Ελλάδα

Αρκουμανέας: Εμβόλια για να μην πάμε σε τοπικά lockdown λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

Αρκουμανέας: Εμβόλια για να μην πάμε σε τοπικά lockdown λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο - Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Αισιοδοξία από τη βελτιωμένη εικόνα σε διασπορά και νοσοκομεία τώρα, ωστόσο η νέα μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία για το μέλλον

Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης «Δέλτα», θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι το εμβόλιο «για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα λοκντάουν και τέταρτα κύματα». «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε.

Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Σε καλά επίπεδα η πανδημία τώρα, αλλά η μετάλλαξη «Δέλτα» προκαλεί ανησυχίες

Με την επιδημία να κινείται πλέον σε αρκούντως ασφαλή επίπεδα και το μόνο σημείο ανησυχίας να εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ινδική μετάλλαξη που έκανε αισθητή την παρουσία της και στη χώρα μας, τα μέτρα που μέχρι πρότινος περιόριζαν την καθημερινότητά μας αίρονται σταδιακά ένα-ένα.

Ήδη από σήμερα το πρωί καταργήθηκε η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους -παραμένει, όμως, η σύσταση για χρήση της σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επιπλέον, από την 28η Ιουλίου καταργείται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και η υποχρέωση διενέργειας self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και όσους πάνε σε γυμναστήρια, προσφέροντας μία από τις πιο σημαντικές «ανάσες» ελευθερίας που απέμεναν για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας προκειμένου να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας. «Ο κίνδυνος υπάρχει, το μήνυμα δεν είναι ότι καταργείται η μάσκα, απλώς δεν υπάρχει λόγος να τη χρησιμοποιούμε όταν είμαστε έξω και δεν υπάρχει συνωστισμός», επεσήμανε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αισιοδοξία από τη βελτιωμένη εικόνα σε διασπορά και νοσοκομεία
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και «ευχάριστη» όπως την χαρακτήρισε χθες κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Εξίσου αισιόδοξα είναι και τα σημερινά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν μόλις 489 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού στην επικράτεια.

Ο αριθμός αυτός προέρχεται από συνολικά 38.292 διαγνωστικούς ελέγχους (12.658 μοριακά και 25.634 rapid τεστ), ενώ σημαντική πτυχή στον έλεγχο της πανδημίας αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως αποτελούν τα self test, με 1.298.702 ηλεκτρονικές δηλώσεις και 4.164 επαναλέγχους το τελευταίο 24ωρο. Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 31 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκ. πολίτες, έχουν υποβληθεί 23 εκ. δηλώσεις, ενώ έχουν διαγνωσθεί και 35.000 κρούσματα.

Σε επίπεδο διασποράς, η Αττική βγαίνει για ακόμα μία ημέρα πρωταθλήτρια με 252 διαγνώσεις, εκ των οποίων, μάλιστα, οι 97 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές κινούνται σε επίπεδα από 28 έως 34 κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν σήμερα 36 νέες λοιμώξεις, ενώ από τον επιδημιολογικό πίνακα ξεχωρίζουν άλλες τέσσερις περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Το Ηράκλειο με 15, τα Ιωάννινα με 12, η Λάρισα με 11 και το Ρέθυμνο με 10.

Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 15 σε σχέση με χθες και έφτασαν τους 256, ενώ σχετικά αυξημένες ήταν οι εισαγωγές που ανήλθαν σε 65 (από 50 χθες). Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19, με 15 νέους θανάτους.

Συναγερμός από τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα

Νέα πηγή ανησυχίας αποτελεί για τους ειδικούς η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν το στέλεχος Δ -τη λεγόμενη ινδική μετάλλαξη- η οποία έχει ήδη σπείρει την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα βρισκόταν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σε καθησυχαστικά επίπεδα, με μόλις 11 κρούσματα σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ωστόσο η σημερινή εικόνα ανέδειξε τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από το πρωί, λέγοντας πως από το συγκεκριμένο στέλεχος -το οποίο είναι 50-60% πιο μεταδοτικό- κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 29 κρούσματα με το στέλεχος της μετάλλαξης Δ (συχνότητα 0,29%), εκ των οποίων τα πέντε αφορούν στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αχαΐα, ένα στην Κορινθία και ένα προέρχεται από εισαγόμενο κρούσμα. Τα υπόλοιπα 19 κρούσματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης, εξ ου και η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε σήμερα εμ τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των δημάρχων της Κρήτης. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν αφενός π περιορισμός της εξάπλωσης και αφετέρου η επίσπευση του εμβολιασμού των πολιτών στην Κρήτη.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία που ανέδειξε η γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 305 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7), τα τρία στη νοτιοαφρικανική (B.1.351) και τα 18 στην ινδική (B.1.617.2), με το ποσοστό επικράτησης να ανέρχεται πλέον σε 77,69% για τη μετάλλαξη Α (Βρετανίας), ακολουθούμενη από τη B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,89% και 0,28% για τη μετάλλαξη Β (Νοτίου Αφρικής).
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις