Tι αναφέρει στο iefhmerida
Στη μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο είναι στραμμένη η προσοχή των σεισμολόγων, που παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη του φαινομένου.
Η μη εκδήλωση μέχρι στιγμής ενός μεγάλου μετασεισμού ή και μετασεισμών άνω των 5,5 Ρίχτερ, όπως αναμένεται σε ανάλογες περιπτώσεις, προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή των κατοίκων του νησιού. «Η κατάσταση δεν έχει ξεθυμάνει», προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να εφησυχάζουμε».
Μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σε όλο το πλάτος και το μήκος. «Καθημερινά εκδηλώνονται σε πολλά σημεία μετασεισμοί, οι οποίοι φθίνουν χρονικά. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός μέχρι στιγμής είναι τα 5,1 Ρίχτερ, που είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον κύριο σεισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε σε αυτά τα μεγέθη. Αυτό θα είναι πραγματική έκπληξη. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Ένας σεισμός σαν και αυτόν που εκδηλώθηκε στη Σάμο θα έχει μήνες ακολουθία και μεγέθη μετασεισμών που θα ξεπεράσουν τα 5,5 Ρίχτερ», σημειώνει ο γνωστός καθηγητής Σεισμολογίας.
Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν οι κάτοικοι της Σάμου
Όπως λέει, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί στους κατοίκους η ψευδαίσθηση ότι έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία. «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει οι κάτοικοι να είναι σε επιφυλακή, γιατί ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να έχει δυσανάλογες συνέπειες».
Ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζει την ιστορία της περιοχής, όταν το 1904 μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που είχε προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, είχαν σημειωθεί τρεις ισχυροί μετασεισμοί: 24 ώρες μετά, επτά μέρες και δύο μήνες μετά τον κύριο σεισμό.
«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το κύριο διάστημα για την εκδήλωση ενός μεγάλου μετασεισμού. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί για μήνες, γιατί ο σεισμός ήταν μεγάλος και δημιούργησε αναστάτωση στο πεδίο τάσεων. Ανάλογα φαινόμενα αργούν να ηρεμήσουν. Η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της. Ο πρώτος σεισμός ιστορικά αναφέρεται το 200 π.Χ. και έκτοτε έχουμε σωρεία γνωστών σεισμών. Είναι μια περιοχή συνεχούς και υψηλής σεισμικότητας που δεν μπορεί να ησυχάσει», καταλήγει ο γνωστός σεισμολόγος, μην αποκλείοντας την ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στο μέλλον.
Πηγή: iefimerida.gr