Επίκαιρα

Ο εφιάλτης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο δρόμο της επιστροφής

Ο εφιάλτης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο δρόμο της επιστροφής

Ο εφιάλτης με τα νέα μέτρα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής επιστρέφει. Σε κίνδυνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8 νησιά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εν όψει 15Αυγουστου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής, επί της ουσίας το lockdown, απειλεί 8 νησιά της Ελλάδας, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει τον 15Αύγουστο, αλλά και από τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των αδειούχων στις πόλεις.

Καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές στις οποίες έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων χτυπούν οι ειδικοί, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές, όπως η Μύκονος και η Ίος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, δηλαδή από την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της μουσικής.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο»

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6%).

«Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές Υγείας, επίσης παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης. Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα Υγείας έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 25%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid αυξήθηκε σε περισσότερες από 150 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπαμε, έδειξε σταθεροποίηση με ελάχιστη τάση μείωσης. Συγχρόνως ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε 28% σε περίπου 6 ανά ημέρα», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα στοιχεία που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, επίπεδο 3.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 2.

Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο επίπεδο 2, στο κίτρινο.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και στην Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο.

Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ανησυχία προκαλούν επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου, περιοχές που παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup