αστικών κέντρων της χώρας.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, με χρήση αλγόριθμων αυτόματης αναγνώρισης κτιρίων σε αεροφωτογραφίες, η σχεδίαση των σημείων των κτιρίων είναι ευκολότερη σε σχέση με σχεδίαση π.χ. δρόμων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι απαραίτητο να γίνει οπτικός ποιοτικός έλεγχος στο σύνολο της χώρας γεγονός που θα επηρεάσει το κόστος των εργασιών.

Βάσει της πρότασης θα υπάρξει άμεση διασύνδεση με το Κτηματολόγιο. Ο νέος ΤΚ αποτελεί την «ιδιοκτησία» του Κτηματολογίου, απλά με λιγότερα ψηφία. Όταν θα εντάσσονται και νέες περιοχές, δεδομένου ότι θα έχουν συγκεντρωθεί τα κτίρια (ως σημεία), ο ΤΚ θα αντιστοιχίζεται αυτόματα με το ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου).

Στα μειονεκτήματα της πρότασης επισημαίνονται το πλήθος των ψηφίων (επτά συνολικά), η κατάργηση της λογικής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας. Επιπλέον τα ψηφία δεν μπορούν να οδηγήσουν συνειρμικά σε αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή και είναι ιδιαίτερα δυσχερής η απομνημόνευση τους.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις