Πρόκειται μια σύνθεση ύψους 12 μέτρων που αποτελείται από 15 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας
Μια νέα σελίδα στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης προστέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου με την τοποθέτηση ενός έργου τέχνης, ύψους 12 μέτρων του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου στον χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο.
Το «Meteoron» φιλοδοξεί να γίνει, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο καλλιτέχνης, ένα καινούργιο τοπόσημο για την πόλη. Πρόκειται για μια σύνθεση που αποτελείται από 15 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας.
Οι μορφές αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα και μεταξύ αυτών παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. «Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην πόλη του και μας χαρίζει ένα σημαντικό δημιούργημά του. Είναι μεγάλη η χαρά μου. Σε αυτό το σημαντικό σημείο της πόλης μας τοποθετείται ένα σημαντικό έργο το οποίο συμβολίζει πάρα πολλά πράγματα.
Αλλά για μένα συμβολίζει τη δυναμική αυτής της πόλης και την ελκυστικότητα που έχει. Από σήμερα η πόλη θα έχει ακόμη ένα προορισμό, θα έχει ακόμη ένα λόγο επίσκεψης, θα έχει ακόμη μια ωραία φωτογραφία για όσους έρχονται στην πόλη. Αυτό είναι το ζητούμενο για όλους εμάς. Θα συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η τοποθέτηση του έργου έγινε παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη, του δημάρχου Θεσαλονίκης και στελεχών της διοίκησης. Το γλυπτό- το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε ύψος που δημιούργησε ο κ. Γεωργίου τοποθετήθηκε πάνω σε ειδική μαύρη βάση το πρωί της Τρίτης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η εγκατάσταση του κατάλληλου φωτισμού. Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο καλλιτέχνης το γλυπτό είναι ένα κομμάτι που ανήκει στη Θεσσαλονίκη. «Ελπίζω οι συμπατριώτες μου να το να αγαπήσουν όσο το αγαπώ και εγώ και ας ελπίσω να γίνει ένα τοπόσημο στην πόλη που ο κόσμος θα το έχει και θα το απολαμβάνει».
Αναφερόμενος για τον συμβολισμό του έργου ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι ο καθένας έχει το δικό του κώδικα ζωής και συνήθως όταν δίνεις κατεύθυνση στο θεατή τον περιορίζεις να προσεγγίσει το έργο, να το αναγνώσει. Αυτός ο κώδικας καθορίζει και την οπτική προσέγγιση του έργου. Αν θέλαμε να πούμε τι συμβολίζει αυτό το έργο θα πούμε ότι είναι μια στιγμή της ζωής όπου εκεί μέσα υφίσταται η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η φιλία, η δυναμική, η αγωνία για τη ζωή να φτάσουμε κάπου ψηλά, να προσεγγίσουμε κάπου. Αυτή είναι μια θεώρηση του έργου αλλά δεν είναι μόνο αυτή».
Τόσο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο Κωστής Γεωργίου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, καθώς με δική του δωρεά έρχεται το «Meteoron» στην πόλη.
Πηγή: Ethnos.gr