Το ρήγμα του Τυρνάβου ήταν το πιο μελετημένο στην Ελλάδα - Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε δώσει μεγάλο σεισμό – Μιλούν στο protothema.gr οι καθηγητές Σπύρος Παυλίδης και Αθανάσιος Γκανάς - «Αναμένουμε μετασεισμό ακόμα και μετά από έναν χρόνο»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης του συγκεκριμένου ρήγματος δείχνουν ότι τα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ είναι και «η κορυφή» για έναν σεισμό που εκδηλώνεται από το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σε αραιά χρονικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς. «Μιλάμε για χρονικά διαστήματα άνω των 1.000 ετών. Συγκεκριμένα 2.000-2.500 χρόνια και αυτά τα στοιχεία τα βρήκαμε με την παλαιοσεισμολογική μέθοδο. Έτσι μελετώντας αυτά τα στοιχεία είχαμε δει ότι ο χρόνος για να γίνει ένας σεισμός είχε φτάσει. Τον περιμέναμε αυτό το σεισμό και το ρήγμα του Τυρνάβου ήταν ένα από τα υποψήφια ρήγματα στην περιοχή για να μας δώσει έναν ισχυρό σεισμό, όπως και έγινε».
Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία ήταν το 1980 στις 9 Ιουλίου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, ενώ το 1954 είχε γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ. «Το δυναμικό των ρηγμάτων της νότιας Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερο από εκείνα της βόρειας Θεσσαλίας. Ο χθεσινός σεισμός έγινε από το ρήγμα του Τυρνάνβου το οποίο περνάει 5 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Δαμάσι. Αυτό το ρήγμα έχει μελετηθεί με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας, δηλαδή έχουν ανορυχθεί παλαιοσεισμολικά ορύγματα και έχουν βρεθεί προηγούμενοι σεισμοί. Η μέση περίοδος επανάληψης σε 2.500 χρόνια για το ρήγμα αυτό».
Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε και όλα αυτά που ακούγονται για τα μεγέθη επισημαίνοντας: «Το μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ είναι 6 και στην κλίμακα ροπής είναι 6,3. Αυτή είναι μια μέθοδος που έχει εισαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια και η οποία αποτυπώνει καλύτερα το μέγεθος όταν μιλάμε για μεγάλους σεισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι ακόμη νωρίς να για να πει κάποιος ότι υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς είναι ότι υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη και είναι φυσιολογική. Μέχρι αργά το βραδύ είχαν γίνει μετασεισμοί των 5 Ρίχτερ, των 5,2 Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μεγέθους 3 Ρίχτερ και μέχρι 4,8 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία παρακολουθείται ενώ όπως επισημαίνουν θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα με μεγάλη πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών.