Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 11:08

Ελληνικό: Σφοδρές αντιδράσεις για την «κλειστή πόλη» με περιφράξεις στον αστικό ιστό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι περιφράξεις δε θα είναι μόνιμες, απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και υπόσχεται νομοτεχνική βελτίωση

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις υποσχέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς να κάμψει το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η ρύθμιση περί περιφράξεων στην επένδυση του Ελληνικού, με την οποία όπως είναι διατυπωμένη, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας «περίκλειστης πόλης» (gated community) 25.000 κατοίκων και στη χώρα μας, στην οποία δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε επισκέπτες.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Παράλληλα ορίζεται ότι «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς όσο και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε πως «δεν αλλάζουμε τίποτα ούτε από πλευράς χρήσεων ή όρων δόμησης και δε μεταβάλλουμε καμία από τις διατάξεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και αφορούν την κατασκευή του έργου του Ελληνικού».

Απέδωσε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη στο μέγεθος του έργου τονίζοντας ότι οι περιφράξεις θα είναι προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα και θα γίνουν για λογους ασφαλείας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών: «Σέβομαι τις ανησυχίες. Δεν τίθεται ζήτημα μόνιμης περίφραξης. Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ανοιχτό. Θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα ξεκαθαρίζει ότι οι παρεμβάσεις θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, θα είναι τμηματικές και ό,τι ολοκληρώνεται θα απελευθερώνεται από πλευράς περιφράξεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για λειτουργική περίφραξη παντού» είχε πει νωρίτερα ο Νίκος Μπελαβίλας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας ΕΜΠ: «Στη σελίδα 346 αναφέρεται ρητά η εργοταξιακή περίφραξη χωρίς πάντως να προβλέπεται η άρση της μετά τη λήξη του εργοταξίου. Την προβλέπει όμως ο κανονισμός και άρα θα μπορούσε να μην είχε εισαχθεί καν στο νόμο αφού θα αρκούσε μια γενική άδεια. Εξι σελίδες παρακάτω προβλέπεται άλλη περίφραξη, λειτουργική περίφραξη που καμία σχέση δεν έχει με τα εργοτάξια. Πρόκειται για μια περίκλειστη πόλη. Σ΄αυτήν την πόλη δε θα έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι του Άνω Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Αναφερόμενος στον αιγιαλό, επεσήμανε ότι πρόκειται για «φανερό αποκλεισμό»: «Τεράστιο τμήμα της ακτής Αγίου Κοσμά, πολύ μεγάλο τμήμα της ελεύθερης ακτής του 1 χλμ και όλη η μαρίνα αποκλείονται. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη της σχέσης της ομαλής σύνδεσης μέσω κοινοχρήστων χώρων» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει στένωση και κατάργηση πεζοδρόμων. «Επανερχόμαστε στο μοντέλο που κανείς δεν μπορούσε να πάει στη θάλασσα παρά μόνο αν αγόραζε τον καφέ του στην καφετερια».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, σημείωσε ότι όπως έχει καταδειχθεί από σχετικές μελέτες χρόνια πριν οι θερμοκρασίες θα ανέβουν έως και κατά 4 ή 5 βαθμούς: «Τόσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες όταν χτίζουμε μια πόλη 25.000 κατοίκων στη θέση ενός ελεύθερου χώρου, με τις εκπομπές, τις θερμονησίδες και τα κτίρια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις η πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε, Σουλτάνα Σπυροπούλου επεσήμανε ότι «δε νοείται εργοτάξιο χωρίς περίφραξη», ενώ αναφερόμενη στις περιφράξεις εντός του οικοπέδου παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σημείωσε πάντως ότι «προφανώς όταν ολοκληρώνονται τα κοινόχρηστα έργα, η περίφραξη θα απομακρύνεται. Χωρίς αυτήν θα έχουμε ατυχήματα. Δεν έχει σχέση με μία κλειστή πόλη. Αλλωστε ο μητροπολιτικός πόλος συνδέεται με πολλούς δρόμους με την πέριξ περιοχή, δεν είναι απομονωμένος» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις προβλέψεις βάσει των οποίων το Δημόσιο θα βρεθεί προ εκπλήξεων αφού εκχωρούνται στον επενδυτή δικαιώματα σε επίπεδο κυρίου του οικοπέδου με αποτέλεσμα στο μέλλον να δημιουργηθούν προβλήματα ως προς την πλήρη κυριαρχία επί του ακινήτου.

Αντιδράσεις και από τους δήμους

Η διαχείριση της παραλίας αποτελεί μείζον ζήτημα για το δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο: «Δε διευκρινίζεται πουθενά τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα. Εμείς ρίξαμε τα συρματοπλέγματα και τις περιφράξεις και διαμορφώσαμε ομπρέλες ώστε να μετακινούμε τα ΚΑΠΗ για μπάνιο με τα λεωφορεία του δήμου. Αν νομίζουν ότι θα πληρώνουμε εισιτήριο για να πάμε στην παραλία μας, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Η διαχείριση πρέπει να δοθεί στο δήμο. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Δε θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, αλλά δε θα επιτρέψουμε να αποκλειστούμε κι εμείς οι ίδιοι», σημείωσε.

Ο κ. Κωνσταντάτος έθεσε επίσης το ζήτημα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών που απομακρύνθηκαν από το χώρο υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσει μία επένδυση αν δεν υπάρξει έναρξη πλεοδόμησης τόσο για τις ανάγκες των 25.000 νέων κατοίκων όσο και των υπηρεσιών που φιλοξενούνταν ήδη και πρέπει να μεταστεγαστούν σε οικόπεδα που οφείλει η κυβέρνηση να αποδώσει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που δημιουργούνται και δεν προβλέπουν εισφορά σε γη ως πολεοδομικό αντιστάθμισμα, ενώ δεν προσδιορίζεται και ο χρόνος απόδοσης στους δήμους των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Ο κ. Κονδύλης σημείωσε ότι σοβαρό ζήτημα τίθεται και για την ακτή: «Δε θα μιλούσα για πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης, αλλά η πρόσβαση καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής αφού οι διέξοδοι προς τους κοινόχρηστους χώρους είναι πάρα πολύ μικροί. Για παράδειγμα για τον Αγιο Κοσμά ο πολίτης έχει πρόσβαση στην παραλία από τρεις στενούς πεζοδρόμους», κατέληξε.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 10:04

Σχετικά Άρθρα

  • Ελληνικό: Βρέθηκαν εκατοντάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο
    Ελληνικό: Βρέθηκαν εκατοντάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο

    Εκατοντάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου βρίσκονταν κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για τις ελεγχόμενες εκρήξεις που πραγματοποιούνται στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες βόμβες, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

    «Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι 314 βόμβες, που είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί, ήταν 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές μας εγκαταστάσεις, που βρισκόταν εντός του πρώην αεροδρομίου καθώς και δίπλα σε Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις! Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» δήλωσε ο ίδιος.

    Ενώ πρόσθεσε: «Δόξα τω Θεώ, δεν έγινε ποτέ κακό ή έκρηξη, ενώ πραγματικά είναι να απορείς, πως λειτουργούσε ένα ολόκληρο Αεροδρόμιο και δεκάδες εγκαταστάσεις Δήμου και ΥΠΑ σε αυτό το ναρκοπέδιο. Εμείς ως Δήμος, είχαμε στον πόλεμο νεκρούς κατοίκους μας, από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων κυρίως και γι’ αυτό όταν εκλέχτηκα Δήμαρχος, ένα από τα πρώτα έργα που έκανα, με σεβασμό στην μνήμη τους, ήταν το σχετικό μνημείο στο Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό όμως δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί!».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSΙ

  • Κλείνει η Λεωφόρος Ποσειδώνος για την εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
    Κλείνει η Λεωφόρος Ποσειδώνος για την εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Σε διακοπή κυκλοφορίας από τις 9:30 το πρωί της Πέμπτης στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας θα προχωρήσει η Τροχαία μετά τον εντοπισμό βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονται για την ανάπλαση του Ελληνικού.

    Επίσης, πραγματοποιείται εκκένωση σε τέσσερις πολυκατοικίας στην οδό Ευρυάλης.

    Πρόκειται για βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ισχύος 500 λιβρών την εξουδετέρωση της οποίας θα αναλάβει το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

    Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

    Λόγω πραγματοποίησης ελεγχόμενης έκρηξης για την εξουδετέρωση πυρομαχικών παλαιού τύπου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε οδικά τμήματα, περιοχής Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης ως εξής:

    Σταδιακή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την Πέμπτη 26/10/2023 κατά τις ώρες 09.30΄έως 11.30΄, στα κατωτέρω οδικά τμήματα:

    • Λ. Ποσειδώνος στο τμήμα της από το ύψος της Πλ. Βεργωτή έως τη συμβολή της με την Λ. Αλίμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
    • Ευρυάλης καθ΄ όλο το μήκος της.
    • Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων κατά μήκος της οδού Ευρυάλης από την Τετάρτη 25/10/2023 και ώρα 21.00΄έως την Πέμπτη 26/10/2023 και ώρα 11.30΄.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί να επιλέξουν ως εναλλακτικές διαδρομές την κίνησή τους μέσω της Λ. Βουλιαγμένης και/ή λοιπών δημοτικών οδών των Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Ελληνικό: Κουκουλοφόροι ληστές μαχαίρωσαν 17χρονο - Σοβαρά τραυματισμένος ο νεαρός
    Ελληνικό: Κουκουλοφόροι ληστές μαχαίρωσαν 17χρονο - Σοβαρά τραυματισμένος ο νεαρός

    Οι δύο ληστές μαχαίρωσαν στην κοιλιά τον 17χρονο - Υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο στο «Λαϊκό»

    Θύμα δύο κουκουλοφόρων ληστών οι οποίοι δεν δίστασαν να τον μαχαιρώσουν και να τον τραυματίσουν σοβαρά για να του πάρουν ό,τι πολύτιμο είχε επάνω του έπεσε ένας 17χρονος στο Ελληνικό.
    Η ληστεία με θύμα τον 17χρονο έγινε το βράδυ της Πέμπτης (1/6) στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Ριζούντος, στο Ελληνικό, όταν οι δύο άγνωστοι δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, πλησίασαν τον 17χρονο, τον απείλησαν με μαχαίρι και του ζήτησαν να τους δώσει ό,τι είχε επάνω του.
    Ο 17χρονος, όμως, αντιστάθηκε με τους δύο ληστές να μην διστάζουν να τον μαχαιρώσουν στην κοιλιά τραυματίζοντας σοβαρά τον ανήλικο.
    Στο σημείο της επίθεσης έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον 17χρονο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο «Λαϊκό».
    Εκεί οι γιατροί διαπιστωσαν τη σοβαρότητα του τραύματος και μετέφεραν άμεσα στο χειρουργείο τον 17χρονο.
    Μετά από πολύωρο χειρουργείο ο ανήλικος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή του.
    Παρά τις μέχρι στιγμής έρευνες των αστυνομικών που ανέλαβαν την υπόθεση, οι δύο μαχαιροβγάλτες παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει δεύτερη φορά το Ελληνικό που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει
    ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει δεύτερη φορά το Ελληνικό που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται πως ο πρωθυπουργός πρώτα εξαπάτησε τους πολίτες όταν έλεγε προεκλογικώς πως οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του

    Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Δευτέρα πήγε την εξαπάτηση για την επένδυση στο Ελληνικό σε άλλο επίπεδο.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται πως ο πρωθυπουργός πρώτα εξαπάτησε τους πολίτες όταν έλεγε προεκλογικώς πως οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του και στη συνέχεια, τρία χρόνια μετά, κάνει εγκαίνια– για δεύτερη φορά– της επένδυσης που θα ξεκινούσε το 2019 κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

    «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεμπλοκάρει το έργο και είχε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη υλοποίησή του. Σήμερα εμφανίζεται δεύτερη φορά μετά την φιέστα του 2021 στα εγκαίνια μιας επένδυσης που όχι μόνο έχει βαλτώσει και με δική του ευθύνη, αλλά έχει πάρει εντελώς διαφορετική τροπή από τον αρχικό σχεδιασμό. Αντί για την αναβάθμιση μιας τεράστιας έκτασης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των κατοίκων της Αττικής συνολικά, το Ελληνικό εξελίσσεται αποκλειστικά σε μια υπόθεση real estate με πώληση οικοπέδων. Και στο Ελληνικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει το στίγμα της. Αναποτελεσματικότητα, αναξιοπιστία και φιέστες στα όρια της γραφικότητας», καταλήγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Riviera Tower: ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο στο Ελληνικό 
    Riviera Tower: ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο στο Ελληνικό 

    Έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές για τα 3/4 της πωλούμενης επιφάνειας

    Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον υψηλότερο παραθαλάσσιο "πράσινο" ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, στην περιοχή της μαρίνας του Άγιου Κοσμά στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, είναι προ των πυλών, μετά την ανακοίνωση από την Lamda Development της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του Riviera Tower για την οποία απαιτήθηκαν περισσότερα από 1.900 σχέδια και η συνεργασία δεκάδων υπουργείων, αρχών, επιμελητηρίων και οργανισμών.

    Ενδεικτικό του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος για την ανέγερση του Πύργου, που θα είναι ύψους 200 μέτρων, αποτελεί το γεγονός ότι για τα 180 διαμερίσματα του Riviera Tower που θα έχει 50 ορόφους, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου τα τρία τέταρτα της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ' εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών, για το σύνολο των διαμερισμάτων του Riviera Tower ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του ουρανοξύστη - Αισθητικά λιτό κτήριο - Πράσινο και υδάτινο στοιχείο

    Το βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης, όπως έχει ανακοινωθεί, αποτελεί η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου.

    Θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.

    Όλες οι κατοικίες θα είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του, όπως έχει αποκαλυφτεί στη διάρκεια της παρουσίασης του ουρανοξύστη, έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου.

    Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, σε χρονικό ορίζοντα πενταετία, θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

    Riviera Tower elliniko 2

    Σύμβουλοι του έργου-κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat

    Περισσότερους από 80 ουρανοξύστες παγκοσμίως, σε πόλεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου, στο Χονγκ Κονγκ και άλλες πόλεις του κόσμου, έχει κατασκευάσει η Bouygues Batiment International, μέλος της κοινοπραξίας Bouygues Batiment International και Intrakat, που μετά από σχετικό διαγωνισμό της Lamda Development έχει αναλάβει τον ρόλο συμβούλου που παρέχει υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών Riviera Tower.

    Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, που παρέχονται αφορούν το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου της κατασκευής του.

    Ειδικότερα, μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η Bouygues Batiment International, θυγατρική της Bouygues Group, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού με δραστηριότητα και στις πέντε ηπείρους τα τελευταία 50 χρόνια περιλαμβάνεται το «Pixel Tower» στην Ταϊλάνδη, ένα έργο ύψους 314 μέτρων που στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών με ξεχωριστή αρχιτεκτονική.

    Επίσης, το Clement Canopy, το υψηλότερο κτίριο με προκατασκευή που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ύψους 140 μέτρων, το οποίο στεγάζει 505 διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου εκτός του χώρου του εργοταξίου και «συναρμολογήθηκαν» στο εργοτάξιο.

    Η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat , όπως έχει ανακοινωθεί, συνεργάζεται με τη Lamda Development στη μελέτη του σχεδιασμού του Riviera Tower διασφαλίζοντας την κατασκευαστική αρτιότητα και ασφάλειά του, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία σχεδιασμού με τη χρήση συστημάτων BIM (Building Information Modeling), ενώ παράλληλα αξιοποιεί την τοπική και παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για την προμήθεια των πιο ποιοτικών προϊόντων και συστημάτων για τον Πύργο και τους τελικούς αγοραστές. Προγραμματίζει επίσης, την κατασκευή των έργων, διασφαλίζοντας την υψηλότερη ποιότητα και προδιαγραφές κατασκευής στη χώρα, ενώ παράλληλα εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού που θα τον κατασκευάσει.

    Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο των «Foster+Partners» σε συνεργασία με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ.». Αντίστοιχα οι στατικές και Η/Μ μελέτες έχουν εκπονηθεί από την Buro Happold με έδρα το Λονδίνο, με συνεπικουρία τοπικών συνεργατών, της «DETA CONSULTING ENGINEERS» για τα στατικά και της «ΤΕΚΕΜ Α.Ε.» για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονηθεί από την εταιρεία «DOXIADIS PLUS».

    Οδ. Αθανασίου - Κεντρικός άξονας το πράσινο και ο σεβασμός στην ποιότητα ζωής

    Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου ο Riviera Tower φιλοδοξεί να αποτελέσει «ένα μοναδικό κτίριο για τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα, ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο, το οποίο θα προσδώσει το στίγμα της συνολικής ανάπλασης, έχοντας ως κεντρικό άξονα το πράσινο, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επένδυση στο Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development – TAIΠΕΔ
    Επένδυση στο Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development – TAIΠΕΔ

    Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου

    Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία - μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

    Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

    Η υπογραφή έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

    Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελληνικό: Η επόμενη μέρα ξεκίνησε - Ποια έργα γίνονται
    Ελληνικό: Η επόμενη μέρα ξεκίνησε - Ποια έργα γίνονται

    Στην επόμενη ημέρα, την οποία σηματοδοτεί η έναρξη των εργασιών συγκεκριμένων έργων ανάπτυξης στο Ελληνικό, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, βρίσκεται πλέον ολόκληρο το επιτελείο της Lamda Development, μετά την γνωστοποίηση ότι στις 25 Ιουνίου θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ.

    Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας την εβδομάδα που μας πέρασε αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ καθώς εκδόθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ και διευθετήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ τα θέματα που σχετίζονται με την αναβλητική αίρεση που αφορά την άδεια λειτουργίας του Καζίνο.

    Όπως αναφέρθηκε από την εταιρία, η στιγμή είναι ιστορική καθώς συμπίπτει με την περίοδο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η Lamda Development θα πρωτοστατήσει, όπως τονίσθηκε, καθώς το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Στόχος είναι η δημιουργία, όπως έχει αναφερθεί από την Lamda Development, μιας σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ενός νέου χώρου ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περιπάτου, άθλησης, προσβάσιμος σε όλους.

    Στο πλαίσιο της επιθυμίας της εταιρίας για σταθερή επικοινωνία, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων της προόδου του έργου. Οι δύο πρώτες θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν στα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου οικιστικού πύργου στην Ελλάδα και στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου.

    Οδ. Αθανασίου: Για την υλοποίησή τους έχουμε μαζί μας κορυφαίους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

    «Επί 7 χρόνια πιστεύαμε ότι το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση όλων αυτών που σχεδιάζαμε με πολλή υπομονή και πίστη, αλλά κυρίως πάθος και προσήλωση στο στόχο μας όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά σχέδια για την πρώτη φάση του Έργου τα οποία και θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε άμεσα και για τα οποία έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για την υλοποίησή τους έχουμε μαζί μας κορυφαίους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσβλέπουμε στο να γίνουμε πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία μιας «έξυπνης πράσινης πόλης». Θα προσπαθήσουμε να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τον παλμό της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Με το Ελληνικό θα δημιουργήσουμε ένα έργο πρότυπο σε πολλαπλά επίπεδα που θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, που ποτέ δεν σταμάτησε, όπως και ίδιος έχει πει, να πιστεύει στην υλοποίηση και τις προοπτικές του έργου, ακόμη και σε στιγμές μεγάλων καθυστερήσεων και δυσκολιών

    Τα έργα που ξεκινούν - Έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο

    Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί τα έργα που ξεκινούν είναι:

    - Ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου

    - Αθλητικές εγκαταστάσεις

    - Το παράκτιο μέτωπο.

    - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το οποίο με εμπορικούς χώρους 72.000 τ.μ. θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    - Χώροι γραφείων και ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    - Μια Galleria που θα κατασκευαστεί κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά,

    - Δύο Ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη

    - Περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.)

    - Ουρανοξύστης κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, επίσης στο παράκτιο μέτωπο, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Σε κάθε του παρέμβαση τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας Αθανασίου έδινε έμφαση στο κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης που, σύμφωνα με την εταιρία, είναι «η δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τμ, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό καθώς και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση».

    Νέες θέσεις εργασίας

    Με την έναρξη του έργου, που ήδη έχει ξεκινήσει μήνες πριν με τις πρόδρομες εργασίες, δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000 και στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. «Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί το όραμα μας είναι το έργο του Ελληνικού να γυρίσει σελίδα για τη χώρα, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών για αυτό δουλεύουμε τόσο καιρό και επεξεργαζόμαστε σχέδια και εναλλακτικές λύσεις ακόμα και για την πιο μικρή δυσκολία που μπορεί να προκύψει» λένε τα στελέχη της διοίκησης της Lamda. Η ανάπλαση του Ελληνικού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του. Είκοσι και πλέον ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία απογείωση από τον αεροδιάδρομο του Ελληνικού, και επτά χρόνια μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, οι επιβάτες των αεροπλάνων που θα πετούν πάνω από το Ελληνικό θα βλέπουν ένα εργοτάξιο μέσα από το οποίο η Lamda Development φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη «έξυπνη» και «πράσινη» πόλη της χώρα μας, με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.

  • Ελληνικό: Πράσινο φως από το ΣτΕ για να προχωρήσουν τα έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο
    Ελληνικό: Πράσινο φως από το ΣτΕ για να προχωρήσουν τα έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο

    Προχωρουν τα έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Πράσινο φως για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού που έχει σχεδιάσει η εταιρεία Lamda, άναψε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Οι σύμβουλοι του Ανωτατου Δικαστηριου απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Ελληνικού, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:

    1) Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,

    2) Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγιος Κοσμάς, κ.λπ. και

    3) Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

    Η προσφυγή των κατοίκων

    Στην προσφυγή τους, οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες ΚΥΑ οδηγούν σέ ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα θα επιδεινωνόταν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

    Δεκτές από το ΣτΕ έγιναν οι παρεμβάσεις υπέρ των τριών ΚΥΑ και των εταιρειών Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch