Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 20:17

ΑΠΘ: Συμβολική διαμαρτυρία από φοιτητές για τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ομάδα των φοιτητών για πέντε λεπτά στάθηκε «βουβή», κλείνοντας τα στόματα των μελών της με μαύρα μαντήλια και στη συνέχεια το κάθε μέλος της φώναξε το μήνυμα που έγραφε το πλακάτ που κρατούσε

Κλείνοντας τα στόματά τους με μαύρα μαντήλια και κρατώντας πλακάτ με μηνύματα εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών αλλά και εναντίον της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος 24 φοιτήτριες κι ένας φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στις σκάλες μίας από τις δύο εισόδους της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου.

Η ομάδα των φοιτητών, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις που προβλέπει η τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για πέντε λεπτά στάθηκε αμίλητη στα σκαλιά και στη συνέχεια το κάθε μέλος της φώναξε κατά σειρά το μήνυμα που έγραφε το πλακάτ που κρατούσε.

Στόχος της διαμαρτυρίας των φοιτητών ήταν να καταδείξουν τι «τελικά όλα τα περιστατικά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία». Οι φοιτητές επιχείρησαν να «σπάσουν τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, πολλά από τα οποία έρχονται τώρα στην επιφάνεια, αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου και οι φοιτητικοί σύλλογοι θέλουν αυτά τα ζητήματα να τα βάλουν στο προσκήνιο με συγκεκριμένα αιτήματα», ανέφερε η Άννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 20:04

Σχετικά Άρθρα

  • Θεσσαλονίκη: 19 χρόνια κάθειρξη σε 24χρονο που κακοποιούσε σεξουαλικά και ξυλοκοπούσε τη σύντροφό του
    Θεσσαλονίκη: 19 χρόνια κάθειρξη σε 24χρονο που κακοποιούσε σεξουαλικά και ξυλοκοπούσε τη σύντροφό του

    Επί 10 μήνες ζούσε έναν εφιάλτη στα χέρια του συντρόφου της, πέφτοντας σχεδόν καθημερινά θύμα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης.

    Kατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξυλοδαρμοί και η σεξουαλική κακοποίηση συνεχίστηκαν ακόμη κι όταν κυοφορούσε το παιδί τους, ενώ από την κακοποιητική συμπεριφορά του δεν ξέφυγε ούτε το νεογέννητο.

    Υπό τον φόβο απειλών ότι θα κάνει κακό τόσο στην ίδια όσο και στο παιδί τους, η 22χρονη παθούσα τον «κάλυπτε», μέχρι που βρήκε τελικά τη δύναμη να απευθυνθεί σε δομή για κακοποιημένες γυναίκες, καταγγέλλοντας τον 24χρονο σύντροφό της στην Αστυνομία.

    Ο 24χρονος, με καταγωγή από την Ολλανδία, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο τον καταδίκασε σε 19 χρόνια κάθειρξης. Ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, καθώς μετά από προηγούμενη καταδίκη, με την αυτόφωρη διαδικασία, για άλλο ενδοοικογενειακό επεισόδιο εις βάρος της ίδιας γυναίκας, φαίνεται να εγκατέλειψε τη χώρα.

    Το χρονικό του εφιάλτη της νεαρής κοπέλας

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταγγελλόμενες πράξεις φαίνεται να συνέβησαν από τις αρχές του 2021 έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

    Όπως κατέθεσε συγγενικό πρόσωπο της 22χρονης, η ίδια είχε δει αρκετές φορές την παθούσα με μώλωπες στο κεφάλι και το σώμα, αλλά η νεαρή γυναίκα αρνούνταν στην αρχή ότι τη χτυπούσε ο κατηγορούμενος, επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες, όπως -για παράδειγμα- ότι χτύπησε σε έπιπλο.

    Τον Αύγουστο του 2021 της αποκάλυψε το μαρτύριο που βίωνε και εξομολογήθηκε ότι ο 24χρονος τη χτυπούσε όταν εκείνη δεν ήθελε να έχουν ερωτική επαφή, την τραβούσε από τα μαλλιά και της ασκούσε σωματική βία.

    «Μόλις έναν μήνα από τη στιγμή που γέννησε, τη βίασε και την ξυλοκόπησε ξανά» ανέφερε η μάρτυρας, μεταφέροντας όσα της εκμυστηρεύθηκε η 22χρονη.

    Την καταδίκη του ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, κάνοντας λόγο στην αγόρευσή της για έναν «αδίστακτο και χειριστικό» άντρα, που υποτιμούσε τη σύντροφό του και προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις πράξεις του με βία και εκφοβισμό.

    Ομόφωνα, τακτικοί δικαστές και ένορκοι τον έκριναν ένοχο για βιασμό κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένο και σε απόπειρα, σωματικές βλάβες σε βάρος εγκύου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, σωματική βλάβη ανηλίκου, ενδοοικογενειακή απειλή κατ' εξακολούθηση και εξύβριση.

    Το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή να είναι άμεσα εκτελεστή, που σημαίνει πως εφόσον ο καταδικασθείς συλληφθεί θα οδηγηθεί απευθείας στις φυλακές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν
    Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν

    Στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών και σε διαγραφές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2025, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου 4957/2022, σχετικά με την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

    Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει αναμονή για την εφαρμογή του νόμου και κρίνουν ότι με τη συμπλήρωση του ορίου φοίτησης το Συμβούλιο του κάθε τμήματος είναι υποχρεωμένο να εκδώσει πράξη διαγραφής για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές.

    Ποιες θα είναι όμως οι κινήσεις των ΑΕΙ όσον αφορά το θέμα αυτό, ακόμη είναι άγνωστο, αλλά η πρώτη εικόνα που επικρατεί είναι ότι υπάρχει μια γενική απροθυμία στη διαγραφή φοιτητών. Όμως, μια πιθανή άρνηση των πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις καθώς οι «ποινές» θα επικεντρωθούν στο ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβουν από το κράτος.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πανεπιστήμια σήμερα, όπως και πολλές φορές κατά το παρελθόν, θα δυσκολευτούν να διαγράψουν φοιτητές αλλά σίγουρα θα σκεφτούν και την πιθανότητα μιας μειωμένης χρηματοδότησης για τον λόγο αυτό. Για την ώρα οι διοικήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων δεν έχουν καμία σχετική προετοιμασία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και μεγάλα πανεπιστήμια τα οποία έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες κάνοντας ξεκαθάρισμα στα μητρώα των φοιτητών. Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τα ΑΕΙ δεν επιβαρύνονται από τους φοιτητές, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης καθώς δεν έχουν ταυτότητα ούτε και κάποιο από τα προνόμια των ενεργών φοιτητών.

    Συνεπώς, δεν θέλουν να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στους φοιτητές, αναφερόμενοι και σε φοιτητές τους οι οποίοι δεν είναι αμελείς αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (υγείας, οικονομικά κ.α) και γι' αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους προκαθορισμένους χρόνους.

    Ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

    Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

    • Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα
    • Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
    • Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.
    • Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.
    • Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
      *Οσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής.
    • Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 (όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο ν. 4957) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.
    • Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων
    Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων

    Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων Ν. Ηλείας «Ο ΕΡΜΗΣ», θέλοντας να διαμαρτυρηθεί αλλά και να επισημάνει την άναρχη αλλά και επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Κατακόλου, διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στο Κατάκολο, σήμερα

    "Διαμαρτυρόμαστε διότι ένα λιμάνι που θα έπρεπε να είναι το κόσμημα της περιοχής μας και να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού, έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια. Ένα λιμάνι που θα έπρεπε να στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτό, έχει μετατραπεί σε λιμάνι επαγγελματικής δραστηριότητας λίγων και ισχυρών. Ένα λιμάνι, στο οποίο θα έπρεπε να επικρατεί η ευνομία και σωστή οργάνωση, έχει μετατραπεί σε χώρο άναρχης δράσης όποιου επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για τα συμφέροντά του κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των αρμοδίων υπηρεσιών. Ένα λιμάνι που απουσιάζουν ακόμη και βασικά μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν καθημερινά τουρίστες, πολίτες και επαγγελματίες που κινούνται σε αυτό. Ένα λιμάνι που αντί να προβάλλει τον τόπο μας και τη χώρα μας στο εξωτερικό έχει μετατραπεί σε παράγοντα δυσφήμισης και συνώνυμο της παρανομίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

    Όμως ως εδώ! Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση αυτής της κατάστασης! Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ. Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στην πορεία διαμαρτυρίας από την είσοδο του Λιμένα Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης» έως τη διασταύρωση του Αγ. Ανδρέα. ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Αυτή την ώρα ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Κατακόλου.

    (Δελτίο Τύπου)

    Katakolo diamarturia1 2

  • Σκύρος: Πατέρας ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες κόρες του
    Σκύρος: Πατέρας ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες κόρες του

    Η μεγαλύτερη κόρη του κατέθεσε πως ο πατέρας της την κακοποίησε όταν ήταν 9 ετών

    Μια υπόθεση που έχει σοκάρει την κοινωνία της Σκύρου έχει έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες, η οποία αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών από τον ίδιο τους τον πατέρα.
    Όπως μετέδωσε το Action24, ο πατέρας ομολόγησε τις πράξεις του στην αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου.
    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως κάποιες στιγμές τον πιάνει πανικός και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του και πιστεύει ότι χρήζει ιατρικής βοήθειας.
    Στη συνέχεια, οι αστυνομικές αρχές πήραν κατάθεση από την δεύτερη, μεγαλύτερη κόρη του, η οποία βρήκε το θάρρος να μιλήσει μετά την ομολογία του πατέρα της.

    Όπως είπε η ανήλικη, όταν βρισκόταν σε ηλικία 9 ετών και ενώ ήταν στο σπίτι τους, ο πατέρας της, την είχε πάρει από τον καναπέ που κοιμόταν τη μετέφερε στην κρεβατοκάμαρα της, έβγαλε την πιτζάμα και το εσώρουχό της και ασέλγησε πάνω της.

    Όπως ανέφερε η ανήλικη η πράξη αυτή έγινε ακόμη τρεις φορές την ίδια περίοδο.

    Η έρευνα συνεχίζεται από τις Αρχές και έχουν κινηθεί οι νομικές διαδικασίες εναντίον του πατέρα.

    Από την πλευρά της, η μητέρα των ανήλικων επιβεβαίωσε τα όσα είπαν οι κόρες της και δήλωσε πως επιθυμεί ο σύζυγός της να γίνει ψυχικά καλά. Παράλληλα ενημέρωσε τις Αρχές, ότι μαζί με τις ανήλικες θα μετακομίσει σε άλλο σπίτι, χωρίς τον κατηγορούμενο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κυψέλη: «Μας κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήμασταν 4 και 6 ετών» - Τι ισχυρίστηκαν τα αδέρφια που σκότωσαν τον ξάδερφό τους
    Κυψέλη: «Μας κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήμασταν 4 και 6 ετών» - Τι ισχυρίστηκαν τα αδέρφια που σκότωσαν τον ξάδερφό τους

    Ο 28χρονος παραδέχθηκε στον πατέρα των δύο νεαρών την πλειονότητα των πράξεων για την οποία τον κατηγορούν - Δείτε βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας

    Την κακοποίηση που βίωσαν στα χέρια του ξαδέρφου τους όταν ήταν μικρά παιδιά περιέγραψαν στις Αρχές τα δύο αδέρφια, 17 και 19 ετών, που παραδόθηκαν χθες Δευτέρα (7/10) για τη δολοφονία του 28χρονου στην Κυψέλη.
    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δύο νεαροί ανέφεραν συγκεκριμένα πως ο λόγος που επιτέθηκαν στον ξάδερφό τους και τον σκότωσαν είναι επειδή ο 28χρονος τους κακοποίησε σεξουαλικά όταν βρίσκονταν στην τρυφερή ηλικία των 4 και 6 ετών. Εως τώρα, δεν έχει προκύψει αν αυτή η κακοποίηση έγινε κατ΄ επανάληψη.
    Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας έχει καταγραφεί η στιγμή του αιματηρού καβγά ανάμεσα στον 28χρονο, τον 17χρονο και τον 19χρονο:
    Μάλιστα, εξεταζόμενος, ο πατέρας των δύο αδερφών ανέφερε πως όταν ενημερώθηκε για τον Γολγοθά που ανέβαιναν τα παιδιά του, επικοινώνησε με τον ξάδερφό τους για να τον ρωτήσει αν αληθεύουν αυτά και εκείνος τα αποδέχτηκε με τη φράση: «…εκείνος τα παραδέχτηκε και είπε ότι ήταν λάθη που κάναμε παιδιά…» ενώ επιβεβαίωσε την πλειοψηφία τον πράξεων του.

    Υπενθυμίζεται πως η ιστορία αποκαλύφθηκε περίπου στις 22.50 το βράδυ της Δευτέρας όταν στελέχη της Τροχαίας που κινούνταν προς την Πατησίων είδαν τον άνδρα αιμόφυρτο στο έδαφος. Ο τραυματίας, 28 ετών από την Αλβανία, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.
    Ακολούθησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, ωστόσο μετά από μία ώρα εμφανίστηκαν τα δύο αδέρφια στο ΑΤ Κυψέλης, 17 και 19 ετών, και παραδόθηκαν με τον 17χρονο να λέει πως αυτός είναι ο δράστης του εγκλήματος.

    Δίωξη για κακούργημα στα δύο αδέλφια

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσα κατά συναυτουργία στα δυο αδέλφια που ομολόγησαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 28χρονου εξαδέλφου τους στην Κυψέλη, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ακόμη, σε βάρος των δυο νεαρών, ηλικίας 17 και 19 ετών, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία.

    Μετά την άσκηση της δίωξης οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή ανηλίκων προκειμένου να απολογηθούν. Την ίδια στιγμή οι γονείς των δυο νεαρών κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο αυτόφωρο δικαστήριο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο
    Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο

    Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και κατέληξαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Το ένα μετά το άλλο παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα.

    Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ηλικίας μεταξύ 22 με 23 ετών, βρέθηκαν στο Καρπενήσι για ένα συνέδριο. Όλοι μαζί γευμάτισαν σε μια ταβέρνα και έτρωγαν καθημερινά πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν. Το βράδυ της Τετάρτης (2/10) ξαφνικά, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, να κάνουν εμετούς, να έχουν διάρροιες και πυρετό.

    Πέντε νοσηλεύονται ακόμα

    Έτσι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου και όλοι τηλεφώνησαν στους γονείς τους. Τώρα έχουν παραμείνει για νοσηλεία πέντε παιδιά και τα υπόλοιπα αποχώρησαν μετά την αγωγή που έλαβαν.

    Συνολικά στην εκδρομή ήταν 50 φοιτητές και από αυτούς οι 30 νόσησαν. Μια φοιτήτρια έκανε καταγγελία και τώρα οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Χαλκιδική: Στη φυλακή 66χρονος που κακοποίησε σεξουαλικά τον 8χρονο ανιψιό του
    Χαλκιδική: Στη φυλακή 66χρονος που κακοποίησε σεξουαλικά τον 8χρονο ανιψιό του

    Ο άνδρας κακοποίησε το παιδί, όταν οι γονείς του άφησαν τον 8χρονο υπό την επίβλεψή του

    Στη φυλακή επέστρεψε μετά την καταδίκη του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκιδικής ένας 66χρονος που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12,5 ετών για κατάχρηση ανηλίκου και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, με θύμα τον 8χρονο (εξ αγχιστείας) ανιψιό του.
    Οι πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο τελέστηκαν στο διαμέρισμα του 66χρονου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όταν ανέλαβε την επίβλεψη του ανήλικου επειδή αναγκάστηκαν να απουσιάσουν για λίγη ώρα οι γονείς του που διαμένουν σε διπλανό διαμέρισμα.
    Οι γονείς ήταν αυτοί που απευθύνθηκαν τον περυσινό Οκτώβριο στην Αστυνομία καταγγέλλοντας «αγγίγματα σε απόκρυφα σημεία» του γιου τους. Τα όσα κατήγγειλαν επιβεβαιώθηκαν από τον 8χρονο κατά την εξέτασή του από παιδοψυχολόγο.
    Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι είχε μία στιγμιαία επαφή αλλά χωρίς πονηρό σκοπό. Δεν μπόρεσε όμως να πείσει δικαστές και ενόρκους που τον έκριναν ομόφωνα ένοχο, ενώ κατά πλειοψηφία (4-3) απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικών. Αθωωτική ήταν, τέλος, η ετυμηγορία του ίδιου δικαστηρίου για κάποια φυσίγγια που είχαν βρεθεί στο σπίτι του (κατηγορείτο για κατοχή πυρομαχικών).
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch