Τα πρώτα νέα μέτρα για το 2022 αναμένονται σήμερα με επίσημες ανακοινώσεις για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν αποφασίσει το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου.
Τα βλέμματα γονέων, μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών είναι στραμμένα σήμερα στις αποφάσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία το 2022, αλλά και τα πανεπιστήμια.
Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και πλέον αναμένεται η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας οι οποίοι θα κληθούν να προτείνουν με βάση τα ερωτήματα που θα τους θέσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση.
Η σύσκεψη των ειδικών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14:00, ενώ τις τελικές αποφάσεις και τα νέα μέτρα θα ανακοινώσουν αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας.
Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι έντονη καθώς ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.
Διαφωνίες υπάρχουν και για την ημερομηνία που θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία καθώς δεν είναι λίγοι ειδικοί εκτιμούν πως θα μπορούσε να δοθεί παράταση έστω και μία εβδομάδα λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων από τη Μετάλλαξη Όμικρον.
Τα νέα μέτρα στα σχολεία το 2022
Στο επίκεντρο θα βρεθούν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία λόγω και της Μετάλλαξης Όμικρον. Μέχρι σήμερα για να κλείσει ένα τμήματα θα πρέπει να βρεθεί θετικό το 50% της τάξης συν ένας μαθητής. Η νέα πρόταση που θέτουν στο τραπέζι οι ειδικοί είναι να κλείνει με το 30% (ή 40%) του τμήματος θετικό συν ένας μαθητής.
Παράλληλα οι επιστήμονες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αυξηθούν τα self test που πραγματοποιούν οι μαθητές από 2 που γίνονται σήμερα σε 3.
Νέα μέτρα στα Πανεπιστήμια
Όλα δείχνουν ότι οι ειδικοί θέλουν νέα μέτρα στα Πανεπιστήμια κάτι για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι ειδικοί μελετούν να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα αλλά με τηλεκπαίδευση όπου είναι εφικτό, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να διαφωνεί.
Τι ξέρουμε για τα σχολεία - Σήμερα η απόφαση
Στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, από τον Θάνο Πλέυρη και την Νίκη Κεραμέως.Θα έχει προηγηθεί στις 14:00 σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, στην οποία θα μετέχουν οι δύο υπουργοί.
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου σε ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 20 Ιανουαρίου. Όπως μετέδωσε το OPEN η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ψυχολογικό κόστος από το κλείσιμο των παιδιών στα σπίτια ήταν πολύ μεγάλο την περίοδο των lockdown.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει γίνει και μεγάλη συζήτηση για το θέμα της μάσκας στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα στα σχολεία είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πρόταση για διπλή μάσκα ή για αλλαγή της υφασμάτινης που φορούν οι μαθητές.
Σύμφωνα, λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές.
Ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια. Να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου. Ή και να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή και απλά να ξανακλείσουν μετά από λίγες μέρες.
Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή πραράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».
Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, προειδοποίησε το Το Σάββατο που μας πέρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.
«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, στον ΑΝΤ1 , απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Όπως είπε ο ερευνητής, «δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά. Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο».
«Είναι προφανές για μένα ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, το έχω πει εδώ και καιρό, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες. Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο και πρέπει να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε», προσέθεσε ο κ. Παυλάκης.
Πηγή: iEidiseis.gr