«Ο ρόλος της Παιδείας στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» είναι το φετινό θέμα του συνεδρίου των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Το Γραφείο Συντονιστή Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Βρυξελλών, με περιοχή διοικητικής ευθύνης σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, διοργανώνει σε συνεργασία με υπηρεσίες της ΕΕ (DG COMM, DG EAC), το 27ο Συνέδριο. Για πρώτη φορά θα γίνει διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας COVID-19.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο κεντρικός ομιλητής. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του θα γίνει από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενώ θα χαιρετίσουν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος, o μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας , ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο μητροπολίτης Αχαΐας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, ειδικοί εκπρόσωποι της ΕΕ και εκπαιδευτικοί.
Εξήντα τρία χρόνια μετά την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης των έξι ευρωπαϊκών κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 πλέον Κρατών Μελών αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις και νέες πραγματικότητες οι οποίες δοκιμάζουν τις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες, οικονομίες και τον τρόπο ζωής των πολιτών τους. Βασικός ρόλος της εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του διαρκώς μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος, είναι η ενδυνάμωση της αυριανής κοινωνίας, δηλαδή της σημερινής νεολαίας, παρέχοντας άρτια εκπαίδευση που θα στοχεύει μεταξύ άλλων και στην εξοικείωση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες ιδίως σε περιόδους κρίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του 27ου Συνεδρίου είναι να αποτυπώσει τις σχετικές με το θέμα τάσεις, εμπειρίες και προτάσεις και ταυτόχρονα να προωθήσει γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προσβλέπει, επίσης, να θέσει τις βάσεις προβληματισμών αναφορικά με τον ρόλο της παιδείας στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας, της ισότητας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της αλληλεγγύης, δηλαδή τους βασικούς αξιακούς πυλώνες του «Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ