Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 09:53

Έφτασε το τέλος για μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες οδεύουν προς το τέλος τους. Έρχεται και η τελευταία άρση μέτρων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όλα ανοίγουν για το ελληνικό καλοκαίρι και μέσα στις επόμενες εβδομάδες πάνε προς το τέλος οι μάσκες και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όλα δείχνουν ότι πρώτα θα καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

«Αντίο» στις μάσκες θα πουν όσοι πλήρως εμβολιασμένοι θα επισκέπτονται από σήμερα τα γυμναστήρια, ο πρώτος κλειστός χώρος στον οποίο αίρεται η υποχρεωτικότητα του μέτρου. Αρκεί να επιδείξουν το Πράσινο Πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού.

Μάλιστα από αρχές Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τον τουρισμό.

Βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί αν όποιος κυκλοφορεί χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο είναι πλήρως εμβολιασμένος...

Σε επόμενη φάση, το αργότερο τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναμένεται να αποχωριστούμε τη μάσκα και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως μουσεία, κλειστά θέατρα και γήπεδα, κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικές εκθέσεις κλπ.

Σημειώνεται πως από το Σάββατο (19 Ιουνίου) ξεκίνησε η επαναλειτουργία εμποροπανηγύρεων (σε περιφερειακές ενότητες όπου έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού), λούνα παρκ, υπαίθριων παιδότοπων, υπηρεσιών Ευεξίας και λουτρών, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός πελατών στα καταστήματα.

Την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κλειστοί κινηματογράφοι (12μηνης λειτουργίας), παρουσία θεατών στο 50% της δυναμικότητάς τους. Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self-test, υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το εισιτήριο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Παράλληλα, με την αλλαγή του μήνα, ανοίγουν ξανά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς όρους προστασίας… Επανέρχεται ο χορός και στις δεξιώσεις, και… απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας, η οποίο τώρα σταματά στις 01:30 έως τις 05:00.

Οπότε από αρχές Ιουλίου τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 09:37

Σχετικά Άρθρα

  • Κακοκαιρία Daniel: «Πνίγεται» ο Βόλος - Νεκρός κτηνοτρόφος, ένας αγνοούμενος, απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη (upd)
    Κακοκαιρία Daniel: «Πνίγεται» ο Βόλος - Νεκρός κτηνοτρόφος, ένας αγνοούμενος, απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη (upd)

    51 ετών ο κτηνοτρόφος που καταπλακώθηκε από τοίχο, 34 ετών ο αγνοούμενος - Μπήκαν νερά στο νοσοκομείο Βόλου - Πλημμύρισε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας

    Δραματικές είναι οι ώρες που περνάνε όσοι βρίσκονται στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη Μαγνησία καθώς η κακοκαιρία Daniel συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις εκτιμήσεις για την ποσότητα του νερού που αναμένεται να είναι εφιαλτικές καθώς, σύμφωνα με το meteo.gr, μόνο στο Πήλιο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 700 τόνους ανά στρέμμα.

    Τα βίντεο από την κατάσταση στην περιοχή του Βόλου αποτυπώνουν την ένταση του φαινομένου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου όσο και στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, στο Πήλιο, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων. Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ Π.Υ.)

    Όσον αφορά το νοσοκομείο του Βόλου πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει νερά στα υπόγεια πάρκινγκ όπου βρίσκονται οι αποθήκες υλικών και τα μαγειρεία,. χωρίς, ωστόσο, να έχουν προκληθεί ζημιές σε υλικά. Πλημμύρισε, επίσης, το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση φαρμάκων χημειοθεραπείας με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιοηθούν σήμερα 18 θεραπείες οι οποίες θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, με εφεδρικό μηχάνημα.

    Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος

    Ενας κτηνοτρόφος 51 ετών έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Άνω Βόλο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο δίπλα στο σπίτι του που κατέρρευσε από τον μεγάλο όγκο νερού. Κατά πληροφορίες ο κτηνοτρόφος προσπαθούσε να προσεγγίσει τα ζώα του.

    Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για άλλον έναν αγνοούμενο στην περιοχή του Βόλου το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πέσει 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα στον Βόλο, 300 στην Πορταρία και 516 στη Ζαγορά Πηλίου με τον μετεωρόλογο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, να σχολιάζει ότι «δεν θυμάμαι άλλη φορά σε 24 ώρες 500χιλιοστά βροχής και θα βρέχει έντονα για πολλές ώρες ακόμα !!!». Όπως είιπε, δε, ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής μέσα σε δύο ώρες το πρωί της Τρίτης έπεσαν 12.000 κεραυνοί σε Λάρισα και Βόλο.

    Δείτε βίντεο από το ρέμα της Παιδοπόλης κοντά στην Αγία Παρασκευή, Βόλου

    Λίγο μετά τις 9:30, μάλιστα, εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους καθώς η κακοκαιρία Daniel είναι σε πλήρη εξέλιξη.

    Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας σε όλη την πόλη του Βόλου.

    Λίγο μετά τις 11:30, βγήκε 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Την δραματική κατάσταση αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο δήμαρχος του Βόλου, Αιχλλέας Μπέος, τόσο από το κέντρο του Βόλου όσο και από την παραλιακή προς Αγριά αλλά και τον ποταμό Κραυσινδώνα

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Νεάπολης, στο Πεδίο του Άρεως και στους Αγίους Αναργύρους όπου πολλές οδικές αρτηρίες έχουν καταστεί σχεδόν απροσπέλαστες. Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Λαρίσης, μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Νεαπόλεως, στην οδό Νεαπόλεως, στη λεωφόρο Αθηνών, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αλλού.

    Η ασταμάτητη νεροποντή στην πόλη του Βόλου είχε ως αποτέλεσμα να “φουσκώσει” ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα με τη στάθμουη του νερού να έχει ανέβει ψηλά,. Το ύψος του νερού στον χείμαρρο που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, υπχερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

    Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του.

    Πλημμυρισμένα από τα ξημερώματα είναι και τα υπόγεια του "Αχιλλοπούλειου" Νοσοκομείου Βόλου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου παράλληλα με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.

    Κλειστές είναι οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι δεν μετέβησαν στις δουλειές τους.

    Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στον δρόμο Βόλου-Αγριάς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα. Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

    Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου - Κουκουναριών. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες. Στην περιφερειακή οδό από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Θεσσαλία

    Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

    Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    – Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

    στην επ.ο. Λάρισας Αγιάς στο ύψος από Δήμητρα έως Γερακάρι,
    στην επ.ο. Βελίκας Αγιοκάμπου &
    στο ρεύμα ανόδου της οδού Υγείας από Καρδίτσης προς Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

    Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    – Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

    στην Περιφερειακή οδό Βόλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Φυτόκου έως τον κόμβο Μελισσατίκων,
    στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά &
    στην οδό Λαρίσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λάρισα από τη διασταύρωση με την οδό Αθηνών ως την οδό Νεαπόλεως.
    – Στην Περιφερειακή οδό Βόλου η κίνηση των οχημάτων προς Λάρισα πραγματοποιείται με εκτροπή στον κόμβο Φυτόκου από τις οδούς Φυτόκου – Δοξοπούλου – Ελ. Βενιζέλου – Περιφερειακή οδός Βόλου στο κόμβο Μελισσατίκων.
    – Η κίνηση των οχημάτων στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται από παρακείμενες οδούς.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Η γερμανική πόλη που επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στις… γάτες
    Η γερμανική πόλη που επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στις… γάτες

    Οι αρχές στην πόλη Walldorf της νοτιοδυτικής Γερμανίας διέταξαν ορισμένους ιδιοκτήτες γατών να κρατήσουν τα κατοικίδιά τους σε εσωτερικούς χώρους μέχρι το τέλος Αυγούστου, για να προστατεύσουν ένα σπάνιο πτηνό κατά την περίοδο αναπαραγωγής του.

    Αντιδράσεις

    Το διάταγμα αποσκοπεί στη διάσωση του κορυδαλλού, ο οποίος φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος και επομένως αποτελεί εύκολη λεία για τους αιλουροειδείς κυνηγούς. Ο πληθυσμός του πουλιού στη Δυτική Ευρώπη έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αρχές του Walldorf έγραψαν ότι «μεταξύ άλλων η επιβίωση του είδους εξαρτάται από κάθε νεοσσό».

    Το διάταγμα, το οποίο ισχύει για όλες τις γάτες στο νότιο τμήμα της πόλης και θα επαναληφθεί για τα επόμενα τρία χρόνια, φέρεται να έχει προκαλέσει νιαουρίσματα αγωνίας από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

    Η περιφερειακή εφημερίδα Rhein-Neckar-Zeitung ανέφερε την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής της τοπικής φιλοζωικής ένωσης σχεδιάζει να λάβει νομικά μέτρα για να προσβάλει το διάταγμα.

    «Παρακαλείστε να παραμείνετε ήρεμοι», τον ανέφερε η εφημερίδα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό το δυσανάλογο μέτρο».

    Πηγή: ethnos.gr
  • Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Τι κρύβεται πίσω από τη ρωσική ανακοίνωση ότι η εισβολή περνάει στη «β' φάση»
    Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Τι κρύβεται πίσω από τη ρωσική ανακοίνωση ότι η εισβολή περνάει στη «β' φάση»

    Οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώνονται και στρέφονται στο Ντονμπάς - Τι σημαίνει ο ελιγμός της Μόσχας

    Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Κίεβο από απόψε έως το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

    "Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου", ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές πάντως προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση της Μόσχας, να ανακοινώσει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - όπως λέει την εισβολή στην Ουκρανία – περνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται στα ανατολική της χώρας αυτής, εκεί όπου επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντονμπάς.

    Για τους πιο ψύχραιμους είναι προφανές ότι η σθεναρή ουκρανική αντίσταση και η καταφανής αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο ή να ελέγξουν τη ροή αμυντικής βοήθειας από τα δυτικά, καθώς και η συντήρηση πολλών μετώπων, που απαιτούν δυνάμεις και προκαλούν σημαντικές απώλειες, αναγκάζουν το Κρεμλίνο να επανεξετάσει το αρχικό του σχέδιο.

    Αλλά ταυτόχρονα, όλοι προσπαθούν τώρα να αναλύσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτή η φανερή αναδίπλωση του Κρεμλίνου. Εάν πρόκειται για πραγματική υποχώρηση και άνοιγμα ενός δρόμου προς τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, ή για επανασχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής και διατήρηση των πολεμικών επιχειρήσεων σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, μόνο στο Ντονμπάς ή και αλλού.

    One month after Russia sent a massive invasion force into Ukraine, expecting a rapid victory, Moscow signaled it was scaling back its military ambitions https://t.co/B35A2CR0Bo pic.twitter.com/LeqjrLb3aK

    — Reuters (@Reuters) March 26, 2022
    Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι εξ αρχής στόχος τους ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα). Ως αποτέλεσμα αυτού ελέγχουν, όπως ανακοίνωσαν το 93% του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ – είναι οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

    Ωστόσο η ανακοίνωση έχει πολλά κενά, κάποια από τα οποία είναι σημαντικά. Όπως το εάν θα επιμείνουν στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ή στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Ντονμπάς, καθώς και τι επιδιώξεις έχουν για τη Χερσώνα, την οποία φαινόταν να ελέγχουν με έναν εύθραυστο τρόπο και είχαν προτείνει σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης να αποφασίσουν οι κάτοικοί της με δημοψήφισμα για την τύχη της. Μάλιστα υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Χερσώνα τα τελευταία 24ωρα, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ενώ η Μόσχα επιμένει πως διατηρεί τις θέσεις, που κατέκτησε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Σημειωτέον ότι η Χερσώνα αποτελεί κομβικό σημείο στις ρωσικές επιδιώξεις, αφού λειτουργεί ως προπύργιο, που εξασφαλίζει τον έλεγχο του Μικολάιβ, ενώ συντηρεί και την απειλή για την Οδησσό.

    Children rehabilitation center in #Mariupol. Renovations finished in 2021, only to be destroyed by #Russia in 2022 pic.twitter.com/6eyE9TFz4e

    — Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) March 25, 2022
    Δυστυχώς, όπως και να έχει, το δράμα της Μαριούπολης θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για κρίσιμης σημασίας πόλη στο στρατιωτικό πεδίο: αφενός ανήκει στο Ντονμπάς, αφετέρου καθορίζει εν πολλοίς το ποιος έχει τον έλεγχο της Αζοφικής. Το μόνο ευχάριστο της χθεσινής μέρας ήταν η συμφωνία για κοινή προσπάθεια Γαλλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

    Απομένει να φανεί επίσης πώς θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η Μόσχα θέλει να ελέγξει όλο το Ντονέτσκ – στο οποίο ανήκει και η Μαριούπολη – αφού μέχρι τώρα έχει καταλάβει, όπως η ίδια διατείνεται, το 54% της περιοχής αυτής.

    Επίσης τι θα γίνει με το Χάρκοβο, στο οποίο επικεντρώθηκε πολύ η ρωσική εισβολή από την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων. Η πόλη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο Λουχάνσκ και πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία απέτυχαν να την καταλάβουν. Θα σταματήσει τώρα ο ρωσικός στρατός την πολιορκία της, αφού ο διακηρυγμένος στόχος του είναι το Ντονμπάς, ή θα συντηρεί το μέτωπο υπό το φόβο μήπως το Χάρκοβο γίνει ορμητήριο των ουκρανικών δυνάμεων αντίστασης για την ανακατάληψη του Λουχάνσκ;

    Όπως έγραψε πάντως η βρετανική Daily Mail, επικαλούμενη και ουκρανικές πηγές, ο Πούτιν θα επιδιώξει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την 9η Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ. Σημειωτέον ότι η «Ημέρα της Νίκης» είναι αργία που γιορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

    Διαπραγματεύσεις ζητά ο Ζελένσκι

    Σε νέο μήνυμά του τη νύχτα της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών του είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση.

    Ωστόσο η διαδικασία για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης εξακολουθεί να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιες αισιόδοξες (και υπερφίαλες μάλλον) δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι πολύ δύσκολες».

    Ο Κουλέμπα απέρριψε κάθε συναίνεση με τη Μόσχα σε αυτή τη φάση, ειδικά σε τέσσερα σημαντικά σημεία των συζητήσεων, οι οποίες πάντως φαίνεται να διεξάγονται με κάποιο τρόπο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
    Πηγή: protothema.gr
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι ανεμβολίαστοι σε lockdown και νέα μέτρα
    Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι ανεμβολίαστοι σε lockdown και νέα μέτρα

    Αλλάζουν όπως φαίνεται τα νέα μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχουν οι ανεμβολίαστοι.

    Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το τέλος του lockdown για τους εμβολιασμένους, όπως γράφει σήμερα το iEidiseis.gr και η Έλλη Τριανταφύλλου και πλέον ξεκαθαρίζει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους.

    Με αφορμή το μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε αντιδράσεις για την «καθολικότητά» του, η κυβέρνηση έρχεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο «ενίσχυσης των δικαιωμάτων» των πλήρως εμβολιασμένων.

    Έτσι ακόμα και στις «κόκκινες περιοχές» που μπαίνουν αυτόματα σε μίνι lockdown και απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας, τα μέτρα δεν θα ισχύουν για εμβολιασμένους, ενώ επιχειρήσεις εστίασης δεν θα χρειάζεται να κλείνουν καθώς θα μπορούν να υποδέχονται τους εμβολιασμένους πολίτες

    Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη «με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι ειδικοί ετοιμάζουν κατάργηση των όποιων περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους.

    Στα μέτρα που είναι «στο τραπέζι» είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να απολαμβάνουν μουσική αλλά και χορό στην εστίαση και στις «κόκκινες περιοχές», κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς η απαγόρευση αφορούσε άπαντες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελευθερία κινήσεων και κανέναν περιορισμό.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Φωτιά: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura
    Φωτιά: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura

    Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

    Όπως ανακοίνωσε χτες, Δευτέρα 9 Αυγούστου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

    Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ο εφιάλτης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο δρόμο της επιστροφής
    Ο εφιάλτης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο δρόμο της επιστροφής

    Ο εφιάλτης με τα νέα μέτρα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής επιστρέφει. Σε κίνδυνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8 νησιά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εν όψει 15Αυγουστου.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής, επί της ουσίας το lockdown, απειλεί 8 νησιά της Ελλάδας, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει τον 15Αύγουστο, αλλά και από τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των αδειούχων στις πόλεις.

    Καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές στις οποίες έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων χτυπούν οι ειδικοί, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές, όπως η Μύκονος και η Ίος.

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, δηλαδή από την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής.

    Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.

    Αυτά είναι τα εξής:

    • Ζάκυνθος
    • Τήνος
    • Λευκάδα
    • Σαντορίνη
    • Πάρος
    • Ρόδος

    Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο»

    Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

    Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6%).

    «Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές Υγείας, επίσης παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

    Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης. Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα Υγείας έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης.

    Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 25%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid αυξήθηκε σε περισσότερες από 150 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπαμε, έδειξε σταθεροποίηση με ελάχιστη τάση μείωσης. Συγχρόνως ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε 28% σε περίπου 6 ανά ημέρα», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Τα στοιχεία που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

    «Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

    Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, επίπεδο 3.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

    Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 2.

    Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο 2, στο κίτρινο.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

    Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και στην Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο.

    Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Ανησυχία προκαλούν επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου, περιοχές που παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο.

    Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ταξίδι με πλοίο: Μπλόκο σε 2.500 ταξιδιώτες το τριήμερο – Τι είπε ο Πλακιωτάκης για το μίνι lockdown στη Μύκονο
    Ταξίδι με πλοίο: Μπλόκο σε 2.500 ταξιδιώτες το τριήμερο – Τι είπε ο Πλακιωτάκης για το μίνι lockdown στη Μύκονο

    «Προτιμότερη μια μικρή ταλαιπωρία παρά απώλεια της τουριστικής περιόδου»

    Για την επιβολή έκτακτων μέτρων – που ορισμένοι τα αποκαλούν «μίνι» lockdown- τοποθετήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

    Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως «πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για συγκεκριμένο διάστημα». Απαντώντας στις αντιδράσεις καταστηματαρχών και ξενοδόχων, υπογράμμισε πως «είναι προτιμότερη μια μικρή ταλαιπωρία παρά η απώλεια της τουριστικής περιόδου».

    «Μπλόκο» σε 2.500 ταξιδιώτες

    Ο ίδιος, τόνισε πως μόνον το τριήμερο 2.500 επιβάτες δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία και υπογράμμισε πως «πέρα από τους ελέγχους χρειάζεται και η συνεργασία όλων». Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε για τα σκάφη μπορούν να γίνουν μόνον δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

    Ταξίδι με πλοίο: Πώς πηγαίνουμε και πώς επιστρέφουμε από τα νησιά – Τι γίνεται με τα self test

    Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:

    • Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό, ή
    • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
    • Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

    Τι ισχύει για τους ανήλικους

    Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

    Εξαιρούνται:

    • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)
    • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού
    • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

    Πώς επιστρέφουμε από τα νησιά

    Όπως, επισημαίνεται, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

    • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
    • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
    • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
    • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

    Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νέα μέτρα -lockdown: Ποια νησιά είναι στο μικροσκόπιο μετά τη Μύκονο
    Νέα μέτρα -lockdown: Ποια νησιά είναι στο μικροσκόπιο μετά τη Μύκονο

    Τα αισιόδοξα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν απειλούνται ευθέως από το νέο κύμα της πανδημίας

    Μια εικόνα από το μέλλον - σε περίπτωση που δεν χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι - έδωσαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο νησί οδήγησε στην επιβολή μιας σειράς μέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.

    Μοντέλο Μυκόνου και σε άλλα νησιά

    Τα αισιόδοξα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν- που θα δώσει το «φιλί στη ζωής» στην ταλαιπωρημένη από τον covid οικονομία- απειλούνται ευθέως από το νέο κύμα της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η στασιμότητα στην πορεία των εμβολιασμών οδηγούν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση επιμέρους παραμέτρων της στρατηγικής της, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Η βασική θέση παραμένει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα αλλά θα επιλέγονται τοπικές λύσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Μύκονο, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιες λύσεις να μπουν σε ισχύ σε νησιά όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Τα “φώτα” μεταξύ άλλων στρέφονται σε Πάρο, Σαντορίνη, Ιο και Κρήτη (κυρίως σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο) όπου παρατηρείται ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

    Το κατά πόσον ανάλογες κινήσεις θα επηρεάσουν την ευρύτερη πορεία του τουρισμού δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί με ακρίβεια, αν και οι επαγγελματίες της Μυκόνου μιλούν ήδη για ακυρώσεις αφίξεων και πρόωρες αναχωρήσεις. Στο νησί η σεζόν μέχρι τώρα θύμιζε τις καλές προ COVID εποχές και υπήρξε απότομη προσγείωση σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

    Ψάχνοντας τη «χρυσή» τομή

    Σε αυτή τη φάση αναζητείται η «χρυσή τομή» ώστε από τη μία πλευρά ο δείκτης θετικότητας να μην αυξηθεί περαιτέρω και από τον άλλη πλευρά να μην γίνουν βήματα πίσω στον τουρισμό. Δεδομένο είναι άλλωστε πως μια έξαρση των κρουσμάτων θα οδηγούσε άλλες χώρες στο να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς σε όσους επισκέπτονται την Ελλάδα.

    Για παράδειγμα το ενδεχόμενο να προστεθεί η Ελλάδα στις χώρες όπου θα απαιτείται μετά τις διακοπές πλήρης καραντίνα σκέφτεται το Ισραήλ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα έχουν την τύχη της Γαλλίας , όπου υπάρχει ξανά υποχρέωση καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους

    Την ίδια στιγμή δύο θέματα πρώτης γραμμής χτύπησαν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση. Το πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με τα ξενοδοχεία καραντίνας, καθώς το Σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά καταγγελιών από πολίτες πως διαγνώστηκαν με κορονοϊό αλλά δεν έβρισκαν που να μείνουν (σε Μύκονο, Πάρο, Αλόννησο).

    Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις και ήδη έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια. Για παράδειγμα επί τάπητος είναι η επίταξη δωματίων στους τουριστικούς προορισμούς . Επίσης εξετάζεται ορισμένες καμπίνες στα πλοία να είναι «COVID» για τη μεταφορά από τα νησιά πολιτών που νοσούν.

    Το δεύτερο θέμα που έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση είναι το ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο είναι «ενιαία», δηλαδή αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κορυφαίοι υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα υπογράμμιζαν πως δεν μπορεί να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για εμβολιασμένους πολίτες, καθώς αυτό θα ήταν άδικο. Σε αυτή τη φάση κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως στη Μύκονο δεν πρόκειται για lockdown αλλά για μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στη διασκέδαση.

    Πάντως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμένων φαίνεται πως αναζωπυρώνεται. Η… διασκέδαση αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη, καθώς αυτό θα απαιτούσε αυστηρούς ελέγχους.

    Παράλληλα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο… νησί των ανέμων αλλά και σε άλλους κυκλαδίτικους προορισμούς «φούντωσε» η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε εστίαση και τουρισμό. Προς το παρόν πάντως δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια να διασωθεί ότι είναι δυνατόν από μια δύσκολη όπως αποδεικνύεται τουριστική χρόνια.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο