Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 13:06

Φωτιά Εύβοια - Ρουμάνοι πυροσβέστες: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μιλά αποκλειστικά στο ethnos.gr από τη πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου της Εύβοιας ο διοικητής της επίλεκτης ομάδας Ρουμάνων πυροσβεστών Samsodan Catalin

Λίγες μόλις ώρες μετά το αίτημα της Ελλάδας την προηγούμενη βδομάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για στήριξη στην καταπολέμηση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών, η ρουμανική κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως και έστειλε την πολυπληθέστερη ομάδα βοήθειας από το εξωτερικό που πήρε μέχρι σήμερα τον δρόμο για την Εύβοια. Είναι η πρώτη φορά, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές από το Βουκουρέστι στο ethnos.gr που η Ρουμανία επέλεξε να κινητοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό και να συνδράμει με τόσο μεγάλη δύναμη σε άλλη χώρα.

Έφτιαξαν παροικία στο Προκόπι

Στις 6 Αυγούστου 108 επίλεκτοι πυροσβέστες σχηματίζοντας κονβόι 22 οχημάτων και αναπτύσσοντας ταχύτητες 50 εώς 80 χιλιομέτρων την ώρα διέσχισαν τα Βαλκάνια και έφτασαν στα πύρινα μέτωπα της βόρειας Εύβοια μετά από 25 ώρες διαδρομής. Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των Ρουμάνων κομάντος επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι με φίλους και τις οικογένειές τους τα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μόνο για διακοπές… Αυτή την φορά, όμως, εγκαταστάθηκαν στο Προκόπι Ευβοίας το οποίο απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις Ροβιές όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους, μπαίνοντας σε πλοία. Γέμισαν όλα τα καταλύματα της περιοχής, έφτιαξαν μια μικρή παροικία και ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

Έδωσαν μάχες στο Σπαθάρι και τα Καλύβια για να μην περάσει η φωτιά

Χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αλυσοπρίονα δημιουργούσαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες στα βουνά της Εύβοιας. Σε μια νύχτα έστησαν δικό τους ανεξάρτητο κέντρο επιχειρήσεων με τροφοδοσία και οργάνωση. Και με το πρώτο φως της ημέρας σήκωσαν drones και χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους της ζώνης ευθύνης που τους ανατέθηκε. Το ίδιο πρωί το κέντρο επιχειρήσεών τους, υπολόγισε τον άνεμο και είδαν τα πιθανά σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς. «Δημιουργούμε νυχθημερόν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά στα χωριά Σπαθάρι και Καλύβια και ανακατευθύνουμε τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς. Είμαστε στις επάλξεις για να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα» δήλωσε στο ethnos.gr o Samsodan Catalin, επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων πυρόσβεσης.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

Κατσαρόλες με τρόφιμα από τους ντόπιους

Κάθε πρωί στις 7 συγκεντρώνονται στην αυλή του σχολείου στο Προκόπι το οποίο μετατράπηκε προσωρινά σε υποστηρικτικό κέντρο επιχειρήσεων των Ρουμάνων πυροσβεστών. Εκεί φυλάσσονται προστατευμένα από τον ήλιο και την ζέστη με μουσαμά μπουκάλια με νερό αλλά και κατσαρόλες με τρόφιμα που τους αφήνουν οι ντόπιοι. Σαν έτοιμοι από καιρό, απόλυτα οργανωμένοι, φορώντας υπερσύγχρονες στολές με ενδοεπικοινωνία τριών συχνοτήτων πολεμούν τις φωτιές στα δάση και τις ρεματιές. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα επιστρέφουν στη βάση τους.

Με τα drones καθοδηγούν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβέστες για το που πρέπει να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες σε στρατηγικά σημεία. Κάθε ώρα που περνά και ανάλογα με τον άνεμο και την εξέλιξη του πύρινου μετώπου αναπροσάρμοζαν και την στρατηγική τους. Με βάση τα στοιχεία της χαρτογράφησης που κάνουν, ξεδιπλώνουν μάνικες και παίρνουν νερό με οχήματα αντλίες από ρυάκια και τοπικές δεξαμενές νερού, βοηθώντας στον ανεφοδιασμό. Για να μην καταστραφούν οι μάνικες από τα αυτοκίνητα σε σημεία που διασχίζουν δρόμους, τις καλύπτουν με ειδικά προστατευτικά.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

«Δίνουμε καθημερινά το 100% των δυνάμεών μας»

«Είναι σημαντικό να μείνουμε στην Εύβοια για να βοηθήσουμε τους ντόπιους και τις ελληνικές αρχές να καταφέρουν να ελέγξουν την φωτιά και να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξανασταθούν γρήγορα στα πόδια τους και να επουλώσουν τις πληγές» είπε στο ethnos.gr o Samsodan Catalin. Όπως εξήγησε ο ίδιος υπήρχε εξαρχής αγωνία για το τι κατάσταση θα αντιμετώπιζαν στο πύρινο μέτωπο. «Συναντήσαμε τους Έλληνες πυροσβέστες οι οποίοι αφού μας περιέγραψαν την κατάσταση, μας υπέδειξαν το σημείο των επιχειρήσεων. Από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε μαζί τους στενά για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου» είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Δίνουμε καθημερινά το 100% των δυνάμεών μας. Και για μας κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι σημαντική και μας νοιάζει, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Και όταν η φωτιά απειλεί τους λαούς, η εθνικότητα δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση». Όπως εξηγεί ο κ. Catalin φτάνοντας στο χωριό η αγωνία στο πρόσωπο των ντόπιων μετατρέπονταν σε ελπίδα παίρνοντας κουράγιο από τις δυνάμεις του εξωτερικού που κατέφθαναν για να βοηθήσουν. Δεν έλειπαν βέβαια και οι φωνές αγανάκτησης και απόγνωσης από κατοίκους κάθε φορά που έφταναν σε ένα σημείο αφού εκείνο είχε καεί….

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

«Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στην Εύβοια»

«Οι ντόπιοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, είναι πολύ ευγενικοί και ελπίζουμε ότι θα τους βοηθήσουμε ώστε να κλείσουν γρήγορα τις πληγές τους. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την φιλοξενία του και την αλληλεγγύη του. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανακάμψουν και θα βρουν το δρόμο τους».

Από τις πιο δύσκολες αποστολές

Όπως εξηγεί ο κ. Catalin η συμπεριφορά της πυρκαγιάς στα ελληνικά βουνά είναι διαφορετική από αυτήν στη χώρα του, τονίζοντας ότι είναι ίσως από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές στην καριέρα του. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγω του καύσωνα σε συνδυασμό με τα απόκρημνα βουνά και τις χαράδρες αποτελούν πρωτόγνωρες συνθήκες για τους Ρουμάνους πυροσβέστες. Παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας οι Ρουμάνοι παλεύουν με κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ δεν αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή κάποιος εγκλωβισμός μέλους της ομάδας.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

Ρίχτηκε στη μάχη της Εύβοιας 20χρονος Ρουμάνος πυροσβέστης.

Ο νεότερος Ρουμάνος πυροσβέστης που επιχειρεί στα βουνά της Εύβοιας είναι ο 20χρονος Andor Bidiga, απόφοιτος της Σχολής Υπαξιωματικών από το Μπρασόβ. «Δεν φοβάμαι, γιατί είμαι εκπαιδευμένος, είμαστε καλά προετοιμασμένοι και έχω συμμετάσχει σε δύσκολες επιχειρήσεις στο νομό μου. Ας μην ανησυχούν οι δικοί μας», δήλωσε ο νεαρός στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν από κοντά τις προσπάθειές των συμπατριωτών τους όπως η εφημερίδα libertatea. Όπως ομολογούν στα ρουμανικά μέσα εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνικό εξοπλισμό και τα εναέρια μέσα που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα της Ελλάδας, όχι όμως και από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες και χρειάζονταν ενίσχυση.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
social media

Καμπάνια «Βοηθάμε τον ελληνικό λαό» στη Ρουμανία

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρουμανικός λαός στέκεται αλληλέγγυος στον ελληνικό λαό. Και πριν τρία χρόνια στήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια συμπαράστασης για τους πληγέντες στο Μάτι. Νταλίκες με τρόφιμα και χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους Ρουμάνους για τους πυρόπληκτους. Έτσι και τώρα, «τρέχει» καμπάνια με τίτλο "Βοηθάμε τον Ελληνικό λαό". Ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου και θα διαρκέσει 30 ημέρες. Σε αυτή την καμπάνια η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και ο Πρόεδρος της Dragoş Gabriel Zisopol.συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό Ρουμανίας και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVR. Συλλέγονται τρόφιμα και χρήματα για τους πυρόπληκτους.

Φωτιά Εύβοια-Ρουμάνοι πυροσβέστες στο ethnos.gr: Θα μείνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα
ethnos.gr

Την ίδια ώρα ο Δήμος της Θάσου, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Θάσου και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, προσφέρει στους Ρουμάνους πυροσβέστες οι οποίοι συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, την φιλοξενία τους για ένα διήμερο το επόμενο καλοκαίρι. Η οργάνωση της φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του ΕΟΤ στη Ρουμανία, Γιώργο Σταφυλάκη και το προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους πυροσβέστες για τις συνεχείς και πολυήμερες προσπάθειές τους αφενός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφετέρου για την προστασία ευαίσθητων περιοχών από την εκδήλωση νέων. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις δυνάμεις από άλλες χώρες που συνδράμουν και προς τούτο προσπαθούμε να συνεισφέρουμε».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ: SOCIAL MEDIA

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 11:03

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο
    Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο

    Την κακοποίηση του παιδιού της σε νηπιαγωγείο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια κατήγγειλε μητέρα.

    Τι καταγγέλλει η μητέρα

    Σύμφωνα με το evima.gr, η μητέρα κατήγγειλε ότι το 4χρονο παιδί της έχει πέσει αρκετές φορές θύμα κακοποίησης από δυο συγκεκριμένα παιδιά του νηπιαγωγείου παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία με τραυματισμό στο πρόσωπο του παιδιού την οποία ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Πρόκειται για δύο μαθητές του νηπιαγωγείου που είναι αδέρφια οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στα υπόλοιπα παιδιά. Όταν το παιδί μου δέχτηκε τις επιθέσεις, η δασκάλα τυγχάνει να είναι τουαλέτα ή γραφείο. Δεν θα το ανεχθώ άλλο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα στο evima.gr

    Ενώ κλείνοντας σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της ξεκαθάρισε πως μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα δεν θα πάει ξανά το παιδί της στο σχολείο.

    Πριν από δέκα μέρες 4χρονο αγοράκι είχε δεχτεί ξανά επίθεση στα χέρια από τους συγκεκριμένους μαθητές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε 65χρονος στην Έυβοια - Το σημείωμα άφησε
    Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε 65χρονος στην Έυβοια - Το σημείωμα άφησε

    Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ένας 65χρονος στην Εύβοια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline, τον 65χρονο που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας από ανίατη ασθένεια, βρήκε απαγχονισμένο στο μπαλκόνι, στην πίσω πλευρά του σπιτιού του, όπου δεν υπάρχουν άλλα σπίτια, η σύζυγός του επιστρέφοντας από την εκκλησία.

    Αμέσως η γυναίκα ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία, ενώ διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της άφησε και σημείωμα που εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από λίγα χρόνια είχε χάσει το παιδί του από σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ τα άλλα δυο του παιδιά είναι συντετριμμένα.

    Η σορός του έχει σταλεί για νεκροψία – νεκροτομή.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σοκ στην Εύβοια: 38χρονος σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές
    Σοκ στην Εύβοια: 38χρονος σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές

    Νεκρός 65χρονος στην Εύβοια, μετά από θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι, για την οποία συνελήφθη ο ανιψιός του θύματος.

    Το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε στο Σπαθάρι του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, όταν ο 38χρονος μπήκε στο σπίτι του θείου του και, για μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο λόγο, τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

    Πήγε αιμόφυρτος στο καφενείο του χωριού για να ζητήσει βοήθεια

    Το θύμα παρά τις πολλαπλές μαχαιριές κατάφερε να πάει σε κεντρικό σημείο του χωριού και να ζητήσει βοήθεια και άμεσα περίοικοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, όπως μεταδίδει το eviathema.gr.Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

    Συνελήφθη ο 38χρονος

    Συνελήφθη λίγο μετά τις 12:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο δράστης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

    Μετά από έρευνα των έμπειρων αστυνομικών του ΑΤ Μαντουδίου και τη συνδρομή Αστυνομικών του ΑΤ Λίμνης και του τμήματος ασφαλείας Χαλκίδας, ο άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο μέσα στο χωριό Σπαθάρι.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στην Ηλεία ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
    Στην Ηλεία ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

    Με υπηρεσιακό ελικόπτερο έφτασαν στην Ηλεία σε γρήγορο χρόνο από το ξέσπασμα της Πυρκαγιάς ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο υπαρχηγός αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης.

    Παράλληλα πάνω από την πυρκαγιά πετούσε το επιχειρησιακό συντονιστικό ελικόπτερο προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κατάσταση.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο