Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 09:46

Τα μυστικά της ικάριας διατροφής ξεκλειδώνει έρευνα Έλληνα διατροφολόγου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ήταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια όταν ο Δημήτρης Πέππας, υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών που ειδικεύεται στις γονιδιακές αλληλεπιδράσεις, αποφάσισε να γίνει σχεδόν μόνιμος κάτοικος Ικαρίας προκειμένου να ξεκλειδώσει κάποια από τα μυστικά της μακροβιότητας των Ικαριωτών. Το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η Ικαρία είναι ανάμεσα στις μόλις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν του μέσου πληθυσμού.

Ο ίδιος ήξερε ως επιστήμονας της υγείας πως τα γονίδια μας επηρεάζουν την μακροζωία σε ποσοστό λιγότερο από το 25%. Τι ρόλο έπαιζε επομένως η διατροφή σε αυτήν την ζηλευτή επίδοση; Και ποιοι άλλοι παράγοντες κάνουν τους Ικαριώτες μακρόβιους; «Η απόφαση μου να ζήσω ο ίδιος στο νησί συνέβαλε σημαντικά στο να κατανοήσω όλους τους παράγοντες που τους οδηγούν στην μακροζωία» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Η διαμονή του εκεί τον βοήθησε να καταρρίψει από τις πρώτες κιόλας ημέρες το στερεότυπο που θέλει τους Ικαριώτες να ζουν μια μακάρια και χωρίς άγχος ζωή. «Οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν στρες και μάλιστα πολλές φορές στρες επιβίωσης, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι ικανός να καταστρέψει την παραγωγή τους» εξηγεί.

Δεν είναι κάποιου είδους ανεμελιά επομένως που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν περισσότερο. Η μακροβιότητά τους ωστόσο σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες. Και πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν τρεις παράγοντες: η διατροφή, η άσκηση και οι στενές κοινωνικές τους σχέσεις.

ikaria2

Οι τρεις αυτοί παράγοντες εξηγούν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ στην Ευρώπη μόλις το 0,1% του πληθυσμού είναι άνω των 90 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό στο νησί της Ικαρίας είναι δεκαπλάσιο. Επίσημα στοιχεία από έρευνες των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν επίσης πως η αναλογία γυναικών προς άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών είναι περίπου 2 προς 1, ενώ στη μελέτη των κατοίκων της Ικαρίας η αναλογία ήταν πολύ μικρότερη (1,1 προς 1), ένα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άντρες από την Ικαρία ζουν περισσότερο από τους άνδρες του υπόλοιπου κόσμου. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ποσοστά επιπολασμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ είναι πολύ χαμηλότερα στην Ικαρία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. Και ένας από τους λόγους, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή, είναι η παντελής απουσία του πρόχειρου φαγητού – του γνωστού και ως τζανκ φουντ. «Οι Ικαριώτες αποφεύγουν να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως χοτ ντογκ και κοτομπουκιές, αλλά και αναψυκτικά τύπου cola» αναφέρει ο Δημήτρης Πέππας. «Η διατροφή τους», συνεχίζει, «χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψάρι, χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων από τη μεσογειακή, με αρκετά ωστόσο φρούτα και λαχανικά, ενώ στηρίζεται στην κατανάλωση του πολύτιμου ελληνικού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων».

Όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιγότεροι υδατάνθρακες από τη μεσογειακή διατροφή: αυτά είναι λοιπόν τα μυστικά της ικάριας διατροφής; «Είναι εξίσου σημαντικό να τρώμε όπως έχει ορίσει η φύση ακολουθώντας την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών» απαντά ο Έλληνας διατροφολόγος. «Γιατί άλλωστε να καταναλώνει κάποιος φράουλες τον χειμώνα, όταν είναι καλοκαιρινό φρούτο;» διερωτάται. Ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει πως η ικάρια διατροφή είναι ένας θησαυρός που συνεχώς ανακαλύπτεται. Όπως λέει, «γι’ αυτά που έχει που έχει να δώσει στον κόσμο η ικάρια διατροφή είμαστε ακόμα πολύ νωρίς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως πως πρόκειται για την πιο ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όχι μόνο για τη δική του υγεία αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 14:31

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φωτιά στους Φούρνου Ικαρίας: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – 7.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη
    Φωτιά στους Φούρνου Ικαρίας: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – 7.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

    Χιλιάδες στρέμματα, περίπου 7.000, έχει κάψει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στους Φούρνους της Ικαρίας. Η πυρκαγιά που καίει εκτάσεις φρυγάνων των ψευδοστεπών, που είναι ένα από τους σημαντικότερους οικοτόπους πρώτης προτεραιότητας και απολύτου προστασίας του Natura για την άγρια πανίδα του Αιγαίου. Ξεκίνησε από την περιοχή Σκάφη και προχώρησε προς το Καμάρι, όπου εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση.

    Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς η φωτιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 8 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

    Για να συνδράμουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης στο νησί έχουν μεταβεί επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.

    Σε ετοιμότητα είναι δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς αλιευτικά σκάφη. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί από το Καμάρι στην περιοχή Αγίου Μηνά του νησιού 16 άτομα με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και τρία άτομα με ιδιωτικό σκάφος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τροχαίο δυστύχημα στην Ικαρία - Νεκρός 48χρονος Αμερικανός τουρίστας που έχασε τον έλεγχο της μηχανής του
     Τροχαίο δυστύχημα στην Ικαρία - Νεκρός 48χρονος Αμερικανός τουρίστας που έχασε τον έλεγχο της μηχανής του

    Βγήκε εκτός δρόμου στον επαρχιακό Φάρος-Άγιος Κήρυκος

    Tροχαίο δυστύχημα με θύμα τουρίστα σημειώθηκε στην Ικαρία.

    Σύμφωνα με το ikariaki.gr, η μοτοσυκλέτα του 48χρονου Αμερικανού βγήκε εκτός δρόμου στον επαρχιακό Φάρος – Άγιος Κήρυκος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Άνδρες της Πυροσβεστικής συνέδραμαν ώστε να απεγκλωβιστεί ο οδηγός.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε
    Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Στην σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» οι ειδικοί εξήγησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ασφαλής απώλεια βάρους.

    Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, δ/ντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την δίαιτα.

    Οι μύθοι γύρω από το «αδυνάτισμα» και οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί είναι τελικά επιτυχημένο το πλάνο διατροφής που είναι απλό;

    Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται μαζί πώς έχασε 30 κιλά σε περίπου έναν χρόνο.

    «Περιόρισα πάρα πολύ τις ποσότητες και με βοήθησε ένα ενέσιμο φάρμακο που πήρα ως διαβητικός. Το φάρμακο δεν θα βοηθήσει, εάν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι θέλεις να κάνεις», είπε ο Ηλίας Αλεξίου.

    Γιατί η δίαιτα γίνεται δυσκολότερη όσο περνούν τα χρόνια;

    Καθώς μεγαλώνουμε η πρώτη συνθήκη που αλλάζει είναι η ενεργειακή δαπάνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός φθίνει. Αυτό είναι συνάρτηση και της απώλεια και του σκελετικού μυός και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε πολλές νοσηρότητες.

    Μία εύκολη δίαιτα είναι μια καλή δίαιτα

    Όταν δημιουργείται ένα πλάνο διατροφής θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στα οικονομικά του άλλου. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει πράγματα που σε δύο μέρες ή σε δύο εβδομάδες θα τα παρατήσει, επεσήμανε η ειδικός.

    Μπορούν τα φάρμακα να συμβάλλουν απώλεια βάρους;

    Δεδομένου ότι ο Ηλίας Αλεξίου είναι διαβητικός, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό του τού συνταγογραφήθηκε για χορήγηση ένα ενέσιμο φάρμακα που έκρινε ο ειδικός που τον παρακολουθεί ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει.

    Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί με σκοπό την απώλεια βάρους. Μάλιστα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έγινε τόσο διαδεδομένη που εντέλει δημιούργησε ζήτημα έλλειψης προς τους ανθρώπους που για ιατρικός λόγους έπρεπε αν το λάβουν κι όχι για λόγους καλλωπισμού.

    Πάνω σε αυτό η κα. Αργυρακοπούλου ανέφερε: «Αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη το φάρμακο αυτό είναι λαμπρό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα φάρμακα για τη παχυσαρκία που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση. Πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που έχουν δείκτη μάζας σώματος κι άνω».

    Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λειτουργούν επικουρικά με την διατροφή και με την άσκηση που δεν πρέπει να την αμελούμε, είπε η κα. Αργυρακοπούλου.

    Πηγή: in.gr - Image by freepick

  • BBC: Η διατροφική συνήθεια των Ικαριωτών «κλειδί» στη μακροζωία
    BBC: Η διατροφική συνήθεια των Ικαριωτών «κλειδί» στη μακροζωία

    Την τροφή που χαρίζει μακροζωΐα στους κατοίκους της Ικαρίας «εξυμνεί» δημοσίευμα του BBC: Τα φασόλια.

    Το ενδιαφέρον του μέσου κέντρισε το γεγονός πως το μικρό ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο, έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και μερικά από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

    Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των Ικαριωτών ζει πάνω από 90 χρόνια και παράγοντες όπως οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η σωματική άσκηση ως μέρος της καθημερινότητά τους και ο μεσημεριανός ύπνος εκτιμάται πως συμβάλλουν στην μακροζωΐα.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι το «μενού» στο τραπέζι τους.

    Η διατροφή που υιοθετούν οι κάτοικοι της Ικαρίας περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

    Είναι φυτικής προέλευσης, ενώ οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα όσπρια, τα λαχανικά και οι σπόροι συνιστούν βασικό «πυλώνα» της διατροφής τους. Φυσικά, από το «μενού» δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαιόλαδο.

    Το γιαούρτι και το τυρί, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε λίγες μόνο φορές το μήνα.

    Η μεσογειακή διατροφή, που υιοθετούν οι Ικαριώτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

    «Τρώτε φασόλια. Θα ζήσετε περισσότερο»

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι στην καθημερινότητα τους, μάλιστα και τα φασόλια, που σύμφωνα με την Ελληνοαμερικανίδα σεφ Νταϊάν Κοχίλας «η κατανάλωσή τους βοηθά στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη, επειδή τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προσκολλώνται στα σωματίδια χοληστερόλης και τα διώχνουν από το σώμα».

    Η ίδια αναφέρει επίσης, πως συνιστά μια υπερτροφή που βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Μάλιστα, η λογική «τρώτε φασόλια, θα ζήσετε περισσότερο» έχει γίνει «μότο», το οποίο επινοήθηκε αρχικά από τον ειδικό του National Geographic σε θέματα μακροζωίας, Dan Buettner.

    «Ένα φλιτζάνι φασόλια κάθε μέρα μπορεί να παρατείνει τη ζωή ενός ανθρώπου κατά τέσσερα χρόνια» δηλώνει ο ίδιος.

    Πηγή: in.gr

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας
    Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ξεκινώντας επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής, πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους είτε γιατί δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία μας παρακινεί στο να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, να αποβάλλουμε για ένα χρονικό διάστημα βλαβερές για την υγεία μας διατροφικές συνήθειες και να ενσωματώσουμε άλλες σε καθημερινή σχεδόν βάση.

    Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, μιλά στο ilialive για τα οφέλη της νηστείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, εξηγεί ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες πρέπει να περιορίζονται στην περίοδο της νηστείας, αν είναι υγιεινό να νηστεύουν τα παιδιά και κατά πόσο η νηστεία παχαίνει.

    Ποια τα οφέλη της νηστείας;

    Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.

    Παιδιά και νηστεία. Από ποια ηλικία επιτρέπεται;

    Ως ειδικός Διατροφολογος , δε θα πρότεινα τη νηστεία στα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .Το βασικό είναι πως στην νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής

    Ποιες τροφές είναι ευεργετικές να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιό μας και ποιες να περιορίσουμε

    Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος που στερούμαστε με τη νηστεία , καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη. Λόγω επίσης της αποχής μες από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου έτσι κρίνεται απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο. Τέλος επειδή στη νηστεία απουσιάζει η πιο ισχυρή μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ .α και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.

    Μύθος ή πραγματικότητα ότι η νηστεία παχαίνει;

    Κατά τη διάρκεια της νηστείας, στην πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι νηστίσιμες τροφές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους !

  • Έρευνα κατέρριψε τον μύθο της Ικαρίας: H περιοχή της Ελλάδας που η κάτοικοι ζουν περισσότερο
    Έρευνα κατέρριψε τον μύθο της Ικαρίας: H περιοχή της Ελλάδας που η κάτοικοι ζουν περισσότερο

    Τα στοιχεία της Eurostat αποκάλυψαν την περιοχή της Ελλάδα στην οποία οι κάτοικοι ζουν περισσότερο.

    Καθώς τα δημογραφικά δεδομένα αλλάζουν, το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα με τη γήρανση του πληθυσμού και την αξιοσημείωτη μείωση των γεννήσεων.

    Οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της ευημερίας της κοινωνίας, αλλά και για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής

    Tο 2022, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην ΕΕ ήταν 80,6 έτη, αυξημένο κατά 0,5 έτη από το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε το 2019 όταν το προσδόκιμο ζωής έφτασε τα 81,3 χρόνια.

    1

    Όσον αφορά την χώρα μας, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση τα τελευταία δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, από τα 80,8 χρόνια που ήταν το 2022, έφτασε στα 80,6 χρόνια το 2024.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τους άντρες το προσδόκιμο ζωής είναι κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια χαμηλότερο απ’ ό,τι για τις γυναίκες – κατά 5,1 χρόνια στην Ελλάδα και κατά 5,4 στην ΕΕ. Έτσι, το προσδόκιμο για τους άντρες στην Ελλάδα είναι 78,3 χρόνια και για τις γυναίκες 83,4 χρόνια, ενώ στην ΕΕ είναι 77,9 και 83,3 χρόνια, αντίστοιχα.

    Από τα στοιχεία για τις περιφέρειες προκύπτει ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότερο οι κάτοικοι στην Ηπειρο (82,7 χρόνια), στο Βόρειο Αιγαίο (82,3), το Νότιο Αιγαίο (81,7) και την Κρήτη (81,7). Από την άλλη πλευρά, μικρότερο είναι το προσδόκιμο των κατοίκων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (79,9 χρόνια), στην Κεντρική Μακεδονία (80,2), στη Δυτική Ελλάδα (80,3) και στα Ιόνια Νησιά (80,5).

    eurostat

    Στο σύνολο της ΕΕ, το υψηλότερο προσδόκιμο είχε η περιφέρεια της Μαδρίτης (85,2 χρόνια), του Τρέντο στην Ιταλία (84,4), στην Ile de France (84,1), της Στοκχόλμης (84) και της Forel de Navara (83,9).

    To χαμηλότερο είχαν τέσσερις περιφέρειες της Βουλγαρίας (από 72,3 έως 74,1 χρόνια) και μία της Ουγγαρίας (74,1 χρόνια).

    Πηγή: Gazzetta.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς