Διαβάστε την επιστολή που από το 2013 είχε στείλει στον τότε δήμαρχο Χανίων: «Ζητώ να συνδράμετε ώστε η επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης» - Προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο να μην ταφεί στο Βραχάτι - Υπό 24ωρη φύλαξη η σορός του- Εξιτήριο για την κόρη του Μαργαρίτα
«Σάς γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».
Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Όπως προκύπτει λοιπόν και από το νέο αυτό στοιχείο η διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Αυτός ήταν εξάλλου, καθώς φαίνεται, και ο λόγος που ζήτησε από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να αποτελέσουν «φύλακες» και αρμόδιους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας.
Και δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε πριν από λίγο, προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.
Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.
Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α' Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.
Το αντίο από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου
Το δικό της «αντίο» στον εμβληματικό μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη λέει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«O Μίκης Θεοδωράκης συνέδεσε τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τη μουσική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση σε πολύ δύσκολες εποχές. Επέτυχε ένα συγκερασμό της έντεχνης αρμονίας και της γνήσιας λαϊκής έκφρασης, καθιστώντας την ελληνική ποίηση τραγούδι σε όλα τα χείλη. Ταυτόχρονα έδωσε πολιτικό νόημα στον πολιτισμό και ανέλαβε πρωτοβουλίες που χάρισαν στην τέχνη του παγκοσμιότητα» αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η σύγκλητος του ΕΜΠ.
«Ο αγωνιστικός παλμός της μουσικής του έγινε οδηγός για το ανήσυχο πνεύμα πολλών γενεών ανάμεσα στις οποίες ήταν και η γενιά του Πολυτεχνείου. Η Ρωμιοσύνη του αποτέλεσε το πιο ηχηρό μήνυμα του '73, ριζοσπαστικό και ανεξάρτητο ταυτόχρονα, όπως ήταν και ο Μίκης σε όλη τη ζωή του. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα» προστίθεται στο ψήφισμα.