Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 12:48

Φοιτητές απέκλεισαν το ΑΠΘ και διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απέκλεισαν τις εισόδους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν από νωρίς το πρωί μέλη φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αφορά την λειτουργία των Πανεπιστημίων, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, το όριο φοίτησης κ.ά.

Την ίδια ώρα, ζητούν την επαναλειτουργία των σχολών με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Οι φοιτητές απέκλεισαν τις εισόδους της Παλιάς Φιλοσοφικής, της Εγνατίας στην Πρυτανεία, της Αγίου Δημητρίου και του Πολυτεχνείου.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και ακόμα και αν περάσει θα μείνει στα χαρτιά», λένε μιλώντας στο grtimes.gr.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρόκειται να συμμετέχουν την Τετάρτη σε δύο συλλαλητήρια και την Πέμπτη σε ένα ακόμα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 και στις 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και την Πέμπτη στις 13:00 στο ίδιο σημείο.

Φοιτητές απέκλεισαν το ΑΠΘ – Διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 11:05

Σχετικά Άρθρα

  • Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων
    Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων

    Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων Ν. Ηλείας «Ο ΕΡΜΗΣ», θέλοντας να διαμαρτυρηθεί αλλά και να επισημάνει την άναρχη αλλά και επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Κατακόλου, διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στο Κατάκολο, σήμερα

    "Διαμαρτυρόμαστε διότι ένα λιμάνι που θα έπρεπε να είναι το κόσμημα της περιοχής μας και να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού, έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια. Ένα λιμάνι που θα έπρεπε να στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτό, έχει μετατραπεί σε λιμάνι επαγγελματικής δραστηριότητας λίγων και ισχυρών. Ένα λιμάνι, στο οποίο θα έπρεπε να επικρατεί η ευνομία και σωστή οργάνωση, έχει μετατραπεί σε χώρο άναρχης δράσης όποιου επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για τα συμφέροντά του κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των αρμοδίων υπηρεσιών. Ένα λιμάνι που απουσιάζουν ακόμη και βασικά μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν καθημερινά τουρίστες, πολίτες και επαγγελματίες που κινούνται σε αυτό. Ένα λιμάνι που αντί να προβάλλει τον τόπο μας και τη χώρα μας στο εξωτερικό έχει μετατραπεί σε παράγοντα δυσφήμισης και συνώνυμο της παρανομίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

    Όμως ως εδώ! Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση αυτής της κατάστασης! Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ. Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στην πορεία διαμαρτυρίας από την είσοδο του Λιμένα Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης» έως τη διασταύρωση του Αγ. Ανδρέα. ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Αυτή την ώρα ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Κατακόλου.

    (Δελτίο Τύπου)

    Katakolo diamarturia1 2

  • Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Η αγωνία ενός μαθητή που βλέπει τα όνειρά του να γκρεμίζονται έγινε ποτάμι συμπαράστασης και διαμαρτυρίας
    Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Η αγωνία ενός μαθητή που βλέπει τα όνειρά του να γκρεμίζονται έγινε ποτάμι συμπαράστασης και διαμαρτυρίας

    Μαζική στήριξη στον Αντώνη προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού - Αλέξης Καστρινός: «Όταν βλέπεις ένα παιδί 17 ετών να δακρύζει, δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με δάκρυα στα μάτια και φωνή γεμάτη απόγνωση, ο Αντώνης Πουλής, μαθητής της Γ' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, εκφράζει την ανησυχία και την αγωνία του για το μέλλον του, καθώς βλέπει το όνειρό του για ολοκλήρωση των μουσικών του σπουδών να κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    Έπειτα από χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς, ο νεαρός μαθητής βρίσκεται σε αδιέξοδο, εξαιτίας της απόφασης για κατάργηση του τμήματος προσανατολισμού θετικών σπουδών στο σχολείο του. Η απόφαση αυτή δεν του επιτρέπει να συνδυάσει τις μουσικές του σπουδές με την αγάπη του για τα μαθηματικά, και τον αναγκάζει είτε να αλλάξει σχολείο εγκαταλείποντας την μουσική είτε να διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο της Πάτρας με σημαντικό οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

    Ο αγώνας του Αντώνη

    «Ήθελα να φοιτήσω στο τμήμα θετικών σπουδών, αλλά τώρα, λόγω ενός λάθους, πρέπει να αλλάξω σχολείο. Έχω αφιερώσει έξι χρόνια από τη ζωή μου στο Μουσικό Σχολείο, με έναν στόχο: να πάω σε μουσικό πανεπιστήμιο. Και τώρα, ξαφνικά, όλα καταρρέουν για ένα λάθος. Δεν υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις», λέει ο Αντώνης, μη κατορθώνοντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς βλέπει τις προσπάθειές του να απειλούνται από μια απόφαση που φαντάζει άδικη και αυθαίρετη.

    Vartholomio 6

    «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό αλλά πέφτουμε σε τείχους. Όλοι μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι λάθος κάποιου άλλου. Στην τελική γιατί βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις;

    Εμείς παρακαλούμε να διορθωθεί ένα λάθος, εδώ διορθώνονται αλλά και άλλα αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον ενός παιδιού. Ξέρω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μου, είναι σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει έλεος από κανέναν. Το τελευταίο πράγμα που θέλαμε είναι η δημοσιότητα, δεν το θέλαμε αλλά μας ανάγκασαν.

    Φοιτώ 6 χρόνια στο Μουσικό Σχολείο με έναν στόχο να πάω σε ένα μουσικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι ότι ήρθα φέτος. Είμαι σε αυτό το σχολείο από την πρώτη γυμνασίου με έναν στόχο. Σχολάω κάθε μέρα στις 3:30 πάω στο σπίτι μου στις 4.00 για έναν λόγο. Και όλα χάνονται ξαφνικά για ένα λάθος και γκρεμίζονται τα όνειρά μου. Το να αλλάξει περιβάλλον κάποιος στην Γ Λυκείου δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι λύσεις που μας έχουν δώσει είναι αδύνατες. Δεν είναι εφικτές!» τονίζει με τρεμάμενη φωνή ο Αντώνης.

    Η στήριξη της κοινότητας

    Η απελπισία του Αντώνη δεν πέρασε απαρατήρητη από την τοπική κοινωνία. Με συμπαραστάτη τον Δήμο Πηνειού, οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν χθες το πρωί πορεία διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την επαναλειτουργία του τμήματος θετικών σπουδών στο σχολείο. «Όταν βλέπεις ένα παιδί 17 ετών να δακρύζει, δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος», τόνισε ο Δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για την αδιαφορία των εκπαιδευτικών αρχών, οι οποίες, όπως είπε, δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί στα αιτήματα για διάλογο.

    Vartholomio 5

    «Δεν χρειάζεται παρά μόνο η απλή λογική ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε δραματική κατάσταση να βλέπουμε έναν μαθητή με την οικογένεια του σε αυτή την θέση. Αν μη τι άλλο είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο. Ως δημοτική αρχή είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε κλείσιμο όπως το είπαμε και στο δημοτικό μας συμβούλιο όπως το είπαμε και στον διευθυντή της δευτεροβάθμιας. Να πω ότι ο περιφερειακός διευθυντής ενώ ζήτησα να μιλήσω μαζί του, ακόμα περιμένω να με πάρει τηλέφωνο. Ο κ. Ζέρβας μας δέχτηκε, ο κ. Δελέγκος δεν μας απάντησε καθόλου. Αυτά εννοείται ότι θα τα μεταφέρω και στο υπουργείο. Είναι απαράδεκτο, πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία, είναι παιδιά, δεν είναι αριθμητικά δεδομένα και εδώ υπάρχει μία οικογένεια από πίσω. Όταν βλέπεις ένα παιδί 17 ετών να δακρύζει, διότι κάποιοι μπαίνουν εμπόδιο στα όνειρά του, τότε και από σίδερο να είσαι θα λυγίσεις. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτά πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να δίνει 8 εκατομμύρια για να γίνει το Μουσικό Σχολείο που θα είναι το καλύτερο και αυτή τη στιγμή να δυσκολεύεται αυτό το παιδί που πήγαινε όλα τα χρόνια στο Μουσικό να μην μπορεί να βρει τον κατάλληλο κύκλο σπουδών για να συνεχίσει. Τώρα όλα τα άλλα είναι για τριτοκοσμικές χώρες. Εμείς ξανά ήρθαμε σε επαφή με αυτούς που μπορούμε να μιλήσουμε και να επηρεάσουμε και τους έχουμε θέσει τα γεγονότα. Κάνω έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή η πολιτεία να δώσει την δυνατότητα να έχουν όλοι θέση στα όνειρα τους».

    Οι δραματικές επιπτώσεις

    Η μητέρα του Αντώνη, Ελένη Χαλούλου, εξέφρασε την πικρία της για την αδιαφορία των αρχών, επισημαίνοντας ότι ο γιος της αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική από το δημοτικό και τώρα βλέπει τα όνειρά του να χάνονται. «Τώρα αναγκαστικά στέλνουν το παιδί στο Γενικό Λύκειο με αποτέλεσμα οι μουσικές του σπουδές να πάνε χαμένες. Από την Τετάρτη δημοτικού το παιδί είναι μέσα στη μουσική, δεν είχε άλλες δραστηριότητες, ήταν αυτό που πάντα ήθελε. Αυτή η απόφαση καθορίζει το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Χρήστος Αντωνόπουλος από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού υπογράμμισε ότι το σύστημα είναι υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση, καθώς δεν δείχνει καμία διάθεση να διορθώσει το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στο κλείσιμο του τμήματος.

    Vartholomio 8

    «Εγώ πρώτα θέλω να απευθυνθώ στο μαθητή που είναι δίπλα μου και να του πω “Αντώνη δεν είσαι μόνος σου. Παλεύουμε όλοι μαζί”. Δεύτερον, ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του Α.Ε.Π. δίνεται στην παιδεία συγκριτικά με την Ευρώπη που δίνει πολλαπλάσια ποσά. Αυτό από μόνο του δείχνει γιατί φτάνουμε σε αυτό εδώ το γελοίο κατάντημα, ένας πολίτης που έχει όνειρα να ζήσει τη ζωή του, ικανότατος μαθητής, πολύ ωραίος μουσικός, να μην μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές διότι το σύστημα, η φόρμα, δεν δέχεται Διορθώσεις. Από που ακούστηκε σε δημοκρατία να κυριαρχούν οι αυτοματισμοί και τα συστήματα που επιβάλλουν. Αυτό είναι απαράδεκτο και θέλω επ’ αυτού να τοποθετηθούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες που υπάρχουν γύρω μου γιατί είναι τρομερό. Να μηδενίζουμε το μέλλον ενός παιδιού διότι το σύστημα δεν μπορεί να το δεχτεί. Αυτά είναι πρωτάκουστα και δεν ξέρω ακόμα τι χειρότερο μπορούμε να ακούσουμε. Αν είναι ανθρώπινο λάθος, δεν διορθώνουμε τα λάθη; Σκοτώνουμε τα παιδιά και δεν διορθώνουμε τα λάθη; Είναι απαράδεκτο…».

    Κάλεσμα για άμεση λύση

    Η αγωνία του Αντώνη αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Η υπόθεση του Αντώνη δεν είναι μοναδική, αλλά συμβολίζει τη μάχη νέων ανθρώπων ενάντια σε ένα σύστημα που πολλές φορές αντιμετωπίζει τους μαθητές ως αριθμούς και όχι ως άτομα με όνειρα και φιλοδοξίες.

    Στο πλευρό του Αντώνη στάθηκε και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου απαιτώντας να βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του και να κυνηγήσει τα όνειρά του.

    Vartholomio 9

    «Για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ποιο ανάλγητο πρόσωπο του υπουργείου Παιδείας. Βλέπουμε ότι δεν προχωράει στην έγκριση του τμήματος προσανατολισμού θετικών σπουδών για τον μαθητή του μουσικού σχολείου Βαρθολομιό διότι στην ουσία αντιμετωπίζει τον μαθητή ως αριθμό και τα μορφωτικά του δικαιώματα ως κόστος. Αν το δούμε πρακτικά μιλάμε για 12 ώρες επιπλέον. Για 6 ώρες φυσικής και 6 ώρες χημείας διότι τα υπόλοιπα μαθήματα διδάσκονται με συνδιδασκαλία με τους άλλους προσανατολισμούς. Εδώ και τώρα απαιτούμε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης και το υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσει αυτό το τμήμα. Οι λύσεις που δίνονται δε γίνονται δεκτές και ούτε ο μαθητής μπορεί τελευταία χρονιά να πάει σε ένα ΓΕΛ και να παρατήσει τις μουσικές του σπουδές και πολύ περισσότερο να πάει στην Πάτρα στο μουσικό σχολείο, που απέχει 80 km από εδώ. Πραγματικά θέλουμε να λειτουργήσει το τμήμα, θέλουμε ο Αντώνης να συνεχίσει τις σπουδές του και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Και ο μαθητής και η οικογένειά του βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καθώς τα τελευταία χρόνια πριν από τις πανελλαδικές που τα παιδιά έχουν ένα επιπλέον άγχος να του λένε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές.

    Καταδικάζουμε τη στάση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, την Δευτέρα πήγαμε στην Περιφέρεια και οι γονείς και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ και δεν μας δέχτηκε. Δεν είχε δηλαδή ούτε 2 λεπτά να ακούσει την άποψή μας με την δικαιολογία ότι είχε τηλεδιάσκεψη. Είναι ντροπή για έναν εκπαιδευτικό που δε δέχτηκε να μιλήσει μαζί μας».

    Vartholomio 7

    Τέλος, ο Αλέξης Τσαουσάκης μέλος του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Πηνειού από την πλευρά του ανέφερε πως: «Είναι συγκινητική η συμμετοχή των μαθητών, του λαού του Βαρθολομιού ώστε να συμπαρασταθούν στον συμμαθητή τους που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα που δείχνει την αναλγησία ενός κράτος. Όταν είναι να προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα σε έναν μαθητή, σε έναν Έλληνα πολίτη βρίσκει 1002 δικαιολογίες, την ίδια στιγμή που βρίσκει απλόχερα χρήμα και πόρους όταν είναι να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα. Μόλις προχθές ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της κυβέρνησης να δίνεται το μισό τοις 100 του Α.Ε.Π. κάθε χρόνο για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτό μεταφράζεται σε κάτι εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή δεν μπορούν να βρουν μία λύση για ένα απλό πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί σε χρόνο μηδέν. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας και να πάρει πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση» τόνισε ο κ. Τσαουσάκης σημειώνοντας παράλληλα πως ο μαθητής πρέπει να επιστρέψει στην τάξη του και να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

    Vartholomio 2

    Vartholomio 3

    Vartholomio 4

  • Αμαλιάδα: Μαζική διαμαρτυρία για τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης - «Ο λαός καλείται να πληρώσει έναν κάλπικο λογαριασμό»
    Αμαλιάδα: Μαζική διαμαρτυρία για τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης - «Ο λαός καλείται να πληρώσει έναν κάλπικο λογαριασμό»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλη κινητοποίηση σημειώθηκε χθες στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης που τους επιβλήθηκαν. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας σε συνεργασία με συλλόγους Συνταξιούχων ΙΚΑ ,ΟΑΕΕ και την ΕΛΜΕ Ηλείας, με πλήθος πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα τεράστια ποσά που καλούνται να πληρώσουν, τα οποία αφορούν χρεώσεις μιας τριετίας.

    Στη διάρκεια της κινητοποίησης, υπογραμμίστηκε ότι τόσο η αναβολή της πληρωμής όσο και η ρύθμιση του ποσού που θα περιλαμβάνει και τόκους, δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι δεν ζητούν αναβολές ή διευκολύνσεις, αλλά δίκαιη αντιμετώπιση και άμεση λύση στο ζήτημα.

    Diamarturia Amaliada Nero 6

    Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα εξήγησε ότι ο στόχος της διαμαρτυρίας δεν είναι η αναβίωση του κινήματος "Δεν Πληρώνω", αλλά η απαίτηση για δίκαιη μεταχείριση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι πολίτες εδώ και τρία χρόνια ζητούν να πληρώσουν, και τώρα τους καλούν να εξοφλήσουν μαζεμένα ποσά βασισμένα σε εκτιμώμενες καταναλώσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε το δημοτικό συμβούλιο για την άδικη απόφαση που έλαβε εις βάρος των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι.

    Diamarturia Amaliada Nero 5

    Από την πλευρά του ο Άγγελος Μπούζης χαρακτήρισε το μέτρο ως «βάρβαρο χαράτσι», επισημαίνοντας ότι η ποιότητα του νερού είναι ακατάλληλη, με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να καταφεύγουν στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Επιπλέον, κατήγγειλε την απειλή του δήμου για διακοπή της υδροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών.

    Diamarturia Amaliada Nero 4

    Τέλος ο Γιώργος Καραπάνος, μίλησε για άδικη απόφαση, κατηγορώντας τόσο την τωρινή όσο και την προηγούμενη δημοτική αρχή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Ο λαός καλείται να πληρώσει έναν κάλπικο λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η διαμαρτυρία κατέληξε με την απαίτηση των πολιτών για άμεσες και δίκαιες λύσεις, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν τις χρεώσεις που θεωρούν άδικες και παράλογες φροντίζοντας να καταστήσουν σαφές ότι η χθεσινή αποτελεί απλώς την αρχή των κινητοποιήσεων.

    Diamarturia Amaliada Nero 2

    Diamarturia Amaliada Nero 3

    Diamarturia Amaliada Nero 7

  • Βρετανία: Στη φυλακή τρεις κατηγορούμενοι για πρόκληση βίας - Πάνω από 100 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απόψε
    Βρετανία: Στη φυλακή τρεις κατηγορούμενοι για πρόκληση βίας - Πάνω από 100 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απόψε

    Διαρκείς οι ταραχές στη Βρετανία μετά την δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και τον Κιρ Στάρμερ να υπόσχεται γρήγορη τιμωρία για τους εμπλεκόμενους - Πάνω από 420 συλλήψεις

    Τρεις Βρετανοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για βία και διατάραξη της τάξης κατά την διάρκεια των αντιμουσουλμανικών ταραχών της περασμένης εβδομάδας στην Βρετανία, στις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις για το κύμα βίας που ξέσπασε μετά την δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ κι αφού ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε την γρήγορη τιμωρία των εμπλεκόμενων.
    Την ίδια στιγμή πάντως, η παραπάνω εξέλιξη πυροδοτεί νέο κύκλο εντάσεων, με τη βρετανική Αστυνομία να τονίζει πως διαθέτει πληροφορίες για περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας σήμερα το βράδυ.
    Ο Ντέρεκ Ντράμοντ, 58 ετών, ο οποίος χτύπησε με την γροθιά του αστυνομικό, δικάστηκε σε δικαστήριο του Λίβερπουλ, δήλωσε ένοχος για βία, διατάραξη της τάξης και επίθεση κατά εργαζομένου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων φυλακίστηκε για τρία χρόνια . «Αυτή η βίαιη συμπεριφορά σφετερίσθηκε την πραγματική και συλλογική λύπη των κατοίκων του Σάουθπορτ», δήλωσε ο δικαστής Αντριου Μενάρι.
    Ακόμη ένας άνδρας, ο 29χρονος Ντέκλαν Γκίραν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 30 μηνών παραδεχόμενος την ενοχή του για βία, διατάραξη της τάξης και εμπρησμό ζώνης περιπολικού στο κέντρο του Λίβερπουλ στις 3 Αυγούστου. Ο Γκίραν αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε «αρνητικά συναισθήματα» για τη μετανάστευση και ο εισαγγελέας δήλωσε ότι το «κίνητρο ήταν να προκαλέσει ζημιά» επιτιθέμενος στο βαν της αστυνομίας.
    Ο Λίαμ Ρίλεΐ, 41 ετών, καταδικάσθηκε για βία, διατάραξη της τάξης και με ρατσιστικό χαρακτήρα επίθεση κατά της δημόσιας τάξης στο Λίβερπουλ. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο 41χρονος πήγε στην πόλη φορώντας μια σημαία του Αγίου Γεωργίου τυλιγμένη στο λαιμό του και επισκέφτηκε τέσσερις ή πέντε παμπ πριν εμπλακεί σε μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που φώναζαν και πετούσαν πέτρες και μπουκάλια. Ήταν «ξεκάθαρα μεθυσμένος» όταν συνελήφθη και έβρισε τον αστυνομικό που τον συνέλαβε, αποκαλώντας τον «προδότη» και «μουσουλμάνο εραστή», δήλωσε ο εισαγγελέας.

    Πάνω από 100 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένονται απόψε - Στο πόδι 6.000 αστυνομικοί

    Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο Sky News ότι έχουν ενημερωθεί για περισσότερες από 100 ακροδεξιές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και 30 αντιεκδηλώσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για απόψε σε διάφορα σημεία στη χώρα.

    Από τις 43 αστυνομικές δυνάμεις που εξυπηρετούν την Αγγλία και την Ουαλία, οι 41 αναμένουν εκδηλώσεις. Νωρίτερα, η Daily Mail δημοσιοποίησε μια λίστα με 38 περιοχές, στις οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
    Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότεροι από 6.000 εξειδικευμένοι αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει του αναμενόμενου νέου γύρου επεισοδίων.

    Σημειώνεται πως στις ταραχές των τελευταίων ημερών, που ακολούθησαν τις δολοφονίες τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ τον περασμένο μήνα, έχουν συλληφθεί 423 άτομα.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Daily Mail, μηνύματα με ακραία ρατσιστικό περιεχόμενο που αναρτώνται στο Telegram και προτρέπουν σε βία, συνθέτουν μια «λίστα πιθανών στόχων» των ταραχοποιών, οι οποίοι δείχνουν να μην πτοούνται από τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση για τους σταματήσει. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι συντάκτες αυτών των μηνυμάτων βάζουν στο στόχαστρο δομές για πρόσφυγες, ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου σε διάφορες περιοχές που βίωσαν επεισόδια. Νοσοκομεία ακυρώνουν τα ραντεβού τους με ασθενείς επειδή το προσωπικό φοβάται να πάει για δουλειά. Μια από τις νομικές φίρμες που έβαλαν στο στόχαστρο οι διοργανωτές επειδή αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών κάλυψε με σανίδες την πρόσοψή της για να προστατευθεί από βανδαλισμούς. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή, όπως παμπ και εμπορικά καταστήματα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για αυξήσεις τιμών σε τυρί και κρέας – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για αυξήσεις τιμών σε τυρί και κρέας – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

    Με την πανώλη των αιγοπροβάτων να διασπείρεται, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ανατιμήσεις σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα.

    Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού πρόκειται για ιό που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, αλλά οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι το κλίμα φόβου μπορεί να πλήξει και την κατανάλωση.

    Η πανώλη των αιγοπροβάτων «φουντώνει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις

    Παράλληλα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται, παράγοντες της αγοράς, ιδίως από τον κλάδο της γαλακτοκομίας-τυροκομίας, προβληματίζονται για τυχόν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή του αιγοπρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, λόγω της μειωμένης προσφοράς.

    Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σύντομα θα ελεγχθεί το πρόβλημα, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου, και να σταματήσει η «σφαγή των αμνών». Αν υπάρξει αύξηση των τιμών, αυτό θα διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκινάει η περίοδος της λεγόμενης «εισκόμισης» του γάλακτος για την τυροκομία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά, όπως η φέτα και η γραβιέρα

    Μέχρι χθες ο επίσημος αριθμός των ζώων που είχαν θανατωθεί είχε ξεπεράσει τις 13.500, ενώ εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκτιμούν ότι έχουν θανατωθεί πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο και ο ίδιος συνδέει την πορεία των τιμών με την εξέλιξη της ζωονόσου και κατά πόσο θα αναχαιτιστεί εγκαίρως. Προς το παρόν δεν υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τις τιμές των αμνοεριφίων, μολονότι τον 15Αύγουστο είναι η περιοδος που παραδοσιακά καταναλώνεται το κρέας τους. Πηγές των κρεοπωλων διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια, αφού έχουν ήδη γίνει σφαγές, και δεν τίθεται θέμα αυξήσεων. Η κατάσταση όμως παραμένει ρευστή

    Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες

    Αντίστοιχα οι ο κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν, μέσω του ΣΕΚ, ότι προς το παρόν δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση τιμών στα τυριά, ούτε για επάρκεια. Επιπλέον είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων, ούτε του κρέατος των αμνοεριφίων.

    Όπως δηλώνει στο in o πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, η τυροκόμηση έχει ήδη γίνει από τον Ιούνιο και τώρα τα τυριά βρίσκονται σε στάδιο «ωρίμανσης», για περίπου δύο μήνες. Έχει προηγηθεί η ήπια θερμική επεξεργασία – παστερίωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, που εξαλείφει κάθε τυχόν παθογόνο οργανισμό.

    Αν τυχόν δούμε αυτή την περίοδο ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, θα πρόκειται για αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ

    «Στα γάλατα αυτή την εποχή έχουμε ξηρά περίοδο. Λίγες είναι οι μονάδες που αρμέγουν και το καλοκαίρι. Οι περισσότερες περιμένουν γέννες τον Αύγουστο. Τότε ξεκινάει και το άρμεγμα, και κλιμακώνεται τον Νοέμβριο. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη ή πρόβλημα για την κατανάλωση», τονίζει.

    Ο ίδιος δεν κρύβει ότι ανησυχεί για τυχόν μείωση της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος και γαλακτοκομικών, λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης του κοινού. «Η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ούτε από τα ζώα, ούτε από τα παράγωγα του ζώου. Δεν αρκεί που το λέει ο υπουργός Ανάπτυξης. Πρέπει να το επικοινωνήσει επίσημα η πολιτεία, να βγουν οι επιστήμονες και να το πουν, να ησυχάσει ο κόσμος», τονίζει.

    Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων επιμένει ότι αν τυχόν δούμε αυτή την περίοδο ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, θα πρόκειται για αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, και δεν θα προέρχεται από ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες εκ μέρους των παραγωγών.

    Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε με τον Ντάνιελ και τις φωτιές

    «Τη μεγαλύτερη ζημιά με την απομείωση ζωϊκού κεφαλαίου, την πάθαμε πέρυσι με τον Ντάνιελ και τις πυρκαγιές. Η πολιτεία εκτιμά ότι χάθηκαν 85.000 αιγοπρόβατα, εμείς λέμε ότι ήταν πάνω από 100.000. Αρκετοί αναπληρώσαμε ένα μέρος τους, μολονότι δεν αποζημιωθήκαμε», μας λέει ο κ. Πεβερέτος.

    Θεωρεί ότι τα 15.000 νεκρά ζώα δεν είναι αρκετά για να επηρεάσουν το σύνολο της αγοράς, που αποτελείται από περίπου 82.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με 8 εκατομμύρια πρόβατα και 6 εκατομμύρια γίδια. Βεβαίως αναγνωρίζει ότι η καταστροφή είναι τεράστια για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, αφού ακόμα και ένα κρούσμα να βρεθεί, θανατώνεται όλο το κοπάδι.

    Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης με το κρέας των αμνοεριφίων που προορίζονται για τις γιορτές του 15Αύγουστου, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει προσωρινά τις τιμές.

    Η πολιτεία γνωρίζει τον εισαγωγέα των ζώων με την πανώλη

    Ο κ. Πεβερέτος όμως προχωράει και σε μια σοβαρή καταγγελία. Λέει ότι είναι γνωστό, τόσο στους κτηνοτρόφους, όσο και στην ίδια την πολιτεία, το όνομα του μεγαλέμπορου που εισήγαγε από τη Ρουμανία το ύποπτο φορτίο με πρόβατα, που έπασχαν από την πανώλη, χωρίς να το γνωρίζει κανείς.

    Γι’αυτό βέβαια ευθύνονται οι Ρουμανικές αρχές, που το απέκρυψαν, αλλά και η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους των ελληνικών αρχών, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.

    Πηγή: in.gr

  • «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: «Καμία διαρροή ραδιενέργειας, αδύνατον να συμβεί»
    «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: «Καμία διαρροή ραδιενέργειας, αδύνατον να συμβεί»

    «Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο, δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση», λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση περί απόπειρας εισβολής αγνώστων στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας.

    Σύμφωνα με «Τα Νέα», άγνωστοι που πιθανότατα συμμετείχαν στην κατάληψη του ΑΠΘ, φέρεται να έσπασαν με αλυσοπρίονο το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας της σχολής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

    Ωστόσο, μιλώντας στο thestival.gr, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας αρχικά πως πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

    Ο κ. Φείδας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

    «Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.

    Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Επεισόδια τα ξημερώματα στο Γεωπονικό Αθηνών και έξω από το ΑΠΘ
    Επεισόδια τα ξημερώματα στο Γεωπονικό Αθηνών και έξω από το ΑΠΘ

    Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών καθώς και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Ειδικότερα, περίπου 40 άτομα που βρίσκονταν σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας βγήκαν στη Λεωφόρο Αθηνών και έβαλαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκάλεσαν φθορές και σε οχήματα. Συγκεκριμένα, έκαψαν δύο λεωφορεία και ένα αυτοκίνητο. Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, που με χρήση δακρυγόνων απομάκρυνε τους διαδηλωτές από το σημείο.

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και τους απώθησαν.

    Από τις μολότοφ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά τη λήξη των επεισοδίων. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για να σβήσει φωτιές που έβαλαν άγνωστοι σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑβ παρέλαβε άτομο με αναπνευστικά προβλήματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κραυγή αγωνίας από εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης που οδηγούνται σε λουκέτο: «Η ψυχική υγεία προς ιδιωτικοποίηση»
    Κραυγή αγωνίας από εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης που οδηγούνται σε λουκέτο: «Η ψυχική υγεία προς ιδιωτικοποίηση»

    Αγωνία εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας λόγω του νομοσχέδιου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, οδηγεί στο κλείσιμό τους, από το 2027 με τη διακοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης.

    Αγωνία εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας λόγω του νομοσχέδιου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και το οποίο, σύμφωνα με το προσχέδιο, οδηγεί στο κλείσιμό τους, από το 2027 με τη διακοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης.

    Λιγότερο κόστος, λιγότερα οφέλη στην κοινωνία

    Όπως υποστηρίζει η κυρία Κατσιαφλιάνη, η οποία συνεργάζεται με τα σχολεία δύο μεγάλων δήμων της Αττικής, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ενός οργανισμού – ομπρέλα που δεν υποστηρίζει την ποικιλομορφία και των παρεμβάσεων στην πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη. Αντίθετα, προβάλλει μια πολιτική μείωσης της βλάβης που κοστίζει σαφώς και πολύ λιγότερο. Δεν αναφέρει στο εάν υποστηριχτούν προγράμματα θεραπείας, εάν θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα. Για παράδειγμα, οι φορείς του θα συγχωνευτούν είναι το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ και το ΟΚΑΝΑ, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για φορείς που ο καθένας είχε το δικό του brand name ως προς τη φιλοσοφία και την αντιμετώπιση των ανθρώπων που είναι στις εξαρτήσεις».

    Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι και εάν θα απορροφηθούν σε κάποιον άλλο οργανισμό σε 3 χρόνια. Την ίδια ώρα, όσοι βοηθηθούν στα στάδια της ζωής τους, εφόσον δεν θα υπάρχει ένας δημόσιος και δωρεάν φορέας που θα τους στηρίζει, θα πρέπει ενδεχομένως να στραφούν σε ιδιώτες ειδικούς.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κατσιαφλιάνη: «Με το άρθρο 46 φαίνεται να προωθείται το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης. Το 2027 τελειώνει η σύμβαση που έχουμε με τους φορείς που συμβάλλουν στην ύπαρξή μας όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, η ΚΕΔΕ, η ΕΤΑΑ, χωρίς να αφήνει καμία προοπτική του τι θα γίνει με την πρόληψη. Ενώ τα Κέντρα Πρόληψης φαίνεται να έχουν έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα σε παρεμβάσεις στην κάθε τοπική κοινότητα, γιατί υπάρχουν 72 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, που έχουν πάρει και ευρωπαϊκά βραβεία, δεν φαίνεται πουθενά εάν θα ακολουθηθεί η φιλοσοφία της πρόληψης και κυρίως τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Σε αυτό αντιδρούμε γιατί δεν ερωτηθήκαμε και δεν καταθέσαμε καμία πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι, για το πώς μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση».

    Ποιο είναι το έργο των Κέντρων Πρόληψης στην κοινωνία

    Τα Κέντρα Πρόληψης είναι δομές με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε γονείς και παιδιά και ενήλικες και υπάρχουν σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα.

    Όπως εξηγεί στο ethnos.gr, η κυρία Κατσιαφλιάνη, οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχουν είναι σε μεγάλο εύρος, από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού, τους νέους γονείς μέχρι τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία τα οποία ενημερώνονται για τις εξαρτήσεις, τα ζητήματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας.

    «Τα Κέντρα Πρόληψης είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και καλούνται να απαντήσουν σε αυτές. Αν χαθεί αυτό θα οδηγηθούμε σε έναν τύπο πρόληψης όπως βλέπουμε στο εξωτερικό που έχει να κάνει με καμπάνιες, διαφημιστικές, τηλεοπτικές», τονίζει.

    Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα Κέντρα Πρόληψης συνεργάζονται με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παίζουν συμβουλευτικό και προληπτικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα όπως το bullying.

    «Δουλεύουμε και στο σχολείο και το σχολείο έρχεται στον χώρο μας. Έχουμε και ένα κομμάτι συμβουλευτικής. Μπορεί να απευθυνθεί μια οικογένεια για να ζητήσει βοήθεια σε ζητήματα που αντιμετωπίζει σε επίπεδο συμπεριφοράς με τα παιδιά της, μπορεί να έρθει ένας έφηβος για να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το φλερτ που μπορεί να έχει με τις εξαρτήσεις», επισημαίνει η ειδικός.

    Δεκάδες προσλήψεις σε αναμονή ενώ η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη γιγαντώθηκε μετά την πανδημία

    Ακόμη ένα ζήτημα που θίγει η κυρία Κατσιαφλιάνη είναι πως ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται προς κλείσιμο, εκκρεμούν πάνω από 150 προσλήψεις μετά το 2007, οι οποίες ενώ έχουν εγκριθεί, δεν έχουν γίνει ποτέ.

    Την ίδια ώρα, το τηλέφωνο στο Κέντρο Πρόσληψης, όπως συνεχίζει η κυρία Κατσιαφλιάνη, το τηλέφωνο τους χτυπάει διαρκώς από την πανδημία και μετά από ανθρώπους που ζητάνε υποστήριξη.

    «Το κομμάτι της ψυχικής υγείας είναι ένας τομέας που δεν έχει υποστηριχτεί τα τελευταία χρόνια ενώ υπήρχαν πολλές υποσχέσεις για αυτό. Και αντί να ενισχύεται ο τοπικός δημόσιος χαρακτήρας τους, υπάρχει μια τάση υπερσυγκεντρωτισμού των υπηρεσιών και μια τάση προς την ιδιωτικοποίηση», τονίζει.

    Τέλος, σημειώνεται πως τα Κέντρα Πρόληψης είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και χρηματοδοτούνται κατά το ήμισυ από το υπουργείο Υγείας και κατά το ήμισυ από το υπουργείο Εσωτερικών, με τους εργαζομένους να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το Κέντρο του Μοσχάτου – Ταύρου λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια, από το 2001. Σήμερα, με 4 μόνο ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας με σύμβαση ενός χρόνου.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch