Ελλάδα

Κορονοϊός: «Ματώνουν» 5 περιοχές στη Β. Ελλάδα με 789 κρούσματα σήμερα, νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Κορονοϊός: «Ματώνουν» 5 περιοχές στη Β. Ελλάδα με 789 κρούσματα σήμερα, νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Νέα μέτρα είναι «προ των πυλών» για την Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Αναλυτικά η επιδημιολογική εικόνα και οι σκέψεις της Επιτροπής.

Στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα -όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας- που θα προσομοιάζουν ένα μίνι lockdown και αφορούν την Βόρεια Ελλάδα, που «ματώνει» καθημερινά από τα νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η πλειοψηφία από τις νέες μολύνσεις καταγράφεται στο Βορρά, όπου πολλές περιοχές «κοκκινίζουν» καθημερινά, ενώ οι ρυθμοί διασποράς του ιού αυξάνονται εμφατικά.

Χαρακτηριστικά, η έκθεση για τις 21/9 καταγράφει πέντε περιοχές με σημαντική αύξηση:

- Θεσσαλονίκη: 449 νέα κρούσματα

- Ξάνθη: 89 νέα κρούσματα

- Πιερία: 79 νέα κρούσματα

- Κοζάνη: 66 νέα κρούσματα

- Καβάλα: 65 νέα κρούσματα

Παράλληλα, η Δράμα εμφανίζει 61 νέα κρούσματα και 50 κρούσματα ο Έβρος, ενώ καταγράφεται μεγάλος ρυθμός διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα, σε βάθος 7ημέρου για το διάστημα 12-18/9, η Ξάνθη είναι «πρωταθλήτρια» στο ρυθμό πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων με ποσοστό 94%, ενώ ακολουθεί ο Έβρος με 75% και το Κιλκίς με 57%.

Πιο αναλυτικά, οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με μεγάλη διασπορά κορονοϊού, είναι οι εξής:

- Ξάνθη: 94%

- Έβρος: 75%

- Κιλκίς: 57%

- Κοζάνη: 41%

- Δράμα: 41%

- Πιερία: 30% και πάνω

Επίσης, τα νέα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφονται την στιγμή που οι ρυθμοί εμβολιασμού αρχίζουν να «φρενάρουν».

Ενδεικτικά της κατάστασης στα νοσοκομεία είναι τα δεδομένα για τις νοσηλείες. Συγκεκριμένα, από τους 53 ασθενείς στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, οι 51 -δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό του 96,2%- δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Συνολικά, στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με τους 202 (81,5%) να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και οι 22 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα οξυγόνου επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη, για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών είναι αποκαλυπτική:

- 55,52% έχει κάνει μία δόση

- 51,24% κάνει και τις δύο δόσεις

Κρίσιμες ημερομηνίες και νέα μέτρα

Οι ειδικοί είναι με το βλέμμα στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει νέα μέτρα, που θα προσομοιάζουν ένα μίνι lockdown, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανησυχούν πως μπορεί να επαναληφθούν όσα έγιναν πέρσι, με το σαρωτικό «πέρασμα» του κορονοϊού, όπως οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου του 2020 και οι εικόνες απίστευτου συνωστισμού στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και η επιστροφή των φοιτητών και των πάρτι, όπου οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη σε lockdown μόλις λίγες μέρες μετά.

Έτσι, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξετάζει να εισηγηθεί τα εξής μέτρα, σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Σημειώνεται, πως καμπανάκι για την Βόρεια Ελλάδα κρούει και η κυβέρνηση, καθώς την Τετάρτη (22/9) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αν. υπουργός, Μίνα Γκάγκα, θα μεταβούν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, το βράδυ θα επισκεφτούν την Κοζάνη, αλλά την Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις