Λειτουργικά τρόφιμα και επιδόρπια παγωτού, με πρώτη ύλη το ρύζι και τα υποπροϊόντα του σχεδιάζονται στη βάση καινοτόμου συνταγής, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream» (http://ricecream.gr). Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, που είτε παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και τις πρωτεΐνες γάλακτος, είτε έχουν αυτοάνοσα νοσήματα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ - Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Ιωάννου Ζαχαροπλαστική, την εταιρεία συμβούλων Ergoplanning και το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων QLAB.
«Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η δυνατότητα δημιουργίας τροφίμων, που δεν θα περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και λακτόζη (dairy free και lactose free), ενώ παράλληλα θα καλύπτουν τις απαιτήσεις ατόμων που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως των vegans ή ανθρώπων που νηστεύουν», επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Δημήτρης Κατσαντώνης, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου «RiceCream».
Ουσιαστικά, μέσω του έργου, επιχειρείται η ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου σχεδιασμού και παραγωγής λειτουργικών προϊόντων, «που πέραν των θρεπτικών συστατικών, θα διαθέτουν και πρόσθετες ωφέλιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία», εξήγησε ο κ. Κατσαντώνης.
«Θέλουμε», πρόσθεσε, «να πετύχουμε την αντικατάσταση ορισμένων συστατικών που περιέχονται στο παραδοσιακό παγωτό με υποκατάστατα φυτικής προέλευσης υψηλής διατροφικής αξίας κι εναλλακτικούς γαλακτοματοποιητές, που θα υποστηρίξουν τη συνεκτικότητα και θα βελτιστοποιήσουν τη δομή και σύσταση των επιδόρπιων παγωτού».
Η επιλογή της πρώτης ύλης για την καινοτόμα συνταγή του παγωτού που επιχειρείται μέσω του έργου «RiceCream» είναι -σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη- το καστανό ρύζι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έλαια και ταυτόχρονα είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
«Μετά από ειδική επεξεργασία, θα μπορεί να γίνει η παραγωγή φυτικού γάλακτος από καστανό ρύζι ή ρυζάλευρο, για την αντικατάσταση του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα επιδόρπια παγωτού, ενώ θα γίνει χρήση φρούτων και λαχανικών, καθώς και υποπροϊόντων αυτών υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος αλλά και το αυγό μειώνοντας έτσι και το ποσοστό των προστιθέμενων θερμίδων», υπογράμμισε.
Έτσι, ανάλογα με τις καταναλωτικές ανάγκες του καθενός, αλλά και τις προτιμήσεις του, το επιδόρπιο παγωτού με την πρόσθεση ή αφαίρεση κάποιων φυσικών λιπαρών, θα μπορεί να αποτελεί μια πιο υγιεινή και διαιτητική επιλογή ή -για όποιον το επιθυμεί- ένα προϊόν με φυτικά λιπαρά.
Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθοδολογίας και γραμμής παραγωγής του επιδορπίου παγωτού, είναι ότι υπηρετεί τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. «Χιλιάδες τόνοι των υποπροϊόντων του ρυζιού που σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο ως ζωοτροφή ή δεν χρησιμοποιούνται, θα μπορούν να αξιοποιούνται για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων και επιδορπίων παγωτών για τον άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πρώτο 6μηνο του 2022 ο δειγματισμός του ρυζο...παγωτού
Την ελπίδα πως θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2022 το επιδόρπιο παγωτού που επιχειρείται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream» -αρχικά στις βασικές γεύσεις βανίλια, σοκολάτα και μάλλον φράουλα- ώστε να ξεκινήσει ο δειγματισμός του σε υποψήφιους προμηθευτές του, πριν από την Άνοιξη του επόμενου έτους, εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής του έργου, πρόεδρος της βιομηχανίας Ζαχαροπλαστικής Ιωάννου, Μιχάλης Ιωάννου.
«Αναγνωρίζοντας ότι η καινοτομία είναι μονόδρομος και αντιλαμβανόμενος ότι η αγορά των vegans και vegetarians μεγεθύνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας και διεθνώς, αποφασίσαμε να τρέξουμε το έργο RiceCream», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως «αν δεν πας μπροστά, τότε σίγουρα θα πας πίσω».
Η βιομηχανία Ζαχαροπλαστικής Ιωάννου, που δουλεύει με χονδρική και λειτουργεί από το 1952, διαθέτει περισσότερους από 300 κωδικούς προϊόντων, απασχολεί 60 άτομα και η ημερήσια παραγωγή ξεπερνά τα 1200 κιλά. Ποσοστό 20% του τζίρου της βιομηχανίας αφορά σε εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία, ενώ είναι σε γραμμή αφετηρίας και οι νέες συνεργασίες με τις αγορές της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Ισραήλ και της Φινλανδίας.
«Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο σε πολλές συνεργασίες που είχαμε κλείσει, αλλά δειλά δειλά βλέπουμε ότι οι δουλειές ανοίγουν και πάλι», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι τα προϊόντα της βιομηχανίας, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ