Νέα μέτρα στην εστίαση θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, όμως ακόμη είναι άγνωστο το τελικό πλαίσιο. Πάντως αν εφαρμοστούν όσα ανακοινώθηκαν από 15 Ιουλίου υπάρχουν πρόστιμα και για τους πελάτες.
Στο άγνωστο βαδίζει η εστίαση την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ελλάδα και έρχεται έκρηξη με κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Νέα μέτρα στην εστίαση είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί από 15 Ιουλίου το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση.
Τίποτα δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή και νέα αναμένονται από Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο», είπε ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.
«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα, τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Πέτσας.
Και προσέθεσε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», τονίζοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή».
«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Έρχονται οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:
Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.
Το δεύτερο σενάριο είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο στους εμβολιασμένους.
Το τρίτο σενάριο αφορά στη δημιουργία δύο ειδών χώρων, των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μικτών (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αρκεί οι δεύτεροι να έχουν στα χέρια τους ένα αρνητικό rapid test).
Πρόστιμα που καίνε και για πελάτες
Σε περίπτωση τελικά που προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό που έχει διατυπωθεί για αμιγείς και μικτούς χώρους, τότε οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.
Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα στην πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.
Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν, όμως, φέρει πλαστό έγγραφο, τότε το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται και ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
«Δείξτε σεβασμό στις θυσίες μας»
Σφοδρή είναι η αντίδραση στο κλάδο της εστίασης για τα νέα μέτρα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του αστυνόμου και να ελέγχουν τους πολίτες, για να προσέλθουν στα καταστήματα.
Η πρωτοβουλία Estiasigreece με μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, απευθύνει έκκληση για διάλογο, ενώ τονίζει πως δεν θα αναλάβει ένας ολόκληρος κλάδος τις υποχρεώσεις της Πολιτείας.
Χαρακτηριστικά, διερωτάται πως «θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν τον ρόλο του “χωροφύλακα” στις περιπτώσεις που ο πραγματικός “χωροφύλακας” αδυνατεί να ενεργήσει;».
«Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας. Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πηγή: iEidiseis.gr