Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 08:42

Σαντορίνη: Προσέκρουσε στο λιμάνι το πλοίο «Πρέβελης» με 119 επιβάτες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το οχηματαγωγό πλοίο «Πρέβελης» θα ελεγχθεί στα ύφαλα από δύτη προληπτικά μετά

Στο λιμάνι της Σαντορίνης προσέκρουσε κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρέβελης» στο οποίο επιβαίνουν 119 επιβάτες και 29 ΙΧ οχήματα.

Δεν προκλήθηκε τραυματισμός. Το πλοίο θα ελεγχθεί στα ύφαλα από δύτη προληπτικά.

Το "Πρέβελης" εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς, Μήλος, Θήρα, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσος, Πηγάδια, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδος.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 09:31

Σχετικά Άρθρα

  • Η Σαντορίνη κορυφαία επιλογή στον τουρισμό πολυτελείας
    Η Σαντορίνη κορυφαία επιλογή στον τουρισμό πολυτελείας

    Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά, που διαθέτει παγκόσμια φήμη και ό,τι ακούγεται για αυτήν φέρει ισχυρό αντίκτυπο. Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν για την τουριστική κίνηση, όμως το νησί μέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζει να δέχεται τουρίστες και να αποτελεί πόλο έλξης.

    Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού, κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, από τις μαζικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, προβλημάτισαν και γέννησαν ανησυχία για φαινόμενα υπερτουρισμού. Αυτό όμως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας.

    «Η ρύθμιση της κρουαζιέρας πρέπει να υπάρχει»

    «Το νησί παραμένει ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς, χάρη στο γεωπεριβάλλον του και έλκει μεγάλη μερίδα “ποιοτικών” τουριστών. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.

    Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, το 2012 είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη κορεσμός. Η ρύθμιση της κρουαζιέρας πρέπει να υπάρχει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το εγκατέλειψε, για αυτό από φέτος θα ρυθμιστεί εκ νέου», σημείωσε ο δήμαρχος Θήρας.

    «Χρειαζόμαστε σπίτια για τους γιατρούς

    Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Σαντορίνη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα υπερτουρισμού αλλά «υπήρξε συνωστισμός και κακή οργάνωση, όπως συμβαίνει παντού, όπου πηγαίνουν μαζικά λεωφορεία. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα και στην Ακρόπολη. Δεν αφορά στο σύνολο της την τουριστική κίνηση», επεσήμανε ο κ.Παγώνης.

    Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που επεσήμανε ο δήμαρχος Θήρας, είναι να σταματήσει η δόμηση και κυρίως να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση. «Θέλουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση και να αξιοποιηθεί το οικιστικό απόθεμα. Χρειαζόμαστε σπίτια για τους γιατρούς, τους δασκάλους κτλ.

    Είναι υποχρέωση του κράτους να το ρυθμίσει, είτε δίνοντας κίνητρα, είτε τους πόρους να αναλάβει δράση τη τοπική αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο κ.Ζώρζος. Όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των κλινών, τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για 17.000 κλίνες ξενοδοχείων και άλλες 40.000 σε ενοικιαζόμενα και βραχυχρόνια μίσθωση αλλά αυτό, το λέω με επιφύλαξη».

    «Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση είχαμε αύξηση των επισκεπτών, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο αλλά και αύξηση των κλινών που έριξε τη ζήτηση και τις τιμές», τόνισε ο δήμαρχος.

    «Το νησί δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον»

    Από την πλευρά του ο κ.Παγώνης, εκτιμά ότι το νησί φέτος δεν είχε την ίδια κίνηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ότι οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την τουριστική κίνηση ήταν το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού (όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες) και ορισμένα ζητήματα υποδομών αλλά όπως, τόνισε «με σωστό προγραμματισμό το νησί δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον».

    «Εκείνο που έχει επηρεάσει στο χρόνο, και όχι σε σχέση με πέρυσι, είναι σίγουρα η βραχυχρόνια μίσθωση. Το 2014 ήταν μηδέν και τώρα η δηλωμένη βραχυχρόνια μίσθωση είναι 14.000. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ξενοδοχία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αλλά επηρεάζει πραγματικά και την οικιστική χρήση στη Σαντορίνη και τη μεταμόρφωση των ίδιων μας των οικισμών», επεσήμανε ο κ.Παγώνης.

    «Αναμένουμε το νέο χωροταξικό»

    Σχετικά με τη δόμηση είπε ότι από το 2020 έχει σταματήσει η δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχείου εκτός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού. «Εμείς αναμένουμε το νέο χωροταξικό, γιατί έτσι θα έχουμε εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα 20-30 χρόνια.

    Τονίζουμε όμως, ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται να κατασκευαστεί μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, της τάξεως των 20 και 30 δωματίων, και την ίδια στιγμή να δίνεται άδεια για ένα σπίτι 200-300 τμ το οποίο θα αλλάξει χρήση και θα γίνει βραχυχρόνια μίσθωση. Άλλωστε, η Σαντορίνη έχει πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

    Τι ανέφερε ο Αντώνης Παγώνης

    Αναφορικά με τον luxury τουρισμό, ο κ. Παγώνης, μιλώντας στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας “The luxury side of Greece” τόνισε ότι η Σαντορίνη, μαζί με τη Μύκονο, αποτελούν τις ναυαρχίδες του τουρισμού Πολυτελείας.

    «Είναι ένα νησί μοναδικό και μπορεί κάποιος να ζήσει την πολυτέλεια σε όλες τις εκφάνσεις της, όχι μόνο στη διαμονή και τις υπηρεσίες αλλά και στον πολιτισμό, τον οινοτουρισμό, τη γαστρονομία».

    Πηγή: cnn.gr

  • Δρομολόγιο εφιάλτης στη Σαντορίνη: Λεωφορείο κόλλησε σε στροφή πάνω από γκρεμό - Κατέβασε τους τουρίστες για να σωθούν
    Δρομολόγιο εφιάλτης στη Σαντορίνη: Λεωφορείο κόλλησε σε στροφή πάνω από γκρεμό - Κατέβασε τους τουρίστες για να σωθούν

    Τον τρόμο έζησαν τουρίστες στην Σαντορίνη που επέβαιναν σε πούλμαν, όταν αυτό κόλλησε σε μια στροφή πάνω από γκρεμό.

    Το πούλμαν ανέβαινε από το λιμάνι του νησιού με προορισμό τα Φηρά και μετέφερε τουρίστες που μόλις είχαν αποβιβαστεί από πλοίο.

    Την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο, σε μια μία από τις στροφές «κόλλησε» καθ’ ότι ο δρόμος αυτός μέχρι την Χώρα του νησιού είναι στενός, απότομος και ανηφορικός.

    Ο οδηγός κατέβασε τους επιβάτες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, αφού η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ανηφορική με γκρεμούς. Οδηγοί των οχημάτων που ακολουθούσαν το πούλμαν αλλά και επιβάτες από άλλα λεωφορεία κατέβηκαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν να «ξεκολλήσει» το λεωφορείο, πράγμα το οποίο κατέστη αδύνατο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κατρίνης: Ισχυρή αντιπολίτευση και Μεγάλη Παράταξη που θα εμπνεύσει και θα κυβερνήσει - Αυτή είναι η δική μου πρόταση
    Κατρίνης: Ισχυρή αντιπολίτευση και Μεγάλη Παράταξη που θα εμπνεύσει και θα κυβερνήσει - Αυτή είναι η δική μου πρόταση

    «Οι πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, σοβαρή, συγκροτημένη και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

    Η χώρα έχει ανάγκη μια Μεγάλη Παράταξη, ένα κόμμα εξουσίας που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες και θα κυβερνήσει.

    Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, από το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πραγματικής νησιωτικής πολιτικής.

    Για αυτό και οι ευθύνες μας είναι μεγάλες.

    Είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Είμαι εδώ και δίνω τη μάχη για όλα αυτά με πίστη,βεβαιότητα και αισιοδοξία», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας σε πολίτες στη Σαντορίνη.

    katrinis par santorini 2

    Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική του λειτουργία, στις αντιθέσεις που υπάρχουν και να μιλήσει για πρόσωπα και καταστάσεις.

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και έπειτα, βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ρευστοποίησης, δεν αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας, δεν εμπνέει κανένα, δεν έχει αξιοπιστία.

    «Δεν με αφορούν όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.Εμένα με αφορούν οι άνθρωποι που είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν.

    Με ενδιαφέρουν οι πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν το αδιέξοδο αυτού του πολιτικού χώρου.

    Με ενδιαφέρουν τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν από τις εκλογές γιατί δεν είχαν τί να ψηφίσουν.

    katrinis par santorini 3

    Όλοι αυτοί έχουν μια κοινή αγωνία, είναι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να έρθουμε κοντά.

    Είναι οι πολίτες που θα στηρίξουν τη Μεγάλη Παράταξη.

    Είναι μια νέα και μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αναζητά ελπίδα και πολιτική έκφραση».

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα της δημόσιας υγείας ενώ πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρότυπες, παραγωγικές μονάδες του νησιού, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η δυναμική της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσα από πολιτικές και κίνητρα που θα στοχεύουν στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στην υλοποίηση μιας πραγματικής νησιωτικής πολιτικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αδιανόητη κτηνωδία στη Σαντορίνη: Έδεσαν άλογο και το άφησαν να πεθάνει από τη δίψα
    Αδιανόητη κτηνωδία στη Σαντορίνη: Έδεσαν άλογο και το άφησαν να πεθάνει από τη δίψα

    Μια αδιανόητη κτηνωδία εκτυλίχτηκε στη Σαντορίνη, όπου ένα άλογο βρέθηκε νεκρό και δεμένο σε δέντρο.

    Την τραγική αυτή είδηση έφερε στο φως η σελίδα Pet Alert Santorini (Lost & Found Pets) στο Facebook, στην οποία φαίνεται το άτυχο ζώο δίπλα από ξενοδοχείο στην περιοχή της Περίσσας να κείτεται νεκρό.

    Μάλιστα, έδεσαν το άλογο σε σημείο έτσι ώστε να μην φτάνει να πιει νερό, προκειμένου να ξεψυχήσει.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Εντοπίστηκε κύκλωμα μαστροπείας στη Σαντορίνη με έδρα νυχτερινό κέντρο - Έξι συλλήψεις
    Εντοπίστηκε κύκλωμα μαστροπείας στη Σαντορίνη με έδρα νυχτερινό κέντρο - Έξι συλλήψεις

    Κύκλωμα μαστροπείας εξαρθρώθηκε στη Σαντορίνη από την υποδιεύθυνση της αστυνομίας του νησιού. Μάλιστα, αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους πελάτες σ’ ένα νυχτερινό κέντρο στα Φηρά, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στην πηγή του κυκλώματος.

    Μία 32χρονη γυναίκα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία ήταν προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος, ήταν αυτή που δεν αντιλήφθηκε ότι οι υποτιθέμενοι πελάτες είναι αστυνομικοί. Τους είπε ότι μπορούν να συνευρεθούν ερωτικά με μία από τις γυναίκες που έχουν στο μαγαζί. Πρόκειται για κοπέλες από την Κολομβία έναντι χρηματικού αντιτίμου 200 ευρώ. Μάλιστα υπήρχε και ειδικό δωμάτιο για τις συγκεκριμένες συνευρέσεις.

    Ένας αστυνομικός παρέδωσε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα τέσσερα 50ευρα. Πήγε με την κοπέλα στο δωμάτιο μόλις αυτή ξεκίνησε να γδύνεται της αποκάλυψε την ιδιότητά του. Ειδοποίησε τους συναδέλφους του και έγιναν συνολικά έξι συλλήψεις, η προσωρινά υπεύθυνη και οι πέντε γυναίκες όπου εργαζόταν εκεί ως εκδιδόμενες.

    Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία και για την υπεύθυνη του χώρου, μία γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία έλειπε τη συγκεκριμένη στιγμή και αναζητείται. Βαρύτατες οι κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σαντορίνη: Συνελήφθη Πλοιάρχος και Υπάρχος μετά τον τραυματισμό δύο επιβατών
    Σαντορίνη: Συνελήφθη Πλοιάρχος και Υπάρχος μετά τον τραυματισμό δύο επιβατών

    Ένα ακόμη ασυνήθιστο περιστατικό σε λιμάνι της χώρας συνέβη μέσα σε λίγα 24ωρα από το τελευταίο συμβάν της Άνδρου. Αυτή τη φορά περιελάμβανε τραυματισμό δύο επιβατών στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, δύο άτομα τραυματίστηκαν ενώ κατέβαιναν από το πλοίο στο λιμάνι «ΑΘΗΝΙΟΣ».

    Μία 35χρονη γυναίκα κατά την αποβίβασή της από τον αριστερό καταπέλτη του πλοίου γλίστρησε και έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στη μέση, τον αυχένα και το αριστερό χέρι. Ένας άλλος 53χρονος στην προσπάθειά του να βοηθήσει τη γυναίκα που είχε πέσει, γλίστρησε και εκείνος στον καταπέλτη και τραυματίστηκε στο αριστερό του πόδι.

    Μάλιστα, τις πρωινές ώρες σήμερα, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο 32χρονος Πλοίαρχος και ο 37χρονος Ύπαρχος του πλοίου «CHAMPION JET 1» ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις αρχές οι δύο επιβάτες πήγαν μόνοι τους στο νοσοκομείο. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    Τις πρωινές ώρες σήμερα, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο 32χρονος Πλοίαρχος και ο 37χρονος Ύπαρχος του πλοίου, για παράβαση των άρθρων 291 «Διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών», 306 «Έκθεση», 307 «Παράλειψη προσφοράς βοήθειας» και 314 «Σωματική βλάβη από αμέλεια» του Π.Κ.

    Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Θήρας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σαντορίνη: Αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους πελάτες και συνέλαβαν πέντε γυναίκες για πορνεία και μια για μαστροπεία
    Σαντορίνη: Αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους πελάτες και συνέλαβαν πέντε γυναίκες για πορνεία και μια για μαστροπεία

    Αναζητείται ο νόμιμος εκπρόσωπος του καταστήματος

    Σε έξι, συνολικά, συλλήψεις γυναικών, προχώρησαν αστυνομικοί στη Σαντορίνη, εκ των οποίων οι πέντε κατηγορούνται για πορνεία και η μία για μαστροπεία.
    Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους ότι σε κλαμπ στα Φηρά Θήρας πραγματοποιούνται ερωτικές συνευρέσεις έναντι αμοιβής, προσποιήθηκαν τους πελάτες, κανονίζοντας συνάντηση και προσημειώνοντας τα χαρτονομίσματα.
    Μόλις ο αστυνομικός συναντήθηκε με μια από τις συλληφθείσες, της γνωστοποίησε την ιδιότητά του, ειδοποίησε την ομάδα έρευνας και πραγματοποιήθηκε έλεγχος του καταστήματος. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο κατάστημα διαπιστώθηκε ότι νόμιμος εκπρόσωπος είναι ένας άνδρας με καταγωγή από τη Ρουμανία που αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου, το οποίο λήγει το βράδυ της Δευτέρας 19/8.
    Η προανάκριση συνεχίζεται.
    Πηγή: protothema.gr
  • CNN για Σαντορίνη: To «νησί του Instagram» έχει και την άσχημη πλευρά του - Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει
    CNN για Σαντορίνη: To «νησί του Instagram» έχει και την άσχημη πλευρά του - Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει

    Ρεπορτάζ για την «άσχημη πλευρά» της, κατά τα άλλα, πανέμορφης Σαντορίνης που είναι ένα από τα νησιά που δέχεται την περισσότερη πίεση λόγω υπερτουρισμού, στην Ελλάδα έκανε το αμερικανικό CNN, αναδεικνύοντας τα προβλήματα.

    Όπως αναφέρεται υπάρχει ένα ηφαίστειο που αναμένεται να εκραγεί στη Σαντορίνη, αλλά δεν είναι η παγκοσμίου φήμης Καλντέρα. Τα εκθαμβωτικά ασβεστωμένα σπίτια, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, ο γαλάζιος ουρανός και η θάλασσα αυτού του μοναδικά εντυπωσιακού ελληνικού νησιού προσελκύουν 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολύ περισσότερους από τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, σημειώνει το CNN.

    «Οι ντόπιοι ενοχλούνται»

    Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιωνκαταφθάνουν στο νησί τις ημέρες αιχμής της υψηλής τουριστικής περιόδου, και κατευθύνονται σε γνωστά σημεία όπως τα Φηρά και η Οία, που είναι γνωστή για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματά της.

    Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: Η Σαντορίνη έχει κερδίσει ακόμη και το παρατσούκλι «νησί του Instagram» εξαιτίας του αφιλτράριστου μεγαλείου της. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα μπαλκόνια στα βράχια γεμίζουν από παραθεριστές που θέλουν selfies με το ηλιοβασίλεμα, ενώ οι ντόπιοι ενοχλούνται καθώς κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές. Όταν έρχεται το βράδυ, ωστόσο, κάποιοι παραπονιούνται ότι το νησί μετατρέπεται από Times Square σε πόλη - φάντασμα.

    Ανώτατο όριο επισκεπτών το 2025

    Ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος πρότεινε ανώτατο όριο για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, σε 8.000 ημερησίως. Πρόκειται για μια κίνηση που υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι το μέτρο έχει οριστεί για το επόμενο έτος, συνεχίζει το CNN.

    Οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού αποτέλεσαν σημείο πολιτικής ανάφλεξης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με διαδηλώσεις στην Ισπανία, την Ολλανδία και όχι μόνο. Την Πέμπτη, η Βενετία περιόρισε το μέγεθος των τουριστικών ομάδων στα 25 άτομα και απαγόρευσε τα μεγάφωνα, έχοντας πρόσφατα δηλώσει ότι το προσωρινό τέλος εισόδου ήταν επιτυχημένο, αποφέροντας στην πόλη έσοδα περίπου 2,64 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο υπερτουρισμός είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δημοφιλείς προορισμοί αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την ανάγκη τους για χρήματα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και τη διατήρηση ενός επιθυμητού και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους. Η Σαντορίνη, δεν έχει απλά πολλούς τουρίστες, αλλά υπερτουρισμό.

    «Το νησί είναι άδειο»

    «Υπερτουρισμός δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπω είναι η έλλειψη δομών», λέει στο CNN Travel ο Gianluca Chimenti, τοπικός τουριστικός πράκτορας και κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 18 χρόνια.

    Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με εικόνες από τον έντονο συνωστισμό στα hot spots του νησιού τις ώρες αιχμής, ο ίδιος αναφέρει πως η εικόνα τον υπόλοιπο χρόνο είναι πολύ διαφορετική.

    «Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη εποχή», επισημαίνει.

    Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η περίοδος αιχμής στη Σαντορίνη, αλλά τα κέντρα της πόλης είναι νεκρά μετά τις 9 το βράδυ και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τη χωρητικότητα, αναφέρει ακόμα ο τουριστικός πράκτορας. Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων είναι πολύτιμοι και απαραίτητοι, όπως και οι επισκέπτες με μεγαλύτερη παραμονή που έρχονται με πλοίο ή αεροπλάνο.

    Στα μέσα έως τα τέλη του 20ου αιώνα, η Σαντορίνη ήταν ακόμα ένα νυσταγμένο ειδυλλιακό τοπίο όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούσαν με γαϊδουράκια και καλλιεργούσαν ντομάτες και αμπέλια για το κρασί. Τώρα οι απαρχαιωμένες υποδομές του νησιού δέχονται σοβαρές πιέσεις, με το κεντρικό λιμάνι στα Φηρά να βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση.

    Αν δεν θέλει κάποιος να περπατήσει πολύ, το τελεφερίκ είναι η μόνη επιλογή για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να μεταβούν από το παλιό λιμάνι στο κέντρο της πόλης, επισημαίνει ο Chimenti, και «είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις ουρά, αν τα κρουαζιερόπλοια έρχονται όλα μαζί», τονίζει.

    «Τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται λίγο-πολύ κάτω από το 30% μιας κανονικής σεζόν», υποστηρίζει και λέει ότι και άλλες επιχειρήσεις στο νησί δέχονται παρόμοιο πλήγμα.

    «Το πρόβλημα είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από την πραγματικότητα», λέει. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες θα το επισκεφθούν φέτος τη Σαντορίνη, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αποθαρρύνονται από τη φήμη του υπερπληθυσμού και δεν το σκέφτονται ως προορισμό για όλο το χρόνο για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή.

    Ανάγκη για διαφοροποίηση

    Η Cruise Lines International Association (CLIA), ένας παγκόσμιος εμπορικός οργανισμός, ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για να συζητήσουν για την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης και της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Η «τουριστική μηχανή» της Ελλάδας δεν εντοπίζεται μόνο στη Σαντορίνη. Τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν 16% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Reuters, και το 2024 αναμένεται να ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

    «Πρόσφατα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου», δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη, περιφερειακή διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση των γραμμών κρουαζιέρας για διατήρηση του ανώτατου ορίου επισκεπτών των 8.000 επιβατών και είπε ότι επικρατεί ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση των ελληνικών δρομολογίων, ώστε να «αποσυμφορηθούν» τα πιο δημοφιλή σημεία. Επί του παρόντος, σχεδόν τα δύο τρίτα του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα πραγματοποιούνται στον Πειραιά, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, σύμφωνα με την CLIA.

    «Ήταν μαγευτικά»

    Οι ρομαντικές εικόνες της Σαντορίνης που κόβουν την ανάσα την έχουν κάνει το νησί μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για γαμήλια ταξίδια και γάμους προορισμού.

    Η Katie Haslam από το Rochdale της Αγγλίας πέρασε εκεί το μήνα του μέλιτος τον Ιούλιο, αλλά λέει ότι ο προσεκτικός προγραμματισμός ήταν το κλειδί για να περάσουν εκείνη και ο σύζυγός της, Rob, τις διακοπές των ονείρων τους.

    «Δεν θέλαμε να πάμε στα Φηρά γιατί είχαμε διαβάσει ότι είχε πάρα πολύ κόσμο», λέει. Αντ' αυτού επέλεξαν ένα χωριό στην κορυφή του βράχου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, και «ήταν καταπληκτικά, υπέροχα και ήσυχα».

    Όσο για το περίφημο ηλιοβασίλεμα, το οποίο για πολλούς είναι το ελκυστικό στοιχείο του νησιού και τους κάνει να το επισκεφτούν, δεν πήγαν στο πολυσύχναστο κέντρο αλλά έκατσαν στο μπαλκόνι, κάθε βράδυ στις 8 με ένα μπουκάλι κρασί. «Ήταν μαγευτικά», ανέφερε η τουρίστρια.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο