Ελλάδα

Επιστράτευση: Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών

Επιστράτευση: Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών

Πότε φεύγουν τα φύλλα πορείας - Σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία

Θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

Τα στοιχεία πάντως για τους νοσηλευόμενους με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία αυτών των περιοχών γεννούν μόνο αγωνία και προβληματισμό για τη διαχείρισή τους και για το τι έπεται μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα αποτυπωθούν τα 7.000-8.000 κρούσματα που καταγράφονταν ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά χθες το βράδυ στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν περισσότεροι από 4.000 ασθενείς, με τους 920 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε χθες βράδυ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων των «βαθυκόκκινων» περιοχών είναι πως έως σήμερα το μεσημέρι θα αποστέλλονταν οι κατάλογοι με τα ονόματα των γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στα νοσοκομεία για το επόμενο διάστημα. Οι ιατρικές ειδικότητες που ζητούνται για την κάλυψη των νοσοκομείων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας είναι εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί. «Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο» είπε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά τους, τα ΔΣ των Ιατρικών Συλλόγων συνέχιζαν μέχρι τελευταία στιγμή τα τηλεφωνήματα στα μέλη τους για να τους ζητήσουν τη συμμετοχή τους στη μάχη που δίδεται μέσα στο ΕΣΥ για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με τα αποτελέσματα των επαφών τους ωστόσο να μην θεωρούνται ικανοποιητικά. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που απηύθυνε έκκληση στα μέλη του χθες το μεσημέρι και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεδίπλωνε το σχέδιο της επίταξης υπηρεσιών υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Συλλόγου επεσήμανε στην ίδια ανακοίνωση πως «είμαστε κατά της επιστράτευσης πιστεύοντας στην συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον».

Με βάση τον αριθμό των εθελοντών ιδιωτών γιατρών, το υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει πόσους θα αφορά η επιστράτευση. Εφόσον ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για την επίδοση, δηλαδή εκτιμάται ότι οι γιατροί θα έχουν ενημερωθεί μέχρι την Πέμπτη πότε και σε ποιο νοσοκομείο πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως η επιστράτευση είχε εφαρμοστεί και τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε 206 γιατρούς που είχαν κληθεί να εργαστούν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία

Το φορτίο και οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας προοιωνίζονται μια απαιτητική και δύσκολη περίοδο τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα μέσα στα νοσοκομεία. Μικρή αισιοδοξία δημιουργούν οι περίπου 370.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης που έχουν προγραμματιστεί από την αρχή του Νοεμβρίου στη χώρα μας – απόρροια βεβαίως κατά τους ειδικούς και του φόβου που γεννά η έξαρση της επιδημίας.

Χθες καταγράφηκαν 6.950 κρούσματα που εντοπίστηκαν από 107.798 διαγνωστικούς ελέγχους, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να παρατηρείται στην Αττική (1.522 νέες λοιμώξεις), στη Θεσσαλονίκη (1.226), στη Λάρισα (289), στην Αχαΐα (220), στην Κοζάνη (207) και στη Μαγνησία (205). Επιπλέον, 10 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) ξεπέρασαν τα 100 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 17 ακόμα κινούνται μεταξύ 50-100.

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και από τα νοσοκομεία της χώρας, με την κάλυψη των ΜΕΘ στην επικράτεια να έχει φτάσει πλέον στο 91,1% και των απλών κλινών covid στο 60,55%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στις Μονάδες του ΕΣΥ νοσηλεύονταν 920 ασθενείς, από τους οποίους οι 551 διασωληνωμένοι -με το 83,48% να είναι ανεμβολίαστοι.

Περίπου οι μισοί από τους διασωληνωμένους βρίσκονταν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και περί τους 70 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μεγάλη πίεση δέχονται και οι κλινικές covid-19. Στη Μακεδονία και τη Θράκη στις απλές κλινικές νοσηλεύονται περί τους 1.300 , στην Αττική 900 και στα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας πάνω από 940 ασθενείς. Και την ίδια στιγμή η ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία συνεχίζεται αμείωτη, από το βράδυ της Κυριακής ως το βράδυ της Δευτέρας έγιναν σχεδόν 500 νέες εισαγωγές.

Εν τω μεταξύ, έως αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να εξεταστεί εάν υπάρχει η ανάγκη επιπλέον λήψης μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας κορωνοϊού στην κοινότητα.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup