Ελλάδα

Κορονοϊός: Πώς εξηγούν οι ειδικοί τη μικρή μείωση κρουσμάτων ένα μήνα μετά το lockdown

Κορονοϊός: Πώς εξηγούν οι ειδικοί τη μικρή μείωση κρουσμάτων ένα μήνα μετά το lockdown

Μείωση με το… σταγονόμετρο σε νοσηλευόμενους και κρούσματα κορονοϊού - Ποια η πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος

Εντονος παραμένει ο προβληματισμός στους επιστήμονες που βλέπουν δύο μόλις ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας ολόκληρος μήνας lockdown στη χώρα (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου) τα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός των νοσηλευόμενων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι θάνατοι έχουν παγιωθεί σε αποκαρδιωτικούς αριθμούς. Η επιπέδωση λοιπόν των στοιχείων που αναμένουν ειδικοί και κυβέρνηση γίνεται πράξη με αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν επιτρέπει να περάσει η χώρα στο επόμενο βήμα. Ποιo είναι αυτό; Η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων κυρίως με γνώμονα την οικονομία.

Τα στοιχεία από την αρχή του lockdown μέχρι και σήμερα έχουν ως εξής:

Κρούσματα

  • 09-15/11: Μέσος όρος 2.502
  • 16-22/11: Μέσος όρος 2.492.
  • 23-29/11: Μέσος όρος: 1.807
  • Την εβδομάδα που διανύουμε ο μέσος όρος είναι μέχρι στιγμής 1.726 κρούσματα

Νοσηλευόμενοι

  • 04/11: 1.503
  • 11/11: 2.513
  • 20/11: 4.079
  • 23/11: 4.443

Η ερμηνεία του «πινγκ-πονγκ» και η διασπορά κρουσμάτων

Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», υπενθύμισε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όταν «φτάσει κανείς στον τερματισμό είναι απερίγραπτη η χαρά της υπέρβασης, γιατί έχει επιτευχθεί ένας στόχος που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι και η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup