Επίταξη μεν, απλήρωτοι δε οι γιατροί. Η Άννα Μαστοράκου μιλά στο iEidiseis.
Αποκαλυπτική ήταν η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (όπως και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στο iEidiseis για την συνεχιζόμενη επίταξη ιδιωτών ιατρών, οι οποίοι είναι απλήρωτοι στα νοσοκομεία αλλά και στα ιατρεία τους!
Όπως μάς είπε, «σε δεινή θέση βρίσκονται οι επιστρατευμένοι ιατροί καθώς είναι απλήρωτοι από τα νοσοκομεία που υπηρετούν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει ανευρεθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να υλοποιηθεί η πληρωμή τους.
Ταυτόχρονα δεν είναι γνωστό εάν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τους οποίους προσπαθούν να καλύψουν τις λίγες ώρες που τους μένουν μετά τα εξαντλητικά ωράρια στα νοσοκομεία, ώστε να μην εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους στο έλεος του Θεού».
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει ερώτημα προς τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης από τον Οργανισμό, χωρίς να έχει λάβει ακόμη απάντηση.
«Τα έξοδα του ιατρείου τα οποία υπολογίζονται στα 1200-1500 ευρώ μηνιαίως τρέχουν, οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις είναι ακάλυπτες και δεν έχουν κανένα έσοδο. Οι συνάδελφοι είναι σοκαρισμένοι, βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη επειδή νοιώθουν στοχοποιημένοι και απαξιωμένοι.», σημειώνει η κυρία Μαστοράκου.
Και συμπληρώνει ότι «νοιώθουν ότι η προσφορά τους δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τον απαιτούμενο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και είναι έτοιμοι να παραιτηθούν ομαδικά από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ (που έχουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία) και να απαλλαγούν από τα δεσμά του κράτους. Δυστυχώς, τελικά θα μείνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι χρόνιοι πάσχοντες ακάλυπτοι από δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ».
Να πούμε ότι η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει σχετικό ΔΤ για το θέμα στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ακόμα και μετά την ολιγωρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες ιατρούς που προσφέρθηκαν, η πολιτική απόφαση για μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς δημιουργεί ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης:
Η επιστράτευση δεν είναι λειτουργική καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν άλλο αντικείμενο άσκησης της ιατρικής, που απέχει μακράν από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ιατρική πράξη πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς από ιατρούς ευδιάθετους, ψύχραιμους, αξιόμαχους μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να θολώσουν την κρίση τους. Η επίταξη υπηρεσιών υγείας γιατρών με αμέτρητες υποχρεώσεις στα ιατρεία τους είναι ατελέσφορη και αδικαιολόγητη.
Δημιούργησε σημαντικά κενά στη λειτουργία του ιατρείου της γειτονιάς, για τη διαχείριση των χρόνιων πασχόντων μη COVID-19 περιστατικών που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα υγείας ή Νοσοκομεία.
Άφησε στην τύχη τους περιστατικά COVID-19 που παραμένουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, χωρίς την κατάλληλη ιατρική εποπτεία από ειδικούς πνευμονολόγους και οικογενειακούς ιατρούς.
Σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1000-2250 πολίτες, πληθυσμό ευθύνης. Περίπου 200.000 πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή, ελλιπή πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ΠΦΥ. Επιτάχθηκαν ιατροί πολύτεκνοι, ιατροί με μονογονεϊκή οικογένεια, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ιατροί με σύμβαση έργου σε ασφαλιστικά ταμεία ή κλειστές δομές. Οι συνάδελφοι υπερέβαλλαν εαυτούς σε εξοντωτικά ωράρια, εφημερίες και απερίγραπτες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και τώρα έφτασε η ώρα να αποδεσμευθούν. Κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας, συνταγογράφησης και οδηγιών στους ασθενείς αυτούς, η οποία πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, προς χάρη της υγείας των ασθενών.
Σε ένα μήνα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις από τις εφεδρείες του ΕΣΥ λόγω των έκτακτων συνθηκών. Η συνέχιση της επιστράτευσης αποτελεί κακή εφαρμογή του νόμου περί επιστράτευσης, πρέπει να διακοπεί και να σταματήσει η στοχοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ασκούν βιοπορισμό μέσω της ιατρικής πράξης, έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε απώλεια εισοδήματος.
Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για να υποστηριχθεί η εθελοντική συμμέτοχη ιδιωτών στο ΕΣΥ, χωρίς να καταστρέφεται η επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού δυναμικού, επομένως η συνέχιση αυτών των λύσεων επιστράτευσης δεν είναι πλέον ούτε δικαιολογημένη ούτε αποδεκτή.
Το αρνητικό αυτό παράδειγμα αποτελεί αντικίνητρο για νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μαζικές παραιτήσεις από τη σύμβαση».
Πηγή: iEidiseis.gr