Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 20:12

Μετάλλαξη Δέλτα: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς και εστίαση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μετά τους υγειονομικούς στο τραπέζι μπαίνουν σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην εστίαση

Υπό τον φόβο να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Ευρώπη, στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κλάδους εργαζομένων.

Σύμφωνα με το OPEN TV και τη Δέσποινα Βλεπάκη, υπάρχουν σκέψεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ηδη η επιτροπή βιοηθικής έχει δώσει -ως έσχατη λύση- τη δυνατότητα να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί από την επιτροπή βιοηθικής το θέμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στην εστίαση ή και τους εκπαιδευτικούς.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των εμβολιασμών για κορονοϊό στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα που παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί και στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα εξαπλωθεί και στην Ελλάδα επισημαίνουν επιστήμονες και τονίζουν ότι το μόνο «όπλο» είναι το εμβόλιο. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλούν για τους φόβους των ειδικών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Σϋμφωνα με τον κ. Τζανάκη «η Κρήτη έχει πάει εξαιρετικά. Μόνο το 3ο κύμα χτύπησε την Κρήτη. Είχαμε 18 περιστατικά σε νέους ανθρώπους. Ακόμη δεν βρέθηκε ο ασθενής 0. Μπορεί να ήταν ασυμπτωματικός που ταξίδεψε στο εξωτερικό και το έφερε ή ταξίδεψε μέσα στην Ελλάδα και το έφερε εδώ. Γι' αυτό θα πρέπει να φτάσουμε να έχουμε το 2-5% της γονιδιακής παρακολούθησης για να ανιχνεύουμε τον ιό. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό οπωσδήποτε».

Όπως είπε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη «οδηγός μας είναι η Πορτογαλία για τον Δ στην Ελλάδα. Ενώ πήγαινε πολύ καλά τώρα έχει 800-1.200/κρούσματα τη μέρα! Πιθανώς να ξανακύλησε η χώρα εξαιτίας της μετάλλαξης. Αν είναι αλήθεια πιθανώς και μες στο καλοκαίρι να δούμε κι εμείς μια διαχειρίσιμη μεταλλαγή. Είναι ευαίσθητα επικίνδυνη κατάσταση. Όπλα μας ο εμβολιασμός, οι καιρικές συνθήκες και τα ατομικά μέτρα ευθύνης και τα μέτρα από την πολιτεία ώστε να επιβραδύνουμε την επικράτηση του Δ».

Αναφορικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες προσβάλλει περισσότερο η μετάλλαξη ανέφερε: «Το Δ προσβάλει τους νέους και τα παιδιά. Όλοι οι γονείς να τρέξουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Επίσης το Δ μεταδίδεται πολύ εύκολα και στέλνει πολύ κόσμο στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα νοσήσουν ελαφριά»

«Σε μια ολόκληρη κερκίδα Δανών παρατηρήθηκε μετάλλαξη Δ και 4.000 άτομα ερευνώνται. Πρέπει να γίνονται τα εμβόλια και σε ιδιωτικές ιατρικές μονάδες για να τρέξουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Με τους εμβολιασμούς μετα την 5η Μαΐου γλυτώσαμε 1.500 νοσηλευόμενος, 15 διασωληνωμένους και 250 θανάτους!» είπε χαρακτηριστικά

Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει εν ευθέτω χρόνω

«Η Δ θα επικρατήσει εν ευθέτω χρόνω. Στην Ελλάδα βέβαια είναι σε ύφεση η πανδημία κι έτσι το νέο κύμα με την μετάλλαξη Δ θα είναι μικρό και θα έρθει αργότερα αν εμβολιαστούμε» ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ κάλεσε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άκη Σκέρτσου ο οποίος το Σάββατο αναφέρθηκε στα προνόμια των εμβολιασμένων και στο ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν κανονική ζωή, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «ναι θα πρέπει να επανέλθουν οι δυνατότητες (προνόμια) των εμβολιασμένων. Πρώτα όμως να εμβολιαστούν οι μεγάλοι σε ηλικίες».

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ποσοστό 33% πλήρως εμβολιασμένοι, 14% έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο για να έχουμε κάλυψη στην μετάλλαξη, κυρίως στους ηλικιωμένους. Να μην πέσουν οι ρυθμοί εμβολιασμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρέπει να συνεχισούν να εμβολιάζονται 100.000 άτομα την ημέρα και κυρίως οι άνω των 50 ετών και οι ευπαθείς. Μη σταματήσουν το καλοκαίρι! Μην περιμένουν το φθινόπωρο!» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο 1 στους 4 στις μεγάλες ηλικίες πρέπει να εμβολιαστούν. «Πρεπει οι εμβολιασμοί να γίνονται και ιδιωτικές μονάδες υγείας. Συζητάμε αυτή την περίοδο την εμπλοκή ιδιωτών στον εμβολιασμό κατ'οίκον των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν», ανέφερε.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 22:55

Σχετικά Άρθρα

  • Κορονοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον - Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ
    Κορονοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον - Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ

    Ένας υπερμεταδότης που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, μπορεί να αποβάλλει γύρω του έως και 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με τους φορείς των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα του ιού, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Γενικότερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορονοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα). Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορονοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορονοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης», βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).

    Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.

    Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ

    Στο μεταξύ, νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai αποδεικνύει ότι σε ελέγχους που έγιναν σε περίπου 2500 υγειονομικούς και ασθενείς με διάφορά νοσήματα, αποδείχθηκε ότι το 56% είχε μολυνθεί από κορονοϊό αλλά δεν το γνώριζε.

    «Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνώριζαν ότι το είχαν κορονοϊό», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της μελέτης.

    Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

    Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ενόψε και του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.

    Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα».

    Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα

    Θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

    Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.

    «Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κορονοϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κορονοϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

    «Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»

    Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.

    «Αυτή είναι η βασικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου, που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Ο τουρισμός και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων είναι δευτερεύουσες αιτίες για την υψηλή μεταδοτικότητα», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον κορονοϊό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, για να μη δημιουργούνται και ψεύτικες φοβίες.

    «Χωρίς μάσκα στα σχολεία»

    Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται στο ethnos,gr καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

    «Σχεδόν το σύνολο των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει από κορονοϊό και πλέον διαθέτουν φυσική ανοσία. Άλλωστε, η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και τα παιδιά περνάνε τον κορονοϊό με ένα μπούκωμα ή με έναν ελαφρύ πυρετό. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να συζητάμε το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες, τότε αυτοί θα πρέπει να φοράνε μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και βέβαια να είναι τριπλά ή και τετραπλά εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν είναι έτοιμα και τα επικαιροποιημένα εμβόλια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

    «Τεστ με υπόδειξη γιατρού»

    Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος διενέργειας των τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτά να γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού.

    «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται τα περισσότερα τεστ. Δε βλέπω ότι υπάρχει κάποιο νόημα πλέον στο να πηγαίνει ο καθένας στις πλατείες και να κάνει τεστ, επειδή αυτό θέλει. Εκτιμώ ότι πλέον τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με υπόδειξη γιατρού, όταν κάποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και να συνταγογραφούνται», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορωνοϊός: H Omicron «ρίχνει» στο 50% τις πιθανότητες εμφάνισης long Covid, σε αντίθεση με τη Δέλτα
    Κορωνοϊός: H Omicron «ρίχνει» στο 50% τις πιθανότητες εμφάνισης long Covid, σε αντίθεση με τη Δέλτα

    Αναλυτικά όσα έδειξε η νέα μελέτη - Ποια είναι τα συμπτώματα που ορίζονται ως long Covid για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό

    Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet, η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο (στο μισό) για long COVID σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
    Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
    Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 ως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021.
    Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study. Ως long COVID ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση.
    Όσοι είχαν μολυνθεί με την Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης long COVID ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα.
    Ο μειωμένος κίνδυνος για long COVΙD με την Όμικρον αποτελεί καλή είδηση, ειδικά επειδή η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Επειδή όμως ακριβώς η Όμικρον αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long COVID μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά.
    Πηγή: Prortothema.gr
  • Νέα δεδομένα για το Long Covid: Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Όμικρον και Δέλτα
    Νέα δεδομένα για το Long Covid: Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Όμικρον και Δέλτα

    Τι διαπίστωσε νέα βρετανική μελέτη για το Long Covid. Τα κυριότερα επίμονα συμπτώματα

    Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει Long Covid με επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, από ό,τι η προηγούμενη επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα, συμπέρανε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King's College) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Στιβς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για 56.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ Δεκεμβρίου 2021-Μαρτίου 2022 (όταν κυριαρχούσε η Όμικρον), σε σύγκριση με στοιχεία για 41.361 άτομα που είχαν θετική διάγνωση μεταξύ Ιουνίου-Νοεμβρίου 2021 (εποχή επικράτησης της Δέλτα).

    Long Covid: 20-50% μικρότερη η πιθανότητα με Όμικρον από ό,τι με Δέλτα

    Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα μακράς Covid-19 ήταν 20% έως 50% μικρότερη επί Όμικρον, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τον χρόνο εμβολιασμού του. Το 4,4% των περιστατικών λοίμωξης Όμικρον κατέληξαν σε μακρά Covid-19, έναντι 10,8% των περιστατικών Δέλτα.

    Από την άλλη, όμως, σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι είχαν μακρά Covid-19 επί Όμικρον από ό,τι επί Δέλτα, επειδή οι συνολικές λοιμώξεις ήταν αρκετά περισσότερες επί Όμικρον. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι με μακρά Covid-19 στη χώρα αυξήθηκαν από 1,3 εκατομμύρια φέτος τον Ιανουάριο, σε περίπου 2 εκατομμύρια τον Μάιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η Στιβς δήλωσε ότι «η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακρά Covid-19 από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές. Παρόλα αυτά ο ένας στους 23 ανθρώπους που μολύνονται με Covid-19, τελικά θα έχει συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες».

    Τα βασικά συμπτώματα του Long Covid

    Τα κυριότερα επίμονα συμπτώματα, με βάση τα δεδομένα της βρετανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ZOE Covid Symptom Study, είναι:

    • η κόπωση,
    • η δύσπνοια,
    • η δυσκολία συγκέντρωσης και
    • οι πόνοι στις αρθρώσεις.

    Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα διαρκείας μπορεί να δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μετάλλαξη Δέλτα: Σήμα κινδύνου για νέο κύμα το καλοκαίρι - Δεν την πιάνουν τα τεστ
    Μετάλλαξη Δέλτα: Σήμα κινδύνου για νέο κύμα το καλοκαίρι - Δεν την πιάνουν τα τεστ

    Για αναζωπύρωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊούμέσα στο καλοκαίρι σε ορισμένες χώρες μιλούν επιστήμονες από το Ισραήλ που στηρίζουν όσα επισημαίνουν σε ένα μαθηματικό μοντέλο, βασισμένο πάνω στην επιδημιολογία λυμάτων.

    Από τη μελέτη της ομάδας ερευνητών του Ισραήλ προκύπτει πως η παραλλαγή του κορονοϊού εξακολουθεί να κυκλοφορεί «κρυφά» και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε έναν παραλλαγμένο επικίνδυνο ιό.

    Εστιάζοντας στον επιπολασμό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανακάλυψαν πως ενώ η Δέλτα δεν εντοπίζεται πλέον στα διαγνωστικά τεστ, κυκλοφορεί «κρυφά» και μολύνει ανθρώπους με φθίνουσα ανοσία.

    «Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

    Κανένα κρούσμα Δέλτα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του Δικτύου Επιτήρησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2.

    Με βάση όμως το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται τα επίπεδα Όμικρον να μειωθούν έως ότου εξαλειφθούν εντελώς, ενώ η παραλλαγή Δέλτα να εξακολουθήσει να διατηρεί την «υπόγεια» κυκλοφορία της.

    Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, μπορεί να έχουμε σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ενός κύματος Δέλτα ή στην πιθανή δημιουργία μιας νέας απειλητικής παραλλαγής.

    «Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λένε οι μελετητές από το Ισραήλ.

    «Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα - Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», σημειώνουν.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Τριπλά εμβολιασμένη μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Όμικρον 20 μέρες μετά από λοίμωξη με Δέλτα
    Κορονοϊός: Τριπλά εμβολιασμένη μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Όμικρον 20 μέρες μετά από λοίμωξη με Δέλτα

    Επιστήμονες από την Ισπανία ανακοίνωσαν το συντομότερο στον κόσμο γνωστό χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης με κορονοϊό, καθώς γυναίκα βρέθηκε να έχει μολυνθεί από την Όμικρον μόνο 20 μέρες μετά τη μόλυνση της με μετάλλαξη Δέλτα.

    Τριπλά εμβολιασμένη μολύνθηκε με τη μετάλλαξη Όμικρον 20 μέρες μετά από λοίμωξη με Δέλτα

    Η 31χρονη Ισπανίδα υγειονομικός είχε μάλιστα εμβολιαστεί πλήρως και είχε επίσης κάνει ενισχυτική τρίτη δόση 12 μέρες πριν την επαναμόλυνση της με την μετάλλαξη Όμικρον.

    Η ασυνήθιστη περίπτωση της γυναίκας που «κόλλησε» κορονοϊό δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, παρουσιάστηκε από ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής την δρα Κριστίνα Γκουτιέρεζ-Φόρνες, στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα. Κατά την πρώτη λοίμωξη της τον Δεκέμβριο η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική, ενώ κατά τη δεύτερη τον Ιανουάριο εμφάνισε βήχα, πυρετό και κόπωση.

    Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την δυνατότητα της παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία αποκτημένη είτε μετά από νόσηση με άλλες παραλλαγές είτε μετά από εμβολιασμό».

    «Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με κορονοϊό δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός πράγματι φαίνεται να προστατεύουν σε ένα βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εκείνους που μολύνονται από Όμικρον», κατέληξαν.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον 2: Κυριαρχεί το υποστέλεχος μεταξύ των μολύνσεων
    Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον 2: Κυριαρχεί το υποστέλεχος μεταξύ των μολύνσεων

    Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 211 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Φεβρουαρίου 2022 έως 12 Μαρτίου 2022. Από τον έλεγχο των 211 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 180 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), όλα στελέχους Omicron (B.1.1.529). Εκατόν τριάντα οκτώ από τα 180 στελέχη Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (77%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24%).

    «Εξαφανίζεται» η Δέλτα

    Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 51.868 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 46.916 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 4.211 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμη η πληροφορία σχετικά με τον τρόπο επιλογής. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 12 Μαρτίου 2022, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 6.004 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 5.575 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 429 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων. Μεταξύ των 5.575 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια που αφορούν το δίμηνο πριν τις 12 Μαρτίου 2022, τα δύο πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν απομονωθεί είναι το Omicron με ποσοστό 95,2%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 4,8% . Μεταξύ των 429 δειγμάτων που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 12 Μαρτίου 2022, 83,7% αφορούν το στέλεχος Omicron και 16,3% στο στέλεχος Delta. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 675 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 336 αφορούν στο Delta, 205 στο Omicron, 113 στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Βρέθηκαν 3 κρούσματα της Deltacron στη Γαλλία – Συναγερμός στους επιστήμονες
    Κορονοϊός: Βρέθηκαν 3 κρούσματα της Deltacron στη Γαλλία – Συναγερμός στους επιστήμονες

    Τρία κρούσματα από υβριδικά στελέχη του κορονοϊού που συνδυάζουν γονίδια από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, γι' αυτό λέγονται Deltacron, εντοπίστηκαν στη Γαλλία , σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες. Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.

    Η πρώτη φορά που είχε γίνει ανακοίνωση περί ύπαρξης της Deltacron ήταν από Κύπριο επιστήμονα. Στη συνέχεια έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους. Τώρα όμως νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Mediterranee Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορονοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το "σώμα" της Δέλτα.

    Άλλα δύο παρόμοια περιστατικά τύπου Deltacron εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει την ανίχνευση ακόμη 12 κρουσμάτων Deltacron στην Ευρώπη από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και "σώμα" από τη Δέλτα, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον συνολικό αριθμό τέτοιων υβριδικών λοιμώξεων.

    Λόγω των λίγων επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Κολσόν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.

    Ο γενετικός ανασυνδυασμός των ανθρώπινων κορονοϊών - και όχι μόνο - λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Ομικρον, κυκλοφορούν παράλληλα στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, αυτό δημιουργεί στον κορονοϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό του. Ο Κολσόν δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νότια Κορέα - Μελέτη: Η παραλλαγή Όμικρον είναι 75% λιγότερο πιθανό να προκαλέσει βαριά νόσηση ή θάνατο απ’ ό,τι η Δέλτα
    Νότια Κορέα - Μελέτη: Η παραλλαγή Όμικρον είναι 75% λιγότερο πιθανό να προκαλέσει βαριά νόσηση ή θάνατο απ’ ό,τι η Δέλτα

    Οι άνθρωποι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βαριά μορφή της νόσου COVID-19 και να υποκύψουν σε σύγκριση με εκείνους που μολύνονται από τη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα βασισμένη στα πραγματικά περιστατικά – όχι κλινική μελέτη –, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιοποίησαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας.

    Η μελέτη αυτή της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) βασίζεται στα δεδομένα για την πορεία 67.200 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 και πέρα. Κατέδειξε ότι οι δείκτες της Όμικρον ως προς την εκδήλωση βαριάς μορφής της νόσου και ως προς τη θνητότητα είναι 0,38% και 0,18% αντίστοιχα, έναντι 1,4% και 0,7% στις περιπτώσεις μόλυνσης από τη Δέλτα.

    Η KCDA κάνει λόγο για βαριά νόσηση στις περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

    Περί το 56% των 1.073 ανθρώπων που υπέκυψαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ήταν είτε ανεμβολίαστοι, ή είχαν λάβει μόνο πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, κατά τη μελέτη αυτή. Το 94% των θανόντων ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω.

    Πάνω από το 86% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας (52 εκατ.) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ σχεδόν το 60% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

    Η KCDA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 99.573 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 58 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

    Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έφθασε τους 7.508 νεκρούς επί συνόλου 2.157.734 μολύνσεων, κατά την KCDA. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,35%.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε οριακά κάτω από το επίπεδο των 100.000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μολόντι αυξήθηκε σε σχέση με την προηγουμένη, όταν επιβεβαιώθηκαν 95.361.

    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση παρέμεινε στους 480 (αμετάβλητος σε 24 ώρες).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch