Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχούν οι ειδικοί - «Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν»

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχούν οι ειδικοί - «Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν»

Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού λόγω υψηλής μεταδοτικότητας

Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού καθώς η υψηλή μεταδοτικότητά της και ο ρυθμός των εμβολιασμών προβληματίζουν και προκαλούν ανησυχία.

«Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν»

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε μιλώντας στο Mega

Εστιάζοντας στα προνόμια και τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω», σημείωσε. «Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφερόμενος στη μολυσματικότητα των μεταλλάξεων ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν». «Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τείχος ανοσίας

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού. «Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δε μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», τόνισε.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σχολιάζοντας τα προνόμια που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μικτούς, o καθηγητής Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι θα πρέπει το μαγαζί να σημαίνεται αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι, ενώ τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. «Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 10ημερο-15ημερο εστιάζεται στο στέλεχος Δέλτα. «Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε.

Εμβολιασμός εφήβων και υποχρεωτικότητα

Σε σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά του Λυκείου άμεσα, από 15 έως 17 ετών αναμένεται να προχωρήσει επισήμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer καθώς προς ώρας μόνο γι' αυτό υπάρχουν δεδομένα ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να προχωρήσουν σε σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών Λυκείου έναντι του κορονοϊού, όπως και των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας άνω των 12 ετών. Σε μια εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε πρώτη φάση σε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Τρίτη. Έτσι όταν θα δοθεί το πράσινο φως, θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες για να κλείσουν ραντεβού οι γονείς για τα παιδιά τους, κάτι που υπολογίζεται να γίνει άμεσα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας αφού θα πρόκειται για σύσταση της επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό η σύσταση των Ειδικών προς τους γονείς θα είναι ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά και δεν έχουν παρενέργειες.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο. Για τον εμβολιασμό των νέων είχε προϊδεάσει προ ημερών και ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων αλλά και των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα δεν είναι τυχαία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που ανησυχεί δεόντως τους επιστήμονες αφού τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο. Μάλιστα όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η νέα μετάλλαξη Δέλτα σύντομα θα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους αλλά και τα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός είχε ανάψει το «πράσινο» φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε δομές ηλικιωμένων.

Χθες μάλιστα, το τμήμα αναστολών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ, που είχε υποβληθεί από υπηρετούντες στο σώμα.

Πηγή: ilialive.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup