Κόσμος

Κορονοϊός: Πέντε χρόνια από τον πρώτο νεκρό της covid-19

Κορονοϊός: Πέντε χρόνια από τον πρώτο νεκρό της covid-19 Φωτογραφία: Freepik/ velimirisaevich
Στις 11 Ιανουαρίου 2020 οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο από έναν άγνωστο κορονοϊό

Πέντε χρόνια μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για τον πρώτο θάνατο ασθενούς, από έναν άγνωστο -μέχρι τότε- κορονοϊό, στις 11 Ιανουαρίου 2020. Λίγο αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου 2020, ενώ ο όρος πανδημία μπήκε στις ζωές των ανθρώπων όλου του πλανήτη στις 11 Μαρτίου 2020.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της covid-19 ανέρχονται σε 777 εκατομμύρια και οι επίσημοι θάνατοι ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια, αν και στην πραγματικότητα ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί σήμερα η covid-19 να έχει πάψει να αναστατώνει τον πλανήτη, όμως δεν αποτελεί παρελθόν καθώς προκαλεί ακόμη μολύνσεις και θανάτους. Στην Ελλάδα, τον χρόνο που πέρασε, τα σοβαρά περιστατικά covid-19 με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που κατέληξαν ανέρχονται σε 336, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2024.

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Ο συναγερμός της πανδημίας έληξε την άνοιξη του 2023, όταν ο ΠΟΥ ήρε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού που είχε κηρύξει. Με το πέρασμα του χρόνου και των διάφορων κυμάτων της ασθένειας, οι επιπτώσεις της covid-19 έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς ο ίδιος ο ιός εξελίσσεται και ο πληθυσμός έχει αποκτήσει άμυνες μέσω των εμβολιασμών και των μολύνσεων.

Σταδιακά έχει γίνει ενδημικός, με κύματα έξαρσης, όπως για παράδειγμα η γρίπη, σημειώνουν οι ειδικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εποχή της παραλλαγής Όμικρον ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021 και συνεχίζεται, καθώς το ένα υποστέλεχος αντικαθιστά το άλλο, χωρίς να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο νέων στελεχών του ιού που θα είναι πιο μεταδοτικά ή θα παρακάμπτουν την ανοσία των ανθρώπων, εκτιμούν κάποιοι επιστήμονες.

Ωστόσο «ο κόσμος θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο ιός εξακολουθεί να είναι μαζί μας, οι άνθρωποι θέλουν να βάλουν την covid-19 στο παρελθόν -και με διάφορους τρόπους να προσποιηθούν ότι δεν συνέβη τίποτα- διότι όλη η εμπειρία ήταν τραυματική», παρατήρησε στα μέσα Δεκεμβρίου η Δρ. Μαρία Βαν Κερχόβε, υπεύθυνη προετοιμασίας για τις επιδημίες και τις πανδημίες στον ΠΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση ο Sars-CoV2 θα παραμείνει ανάμεσά μας.

Το σύνδρομο long-covid

Κόπωση, βήχας, δύσπνοια, περιοδικός πυρετός, απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, δυσκολίες στη συγκέντρωση, κατάθλιψη: ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούν για μήνες αυτούς που πάσχουν από long covid. Εμφανίζεται μέσα σε ένα τρίμηνο μετά από νόσηση με covid-19 και τα συμπτώματα δεν εξηγούνται από κάποια άλλη παθολογία.

Περίπου το 6% όσων μολύνονται από κορονοϊό επηρεάζονται από αυτό το σύνδρομο, επεσήμανε ο ΠΟΥ στα τέλη Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να «επιβαρύνει τα συστήματα υγείας». Οι γυναίκες και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα επηρεάζονται περισσότερο από την long covid, ενώ οι επαναμολύνσεις φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Η επόμενη πανδημία

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η covid-19 δεν θα είναι η τελευταία πανδημία. Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα, που θεωρούν ότι η πιθανότητα πανδημίας γρίπης των πτηνών H5N1 πρέπει να ληφθεί «στα σοβαρά».

Περίπου το 60% με το 70% των νέων ασθενειών είναι ζωονοτικές, δηλαδή προέρχονται από ένα ζώο. Ο κίνδυνος μόλυνσης από αυτές εντείνεται λόγω της αποψίλωσης των δασών, η οποία αυξάνει την επαφή των ανθρώπων με άγρια ζώα, τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν άγνωστους ιούς.

Το ζήτημα, πάντως, που θέτει ο ΠΟΥ είναι αν ο κόσμος θα είναι προετοιμασμένος για την όποια μελλοντική πανδημία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΕΟΔΥ)

Πηγή: Newsomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup