Χάος στα νοσοκομεία της πόλης - «Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία» ανέφερε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου - Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Είμαστε σε πόλεμο - «Σε δέκα μέρες το ΕΣΥ θα έχει ηττηθεί» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ - Νοσηλεύτρια ΑΧΕΠΑ: «Υγειονομικοί μπαίνουν σε καραντίνα, γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»
«Η κατάσταση είναι τραγική στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος μετά την επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο και πρόσθεσε ότι «έχουμε υγειονομικό πόλεμο, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε εφημερία δίνεται μια σκληρή μάχη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά».
«Πριν ξεκινήσει την εφημερία του το Ιπποκράτειο, είχε 130 περιστατικά, έστειλε 20 στον Άγιο Παύλο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Μέχρι σήμερα το πρωί εισήχθησαν 67 περιστατικά και 24 ύποπτα τα οποία εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Το νοσοκομείο έχει 180 κλίνες και έχει παραπάνω από 180 περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τώρα είναι αναγκασμένο να διώξει και άλλες κλινικές σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην επόμενη εφημερία. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη εδώ και πολλές μέρες, διαθέτει δέκα κρεβάτια τα οποία είναι γεμάτα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 15 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, μετατρέποντας έξι χειρουργικές αίθουσες σε κλίνες ΜΕΘ. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και οι υποδομές και αυτό που προωθείται από το νοσοκομείο τις επόμενες μέρες είναι είναι να ανοίξουν έξι νέες κλίνες ΜΕΘ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη ανέφερε ότι εξαντλούνται, όχι μόνο οι υποδομές του συστήματος αλλά και οι εφεδρείες. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σε δύο ημέρες θα ξεκινήσουν να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.
«Ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζονται από το Σάββατο να γίνουν αεροδιακομιδές περιστατικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, σε 10 μέρες όπως πάμε το ΕΣΥ θα ηττηθεί από τον κορωνοϊο για αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς πλέον ο «σώζων εαυτό σωθήτω». Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που ασκούμε την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πια πρέπει να αυτoπροστατευτούμε. Το σύστημα δεν αντέχει», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.
Μάλιστα κατήγγειλε περιστατικό ενός ασθενή ο οποίος πήγε στο Θεαγένειο και επειδή έκλεισε παθολογική κλινική του είπαν να πάει στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος συνεργάζεται με το Δημόσιο. «Πήγε λοιπόν να κάνει τη θεραπεία του, έκανε τεστ κορωνοϊού και τον χρέωσαν 140 ευρώ συν τις χρεώσεις που έγιναν για τις εξετάσεις αλλά και τη θεραπεία που έκανε. Αυτό, δεν είναι επίταξη και συνεργασία. Δεν μπορεί αυτοί να είναι μαυραγορίτες την ώρα του πολέμου και το δημόσιο σύστημα να πολεμάει τον ιό», τόνισε.
«Εμείς πιστεύουμε ότι το σύστημα, σύμφωνα με τα αυξητικά στοιχεία που βλέπουμε και σε όλη τη χώρα, σε δέκα μέρες δε θα αντέξει», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος, ενώ αναφέρθηκε και στους αρνητές της μάσκας, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλονίκη με τις απόψεις που διακινούν ακόμα και τώρα».
«Όχι μόνο με τις διαδηλώσεις αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλούμε να έρθουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει», συμπλήρωσε.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%.
«Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά. Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι. Αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο» ανέφερε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.
«Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.
Ζέρβας: «Είμαστε σε πόλεμο»
«Είμαστε μέσα στον πόλεμο, μέσα στη φωτιά». Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Γίνονταν τεστ στη Θεσσαλονίκη, αλλά με τον καθηγητή κ. Παναγιωτακόπουλο, χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί τα νούμερα άρχισαν να χειροτερεύουν και η κατάσταση φαινόταν ότι πάει προς το χειρότερο. Είναι καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το διορθώνειν» συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας για όσα γίνονταν το τελευταίο διάστημα στην πόλη.
«Τα είχα πει εγώ και ο δήμαρχος πρέπει να είναι χρήσιμος παρά ευχάριστος. Εμείς ήμασταν σε επαφή με την καθημερινότητα του κόσμου. Βλέπαμε τη δυσκολία, βλέπαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και πραγματικά όταν άρχισαν τα νούμερα να ξεφεύγουν βλέπαμε ότι δεν έχουμε την απαραίτητη προσοχή, αυτή τη διάθεση του κόσμου να μείνει στο σπίτι του όπως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα», πρόσθεσε.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει από εδώ και πέρα να είμαστε πιο αυστηροί, άρα πρέπει πλέον να επέμβουμε και σε αυτό. Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα, ας διδαχτούμε από το δικό μας παράδειγμα του Μαρτίου και του Απριλίου για να μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ώρα να επιρρίπτουμε ευθύνες. Είναι το ελάχιστο που ενδιαφέρει τους πολίτες, ειδικά όσους εργάζονται για να έχουμε ακριβώς τις συνθήκες για να παίρνουμε μια ανάσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.
Όσο για το ΕΣΥ και το πόσο επιβαρυμένο είναι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι της υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ξέρω ότι όλοι θα βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση. Η εικόνα σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια με αυτή άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και χωρών. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μην επιβαρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους και το σύστημα. Και εκεί ακριβώς πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας. Είναι υπόθεση όλης της Ελλάδας. Να έχουμε αυτοσυγκράτηση».
Τέλος, όσον αφορά τα όσα ακούγονται για τη μετατροπή χώρων και σταδίων σε χώρο κορωνοϊού, ο δήμαρχος ανέφερε: «Πρέπει να βρεθούν χώροι για κρεβάτια και ΜΕΘ. Είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο όταν χρειάζεται παίρνουμε και μέτρα. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα πρέπει να βρεθούν χώροι και ήδη προετοιμαζόαμστε. Ο καθένας μας ας κάνει αυτό που πρέπει, να προστατεύσει τον εαυτό τους και όσους είναι δίπλα του».
Χάος στο Ιπποκράτειο
Το πλέον επιβαρυμένο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως είναι το Ιπποκράτειο, καθώς όπως φαίνεται και στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το MEGA στο προαύλιο του νοσοκομείου έχουν στηθεί σκηνές όπου κλιμάκια διενεργούν rapid test και από τα μεγάφωνα ανακοινώνονται με αριθμούς ποια δείγματα είναι θετικά και ποια ύποπτα.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καθώς από την αρχή της εβδομάδας μέχρι χθες οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 1.800.
Εξαδάκτυλος: «Μέτρα Μαρτίου... χθες στη Θεσσαλονίκη»
Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, αν όχι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ζήτησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο... Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν».
Μπακιρλή: «Οι περισσότεροι υγειονομικοί ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες»
Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ Ελένη Μπακιρλή σχολίασε ότι στο νοσοκομείο οι μονάδες COVID είναι γεμάτες.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, όλοι μας είμαστε φοβισμένοι, δέχεται παρά πολύ μεγάλη πίεση το ΕΣΥ, οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προστίθενται συνάδελφοι σε καραντίνα και συνάδελφοι που πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού» τόνισε η κ. Μπακιρλή.