Αν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα - Υπό καθημερινή παρακολούθηση η κατάσταση στην Αττική, τονίζει ο Χαράλαμπος Γώγος
Γίνεται ένας αγώνας δρόμου αυτή τη στιγμή για να κρατήσουμε ανοιχτές ορισμένες δραστηριότητες στην Αττική αλλά και να μην αυξηθεί η διασπορά, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων μέτρων και lockdown λόγω της αύξησης κρουσμάτων από τον κορονοϊό
Μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «αυτή η φάση που βρισκόμαστε είναι μεταβατική, οδηγεί στον εμβολιασμό. Οπότε, τα πράγματα ίσως στο τέλος οδηγούν σε ένα φως». Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, είπε ότι έγινε μια μεγάλη συζήτηση, καθώς τα δεδομένα είναι πολλά. «Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής χρειάστηκε να παρουσιάσουν πάρα πολλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Πάντα βέβαια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε μια επιτροπή».
Σε ερώτημα εάν πρόκειται για ημίμετρα δεδομένου ότι αυξάνεται το ιικό φορτίο, ο κ. Γώγος τόνισε ότι το σημαντικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα. «Ο κόσμος έχει κουραστεί και η οικονομία έχει υποστεί μεγάλο χτύπημα. Πάμε βήμα - βήμα. Οι εισηγήσεις είναι να παρθούν μέτρα για τα επιδημιολογικά δεδομένα γιατί χειροτερεύουν. Τα παρακολουθούμε. Έχουμε τη συνεδρίαση της Παρασκευής, υπάρχει αύξηση, υπάρχει ανησυχία. Η Αττική είναι μια μεγάλη ζώνη η οποία πιθανώς θα χρειαστεί κλιμάκωση των μέτρων, αλλά η προσπάθεια είναι τα τηρηθούν», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια τήρησης των μέτρων οδηγεί σε σταθεροποίηση.
«Η απόφαση είναι να δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο της εβδομάδας και να συνεδριάζουμε τις Παρασκευές. Εάν υπάρχει κάτι που θα χρειαστεί να ληφθεί πιο γρήγορα η απόφαση, αυτό θα γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.
Ανησυχία για τη διασπορά στα παιδιά - Ο ρόλος των σχολείων
Σχετικά με την έκρηξη διασποράς στα παιδιά, καθώς πάνω από 10.000 έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι μετά τα 12 με 15 χρόνια, στην ηλικία του Λυκείου αρχίσουν και μεταδίδουν τον ιό περισσότερο. «Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν είναι αυτά που ηγούνται στη διασπορά, ακολουθούν. Τώρα έχουμε μια διασπορά στα μεγαλύτερα παιδιά που περνά και στα μικρότερα. Δεν είναι αυτά που θα προκαλέσουν αύξηση κρουσμάτων. Βέβαια σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς και αύξησης κρουσμάτων, πιθανό να συμμετέχουν και τα παιδιά σε αυτό».
Όπως επισήμανε, «η αύξηση της διασποράς στα παιδιά προβληματίζει και εμάς, το παρακολουθούμε και εάν χρειαστεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και εκεί». Αναφερόμενος στα σχολεία σημείωσε ότι «τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι ότι ένα μικρό ποσοστό σχολείων έχει κλείσει. Αλλά οι καμπύλες παρακολουθούνται και είναι στα θέματα που θα συζητήσουμε στην επιτροπή την Παρασκευή». Η οικογενειακή διασπορά είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, όχι τόσο τα παιδιά, συμπλήρωσε και είπε: «Αν χρειαστεί θα είναι στο τραπέζι και η συζήτηση για τα σχολεία».
Το μεταλλαγμένο στέλεχος
«Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και στις περισσότερες χώρες αρχίζει και επικρατεί και καταλαμβάνει το 50% της καμπύλης της επιδημίας. Για τα παιδιά ειδικά, φαίνεται ότι δεν διακρίνει τα παιδιά, παρασύρει και αυτά. Προσθέτει στο πρόβλημα της διασποράς ο μεταλλαγμένος ιός», εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός φαίνεται ότι καλύπτει τη μετάλλαξη του ιού. «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου αυτή τη στιγμή για να κρατήσουμε ανοιχτές ορισμένες δραστηριότητες στην Αττική αλλά και να μην αυξηθεί η διασπορά», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Πηγή: Ethnos.gr