Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 11:45

Μυλόπουλος: Ο πρύτανης του ΑΠΘ γνώριζε, αλλά κάλεσε τα ΜΑΤ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι φθορές δεν προκλήθηκαν από φοιτητές αλλά από τη βίαια εισβολή δυνάμεων της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος μιλώντας στο OPEN TV, σχετικά με τα όσα έγιναν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Αστυνομίας στο ΑΠΘ, αλλά και για όσα υποστηρίζει ότι προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, ο Νίκος Παπαϊωάννου, νυν πρύτανης του ΑΠΘ, γνώριζε από το βράδυ της Τετάρτης (10 Μαρτίου) ότι η κατάληψη της Πρυτανείας από τους φοιτητές θα έληγε το πρωί της επόμενης ημέρας, καθώς τον είχε ενημερώσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

«Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στη νύχτα και τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου, η οποία οδήγησε σε πάνω από 30 προσαγωγές και 16 συλλήψεις. Ο πρύτανης ήταν μέρος του κυβερνητικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια και την τοποθέτηση Αστυνομικών σε αυτά» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο η εκκένωση δεν έγινε με ειρηνικό τρόπο αλλά με χρήση βίας. «Δεν χτύπησαν το κουδούνι και μπήκαν οι Αστυνομικοί μέσα στο ΑΠΘ. Και υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν». Παράλληλα, όπως είπε, «στην κατάληψη υπήρχαν μόνο φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν στο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο εγκαθίστανται αστυνομικοί μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Όλο το προηγούμενο διάστημα καθηγητές του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές για να λήξει η κατάληψη και να διεκδικηθούν τα αιτήματα των φοιτητών με άλλο τρόπο. Δήλωσε τέλος ότι «οι φθορές δεν προκλήθηκαν από φοιτητές αλλά από τη βίαια εισβολή δυνάμεων της Αστυνομίας».



Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 11:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: «Ποδαρικό» εβδομάδας με κατάληψη στο 4ο γυμνάσιο
    Πύργος: «Ποδαρικό» εβδομάδας με κατάληψη στο 4ο γυμνάσιο

    Με αλυσίδες και κάδους απορριμμάτων έκλεισαν οι μαθητές του 4ου γυμνασίου Πύργου την είσοδο του σχολείου τους. Η εβδομάδα ξεκίνησε με κατάληψη στη σχολική μονάδα, αν και καθυστερημένα καθώς στην πλειοψηφία των σχολείων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καταλήψεις το προηγούμενο διάστημα.

    Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις καθηγητών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ενώ αντιτίθενται στον νέο νόμο για τις απουσίες, ο οποίος μειώνει το περιθώριο που έχουν να λείπουν από το σχολείο. Επιπλέον ζητούν άμεση επιδιόρθωση στις φθορές της σχολικής μονάδας.

    * φωτογραφία αρχείου

  • 1ο Γυμνάσιο Πύργου: Με κατάληψη είπαν "καλημέρα" οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα του υπ. Παιδείας
    1ο Γυμνάσιο Πύργου: Με κατάληψη είπαν

    Με ένα κοινό μήνυμα με την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που αναφέρει πως «Το σχολείο δεν είναι αναμορφωτήριο και οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες» συντάχθηκαν σήμερα κάποιοι από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου μαζί με άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα, που από τις 7 του μήνα έχουν προβεί σε καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας.

    Σήμερα το πρωί διευθυντής και καθηγητές βρήκαν κλειδωμένο το σχολείο, με τους καταληψίες μαθητές, να παραδίδουν το ακόλουθο έγγραφο στην διεύθυνση του Γυμνασίου, με το οποίο δικαιολογούν τους λόγους της διαμαρτυρίας τους.

    katalipsi proto gymnasio

  • Πάτρα: Κατάληψη στο 19ο Γυμνάσιο όπου πατέρας ξυλοκόπησε τον γυμνασιάρχη
    Πάτρα: Κατάληψη στο 19ο Γυμνάσιο όπου πατέρας ξυλοκόπησε τον γυμνασιάρχη

    Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές του 19ου Γυμνασίου Πατρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και συμπαράστασης στον γυμνασιάρχη τους , που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πατέρα χθες.

    Διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό βίας σε βάρος του Διευθυντή του 19ου Γυμνασίου Πατρών, από πατέρα μαθητή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του συναδέλφου τους και σε ανακοίνωση επισημαίνει:

    Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη φραστική και σωματική επίθεση γονέα στον συνάδελφο Διευθυντή του 19ου Γυμνασίου και μέλος του Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, τονίζοντας πως τέτοιου είδους επιθέσεις, εκτός του ότι προσβάλλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, είναι κτύπημα κατά του δημόσιου σχολείου και όσων το υπηρετούν.

    Αυτή η ενέργεια που στρέφεται κατά ενός εκπαιδευτικού με δεδομένες παιδαγωγικές ευαισθησίες, όπως και κάθε πράξη βίας, που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι καταδικαστέα και αποτελεί δείγμα της κρίσης αξιών και θεσμών που βιώνει η κοινωνία μας.

    Συνέπεια των παραπάνω είναι η περαιτέρω απαξίωση του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών και του έργου που επιτελούν, τη στιγμή που δίνουν καθημερινά μάχες στα σχολεία για να ανατρέψουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του ασφυκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο καλούνται να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων και πολύ φοβούμαστε ότι δε θα είναι και η τελευταία.

    Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στο συνάδελφο Διευθυντή του 19ου Γυμνασίου και δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες βρίσκουν απέναντι όλο το εκπαιδευτικό κίνημα.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Καράτουλα: Κατάληψη στο λύκειο με το… καλημέρα σας - Αντιδράσεις για μη έγκριση ολιγομελούς τμήματος
    Καράτουλα: Κατάληψη στο λύκειο με το… καλημέρα σας - Αντιδράσεις για μη έγκριση ολιγομελούς τμήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Λουκέτο μπήκε σήμερα το πρωί στο Γενικό Λύκειο Καράτουλα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη έγκριση ολιγομελούς τμήματος Θετικής Κατεύθυνσης της Γ Λυκείου. Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη, με πρωτοβουλία των γονέων και τοπικών παραγόντων, μόλις μία ημέρα μετά τον αγιασμό.

    Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και φορέων συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο χώρο του σχολείου και απαιτούν την άμεση έγκριση του τμήματος, όπως έγινε και με την περίπτωση των ΓΕΛ Κρεστένων και Βαρθολομιού. Συγκεκριμένα, στην κατάληψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων , μαθητές, γονείς, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ηλείας, εκπρόσωποι φορέων και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Γουμέρου, Μαγούλας, Χειμαδιού, Καράτουλα, Κουτσοχέρας και Αρβανίτη.

    Το τμήμα που δεν εγκρίθηκε μετρά πέντε μαθητές οι οποίοι προέρχονται από τις δημοτικές κοινότητες Κλιδνιά, Κουτσοχέρας και Γουμέρου.

    Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο διευθυντής του σχολείου Αριστείδης Ταυλόπουλος «τα παιδιά του τμήματος που καταργείται διαμένουν ήδη σε μακρινές περιοχές από το Καράτουλα. Αν δοθεί εντολή να πάνε στο Λύκειο Πελοπίου ή σε κάποιο Λύκειο του Πύργου, τότε θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν σχεδόν 50 χλμ καθημερινά για να φτάσουν στο σχολείο τους. Αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο επιβαρυντικό θα είναι αυτό, ειδικά φέτος που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε μια ήδη δύσκολη χρονιά, που η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο, δεν μπορούμε να ανατρέπουμε το πρόγραμμα των μαθητών και να τους απομακρύνουμε από το οικείο σχολικό περιβάλλον. Ενώ στα Λύκεια Βαρθολομιού και Κρεστένων δόθηκε η έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, εμείς είμαστε ακόμη σε αναμονή…»

    Η ανακοίνωση του ΓΕΛ Καράτουλα

    Όχι στο κλείσιμο του τμήματος προσανατολισμού στο ΓΕΛ Καράτουλα

    Σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, εμείς οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΓΕΛ Καράτουλα συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε το μείζον θέμα της κατάργησης του τμήματος προσανατολισμού θετικών σπουδών στην Γ Λυκείου. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχος και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων). Στη συνάντηση παραβρέθηκε, επίσης, και εκπρόσωπος της τοπικής ΕΛΜΕ που τοποθετήθηκε στηρίζοντας το αίτημα επαναλειτουργίας του τμήματος προσανατολισμού

    Για μια ακόμα φορά το υπουργείο κόβει τμήματα από το σχολείο μας, όπως και από άλλα σχολεία του νομού. Για μας, το ζήτημα της επιλογής ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Σημειωτέον, ότι σε σύνολο 31 παιδιών της Γ Λυκείου, τα παιδιά που φοιτούν στη θετική κατεύθυνση είναι εφτά (7). Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Έχουν αντιληφθεί οι διοικούντες τι σημαίνει η κατάργηση τμήματος προσανατολισμού για τα παιδιά;

    • Τα παιδιά μας αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες διαδρομές (ακόμα και πάνω από 80 χιλιόμετρα) καθημερινά σε πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο -χάνοντας πολύτιμο χρόνο- για να πάνε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα πρέπει να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στους στόχους τους. Τραυματίζονται ψυχολογικά όταν στην τελευταία τάξη αποκόπτονται βίαια από τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, από το οικείο σχολικό περιβάλλον.
    • Τα παιδιά ενδέχεται να έχουν αδέλφια που φοιτούν σε δημοτικά της περιοχής ή στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε βίαια τα αδέλφια που φοιτούν στην ίδια βαθμίδα.
    • Δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από τα περιφερειακά σχολεία από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο.

    Το ΓΕΛ Καράτουλα στεγάζεται σε ένα καινούργιο κτίριο (2020) και δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να συνεχίζει την υποβάθμισή του.

    Ζητάμε άμεσα την επαναλειτουργία του τμήματος στο Καράτουλα.

    Αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και να προβούμε σε κινητοποιήσεις κλείνοντας το σχολείο μέχρι την αποκατάσταση λειτουργίας του τμήματος προσανατολισμού.

    Γονείς – Μαθητές - Διδάσκοντες ΓΕΛ Καράτουλα

  • Μερική νίκη για τους μαθητές του Λυκείου Βαρθολομιού: Επανεγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα της Γ' Λυκείου – Αναμονή για τη Β' Λυκείου
    Μερική νίκη για τους μαθητές του Λυκείου Βαρθολομιού: Επανεγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα της Γ' Λυκείου – Αναμονή για τη Β' Λυκείου

    “Θα συνεχίσουμε την κατάληψη μέχρι να δοθεί οριστική λύση και για την Β΄Λυκείου” τονίζουν οι μαθητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μερικό αποτέλεσμα φαίνεται να έχουν αποφέρει οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Βαρθολομιού, οι οποίοι αντιδρούν στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων του σχολείου τους, που έγινε γνωστή λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με την υποστήριξη γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων της περιοχής, οι μαθητές αποφάσισαν την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους να προχωρήσουν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση κατάργησης των τριών τμημάτων της Γ' Λυκείου και ενός τμήματος της Β' Λυκείου.

    Μετά από παρεμβάσεις του Δημάρχου Πηνειού, Αλέξη Καστρινού, και επαφές με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσία της αντιδημάρχου Παιδείας, του αναπληρωτή δήμαρχου, του προέδρου της κοινότητας, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και της προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου, εγκρίθηκε τελικά η λειτουργία των τριών ολιγομελών τμημάτων της Γ' Λυκείου, γεγονός που αποτέλεσε μια πρώτη θετική εξέλιξη. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την τύχη του τμήματος της Β' Λυκείου, που επίσης καταργήθηκε, γεγονός που έχει κρατήσει τους μαθητές και τους γονείς σε εγρήγορση.

    Γονείς και μαθητές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επανεγκρίση των τμημάτων της Γ' Λυκείου, θεωρώντας το μια πρώτη νίκη, αλλά παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δοθεί λύση και για τους μαθητές της Β' Λυκείου. Όπως υποστηρίζουν, ενημερώθηκαν για την κατάργηση των τμημάτων μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέσω της πλατφόρμας "Διαύγεια", χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, κάτι που προκάλεσε αβεβαιότητα και γενικότερη αναστάτωση.

    Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιο σχολείο θα φοιτούσαν οι μαθητές αν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση.

    Πλέον, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με αίτημα τη λειτουργία και του τμήματος της Β' Λυκείου, με γονείς και μαθητές να δηλώνουν ότι δεν θα υπαναχωρήσουν μέχρι να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της σχολικής χρονιάς για όλους τους μαθητές.

    GEL Varth 2

    Στον χώρο του Λυκείου, βρέθηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ο οποίος αφού ενημέρωσε γονείς και μαθητές για τη νέα απόφαση, μιλώντας στο ilialive.gr επεσήμανε ότι: «Μέχρι χθες (σ.σ προχθές) τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά από τώρα. Κάναμε μία επίσκεψη στον διευθυντή εκπαίδευσης του νομού καθώς φαινόταν ότι τρία τμήματα της Γ’ τάξης του Λυκείου Βαρθολομιού δεν θα υφίστανται για φέτος, όπως και ένα τμήμα της Β’. Ο διευθυντής εκπαίδευσης μας είπε ότι είχε θετική εισήγηση και από εκεί και πέρα η περιφέρεια και το υπουργείο είναι αυτά που παίρνουν τις αποφάσεις. Ήρθαμε σε επαφή με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Νικολακόπουλο του δείξαμε την δυσφορία και τις αντιδράσεις που υπάρχουν, προφανώς ενδιαφέρθηκε και η υπουργική απόφαση συμπληρώθηκε και έτσι τα τρία τμήματα του Λυκείου Βαρθολομιού από σήμερα λειτουργούμε κανονικά. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά την Β´ Λυκείου εμείς θα ξανά προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι μία σημαντική διαφοροποίηση. Εμείς ως δημοτική αρχή είμαστε ενάντια στο οποιοδήποτε κλείσιμο. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε ούτε φερέφωνα συνδικαλιστικών οργανώσεων, είμαστε θεσμικοί και πρέπει να τηρούμε στο ακέραιο το αξίωμα που μας έχει προσδώσει ο κόσμος».

    GEL Varth 3

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Λυκείου Νίκος Γκάβαλος σημείωσε πως: «Υπήρξε ένα πρόβλημα με τα ολιγομελή τμήματα, τελικά είχαμε έγκριση των τμημάτων της Γ΄ Λυκείου και εκκρεμεί της Β". Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει αποφασίσει να κάνει κατάληψη. Εμείς είμαστε υπέρ της λειτουργίας του σχολείου και γι αυτό ελπίζουμε να δοθεί σύντομα λύση».

    Ικανοποιημένη αλλά και φανερά εκνευρισμένη για τον τρόπο με τον οποίο έλαβαν γνώση της απόφασης της μη έγκρισης των τμημάτων εμφανίστηκε η Μαρία Θανόπουλου μητέρα μαθητή της Γ Λυκείου και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Βαρθολομιού, η οποία τόνισε ότι: «Δεν υπήρξε καμία απόφαση, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Μάθαμε από το Διαύγεια ότι δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα του λυκείου Βαρθολομιού. Μιλάμε για τα τρία τμήματα της Γ΄ Λυκείου και για το τμήμα της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β’ Λυκείου. Χωρίς καμία ενημέρωση, στις 9 του μήνα και ώρα οκτώ μάθαμε ότι δεν λειτουργούν αυτά τα τμήματα στο Βαρθολομιό. Δεν γνωρίζαμε που θα πάνε αυτά τα παιδιά. Θα φοιτήσουν δηλαδή στην Γαστούνη, στην Ανδραβίδα ή σε ποιο άλλο λύκειο του κάμπου της Ηλείας. Βγήκε σήμερα μία υπουργική απόφαση που καλύφθηκαν τα τρία τμήματα της Γ΄ Λυκείου, εν μέρει δηλαδή δικαιώθηκε η κίνηση των παιδιών, εκκρεμεί ακόμα όμως για το τι θα γίνει με το τμήμα των έξι παιδιών της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου. Τα παιδιά αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση τους, το λύκειο θα παραμείνει κλειστό όπως και το γυμνάσιο. Θα περιμένουμε τώρα πότε θα βγει η απόφαση για να δούμε τι θα γίνει με τα παιδιά της Β Λυκείου. Είναι έξι παιδιά, είναι μέλη της σχολικής μας κοινότητας θα μείνουμε όλοι μαζί τους, θα τα στηρίξουμε γιατί όπως λένε και τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν θέλουν να πουν ότι εμείς πετύχαμε το σκοπό μας και τώρα κρεμάμε τους υπόλοιπους. Είμαστε όλοι μαζί τους και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή που θα βγουν οι οριστικές αποφάσεις».

    GEL Varth 4

    Παρούσα και πάντα υποστηρικτική στις δίκαιες κινητοποιήσεις των μαθητών, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστάσιου ανέφερε πως η συγκεκριμένη αντίδραση αποτελεί και ένα σημαντικό μάθημα για τα ίδια τα παιδιά προκειμένου να καταλάβουν ότι οι μάχες κερδίζονται με τον αγώνα.

    «Μαζευτήκαμε εδώ στην κινητοποίηση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του Λυκείου Βαρθολομιου γιατί σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που βγήκε προχθές κόπηκαν τέσσερα ολιγομελή τμήματα του λυκείου. Αμέσως κινητοποιήθηκε και η εκπαιδευτική κοινότητα όπως και οι γονείς με τους μαθητές γιατί καταλαβαίνετε τι πρόβλημα θα δημιουργούσε στον οικογενειακό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Στην ουσία μιλάμε για το κλείσιμο όλης της Γ Λυκείου, θα έπρεπε οι μαθητές να μεταφερθούν σε γειτονικό σχολείο και βέβαια για το μέλλον του ίδιου του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήρθε η νέα απόφαση όπου τα τρία τμήματα της Γ΄ Λυκείου εγκρίθηκαν τελικά παραμένει όμως το τμήμα της Β’ Λυκείου. Οι γονείς οι μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν ομόφωνη απόφαση να συνεχιστεί η κινητοποίηση γιατί δεν παλεύουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου αλλά και για την Β Λυκείου και για το μέλλον στην ουσία του σχολείου, του ΓΕΛ Βαρθολομιό. Θα είμαστε και αύριο εδώ να συνεχίσουμε την κινητοποίηση, η πρώτη μάχη κερδήθηκε αλλά συνεχίζουμε δυναμικά καθώς είναι και μάθημα για τους ίδιους τους μαθητές μας αυτό ότι με αλληλεγγύη πάμε δυναμικά μπροστά και μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από την δύναμη του αγώνα».

    Τέλος, ο Δημήτρης Αργυρόπουλος γονέας μαθητή της Γ’ Λυκείου, έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση μη αναμενόμενη, που τους αιφνιδίασε, σημειώνοντας παράλληλα πως:

    «Αιφνιδιαστικά και πριν δύο ημέρες ενημερωθήκαμε ότι στο Διαύγεια δεν υπάρχουν οι τάξεις και οι κατευθύνσεις της Γ Λυκείου του Βαρθολομιού, προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, υπήρχε αμέριστη συμπαράσταση από τον εμπορικό κόσμο του Βαρθολομιό, τους γονείς, τους επαγγελματίες, την εκκλησία, ήταν σύσσωμη η αντίδραση. Είναι απαράδεκτο αυτό για μία κοινωνία και για μία κωμόπολη σαν το Βαρθολομιό να ταλαιπωρεί τα παιδιά στο και 5. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές της Β΄Λυκείου αν εμείς ανοίγαμε το σχολείο δεν θα είχαν που να πάνε. Θα ήταν σπίτι τους. Είναι δυνατόν να γίνονται αυτά το 2024; Ευτυχώς, με την σύσσωμη αντίδραση, υπήρξε εν μέρει επίλυση του προβλήματος αλλά εμείς δε στεκόμαστε σε αυτό διότι δεν μπορούμε να κινούμαστε με επιμέρους λύσεις. Θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

    GEL Varth 5

  • Πάτρα: Παγιδευμένος στο γραφείο του από φοιτητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (upd)
    Πάτρα: Παγιδευμένος στο γραφείο του από φοιτητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (upd)

    Xρ. Μπούρας: "Δεν φοβάμαι τίποτα - Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του"

    ΝΕΟΤΕΡΑ: Έληξε σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατάληψη στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, έπειτα από περίπου 4 ώρες.

    ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναστάτωση επικρατεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Φοιτητές έχουν εγκλωβίσει στο γραφείο του, τον Πρύτανη του Ιδρύματος Χρήστο Μπούρα, ενώ περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο.

    Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να παρθούν πίσω διώξεις 4 φοιτητών.

    "Δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω από το Πανεπιστήμιο", δηλώνει ο Πρύτανης.

    Σε ανάρτηση του αναφέρει:

    Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες.

    Δείτε και την απόφαση της Συγκλήτου.

    Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών
    (υπ’ αριθμ. 233/23-4-2024 συνεδρίαση)

    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στη σημερινή της συνεδρίαση 233/23-4-2024 και αφού έλαβε γνώση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, όπου ομάδα φοιτητών προπηλάκισε τον κ. Πρόεδρο του Τμήματος, διαμαρτυρόμενη για την κλήση σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις δηλώνει τα εξής:

    Η Σύγκλητος καταδικάζει ανεπιφύλακτα την άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας κατά του κ. Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο μας.

    Ιδιαίτερα για το θέμα κλήσης σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις, ο κ. Πρόεδρος έχει το απόλυτο δικαίωμα και ευθύνη, υπερασπιζόμενος το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως οι καταλήψεις, να κάνει τις νόμιμες ενέργειες και, αν διαπιστώσει παραβίαση του νόμου και του κανονισμού, να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις.

    Να σημειωθεί σχετικά ότι η Σύγκλητος, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, είχε δηλώσει ότι "Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, είναι πράξη παράνομη, η οποία στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν".

    Πηγή: Tempo24.news

  • «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: «Καμία διαρροή ραδιενέργειας, αδύνατον να συμβεί»
    «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: «Καμία διαρροή ραδιενέργειας, αδύνατον να συμβεί»

    «Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο, δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση», λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση περί απόπειρας εισβολής αγνώστων στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας.

    Σύμφωνα με «Τα Νέα», άγνωστοι που πιθανότατα συμμετείχαν στην κατάληψη του ΑΠΘ, φέρεται να έσπασαν με αλυσοπρίονο το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας της σχολής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

    Ωστόσο, μιλώντας στο thestival.gr, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας αρχικά πως πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

    Ο κ. Φείδας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

    «Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.

    Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Επεισόδια τα ξημερώματα στο Γεωπονικό Αθηνών και έξω από το ΑΠΘ
    Επεισόδια τα ξημερώματα στο Γεωπονικό Αθηνών και έξω από το ΑΠΘ

    Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών καθώς και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Ειδικότερα, περίπου 40 άτομα που βρίσκονταν σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας βγήκαν στη Λεωφόρο Αθηνών και έβαλαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκάλεσαν φθορές και σε οχήματα. Συγκεκριμένα, έκαψαν δύο λεωφορεία και ένα αυτοκίνητο. Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, που με χρήση δακρυγόνων απομάκρυνε τους διαδηλωτές από το σημείο.

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και τους απώθησαν.

    Από τις μολότοφ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά τη λήξη των επεισοδίων. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για να σβήσει φωτιές που έβαλαν άγνωστοι σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑβ παρέλαβε άτομο με αναπνευστικά προβλήματα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch