Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 14:36

Lockdown: Ολα τα σενάρια για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και την εστίαση

Γράφτηκε από τον

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανοίξει λιανεμπόριο και εστίαση

Τη χρυσή τομή ψάχνουν να βρουν κυβέρνηση και ειδικοί, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και να επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου, 20 Μαρτίου. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ σημειώθηκαν 60 θάνατοι και 672 συνάνθρωποί μας είναιδιασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αριθμός που δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Με δεδομένη την κατάσταση, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και το κυβερνητικό επιτελείο και οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσει ο βηματισμός προς το άνοιγμα της αγοράς. Η ανάγκη, πλέον, είναι εμφανής. αφού αρκετοί είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι σημειώνουν πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, αμέσως μόλις η πανδημία εμφανίσει την πρώτη κάμψη, παράλληλα με την πορεία του εμβολιασμού, θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο έτσι ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού εντός των σπιτιών.

Η συζήτηση για το λιανεμπόριο

Οι λοιμωξιολόγοι θα προχωρήσουν σε συνολική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και θα τεθούν επί τάπητος ποια μέτρα μπορούν να αλλάξουν. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση, καθώς έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος μάχης με την πανδημία του κορονοϊού και πλέον θα πρέπει να δοθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας σταδιακής επανεκκίνησης ορισμένων δραστηριοτήτων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους ή όχι στη διασπορά της νόσου.

Για την ιδέα του σταδιακού ανοίγματος πολλών κλάδων προς το τέλος Μαρτίου ήδη μίλησε τις προάλλες και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα επομένως η ημερομηνία 29 Μαρτίου δεν είναι απόλυτο ότι θα αποτελέσει την ημερομηνία επανέναρξης του κλάδου του λιανεμπορίου. Στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σκεπτικά. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.

Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε την Παρασκευή ότι «τo 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί».

Βασιλακόπουλος: Ανοίξτε λιανεμπόριο και εστίαση σε ανοιχτούς χώρους

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».

Επιπλέον, ο καθηγητής πρότεινε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.

Τα σενάρια για την εστίαση

Ο στόχος για το άνοιγμα της εστίασης έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.

Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιρειών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό είχε τονίσει σε συνέντευξη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όσον αφορά το πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε: «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».

Το άνοιγμα των σχολείων

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμη από τους λοιμωξιολόγους σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Παιδείας Σίσση Γκίκα. Μιλώντας στο Open σημείωσε ότι «Οι μαθητές του Δημοτικού ευτυχώς πήγαν περισσότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με μαθητές άλλων βαθμίδων. Μέριμνά μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε

Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους υπογράμμισε ότι είναι ενδεχόμενο και όχι μια ειλημμένη απόφαση. «Δεν θα επηρεάσει τις διακοπές του Πάσχα αυτό. Ίσως έχουμε παράταση τον Ιούνιο για μια ή δύο εβδομάδες» είπε ενώ οι πανελλαδικές θα γίνουν με παρόμοιο τρόπο όπως πέρσι. Σχολιάζοντας τα τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς η κυρία Γκίκα τόνισε ότι από τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα ώστε να γίνονται δωρεάν τεστ, αλλά η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ χαμηλή και γίνονται πολύ λίγα τεστ.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 14:39

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει
    Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει

    H εμπειρία των lockdowns και της πανδημίας φαίνεται ότι έπληξε την εκπαιδευτική ετοιμότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

    Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν πλέον υπογραμμίσει το πώς η πανδημία COVID-19 διατάραξε τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Πόσο, όμως, επηρεάστηκαν αντίστοιχα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    Αν και οι μελέτες που επικεντρώνονται στα παιδιά κάτω των έξι ετών, που ανέρχονται παγκοσμίως σε 22 εκατομμύρια, είναι συγκριτικά λιγότερες, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, φωτίζει τις επιπτώσεις αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επικεφαλής ερευνητών του Cincinnati Children’s σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία του Σινσινάτι, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν ήταν έτοιμα για τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 8.000 παιδιά νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος σε μια αξιολόγηση ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο (Kindergarten Readiness Assessment – KRA-) το 2018, το 2019 και το 2021 -συμπεριλαμβανομένων 3.200 παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s.

    Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ανησυχητικό. Μόνο το 30% (ή 3 στους 10) των μαθητών των δημόσιων σχολείων του Σινσινάτι αξιολογήθηκαν ως ικανοί για το νηπιαγωγείο το 2021, μια σημαντική μείωση από το 40% (ή 4 στους 10) που αξιολογήθηκαν ως έτοιμοι το 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα παρόμοιο μοτίβο στα 3.200 παιδιά που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των χώρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s: το 21,5% κρίθηκε έτοιμο να μάθει το 2021 σε σύγκριση με το 32% το 2018.

    «Αυτό σημαίνει ότι 7 στα 10 παιδιά του δημόσιου σχολείου του Σινσινάτι θεωρούνταν ανέτοιμα να μάθουν, όταν μπήκαν στο νηπιαγωγείο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα χρειαστεί εντατική προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτές τις ελλείψεις» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kristen Copeland από το Τμήμα Γενικής και Κοινοτικής Παιδιατρικής.

    Αυξάνοντας το χάσμα

    Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις βαθμολογίες της αξιολόγησης KRA που αφορούσαν ασθενείς των παιδιατρικών κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s, σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές αξιολογήσεις της ανάπτυξης του παιδιού και της έκθεσης στην πρώιμη ανάγνωση, καθώς και με κοινωνικά, κοινωνικοοικονομικά περιβαλλοντικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση περιλάμβανε 27 ερωτήσεις που εκτιμούν τις δεξιότητες του παιδιού στην πρώιμη ανάγνωση, τα πρώιμα μαθηματικά, τις λεπτές κινητικές εργασίες, την αυτορρύθμιση και την προσοχή.

    Όπως συμπέραναν, τα χαμηλότερα επίπεδα ετοιμότητας σχετίζονταν με παράγοντες, όπως:

    • η αποτυχία του παιδιού σε προηγούμενη αξιολόγηση αναπτυξιακού ελέγχου μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών
    • η ασφάλιση του παιδιού σε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με περιορισμένο εισόδημα και πόρους (Medicaid)
    • η ισπανόφωνη εθνικότητα
    • η ανάγκη για χρήση ιατρικού διερμηνέα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική
    • το ανδρικό φύλο
    • η περιορισμένη ανάγνωση των γονιών στα παιδιά
    • προηγούμενες αναφορές επισιτιστικής ανασφάλειας.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για την ανάλυση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου για τη σχολική ετοιμότητα σε έναν πληθυσμό που παραδοσιακά είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε ερευνητικές μελέτες» διευκρινίζει η Δρ Kristen Copeland.

    Υπάρχουν και καλά νέα;

    Αν και οι χαμηλότερες βαθμολογίες ετοιμότητας μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές, η ερευνητική ομάδα λέει ότι πολλοί από τους παράγοντες που περιορίζουν τη σωστή προετοιμασία για το νηπιαγωγείο μπορούν να αντιμετωπιστούν: «Τα καλά νέα είναι ότι εντοπίσαμε αρκετούς παράγοντες που προέβλεπαν τη μετέπειτα ετοιμότητα για το νηπιαγωγείο, τους οποίους ήδη υπολογίζουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επιπλέον, διαθέτουμε στις δομές τρόπους για να εξασφαλίσουμε γρήγορα στα παιδιά την πρόσθετη βοήθεια που χρειάζονται, είτε πρόκειται για λογοθεραπεία, νομική βοήθεια και άλλες απαραίτητες παροχές» καταλήγει η Δρ Kristen Copeland.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8923880/
  • Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης
    Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης

    Με τον εμβολιασμό για τη γρίπη και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων για τον κορονοϊό καθώς και με τη χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, χωρίς να απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

    Ο ίδιος αναφέρει στο ethnos.gr ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε ένα σφοδρό κύμα γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα χρονικά σε σχέση με το αναμενόμενο και το οποίο προστέθηκε σε ένα εμφανέστατα μικρότερο κύμα κορονοϊού. Το ευτύχημα, κατά τον ίδιο, είναι αυτό το κύμα γρίπης άρχισε δειλά-δειλά να υποχωρεί.

    «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η βαριά νόσος καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλαδή, ποιοι ασθενείς τα επισκέπτονται, πόσοι εισάγονται και πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα. Τα τεστ στις πλατείες και οι μετρήσεις από τα λύματα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην περίοδο της πανδημίας αλλά πλέον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία από μόνα τους. Η πανδημία τελείωσε και πλέον ο κορονοϊός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Κατά τον ίδιο, εδώ και δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των ασθενών, με τη χρήση και των ανάλογων τεστ, προκειμένου να συμπεραίνουν ευκολότερα οι γιατροί ποιος ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα.

    «Φέτος είδαμε ένα μικρό κύμα κορονοϊού τον Οκτώβριο, το οποίο αυξήθηκε λίγο περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από το Δεκέμβριο και μετά βλέπουμε να κυριαρχεί η γρίπη. Έχουμε ένα έντονο κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα από την… εποχή του, η οποία είναι τον Ιανουάριο και προστέθηκε στο ήδη υπάρχον μικρότερο κύμα κορονοϊού. Αυτό το κύμα γρίπης καταγράφηκε κυρίως στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σήμερα νοσηλεύουμε 7,8,9 ανθρώπους με κορονοϊό, οι οποίοι είναι πάνω από ογδόντα ετών και περίπου πενήντα με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι και κάποιοι έχουν πνευμονία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλα τα νοσοκομεία του βορείου ημισφαιρίου Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα στη… σκιά του κορονοϊού. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικεντρώνονται και στα άλλα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr o κ. Γουργουλιάνης.

    Το κύμα αρχίζει να υποχωρεί

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αρχίζει δειλά-δειλά να υποχωρεί αυτό το κύμα της εποχικής γρίπης.

    «Επειδή το κύμα αυτό εμφανίστηκε νωρίτερα, φαίνεται ότι μάλλον αρχίζει και υποχωρεί νωρίτερα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει το ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και των ευπαθών ομάδων για τον κορονοϊό και η χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους κατά τις συναναστροφές αρκούν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό
    Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό

    Μέχρι πέντε απουσίες θα δικαιολογούνται σε όσους και όσες μαθητές και μαθήτριες νοσούν με κορωνοϊού, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου στα σχολεία. Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε εγκύκλιο με οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

    • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

    Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

    1. Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
    2. Το γεύμα
    3. Τη χρήση της τουαλέτας

    Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

    Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

    • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
    • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
    • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
    • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
    • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
    • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
    • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
    Τι συμβαίνει με τις απουσίες

    Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19.

    Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

    Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

    Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισπανία: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα στα νοσοκομεία – Σε έξαρση γρίπη και κορονοϊός
    Ισπανία: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα στα νοσοκομεία – Σε έξαρση γρίπη και κορονοϊός

    «Είναι απλώς κοινή λογική», είπε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

    Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Μόνικα Γκαρσία, την Τετάρτη (10/01) κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κορύφωση των λοιμώξεων από τη γρίπη και από τον κορονοϊό.

    «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, προσθέτοντας: «Είναι απλώς κοινή λογική».

    Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας διέταξε τη χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και συνέστησε μάσκες σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα οδοντιατρεία.

    Αρκετές ισπανικές περιφέρειες είχαν ήδη διατάξει τους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό των νοσοκομείων να φορούν μάσκες από την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πρότεινε, τη Δευτέρα (08/01), να επεκταθεί αυτή η απαίτηση σε εθνικό επίπεδο. Οι περιφέρειες θα μπορούν να άρουν την απαίτηση εάν οι λοιμώξεις μειωθούν για δύο εβδομάδες.

    Η Ισπανία ήταν από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που κατάργησαν τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία του κορονοϊού, με τους ανθρώπους να ενημερώνονται ότι πρέπει να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 και στα κέντρα υγείας και στα φαρμακεία μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ CHEMA MOYA
  • Απουσίες μαθητών λόγω κορονοϊού, γρίπης, RSV: Τι ισχύει - Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας
    Απουσίες μαθητών λόγω κορονοϊού, γρίπης, RSV: Τι ισχύει - Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας

    Βρήκε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο λόγω εποχιακών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

    Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο λόγω ιώσεων εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Όλο και περισσότεροι τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και RSV αναζητούν τι θα γίνει τελικά με τις απουσίες των μαθητών.

    Έτσι, την Τετάρτη (10/1) δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για την αντιμετώπιση των απουσιών των μαθητών, λόγω των εποχιακών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

    Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία - Η εγκύκλιος

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έναρξη ισχύος της οποίας τοποθετείται στην 1η Νοεμβρίου 2023 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2024, καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

    Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών:

    απουσιεσ μαθητων, κορονοιοσ, σχολειο, εγκυκλιος απουσιεσ μαθητων

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορονοϊός: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Έρχεται καμπάνια για εμβολιασμούς (upd)
    Κορονοϊός: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Έρχεται καμπάνια για εμβολιασμούς (upd)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με φόντο την ευρεία διασπορά του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και την πίεση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Κεντρικό μήνυμα ήταν η ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, να προαναγγέλλει ρύθμιση για διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία

    Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και σημείωσε πως «η εποχή της αντιπαράθεσης έχει τελειώσει». «Όσοι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγγειλε την πραγματοποίηση καμπάνιας το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Ανακοίνωσε δε πως κατατίθεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ηλικιωμένους μέσα στην πανδημία.

    «Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό. Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας», σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης «Τείνουμε κλάδο ελαίας», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας.

    Η covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους, είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.

    «Την ώρα που έχεις αυξημένη θετικότητα, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει κάποια ταλαιπωρία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση της συντάκτριας του ethnos.gr Δήμητρας Ευθυμιάδου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων

    Κοττανίδου: Κορονοϊός – γρίπη – RSV πιέζουν τα νοσοκομεία

    Λαμβάνοντας το λόγο η Αναστασία Κοττανίδου, σημείωσε πως παρότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο. «Η πίεση είναι και λόγω των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχουμε μια επιδημία γρίπης και πάρα πολλές άλλες ιώσεις όπως ο RSV», σημείωσε.

    Σημείωσε επίσης πως το ισοζύγιο χτες στα νοσοκομεία ήταν υπέρ των εξαγωγών, και ανέφερε πως υπήρξε τις τελευταίες ημέρες πτώση στις αιτήσεις για αντιικά φάρμκα.

    «Σήμερα με όπλα όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Με τα πρώτα συμπτώματα να απευθυνόμαστε σε γιατρό», είπε. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε πως τα ποσοστά θετικότητας για τον κορονοϊό, φαίνονται να σταθεροποιούνται.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ