Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 13:48

Κορονοϊός: Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον - Οι περισσότεροι που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένας υπερμεταδότης που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, μπορεί να αποβάλλει γύρω του έως και 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με τους φορείς των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα του ιού, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Γενικότερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορονοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα). Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορονοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορονοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης», βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.

Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ

Στο μεταξύ, νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai αποδεικνύει ότι σε ελέγχους που έγιναν σε περίπου 2500 υγειονομικούς και ασθενείς με διάφορά νοσήματα, αποδείχθηκε ότι το 56% είχε μολυνθεί από κορονοϊό αλλά δεν το γνώριζε.

«Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνώριζαν ότι το είχαν κορονοϊό», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της μελέτης.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ενόψε και του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.

Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα».

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα

Θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.

«Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κορονοϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κορονοϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.

«Αυτή είναι η βασικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου, που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Ο τουρισμός και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων είναι δευτερεύουσες αιτίες για την υψηλή μεταδοτικότητα», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον κορονοϊό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, για να μη δημιουργούνται και ψεύτικες φοβίες.

«Χωρίς μάσκα στα σχολεία»

Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται στο ethnos,gr καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

«Σχεδόν το σύνολο των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει από κορονοϊό και πλέον διαθέτουν φυσική ανοσία. Άλλωστε, η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και τα παιδιά περνάνε τον κορονοϊό με ένα μπούκωμα ή με έναν ελαφρύ πυρετό. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να συζητάμε το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες, τότε αυτοί θα πρέπει να φοράνε μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και βέβαια να είναι τριπλά ή και τετραπλά εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν είναι έτοιμα και τα επικαιροποιημένα εμβόλια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Τεστ με υπόδειξη γιατρού»

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος διενέργειας των τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτά να γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται τα περισσότερα τεστ. Δε βλέπω ότι υπάρχει κάποιο νόημα πλέον στο να πηγαίνει ο καθένας στις πλατείες και να κάνει τεστ, επειδή αυτό θέλει. Εκτιμώ ότι πλέον τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με υπόδειξη γιατρού, όταν κάποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και να συνταγογραφούνται», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 11:54

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI
    Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI

    Διέρρευσαν ονόματα και στοιχεία του ελληνικού FBI. Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Έρευνα για να βρεθεί η «πηγή» της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI, ξεκινά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    Οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας θα αναζητήσουν ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν υπηρεσιακό έγγραφο ή πληροφορίες στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε το οργανόγραμμα με τα ονόματα αστυνομικών της νέας «υπερ-υπηρεσίας» που δημιουργήθηκε για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν ειδικές προανακριτικές πράξεις και να ληφθούν καταθέσεις. Αστυνομικές πηγές -εκτός Εσωτερικών Υποθέσεων- αναφέρουν ότι μία από τις εκτιμήσεις είναι ότι κάποιος «δυσαρεστημένος» αστυνομικός μπορεί να έκανε τη διαρροή, γιατί θεώρησε ότι «αδικήθηκε» που έμεινε εκτός του ελληνικού FBI.

    Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «κατέβηκε» μετά το «θόρυβο» που προκάλεσε ωστόσο ήταν ήδη... αργά.

    Τα ονόματα των αστυνομικών που θα κληθούν υπό άκρα μυστικότητα να φέρουν σε πέρας κρίσιμες έρευνες διέρρευσαν και μάλιστα με λεπτομέρειες που αφορούν ακόμα και στον Αριθμό Μητρώου τους! Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε διότι τίθεται θέμα ασφάλειας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαρροή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Ως Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, καταγγέλλουμε τη δημοσίευση-διαρροή προσωπικών στοιχείων εκατοντάδων συναδέλφων μας από συγκεκριμένο ιστότοπο.

    Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως «αποκλειστικές πληροφορίες», το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες...

    Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. από την πλευρά μας, από κοινού με το νομικό μας τμήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη την προσφυγή στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τα μέλη μας.

    Κλείνοντας, αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό!!!».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών
    Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών

    Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

    Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

    Γιατί σε άγρια πτηνά

    Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

    Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

    Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/jcomp

  • Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου
    Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου

    Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις συνθήκες θανάτου μιας υπερήλικης γυναίκας στην Αιτωλοακαρνανία.

    Η 95χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Σεπτεμβρίου, από συγγενικό της πρόσωπο και δύο μέρες μετά απεβίωσε. Οι γιατροί όμως είχαν διαπιστώσει, ότι η γυναίκα είχε μώλωπες στο πρόσωπο και κακώσεις, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

    Στη συνέχεια δόθηκε εντολή για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ξεκινήσει προανάκριση για την υπόθεση και κάλεσαν συγγενικό της πρόσωπο για δώσει κατάθεση.

    Πηγή: Ertnews.gr

  • Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;
    Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;

    Σε έρευνα της εταιρείας Remitly, η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40.

    Για τους περισσότερους από εμάς, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε τσακωθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας σε μποτιλιάρισμα και ουρά, δύσκολα θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τους πιο φιλικούς ανθρώπους του κόσμου. Ωστόσο η επιστήμη μίλησε και οι έρευνες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ίσως είχαμε στο μυαλό μας.

    Τουλάχιστον η έρευνα της Remitly. Η εταιρεία, αποφάσισε να ανακαλύψει τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες του πλανήτη. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το πρόγραμμα Prolific, επέλεξε 3.000 συμμετέχοντας από 27 χώρες και τους βαθμολόγησε, έχοντας ως βάση ερωτήσεις που βασίζονταν στα 5 μεγάλα τεστ προσωπικότητας. Η κάθε απάντηση είχε σκορ από το 1 έως το 30 και όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έπαιρναν οι συμμετέχοντες τόσο πιο φιλικοί θεωρούνταν.

    Η πρώτη 5αδα

    Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40. Την πρωτιά κατέλαβε η Νότια Αφρική, με βαθμολογία 34.63 στα 40. «Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική είναι ζεστοί, φιλόξενοι, κοινωνικοί, βοηθώντας τους τουρίστες και κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα» έγραφε η αναφορά της Remitly.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κροατία με βαθμολογία «φιλικότητας» 3.5, ενώ την πρώτη 5αδα ολοκλήρωσαν το Μεξικό και η Σουηδία.

    «Η φιλικότητα και η φιλοξενία είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό στη ζωή, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μετακομίζουν ή ταξιδεύουν σε μια νέα χώρα όπου μπορεί να αισθάνονται νευρικοί και μόνοι» τόνιζε η αναφορά της Remitly.

    Πηγή: in.gr

  • Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα
    Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα

    Αύξηση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία, κυρίως μετά το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, ενώ μέχρι πριν δύο ημέρες στο Νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονταν 11 περιστατικά, όλα εκτός ΜΕΘ και εκτός κινδύνου. Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών σε διάφορες εκδηλώσεις φαίνεται, πως για άλλη μια χρονιά συνέβαλε στην διασπορά και μετάδοση του ιού. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών αντιμετωπίζεται με ήπια φαρμακευτική αγωγή και αντιϊκά.

    «Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν μόλις τέσσερις ασθενείς ενώ τώρα έχουμε 11 περιστατικά. Όλα είναι ήπια και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο» δηλώνει στο ilialive.gr ο διοικητής του ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης. «Ο κορονοϊός φαίνεται πως κάνει «κύκλους». Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε μια σημαντική αύξηση, μετά ηρέμισαν πολύ τα πράγματα και τώρα, ειδικά μετά τον 15Αυγουστο παρατηρείται πάλι αύξηση των περιστατικών».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων ήταν η έλλειψη αντιικών στο φαρμακείο του Νοσοκομείου τις προηγούμενες ημέρες καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα, με τη νέα παραλαβή να γίνεται άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες. «Συστήνουμε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί-καθώς δεν υπάρχουν πλέον μέτρα για τον κορονοϊό- για να περιοριστεί η διασπορά» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

    Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με αναφορές του ΕΟΔΥ, πως η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι τώρα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι.

  • Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό

    Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο αυτισμός επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Τα παιδιά που εμπίπτουν στη ΔΑΦ διαφέρουν τόσο στον βαθμό της διαταραχής τους, όσο και στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά τους συμπτώματα.

    Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια αναπάντεχη παράμετρο που μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού: η χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

    Η σύνδεση με την BPA

    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα αγόρια. Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών και άλλων προϊόντων, όπως πιπίλες, και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία και αντοχή στον χρόνο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 βρέφη και διαπίστωσε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα BPA στα ούρα τους είχαν περισσότερες από τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επιπλέον, αυτά τα αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA.

    Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γιατρό δημόσιας υγείας Δρ. Άννα-Λουίζ Πονσονμπί από την Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα Barwon Infant Study (BIS), που παρακολουθεί υγειονομικές μετρήσεις πάνω από 1.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Η επίδραση της BPA στον εγκέφαλο

    Η BPA επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου των αγοριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση. Το ένζυμο αυτό είναι βασικό για τη μετατροπή ανδρικών ορμονών σε οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την επικοινωνία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Δρ. Πονσονμπί, «η BPA μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του ανδρικού εγκεφάλου με αναστολή της αρωματάσης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτισμό».

    Νέες θεραπείες υπό εξέταση

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η δοκιμή μιας λιπαρής ουσίας, της 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκής (10HDA), η οποία φαίνεται να βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων της BPA. Ο Δρ. Γουάχ Τσιν Μπουν, βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η 10HDA, που βρίσκεται φυσικά στη βασίλισσα μέλισσα, δείχνει προοπτική στη βελτίωση της κοινωνικότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε BPA. «Η 10HDA δείχνει πρώιμα σημάδια δυνητικής ικανότητας για ενεργοποίηση αντίθετων βιολογικών οδών», δήλωσε ο Δρ. Μπουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσφέρει νέες ενδείξεις για την κατανόηση του αυτισμού και τη σημασία των χημικών ουσιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για τον αυτισμό. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η 10HDA μπορεί να έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT
    Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT

    Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ το στέλεχος FLiRT μεταδίδεται πιο γρήγορα, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να κάνει σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές..

    «Πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη.

    «Αν και έχουν απλά συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό και αρρωσταίνει κόσμος»

    Όπως εξήγησε, πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».

    Τα συμπτώματα του στελέχους FLiRT

    Ακόμη, η κυρία Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία
    Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία

    Για το δυναμικό παρόν που ξαναδίνει ο κορονοϊός μίλησε στο Πρακτορείο FΜ , η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τον επόμενο μήνα.

    Με την ίδια ένταση ο κορονοϊός και τον επόμενο μήνα

    Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα νοσούντα με covid. «Δεν ξέρουμε αν είναι η κορύφωση ακόμα. Η αίσθηση μου είναι ότι περίπου η ίδια ένταση θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιστατικών, η νόσηση είναι ελαφρά. Και στο νοσοκομείο μας έχουν αυξηθεί πλέον οι εισαγωγές μας. Οι κλίνες covid, που τους τελευταίους μήνες είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, (υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid) τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και από ό,τι φαίνεται δεν επαρκούν. Οπότε σιγά σιγά όλες οι κλινικές αρχίζουν και νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχουν στο νοσοκομείο και σοβαρές περιπτώσεις και φυσικά, και κάποιες διασωληνώσεις με νοσηλεία στη ΜΕΘ» είπε.

    «Διαπιστώνοντας συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων (σσ φαινότυπους) έχουμε αναγνωρίσει τους μηχανισμούς που τα προκαλούν και με αυτό τον τρόπο, έχουν σχεδιαστεί κλινικές δοκιμές με ερευνητικά φάρμακα. Δηλαδή, υπάρχουν γκρουπ συμπτωμάτων που εκφράζονται σε κάθε ασθενή. Ένα από τα συνήθη γκρουπ είναι από το γαστρεντερικό μαζί με συμπτώματα νευρογνωσιακά (σσ η λεγόμενη ομίχλη). Φαίνεται ότι αυτά έχουν έναν μηχανισμό, με τον οποίο ο ιός από το έντερο επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ένα άλλο γκρουπ συμπτωμάτων είναι η κόπωση μαζί με ευρήματα από την καρδιά, πχ ταχυκαρδίες».

    Στην κλινική της, όπως λέει η κ. Πουλάκου, «τρέχει» μία μελέτη, η οποία απευθύνεται σε μία άλλη ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν στο αναπνευστικό (βήχας, κόπωση κατά την άσκηση και ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος). Αυτοί οι ασθενείς «μπαίνουν» σε ένα φάρμακο που οι γιατροί το έχουν χρησιμοποιήσει και έχει εγκριθεί για την οξεία covid λοίμωξη. Σύμφωνα με την ειδικό, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να έχουν οι ερευνητές μία προκαταρκτική ματιά στα αποτελέσματα. «Από τον τρόπο όμως, που έχει στηθεί η κλινική μελέτη και βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θεραπευτικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για διεθνή πολυκεντρική μελέτη που γίνεται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, και συμμετέχουν αρκετές κλινικές πανεπιστημιακών και μη Νοσοκομείων από την Ελλάδα, καθώς επίσης και κέντρα του εξωτερικού.

    Τα συνήθη συμπτώματα των στελεχών FLiRT

    Όσον αφορά τη συμπτωματολογία των στελεχών FLiRT που τώρα κυκλοφορούν, η υπεύθυνη του post covid ιατρείου του Σωτηρία, επισημαίνει ότι δεν κάνουν σοβαρή νόσηση, με τα συμπτώματα να είναι τα συνήθη, (πονόλαιμος, μπούκωμα, λίγο πυρετός) και τα οποία περνούν εύκολα. «Ωστόσο υπάρχει μία μειονότητα των ανθρώπων, (κυρίως ευπαθείς και περισσότερο όσοι έχουν συννοσηρότητες του καρδιαγγειακού) που εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, και στους οποίους βλέπουμε πνευμονίες, που βλέπαμε στην αρχική φάση της πανδημίας, με πολλά διηθήματα και ανάγκη οξυγόνου. Ευτυχώς, στους περισσότερους αυτή η ανάγκη δεν κρατάει για πολλές ημέρες. Βεβαίως, τώρα πια, έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά όπλα στα χέρια μας».Στο ερώτημα αν η μεταδοτικότητα των τωρινών στελεχών είναι πολύ αυξημένη, όπως περιγράφεται, η κ. Πουλάκου απαντά: «Αυτά τα στελέχη έχουν λίγο παρά πάνω μεταδοτικότητα. Όμως, βλέπουμε οικογένειες, (στις οποίες κατά τη φάση της επώασης δεν τηρούνται μέτρα) και νοσούν ένας ή δύο και όχι ολόκληρη η οικογένεια. Ως εκ τούτου και η ενδοοικογενειακή μετάδοση δεν ισχύει 100%». Κάτι που όπως εξηγεί η καθηγήτρια έχει να κάνει με τις προηγούμενες νοσήσεις και το ιστορικό της υβριδικής ανοσίας. Δηλαδή πόσα εμβόλια έχει κάνει ο καθένας και πόσο πρόσφατος είναι ο τελευταίος εμβολιασμός».

    Μειώνονται τα περιστατικά Long covid αλλά και τα σοβαρά του συμπτώματα

    Οι προσελεύσεις για long covid-19 στα ιατρεία μας έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν μηδενιστεί, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κ. Πουλάκου: «Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μικρό ποσοστό από τους παλιούς ασθενείς μας, που απέκτησαν long covid από τις αρχικές παραλλαγές του κορονοϊού, υποφέρει ακόμα και μάλιστα, σε κάποιους επαναπυροδοτήθηκαν τα συμπτώματα, μετά από επόμενη νόσηση, με άλλες παραλλαγές. Σίγουρα μετά την έλευση της Όμικρον, δεν βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο να έχει σοβαρά συμπτώματα long covid, όπως στις αρχικές φάσεις. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα που παρατηρούμε στους ασθενείς που τώρα έρχονται, είναι κόπωση, μυαλγίες και αδυναμία συγκέντρωσης. Έχει μειωθεί αρκετά ο κόσμος που παραπονιόταν για συμπτώματα από το αναπνευστικό με βήχα και πόνους στο θώρακα».

    Το τρέχον εμβόλιο καλύπτει τις νέες παραλλαγές

    Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η νόσηση κάθε φορά μπορεί να μοιάζει με την προηγούμενη, ή να είναι διαφορετική. Είτε πιο βαριά, είτε πιο ελαφριά. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Δηλαδή κάποιος που νόσησε την προηγούμενη φορά βαριά, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει βαριά και την επόμενη. Κατά κανόνα όταν έχουμε περάσει πρόσφατα covid, η επόμενη νόσηση αν είναι χρονικά κοντά, είναι ελαφρύτερη, γιατί διαθέτουμε ένα βαθμό αντισωμάτων που μας παρέχουν μία μικρή προστασία, η οποία εξασθενεί μέσα στο εξάμηνο. Οι τελευταίες παραλλαγές που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια με την Όμικρον είναι πιο ήπιες και δεν αναμένεται να δούμε σοβαρές νοσήσεις στους κατά τα άλλα υγιείς».

    Ανησυχείτε μήπως εμφανιστεί εκ νέου κάποιο πολύ «κακό» στέλεχος; Ή τα εμβόλια έχουν αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο, ερωτάται στη συνέχεια, η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος. «Κατά τη γνώμη μου αποκλιμακώνεται αυτός ο φόβος. Θα ήταν έκπληξη να ξεπηδήσει κάποιο στέλεχος, τόσο κακό όσο το αρχικό. Και σίγουρα ο εμβολιασμός καλύπτει τις υπάρχουσες παραλλαγές. Άρα, στις ευπαθείς ομάδες που εξακολουθούν να εμβολιάζονται, βάσει συστάσεων, φαίνεται ότι υπάρχει μία ικανοποιητική προστασία». Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονική άποψη ότι το τρέχον εμβόλιο δεν καλύπτει τα τωρινά στελέχη και μάλιστα, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί τώρα, αλλά το φθινόπωρο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πάρα πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο, σχολιάζει η κ. Πουλάκου και συμπληρώνει: «Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο. Άρα, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παρέβλεψαν τον εμβολιασμό τους, εφόσον θα μπουν σε συνθήκες διακοπών, συγχρωτισμού κλπ, είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν ότι χρειάζονται 15 - 20 ημέρες για να αναπτυχθούν αντισώματα»

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο