Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 09:22

Καταρρίπτοντας τους μύθους για τις οχιές και τις «μαύρες χήρες» σ' ένα εγχειρίδιο τσέπης

Γράφτηκε από τον

Πόσο επικίνδυνες είναι οι οχιές; Τι κάνουμε αν μας δαγκώσουν; Σκίζουμε και ρουφάμε το δηλητήριο, όπως έχουμε δει στις… κινηματογραφικές ταινίες; Αν έχει κουλουριαστεί κάποιο φίδι μέσα στη μηχανή του αυτοκινήτου μας πώς το βγάζουμε; Υπάρχουν θανατηφόρες αράχνες στη χώρα μας;

Απαντήσεις σε ερωτήματα που πολλές φορές έχουν πάρει τη μορφή μύθου -όπως ότι οι οχιές έχουν δάγκωμα που σκοτώνει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά- δίνει στο εγχειρίδιο τσέπης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ο βιολόγος με ειδίκευση στη γενετική και την οικολογία των ερπετών και αμφιβίων, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Στραχίνης.

Μέσα από την έκδοση «Επικίνδυνα Φίδια & Αράχνες της Ελλάδας. Αναγνώριση- Επικινδυνότητα- Συμπεριφορά- Πρώτες Βοήθειες – Πρόληψη», ο κ. Στραχίνης δίνει πρακτικές συμβουλές αναγνώρισης οχιών και ερπετών, οδηγίες για πρώτες βοήθειες ύστερα από δαγκώματα και διάφορους τρόπους για να απομακρύνουμε τα ζώα αυτά από το σπίτι και το αυτοκίνητό μας.

«Σε όλη την ελληνική επικράτεια συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά, μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο και πρόκειται για τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών, δηλαδή είδη οχιάς. Τα υπόλοιπα δύο δηλητηριώδη φίδια (Αγιόφιδο και Σαπίτης) ανήκουν σε άλλες οικογένειες και είναι ουσιαστικά ακίνδυνα για εμάς», αναφέρεται στην έκδοση.

Κυτταρολογικό και όχι νευροτοξικό το δηλητήριο της οχιάς

Στο βιβλίο επιχειρείται η κατάρριψη των μύθων που συνοδεύουν τις οχιές στην Ελλάδα και τις περιγράφουν ως άκρως επιθετικά ζώα, που ορμούν μόλις μας δουν, ή καραδοκούν για να μας δαγκώσουν, με δάγκωμα που σκοτώνει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά ή σε λίγες ώρες.

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι οχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται, αλλά και δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μόνο με την αυτήν καθαυτή δράση του», λέει ο κ. Στραχίνης.

«Το δηλητήριο των οχιών της χώρας μας είναι κυρίως κυτταρολυτικό και όχι νευροτοξικό, κάτι που μας δίνει πολύ χρόνο για να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο σε περίπτωση που δαγκωθούμε. Φίδια με κυρίως νευροτοξικό δηλητήριο, όπως η κόμπρα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά σε εξωτικές περιοχές άλλων ηπείρων. Ως εκ τούτου, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιού στην Ελλάδα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», εξηγεί ο κ. Στραχίνης.

Μη ...ρουφάτε το δηλητήριο

Τι κάνουμε, όμως, ύστερα από ένα τσίμπημα οχιάς; Ο κ. Στραχίνης δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, είναι έντονος πόνος και οίδημα.
«Μην πανικοβάλλεστε γιατί ο πανικός αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και κατά συνέπεια τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται. Κρατήστε το θύμα και ειδικά το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Κρατήστε το σημείο του δήγματος πιο χαμηλά από την καρδιά. Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα- μη ρουφάτε το δηλητήριο. Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του δήγματος. Μη δίνετε παυσίπονα ή αλκοόλ στον ασθενή (εξαιρείται η παρακεταμόλη)».
Όσο για το αν δαγκώσει μια οχιά το κατοικίδιό μας, ο κ. Στραχίνης συμβουλεύει να κρατήσουμε το ζώο όσο το δυνατόν πιο ακίνητο, να μη δέσουμε το δαγκωμένο μέλος και να το μεταφέρουμε άμεσα σε κτηνίατρο.

Φίδι στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τον κ. Στραχίνη, πολύ συχνά τα φίδια μπαίνουν στον κινητήρα σταθμευμένων αυτοκινήτων στην ύπαιθρο για να κρυφτούν και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μεταφερθούν ακούσια μέσα στις πόλεις και σε μεγάλες αποστάσεις.
«Αν αντιληφθείτε ότι κάποιο φίδι έχει εισέλθει στον κινητήρα του αυτοκινήτου, τότε μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημά σας με τον κινητήρα ακριβώς επάνω από πυκνή βλάστηση, με κλειστό το καπό, και πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο για ένα 24ωρο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στο χώρο του κινητήρα θα αναγκάσουν το φίδι να εγκαταλείψει το όχημα και η πυκνή βλάστηση θα του προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας». Εργοστασιακά πάντως, προσθέτει ο συγγραφέας, όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν ειδικά φίλτρα στους αεραγωγούς τα οποία αποκλείουν την είσοδο φιδιών και άλλων μικρών ζώων στην καμπίνα του οχήματος.

Mesogeiaki Mavri Xhra

Δηλητηριώδεις αράχνες

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 850 είδη αραχνών, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους πιθανόν να φτάνει τα 1500.
«Ενώ όλες οι αράχνες φέρουν δηλητήριο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ουσιαστικά ακίνδυνες για εμάς, είτε γιατί έχουν πολύ ασθενές δηλητήριο, είτε γιατί δεν μπορούν καν να καταφέρουν διάτρηση του δέρματός μας», αναφέρει ο συγγραφέας του χρηστικού οδηγού.
Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus). Όπως εξηγεί ο κ. Στραχίνης, το δάγκωμα της Μεσογειακής Λοξοσκέλης ή αλλιώς «Αράχνης βιολί», μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις, χρήζει ιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζεται με συμπτωματική θεραπεία.

Δάγκωμα από Μαύρη Χήρα

Το δηλητήριο της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας είναι νευροτοξικό και αρκετά ισχυρό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι πόνος στο σημείο του δήγματος, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ώρες ο πόνος αυξάνεται σημαντικά και γενικεύεται, εστιάζοντας κυρίως στην κοιλιά, ενώ μυϊκοί σπασμοί, ακαμψία και κράμπες εμφανίζονται σε όλο το σώμα. Το δήγμα της Μεσογειακής Μαύρης Χήρας χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης και συχνά χορηγείται ειδικός αντιαραχνικός ορός, ο οποίος γίνεται μόνο στα νοσοκομεία. Το δηλητήριό της μπορεί να προκαλέσει σε ευαίσθητα άτομα και αδύναμους οργανισμούς σοβαρές επιπλοκές ή δυνητικά ακόμα και θάνατο. «Ωστόσο», αναφέρει ο κ. Στραχίνης, «οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα αναρρώνουν γρήγορα χωρίς επιπλοκές».

Το βιβλίο που είναι αυτοέκδοση του κ. Στραχίνη, διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας www.iliasstrachinis.gr και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την έρευνα και προστασία αμφιβίων της Ελλάδας.
Νατάσα Καραθάνου

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε ο κ. Στραχίνης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 13:28

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου - Δεν ήταν αράχνη αλλά στρεπτόκοκκος
    Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου

    Δεν ήταν τσίμπημα αράχνης αλλά στρεπτόκοκκος

    Σε ανατροπή οδήγησε η ενδελεχής νεκροψία-νεκροτομή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τα αίτια θανάτου του 48χρονου που παραθέριζε στην περιοχή του Κατάκολου. Είχε δημοσιοποιήθηκε ευρέως ότι ο θάνατός του προήλθε από το τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης «ερημίτης» και λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου υπέκυψε από σηψαιμικό σοκ.

    Σύμφωνα με την νεκροψία, ο άτυχος 48χρονος, κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ»

    Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από ιατρικούς κύκλους, μέσω της επισταμένης της εξέτασης η ιατροδικαστής Τσιόλα που διεξήγαγε την νεκροψία παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το οποίο επιβεβαίωσε ότι αιτία θανάτου του παραθεριστή ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και για δεύτερο περιστατικό θανάτου από την Αρχαία Ολυμπία υπάρχουν στοιχεία που οδήγησαν σε διερεύνηση και δόθηκαν δείγματα που βρίσκονται προς ανάλυση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί σήμερα αν ο δεύτερος άνδρας κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS).

  • Τσίμπημα αράχνης στο Κατάκολο: Οδύνη στην κηδεία του 48χρονου - Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδερφή του
    Τσίμπημα αράχνης στο Κατάκολο: Οδύνη στην κηδεία του 48χρονου - Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδερφή του

    Πώς ένα τσίμπημα αράχνης σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον οδήγησε στον θάνατο, ενώ έκανε τις διακοπές του - Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας

    Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία του 48χρονου που έφυγε από τη ζωή μετά από τσίμπημα αράχνης στον Πύργο, όπου έκανε τις διακοπές του.

    Το τελευταίο «αντίο» στον άτυχο άνδρα είπαν η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι στη Λιβαδεία όπου έγινε η κηδεία.

    Σπαραγμός

    Τραγικές φιγούρες ήταν η μητέρα και η αδερφή του 48χρονου. Απαραρηγόρητη η μητέρα του, μη μπορώντας να πιστέψει ότι έχασε τόσο άδικα τον γιο της, τράβαγε τα μαλλιά της.

    «Βαγγέλη, Βάγγο… Πού σε πάνε παιδί μου;» φώναζε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Μην μπαίνεις εκεί μέσα. Δεν θα ξαναγυρίσεις στη Λιβαδειά» έλεγε η αδερφή του.

    «Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει, αυτά συμβαίνουν μια φορά στο εκατομμύριο»

    «Τι να πουν και τι να κάνουν αυτοί οι γονείς; Τράβαγε τα μαλλιά της η γυναίκα! Σε κανέναν να μην τύχει αυτό… Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Ξάδερφο τον είχα, φίλο τον είχα, άτυχος άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει μια φορά στο εκατομμύριο…» είπε στο Star συγγενής του αδικοχαμένου 48χρονου.

    Το τσίμπημα αράχνης, η εισαγωγή σε ΜΕΘ και η ανακοπή

    Θυμίζεται ότι ο 48χρονος από τη Λιβαδειά που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε τσίμπημα αράχνης χωρίς να το καταλάβει, όπως ο ίδιος είχε πει στους γιατρούς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως από τους πόνους που είχε στο πόδι, πήγε να τον εξετάσει ιδιώτης ορθοπεδικός ο οποίος τον έστειλε στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στον Πύργο.

    Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωσή του σε ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών όμως, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, καθώς υπέστη ανακοπή και κατέληξε.

    Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 48χρονου αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία θα βγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η νεκροψία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φανέρωσε ως αιτία θανάτου γάγγραινα.

    Πηγή: in.gr

  • Πύργος: Κατέληξε ο 48χρονος που πιθανότατα τον τσίμπησε αράχνη
    Πύργος: Κατέληξε ο 48χρονος που πιθανότατα τον τσίμπησε αράχνη

    Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο 48χρονος που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της νοσηλευτικής μονάδας Πύργου, πιθανότατα με τσίμπημα από αράχνη.

    Ο 48χρονος είχε μεταβεί στο νοσοκομείο μετά από παρότρυνση ιδιώτη γιατρού στον οποίο είχε αποτανθεί πιστεύοντας πως οι ενοχλήσεις που ένιωθε στο πόδι του ήταν ορθοπεδικής φύσεως.

    Όμως έλαβε εντολές να επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου οι γιατροί εκεί έκριναν πως το περιστατικό ήταν πιο σοβαρό από ότι φαινόταν αρχικά.

    Η κατάσταση της υγείας του 48χρονου παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τελικά κατέληξε σήμερα.

    Οι εκτιμήσεις των γιατρών μετά και από επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων ήταν πως είχε δεχθεί πιθανότατα τσίμπημα από αράχνη δηλητηριώδη που προκάλεσε αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό του ασθενούς.

    Όπως ανέφερε η η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονίστρια της ΜΕΘ Αναστασία Βασιλείου, "... ασθενής 48 ετών εισήχθη με άτυπη φλεγμονή μηροβουβωνικής περιοχής στην χειρουργική κλινική για αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Παρουσίασε αιφνίδια και ραγδαίως εξελισσόμενη επιδείνωση στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Άμεσα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και δυστυχώς μετά από 24 ώρες κατέληξε, πάρα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού".

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι
    σε Plus +
    Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι

    Πορτοφόλι, χρήματα, διαβατήριο, κινητό και... λεμόνι. Τα απαραίτητα για ταξίδι δεν είναι (μόνο) αυτά που νομίζετε.

    Πολλές είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Άλλες είναι χρήσιμες, άλλες πρακτικές και άλλες παράξενες.

    Η Μπέτανι Χιουζ, ιστορικός και γνωστή παρουσιάστρια της Βρετανίας, μοιράστηκε στο Bloomberg κάποιες συμβουλές από την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Μάλιστα, από τα tips της εντύπωση προκαλεί αυτό με τη φέτα με το λεμόνι…

    Να παίρνετε μαζί σας δύο ίδιες βαλίτσες

    Ναι, ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά φαίνεται να έχει την εξήγησή της η συγκεκριμένη συμβουλή. Να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι, δύο ίδιες βαλίτσες. Και δεν εννοεί στην όψη ίδιες, αλλά στο πακετάρισμα. Όπως εξηγεί η Μπέτανι Χιουζ, κάθε φορά που είναι να ταξιδέψει, φτιάχνει δύο σχεδόν πανομοιότυπες βαλίτσες, ώστε εάν χάσει τη μία, έχει αρκετά ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που θα για το υπόλοιπο των διακοπών σας.

    «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή»

    Τώρα, αν χάσετε και τις δύο βαλίτσες, τι να πούμε: πάρτε ένα λαχείο την επόμενη φορά. Επίσης, στην κάθε βαλίτσα μη βάλετε όλη σας την προίκα. Μοιράστε τα, αλλά να έχετε και στις δύο τα πιο απαραίτητα.

    Να κουβαλάτε μαζί σας μια φέτα λεμόνι

    Εντάξει, αυτή η συμβουλή μάς παραξένεψε, αλλά όταν προέρχεται από κάποιον ντόπιο κι έμπειρο του τόπου, θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε. Κάτι θα ξέρει. Όπως συνέβη στην Μπέτανι Χιουζ, η οποία όπως περιέγραψε, όταν επισκέφτηκε το Άνγκορ Τομ, ένα απομακρυσμένο σημείο της Καμπότζης, κι έπρεπε να ανοίξει πέρασμα μέσα από τους θάμνους, ο οδηγός που είχε μαζί της, της έδωσε ένα απίθανο tip για τα φίδια.

    «“Μην ανησυχείς, κοίτα τι έχω στην τσέπη μου”. Ήταν ένα λεμόνι», περιγράφει η παρουσιάστρια. Και πρόσθεσε στη συνέχεια πως ο οδηγός τής υποσχέσθηκε πως έχοντας πάνω της μια φέτα λεμόνι, δεν κινδυνεύει να τη δαγκώσει κάποιο φίδι. «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή», παραδέχεται η Χιουζ.

    Έτσι, θα καταλάβετε αν ένα μέρος είναι ασφαλές

    Όπως αναφέρει, στη συνέχεια, όταν προσγειώνεται σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει, κάνει έναν «έλεγχο αδέσποτων ζώων». Ελέγχει πάντα πόσο φιλικά είναι τα σκυλιά και οι γάτες. «Αν είναι φοβισμένα, τότε ξέρεις ότι οι άνθρωποι δεν τους φέρονται καλά και πρέπει να έχεις το νου σου. Αν τα σκυλιά είναι απίστευτα φιλικά, τότε αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί μαζί τους».

    Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι των αδέσποτων δεν κινδυνεύετε από κάποια επίθεση στον δρόμο και στο κομμάτι των ντόπιων, έχετε να κάνετε με ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα ζώα.

    Πηγή: in.gr- Φωτογραφία από Richard John από το Pixabay

  • Κίνα: Άνδρας προσπάθησε να περάσει λαθραία πάνω από 100 ζωντανά φίδια μέσα στις τσέπες του
    Κίνα: Άνδρας προσπάθησε να περάσει λαθραία πάνω από 100 ζωντανά φίδια μέσα στις τσέπες του

    Απίστευτο και όμως άνδρας συνελήφθη στην Κίνα καθώς επιχειρούσε να περάσει λαθραία στη χώρα περισσότερα από 100 ζωντανά φίδια κουβαλώντας τα στις τσέπες του παντελονιού του.

    Συγκεκριμένα, τελωνειακοί κατέσχεσαν 104 φίδια πέντε διαφορετικών ειδών. «Κατά τη διάρκεια ελέγχου, τελωνειακοί εντόπισαν έξι σάκους (...) σφραγισμένους με κολλητική ταινία στις τσέπες του παντελονιού» αυτού του ατόμου, τόνισαν χθες οι κινεζικές τελωνειακές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν πότε συνέβη το περιστατικό αυτό. «Κάθε ένας σάκος περιείχε ζωντανά φίδια όλων των ειδών, μεγεθών και χρωμάτων», ανέφεραν

    Είχε σακούλες με φίδια στις τσέπες του

    Σε ένα βίντεο της κατάσχεσης φαίνονται δύο τελωνειακοί να εξετάζουν διαφανείς πλαστικές σακούλες, στις οποίες κινούνται κόκκινα και λευκά φίδια.

    Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας ζώων στον κόσμο, με τις αρχές να έχουν λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πύργος: Μας έζωσαν τα φίδια - Δεκάδες περιστατικά επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
    Πύργος: Μας έζωσαν τα φίδια - Δεκάδες περιστατικά επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

    Σχεδόν καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο της εμφάνισης φιδιών στην πόλη του Πύργου, ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία.

    Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που καλείται να επέμβει από τους πολίτες, υπάρχουν μέρες με δύο και τρία περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών.

    Είτε αυτά βρίσκονται εμφανή σε κάποιο χώρο, είτε κρυμμένα από φόβο μέσα σε αυτοκίνητα, οι πυροσβέστες καλούνται να απομακρύνουν τα φίδια.

    Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα φίδια είναι μη δηλητηριώδη, όπως ο λαφιάτης. Αλλά όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα φίδια και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα είδη που λειτουργούν ωφέλιμα στο περιβάλλον, σίγουρα τρομάζουν.

    Όμως το γεγονός ότι έχουν βρεθεί φίδια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η οδός Μανωλοπούλου κοντά, στην Πατρών ή στην αρχή της οδού Ερμού, θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό.

    Όπως προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει η ύπαρξη ποντικών και κατσαρίδων σε μεγάλους πληθυσμούς σε διάφορά σημεία της πόλης. Εδώ τα φίδια μπορούν να αποτελέσουν έναν φυσικό εξολοθρευτή και να δώσουν λύση…

    fidia zevgaroma pl. iatridi intro

  • Σε αυτές τις αράχνες αρέσει η πόλη και δεν έχουν πρόβλημα με τον θόρυβο της
    Σε αυτές τις αράχνες αρέσει η πόλη και δεν έχουν πρόβλημα με τον θόρυβο της

    Καθώς η αράχνη Joro συνεχίζει να εξαπλώνεται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιστοί της μπορούν να εντοπιστούν σχεδόν παντού - ακόμη και σε ηλεκτροφόρα καλώδια και φανάρια.

    τους κοντινούς πολυσύχναστους δρόμους υπερβολικά αγχωτικό, αλλά η αράχνη Joro δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αράχνες εντοπίζονται συχνότερα σε αστικές περιοχές.

    «Οι δρόμοι είναι ένα πραγματικά σκληρό μέρος για να ζήσει ένα ζώο. Αλλά οι αράχνες Joros φαίνεται ότι μπορούν να ζήσουν δίπλα τους», δήλωσε στο CNN, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Άντι Ντέιβις.

    Ραγδαία εξάπλωση

    Οι αράχνες Joro, ή Trichonephila clavata, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013. Τα πλάσματα - τα οποία φτάνουν σε μήκος έως και 10 εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο η παλάμη ενός ανθρώπινου χεριού - έχουν έκτοτε εξαπλωθεί ραγδαία σε όλες τις νοτιοανατολικές πολιτείες.

    Οι αράχνες αυτές, που χαρακτηρίζονται ως υφαντές, πιάνουν τα θηράματα χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους, τρισδιάστατους ιστούς τους. Η Joro θα καθίσει στη μέση του ιστού και θα περιμένει να αισθανθεί μια δόνηση, που σημαίνει ότι ένα έντομο έχει πιαστεί στην κολλώδη παγίδα, επιτρέποντας στην αράχνη να σπεύσει και να το πιάσει.

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 350 δοκιμές σε αράχνες σε 20 δρόμους, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι στον ιστό της αράχνης για να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά της λείας. Ενώ οι ερευνητές περίμεναν ότι οι θορυβώδεις δρόμοι θα παρεμπόδιζαν τις κυνηγετικές ικανότητες της αράχνης, οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι οι αράχνες κοντά σε δρόμους μέτριας έως μεγάλης κυκλοφορίας ήταν μόνο ελαφρώς λιγότερο πιθανό να επιτεθούν στην προσομοιωμένη λεία από ό,τι εκείνες κοντά σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας. Οι αράχνες που βρίσκονταν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία επιτίθονταν στο 51% των περιπτώσεων, ενώ εκείνες που βρίσκονταν σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές επιτίθονταν στο 65% των περιπτώσεων.

    Ανοχή σε ανθρώπους και αυτοκίνητα

    Ο Shockley, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι εξεπλάγη που είδε μόνο λίγο περισσότερο από 10% μείωση στην αποτελεσματικότητα της αράχνης να ανιχνεύει τους κραδασμούς, αλλά δεν σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι το είδος φαίνεται να έχει μια φυσική ανοχή στην παρουσία αυτοκινήτων και ανθρώπων.

    «Ενώ τα περισσότερα από τα άλλα είδη αρέσκονται να μένουν στο δάσος, οι Joros συγκεκριμένα αρέσκονται να μετακινούνται στα αστικά τοπία», δήλωσε ο Shockley. «Εκμεταλλεύονται το εύκολο κυνήγι, την εύκολη πρόσβαση στη λεία. ... Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για εμάς- ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι τους κάνουμε εξαιρετικά εύκολη τη συνθήκη για να αποκτήσουν το θήραμα που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους».

    Η αστική ζωή προσφέρει μια κάποια ευκολία για τις αράχνες Joro, επειδή φαίνεται να προτιμούν να φτιάχνουν τους ιστούς τους σε κατασκευές όπου υπάρχουν φώτα κοντά, όπως ανάμεσα σε κτίρια ή σε τηλεφωνικούς στύλους, δήλωσε ο Shockley, εξηγώντας ότι το φως τείνει να προσελκύει τα έντομα που τρώνε.

    Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει ότι οι δρόμοι είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αφθονία και την ποικιλομορφία των εντόμων, αλλά η αράχνη Joro, και πολλά από τα ξαδέλφια της στο γένος Trichonephila, είναι εκπληκτικά ανεκτικές στις πόλεις, δήλωσε ο Davis, και επιλέγουν να χτίσουν τα σπίτια τους κοντά σε πολυσύχναστες περιοχές.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν γιατί αυτές οι αράχνες είναι πιο κατάλληλες για τη ζωή στην πόλη από άλλες. Αλλά

    Καθώς η ξενική αράχνη Joro συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή, οι αράχνες αποτελούν απειλή για τα ενδημικά είδη που είναι ωφέλιμα για το περιβάλλον. Οι αράχνες δεν φαίνεται τώρα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, δήλωσε ο Shockley, αλλά καθώς συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκτοπίζουν τις ντόπιες αράχνες, καθώς τρώνε έντομα που χρειάζονται και οι ντόπιες αράχνες για να φάνε.

    Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι οι αράχνες Joro συνυπάρχουν με τις ντόπιες αράχνες, δήλωσε ο Davis.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από Nandhu Kumar: https://www.pexels.com/el-gr/photo/312837/
  • Αυτή είναι η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο: Έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι αρσενική - Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της
    Αυτή είναι η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο: Έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι αρσενική - Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της

    Με δόντια που θα μπορούσαν να τρυπήσουν ένα ανθρώπινο νύχι, το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα του πιο δηλητηριώδους αραχνοειδούς στον κόσμο βρήκε νέο σπίτι στο Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας. Η θανατηφόρα αράχνη που έλαβε το όνομα «Ηρακλής» βρέθηκε στην Κεντρική Ακτή περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, και αρχικά μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πάρκο ερπετών. Οι ειδικοί που το παρέλαβαν συνειδητοποίησαν ότι ήταν το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην Αυστραλία.

    Ο «Ηρακλής» έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι μεγαλύτερος από τον «Κολοσσό», την αράχνη του ίδιου είδους που κατείχε το ρεκόρ μεγέθους από το 2018. Οι αράχνες του Σίδνεϊ συνήθως, έχουν μήκος από ένα έως πέντε εκατοστά, με τα θηλυκά να είναι γενικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά, αλλά όχι τόσο θανατηφόρα. Βρίσκονται κυρίως σε δασώδεις περιοχές και προαστιακούς κήπους γύρω από το Σίδνεϊ, μέχρι την παράκτια πόλη του Νιούκαστλ στα βόρεια και τα Μπλε Όρη στα δυτικά.

    Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της

    Ο «Ηρακλής» θα συμβάλει στο πρόγραμμα που υλοποιεί το πάρκο κατά των δηλητηρίων. Οι αράχνες που αιχμαλωτίζονται υποβάλλονται σε «άρμεγμα» για την εξαγωγή δηλητηρίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αντιδότου που σώζει ζωές.

    «Είμαστε συνηθισμένοι να δωρίζονται αρκετά μεγάλες αράχνες στο πάρκο, ωστόσο το να λαμβάνουμε μια τόσο μεγάλη αρσενική αράχνη είναι σαν να κερδίζουμε το τζάκποτ», δήλωσε η φύλακας αραχνών στο πάρκο, Έμα Τένι.

    «Με την ύπαρξη ενός αρσενικού αυτού του μεγέθους στη συλλογή μας, η παραγωγή δηλητηρίου θα μπορούσε να είναι τεράστια και να αποδειχθεί απίστευτα πολύτιμη για το πρόγραμμα δηλητηρίων του πάρκου».

    Σύμφωνα με το ΑP, από την έναρξη του προγράμματος το 1981, δεν υπήρξε θάνατος στην Αυστραλία από τσίμπημα αράχνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ