Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 18:07

Ανησυχία και στην Ελλάδα υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου - Εξαντλούνται στα φαρμακεία τα σκευάσματα με ιώδιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα σκευάσματα αυτά έχουν ξεπουλήσει ήδη στη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι λένε στο protothema οι φαρμακοποιοί για τη δράση των χαπιών

Υστερία επικρατεί σε πολλά κράτη υπό το φόβο ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία που τις τελευταίες έξι μέρες έχουν ξεπουλήσει οτιδήποτε διέθεταν σε σκευάσματα ιωδίου, κάτι που συμβαίνει και στην Πολωνία, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έλλειψη αυτών των σκευασμάτων και στα ελληνικά φαρμακεία, όπως επιβεβαιώνουν στο protothema.gr, φαρμακοποιοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε.

Από την περασμένη βδομάδα παρατηρείται έλλειψη στα σκευάσματα όλων των εταιριών που περιέχουν ιώδιο ως συμπλήρωμα διατροφής» αναφέρει στο protothema.gr ο φαρμακοποιός Δημήτρης Ψαρρός. «Τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν γίνει ανάρπαστα διότι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι με τη λήψη τους θα αντιμετωπίσουν πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η έκκληση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα από πιθανό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας ή υπό το φόβο ενός πυρηνικού ολέθρου» συμπληρώνει.

Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου δεν είναι απαγορευτική, συγκεκριμένα κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ και ίσως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που έχουν «φύγει» ήδη από τα ράφια πολλών φαρμακείων της χώρας.

Φαρμακοποιός από την περιοχή της Νέας Ερυθραίας αναφέρει στο protothema.gr ότι όλα τα σκευάσματα ιωδίου έχουν εξαντληθεί και πως η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξήγησε πως μπορούν τα χάπια ιωδίου να βοηθήσουν σε περίπτωση εντοπισμού ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα από ένα πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη.

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει την δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς. Πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι με συνταγή και αυτοί που φοβούνται ότι θα γίνει πυρηνικός πόλεμος πάνε και τα αγοράζουν. Οπότε εξαντλούνται τα αποθέματα».
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 16:30

Σχετικά Άρθρα

  • Πούτιν: Πυρηνικός πόλεμος μόνο αν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα
    Πούτιν: Πυρηνικός πόλεμος μόνο αν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα

    «Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα που αναφέρει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση, όταν απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας» δήλωσε σήμερα Παρασκευή (7/6) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Και συνέχισε: «Αλλά το δόγμα μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για τις πυρηνικές δοκιμές. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές αν χρειαστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη».

    Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων για να φέρει τη νίκη της Μόσχας στην Ουκρανία».

    Ο Πούτιν επαναλαμβάνει μάλιστα ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων σε αντιπάλους της Δύσης, αλλά δεν τους κατονομάζει. Παράλληλα δήλωσε: «Έχουμε περισσότερα πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη αλλά σημείωσε: «Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσουμε τη νίκη». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε πάντως ότι «Δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πυρηνικό πόλεμο, ούτε χρειάζεται να τον σκεφτούμε».

    Οι Ρωσικές φιλοδοξίες στην Οικονομία

    Θέτοντας μια σειρά από φιλοδοξίες για τη ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές, να ενισχύσει σημαντικά τη χρήση μη δυτικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές και ζήτησε να επεκταθούν σημαντικά οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Είπε επίσης ότι το εμπόριο με την Ασία αυξάνεται και ότι περίπου το 40% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε ρούβλια καθώς το μερίδιο σε αμερικανικά δολάρια, ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα μειώνεται.

    Ο Πούτιν είπε η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών που πραγματοποιούνται σε νομίσματα των χωρών που ανήκουν στην ομάδα BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότιο Αφρική. «Πέρυσι το μερίδιο των πληρωμών για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα “τοξικά” νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκε στο μισό, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται – σήμερα προσεγγίζει το 40%», δήλωσε ο Πούτιν.

    Η Ρωσία αναφέρεται τακτικά στα κυρίως δυτικά κράτη που της έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ως «μη φιλικές χώρες». Η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές της δημιουργώντας ανταγωνιστική παραγωγή και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά 60% έως το 2030, δήλωσε ο Πούτιν.

    Πρόσθεσε ότι η αξία του ρωσικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να ανέλθει στα δύο τρίτα του ρωσικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η οικονομία της Ρωσίας αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η επίσημη πρόβλεψη για την οικονομική της ανάπτυξη για το 2024 είναι 2,8% μετά την επέκταση κατά 3,6% πέρυσι – ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ανάκαμψη οφείλεται στις μεγάλες δαπάνες της Μόσχας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη βασίζεται στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που χρηματοδοτείται από το κράτος, καλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν οποιαδήποτε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

    Πολλοί αξιωματούχοι έχουν επίσης επισημάνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως βασική ανησυχία, η οποία επιδεινώνεται από τη στρατιωτική κινητοποίηση του 2022 και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η έλλειψη αυτή και η μετανάστευση είναι ο βασικός περιορισμός για την αύξηση της παραγωγής.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη
    Αγαπηδάκη για κορονοϊό: Όλα έτοιμα για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Πώς θα γίνει πράξη

    «Είμαστε σε διαδικασία να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Πώς θα γίνει στην πράξη

    Όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτό επιδιώκουμε. Είμαστε σε διαδικασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να δούμε πώς θα γίνει αυτό ακριβώς επιχειρησιακά και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες. Η πολιτική βούληση είναι να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο για όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους εμβολιασμούς κατά του covid από τα φαρμακεία».

    Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα

    Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε: «Είχαμε αύξηση στις απλές κλίνες γιατί έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις και η γρίπη προκαλεί πολύ πιο βαριά νόσηση. Ωστόσο υπάρχει από χθες τάση αποκλιμάκωσης με τάση σταθεροποίησης. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν διπλασιαστεί οι εμβολιασμοί για κορονοϊό».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Ακριβά» φάρμακα: Εμπόδια στη διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Τι αλλάζει τον Αύγουστο
    «Ακριβά» φάρμακα: Εμπόδια στη διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Τι αλλάζει τον Αύγουστο

    Η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνει αναλυτικά το διάστημα κατά το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τα σχετικά αιτήματα. Κανονικά συνεχίζεται η διάθεση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

    Δυσκολία να βρουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα έχουν τον Αύγουστο οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών για κάποιες ημέρες και του τρόπου που διανέμουν μέσω κούριερ σκευάσματα στα φαρμακεία. Απρόσκοπτη θα συνεχίσει να είναι, ωστόσο, η πρόσβαση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    Η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνει αναλυτικά το διάστημα κατά το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τα σχετικά αιτήματα.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θέτουμε υπόψιν σας ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου και λόγω αδυναμίας ορισμένων φαρμακευτικών και μεταφορικών εταιρειών, η διεκπεραίωση αιτημάτων για χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας θα είναι δυνατή σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα».

    Η διακοπή λειτουργίας των εταιρειών κατά τις περιόδους ανάπαυλας, όπως το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, προκαλεί μικρές «αρρυθμίες» στη διάθεση φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, των «ακριβών» φαρμάκων, για χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, επηρεάζονται όσοι εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εξαιτίας του τρόπου διανομής τους από τις εταιρείες προς τα φαρμακεία. Οι ασθενείς, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την πρόσβαση σε αυτά να συνεχίζεται απρόσκοπτη.

    Ο πίνακας με τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μία είναι διαθέσιμος εδώ.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Φαρμακοποιοί καταρτούσαν πλαστές ενημερότητες στον ΕΟΠΥΥ - Απέσπασαν πάνω από 200.000 ευρώ
    Φαρμακοποιοί καταρτούσαν πλαστές ενημερότητες στον ΕΟΠΥΥ - Απέσπασαν πάνω από 200.000 ευρώ

    Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο φαρμακοποιοί που κατηγορούνται για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ.

    Παράλληλα κατηγορούνται και για απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία, με συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχο όφελος των δραστών άνω των 120.000 ευρώ, η πρώτη και για χρήση πλαστού κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ και για απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία, με συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχο όφελος των δραστών άνω των 120.000 ευρώ ο δεύτερος.

    Πώς έγινε η απάτη

    Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, η Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εισηγηθεί την παραπομπή τους ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση κατά μόνας σε βαθμό πλημμελήματος η μία και για χρήση πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας σε βαθμό πλημμελήματος ο δεύτερος.

    Η πρώτη κατηγορούμενη ομολόγησε ότι κατήρτισε τις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες και την πλαστή φορολογική ενημερότητα η ίδια και ο δεύτερος κατηγορούμενος, γνώριζαν ότι λόγω της μη συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων στο πρόσωπο του τελευταίου, ο οποίος είχε αρρύθμιστες, ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές, δεν ήταν δυνατό να λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα ενημεροτήτων προκειμένου να εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ ποσά, τα οποία υπερέβαιναν τις 3.000 ευρώ.

    Με την κατάρτιση των πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και την υποβολή αυτών στον ΕΟΠΥΥ, πέτυχαν να αποδοθεί από το Δημόσιο και να εισπραχθεί εκ μέρους της επιχείρησης του δεύτερου χρηματικό ποσό, που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και δη πέτυχαν την είσπραξη για λογαριασμό τους ποσού ύψους 209.300 ευρώ.

    Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε τρεις φαρμακοποιούς, ενώ ανάλογη αναφορά είχε υποβάλει και ο πρώην διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου.

    Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές οι ελεγχόμενοι υπέβαλαν στον EOΠYY πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από την πώληση φαρμάκων σε ασφαλισμένους.

    Oι ελεγχόμενοι φαρμακοποιοί φέρονται μάλιστα να έχουν οφειλές στο ταμείο και μάλιστα από το έτος 2013 και μετά από εντολή του πρώην διευθυντή του ΕΦΚΑ κινήθηκε ήδη έλεγχος σε όλες τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν υποβάλει στην τελευταία πενταετία στον EOΠYY για να εισπράξουν οφειλές του ταμείου.

    Από την μέχρι τώρα έρευνα φέρεται να έχει προκύψει ότι ο ένας φαρμακοποιός έκανε χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και εισέπραξε συνολικά 488.916 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μια συνάδελφός του εισέπραξε με τον ίδιο τρόπο 496.287 ευρώ και ένας τρίτος 209.300 ευρώ. Η υπόθεση που εξετάστηκε αφορά στον τρίτο και συγγενικό του πρόσωπο.

    Εξέθεσαν ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των τιμών και της φορολόγησης αυτών, οδήγησαν σε προσωρινή οικονομική δυσπραγία στην κάλυψη των υποχρεώσεων των φαρμακείων έναντι της Δ.Ο.Υ. και του ΕΦΚΑ.

    Η οικονομική αυτή αδυναμία όμως δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο δεν μπορούσε ο ένας εκ των δύο να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, στον τομέα των Φαρμακείων υφίσταται το παράλογο φαινόμενο να απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι για την είσπραξη χρημάτων, αλλά ακόμα και για την υποβολή των τιμολογίων με σκοπό τον έλεγχο και την επαλήθευση αυτών.

    Έτσι ήταν αναγκασμένη να έχει φορολογική ενημερότητα όχι μόνο κατά τον χρόνο στον οποίο θα ελάμβανε χρηματικά ποσά, αφού μόλις ελάμβανε τα ποσά που δικαιούνταν τα Φαρμακεία θα κάλυπτε αμέσως τις υποχρεώσεις της, αλλά και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών.

    Εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση αναγκάστηκε πράγματι να χρησιμοποιήσει τις ενημερότητες. Μάλιστα, το σύνολο των οφειλών για τις οποίες προέβη στην προσκόμιση πλαστής ενημερότητας έχουν ήδη εξοφληθεί ολοσχερώς.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο σε περίπτωση ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία
    Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο σε περίπτωση ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία

    «Hττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», αναφερόμενος στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.
    Σε ανάρτησή του στο Telegram αναφορικά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».
    Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, και έχει χαρακτηρίσει τους Ουκρανούς «κατσαρίδες», με το Κίεβο να απαντά ότι αυτή η ρητορική είναι ανοιχτά γενοκτονική.
    Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία δεν έχει «τρελαθεί» και ότι θεωρεί το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY KREMLIN POOL SPUTNIK
  • Τέλος η χειρόγραφη συνταγή στα φάρμακα που λείπουν – Ποιοι εξαιρούνται
    Τέλος η χειρόγραφη συνταγή στα φάρμακα που λείπουν – Ποιοι εξαιρούνται

    Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

    Ειδικότερα όπως είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, θα πρέπει για να προμηθευτεί κανείς σκεύασμα που απουσιάζει θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρονική συνταγή ώστε να ελέγχεται καλύτερα η διακίνησή τους.

    Η απόφαση Πλεύρη δημοσιεύτηκε ήδη στη διαύγεια και αναφέρει:

    Σε συνέχεια των ανωτέρω, πλέον πρόσφατων και επικαιροποιημένων σχετικών εγγράφων, με τα οποία, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη, επιβλήθηκε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησή τους, και για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

    Η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

    Χειρόγραφη συνταγογράφηση των άνω φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

    • Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
    • Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
    • Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ

    Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή (περ. Α, Β, Γ ανωτέρω), θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Οι 3 αιτίες για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά: Οι νέες οδηγίες Πλεύρη και οι σαρωτικοί έλεγχοι
    Οι 3 αιτίες για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά: Οι νέες οδηγίες Πλεύρη και οι σαρωτικοί έλεγχοι

    Σε νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Υγείας αναδεικνύεται η έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων εν μέσω εορτών. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών γρίπης και ιώσεων που καταγράφονται στη χώρα, οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς που αναζητούν τα πολυπόθητα σκευάσματα.

    Επηρεάζονται και τα παιδιά από τις ελλείψεις φαρμάκων

    Μάλιστα οι σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα επηρεάζουν και τα μικρά παιδιά καθώς την ώρα που οι ιώσεις έχουν «κρεβατώσει» τον παιδικό πληθυσμό, από την αγορά λείπουν παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα. Γενικότερα τα παιδιατρικά σκευάσματα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν αυτήν την εποχή, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί.

    Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως και τον ΕΟΦ, ώστε να σαρώσουν την αγορά προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων.

    Ο υπουργός Υγείας που έβαλε χθες λουκέτο σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα επειδή δεν δέχτηκαν να ελεγχθούν τα αποθέματά τους, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των σκευασμάτων, από τα φαρμακεία μέχρι τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.

    Στόχος να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες που αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων και αφήνουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα τους πολίτες.

    Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμήνυσε ότι: «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

    Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Συχνά πυκνά από την αγορά απουσιάζουν δεκάδες φάρμακα τα οποία ενίοτε εξάγονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Παρότι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές δεν είναι παράνομες, ο νόμος ορίζει ότι επιτρέπονται μόνο όταν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτό και συχνά ο ΕΟΦ απαγορεύει τις εξαγωγές σε διάφορα φάρμακα αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Οι 3 αιτίες των ελλείψεων

    Οι συχνές ελλείψεις σε φάρμακα που ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς παράγοντες:

    Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μειωμένη παραγωγή φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που οφείλεται και στην πανδημία κατά την οποία υπήρχαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες.
    Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Το φαινόμενο αναπτύσσεται κυρίως από φαρμακαποθήκες που εξάγουν ελληνικά φάρμακα στην Ευρώπη για να επιτύχουν καλύτερες τιμές άρα υψηλότερο κέρδος. Η αξία των παράλληλων εξαγωγών μπορεί να φθάσει και τα 600 εκατ. το χρόνο ανάλογα με τις ποσότητες που εξάγονται.
    Μία άλλη αιτία είναι ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες εφοδιάζουν με μειωμένες ποσότητες φαρμάκων την ελληνική αγορά από τις αναγκαίες για να καλυφθούν οι Έλληνες ασθενείς. Γι αυτό πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε έρθει σε συνεννόηση με τον κλάδο ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες των σκευασμάτων που εισάγονται και παρουσιάζουν έλλειψη στην Ελλάδα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Εμβόλιο γρίπης: Ξεκινά η χορήγησή του χωρίς συνταγογράφηση - Ποιους αφορά
    Εμβόλιο γρίπης: Ξεκινά η χορήγησή του χωρίς συνταγογράφηση - Ποιους αφορά

    Από σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ποιους αφορά ο εμβολιασμός

    Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο οι κάτωθι κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού και συγκεκριμένα:

    - Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και

    - Ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    • Χρόνια καρδιακά νοσήματα
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
    • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
    • Σύνδρομο Down
    • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
    • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
    • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
    • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
    • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
    • Άστεγοι.
    • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο