Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 17:09

Σαϊντού Καμαρά: Ζητώ από όσους βρέθηκαν στη θέση μου να μην σταματήσουν να ονειρεύονται

Γράφτηκε από την

Η υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, του αριστούχου μαθητή του 1ου λυκείου Αγίου Δημητρίου και μέχρι πρόσφατα αιτούντα άσυλο από τη Γουινέα, είχε αίσιο τέλος.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγώνέκανε δεκτό το αίτημά του, αναθεωρώντας την πρωτοβάθμια απόφαση που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλίμου και ως εκ τούτου, ο ενήλικας πλέον, πρόσφυγας, θα μπορεί να διεκδικήσει τα όνειρά του στην Ελλάδα, μακριά από την απειλή της απέλασης.

Της τελικής απόφασης για τον Σαϊντού ωστόσο προηγήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις, κοινωνική καταγραυγή, η έντονη αντίδραση του σχολείου, καθώς και το ομόφωνο ψήφισμα στήριξης από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής. Παράλληλα, το κύμα στήριξης που εκφράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες χρήστες να τάσσονται υπέρ του με το hashtag: #με_τον_Σαϊντού, #ΟχιΣτηνΑπελασηΤουΣαιντού είχε τεράστια δυναμική. Στη θέση όμως του νεαρού πρόσφυγα, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, που κινδυνεύουν με απέλαση, λίγο πριν ενηλικιωθούν, παρά την οδύσσεια που έχουν βιώσει για να φτάσουν ασφαλείς σε μια χώρα.

Για όλα αυτά τα παιδιά, ο Σαϊντού, ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr, όπως και η δομή IRC Hellas, (International Rescue Commitee Hellas), η οποία φιλοξένησε τον μαθητή μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 2022 στα εποπτευόμενα διαμερίσματα για ασυνόδευτα παιδιά που διατηρεί, προσφέροντας εναλλακτική μορφή φροντίδας που προάγει την εξατομικευμένη υποστήριξη, στέλνουν ηχηρό μήνυμα και συνεχίζουν να μάχονται, ζητώντας τη διεθνή προστασία όσων το χρειάζονται.

«Η απόφαση είναι δικαίωση για να ονειρεύομαι»

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο ως ασυνόδευτο παιδί τον Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών, αφού πέρασε από τη Σενεγάλη και την Τουρκία ξεπερνώντας τρομερά εμπόδια και δυσκολίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Στην Ελλάδα έχει καταφέρει να ενταχθεί πλήρως, καθώς από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο του για να μπορέσει να εξοικειωθεί με τη γλώσσα αλλά και τους ανθρώπους. Η σχολική κοινότητα - από τον Διευθυντή κ. Νίκο Κακλαμάνο, τους καθηγητές/τριες, τους συμμαθητές/τριες και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων - στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα δίπλα του.

Ο ίδιος, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, εκφράζει την ευγνωμοσύνή του στον κόσμο, που έφερε, όπως λέει, το χαμόγελο στα χείλη του μετά από τις τόσες αντιξοότητες που έχει συναντήσει στη ζωή του. «Η κατάληξη της υπόθεσης μου ήταν πραγματικά η δικαίωση που χρειαζόμoυν για να μπορώ να ονειρεύομαι μια καλύτερη ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ εξηγεί πως θέλει να ασχοληθεί με τη διοίκηση επιχειρήσεων και τα τουριστικά επαγγέλματα, αφού αφενός τον ενδιαφέρουν πολύ και αφετέρου νιώθει πως θα τον βοηθήσει το γεγονός πως μιλά αρκετές ξένες γλώσσες.

«Υπάρχουν πολλοί Σαϊντού και το μόνο που έχω να τους πω είναι να μην τα παρατήσουν ποτέ, να μην πάψουν να ονειρεύονται και να μην αφήσουν κανέναν να τους σταματήσει να το κάνουν ή να πετύχουν τους στόχους τους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει σχέδια και να έχει την ελευθερία του. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη θέση μου τα καλύτερα», σημειώνει στο ethnos.gr.

Περιγράφοντας όσα βίωσε από τη στιγμή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, μιλά για τις δυσκολίες που συνοδεύουν το να μένεις μόνος σου στα 16 και να καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που ακόμα και για έναν ενήλικα φαντάζουν δυσβάστακτες. «Όλα αυτά που έζησα με έχουν κάνει πιο δυνατό σήμερα. Έπρεπε να περάσω πολλά σύνορα μόνο και μόνο για να νιώσω ασφάλεια επιτέλους. Πλέον αντιμετωπίζω το μέλλον μου ως ενήλικας και πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου», λέει.

«Στο σχολείο έμαθα τι σημαίνει πραγματική αγάπη»

Η ένταξη του Σαϊντού στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε όμως να μην είναι συνυφασμένη και με το σχολικό περιβάλλον. Κι αυτό γιατί ο ίδιος, με κάθε ευκαιρία, αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στη ζωή του, οι άνθρωποι που προέρχονται από αυτό. «Το σχολείο είναι δύναμη», θα μας πει κατά τη συνέντευξη. «Η εκπαίδευση είναι πραγματικά σημαντική για την προσωπική ανάπτυξη και ο χώρος είναι μια μεγάλη κοινότητα. Πιστεύω πως η περίπτωσή μου ήταν ένα μάθημα για όλα τα παιδιά. Έμαθα τι σημαίνει αληθινή αγάπη και αλληλεγγύη και το περιβάλλον εκεί εξέτασε ακόμα πιο προσεκτικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί πρόσφυγας. Όλα ξεκίνησαν για εμένα από εκεί, από τους φίλους και συμμαθητές μου, τους γονείς (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων). Το κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό μου αυξήθηκε από τον δήμο Αγίου Δημητρίου και τη Δήμαρχο. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον διευθυντή μου, κ. Κακλαμάνο, για την αγάπη και την υποστήριξη που μου έδωσε», τονίζει. «Σε μια βάρκα υπάρχει μόνο ένας κυβερνήτης και ο διευθυντής μου ήταν αυτός», σχολιάζει, αναδεικνύοντας τη ζωτικής σημασία βοήθεια που έλαβε από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Μια γροθιά για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά

Η ενεργοποίηση και η ενσυναίσθηση για τον Σαϊντού ήταν αναμφισβήτητα μια καταπραϋντική εξέλιξη μέσα στα τόσα δεινά, όπως επίσης και το γεγονός ότι εισακούστηκε από τις υπηρεσίες, ωστόσο με αφορμή την υπόθεση, η ίδια μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα πολλά άλλα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση. Δεν πρόκειται για κάποια χάρη, αλλά γι’ αυτό που αρμόζει σε ανθρώπους που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, απλά επειδή έτυχε να γεννηθούν σε κόσμους αφιλόξενους.

Η Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρος της IRC Hellas, που μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την υπόθεση του Σαϊντού, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στο Σαϊντού, αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη που λαμβάνει τόσο από τη σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, καθώς και από όλη την ελληνική κοινωνία μαρτυρά πως είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να γίνουν άμεσα, καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού.

Η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020, έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ειδικότερα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στη χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών Συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

«Είναι καταπραϋντικό να συνειδητοποιείς ότι ένα παιδί που κινδύνευε να μείνει χωρίς χαρτιά, εκτεθειμένο και απροστάτευτο, βρήκε τη δεύτερη πατρίδα του και πλέον μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να σχεδιάζει το μέλλον του χωρίς άγχος. Οι κοινωνικοί λειτουργοί πρέπει να παλεύουμε για όλα τα παιδιά που αναζητούν άσυλο και κυρίως για το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τον φόβο», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Δήμητρα Γεωργογιάννη, κοινωνική λειτουργός της δομής.

Τέλος, η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της IRC Hellas αναφέρει σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης: «Χαιρόμαστε πολύ που η ιστορία του Σαϊντού είχε θετική κατάληξη και ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα, έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας. Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες εγκαταλείποντας τη χώρα».

Πιέζουν οι υποθέσεις που εκκρεμούν

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είχαν διατεθεί στο ethnos.gr, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας, ανέρχεται σε 2.079, εκ των οποίων το 90% είναι αγόρια, ενώ το 7% του συνόλου είναι κάτω των 14 ετών. Σε δομές φιλοξενίας διαμένουν 1.626 ανήλικα, 283 σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, 78 σε δομές επείγουσας φιλοξενίας, 73 σε κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και 19 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Τα δεδομένα αναφέρονται στο διάστημα μέχρι την 1η Μαρτίου. Στην Ευρώπη, τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έκαναν αίτηση για πρώτη φορά 3.165 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων 185 στην Ελλάδα - σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανήλικους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης έθεσε σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή τον Απρίλιο 2021 και ξεκίνησε να στεγάζει όσους το έχουν ανάγκη από τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Έως και τον Φεβρουάριο 2022, έλαβε 2.552 κλήσεις, οι οποίες αφορούν σε 1.957 διαφορετικές περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, εκ των οποίων οι 1.901 αφορούν αίτημα στέγασης, οι 44 νομικής βοήθειας, και οι 12 άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό και τη δυναμικότητα δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων και των διαμερισμάτων υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης, για το ίδιο διάστημα, παρατηρείται πως οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και την κεντρική Μακεδονία. Αντιστοίχως, στις 42 δομές φιλοξενίας της Αττικής υπάρχουν 1.118 θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, στο Βόρειο Αιγαίο 8 δομές φιλοξενίας και 183 θέσεις, ενώ στην κεντρική Μακεδονία 6 δομές φιλοξενίας και 178 θέσεις συνολικά.

Πηγή: ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 12:54

Σχετικά Άρθρα

  • Σολτς: Η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, με αύξηση στις αφίξεις προσφύγων
    Σολτς: Η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, με αύξηση στις αφίξεις προσφύγων

    O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επ' ευκαιρία της σημερινής του συνάντησης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, στην Ρώμη, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του Μιλάνου «Corriere della Sera», στην οποία αναφέρεται στο μεταναστευτικό, στη δημοσιονομική σταθερότητα και στις κύριες προκλήσεις διεθνούς πολιτικής.

    Με αναφορά στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε: «Πρώτα απ΄όλα, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, διότι ο αριθμός προσφύγων που φτάνουν στα σύνορά τους παρουσιάζει αύξηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και τις άλλες χώρες μόνες τους, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση με βάση την αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης. Η Γερμανία, από την μεριά της, πλήττεται ιδιαίτερα από την δευτερογενή μετανάστευση. Το περασμένο έτος πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, προερχόμενοι από την Ουκρανία, βρήκαν προστασία στην χώρα μας και, παράλληλα, άλλες 230.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από άλλες χώρες, ήρθαν στην Γερμανία, παρότι δεν έχουμε εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Για το λόγο αυτό, έχουμε ανάγκη από μια αλληλέγγυα κατανομή, με αίσθημα ευθύνης και γνώσεις από μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ. Χρειαζόμαστε και σεβασμό των διάφορων κανόνων που αφορούν όποιον ζητά προστασία, με αναφορά στις διαδικασίες παροχής ασύλου και ένταξης στις χώρες της Ένωσης».

    Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε: «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αυτός. Ένα είναι σαφές: ο πρόεδρος Πούτιν έχει τη δυνατότητα να τον τερματίσει αμέσως, αποσύροντας τις δυνάμεις του και παύοντας τις εχθροπραξίες. Μετά από αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν συνομιλίες για μια δίκαιη ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως προτείνει εδώ και καιρό το Κίεβο. Αλλά η Ρωσία δεν μετακινείται από τα ιμπεριαλιστικά της αιτήματα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία ακόμη για πολύ καιρό».

    Σε σχέση με την κρατική στήριξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που και άλλες χώρες αναλαμβάνουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας τους» και ότι «υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές βοήθειες πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη και λειτουργική».

    Με αναφορά, τέλος, στα δημοσιονομικά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε στην «Corriere della Sera» ότι «χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, ξεκάθαροι κανόνες οι οποίοι να τυχαίνουν σεβασμού και ένα κοινό, διαφανές πλαίσιο», αλλά ότι «δεν θέλουμε να οδηγήσουμε μεμονωμένες χώρες σε ένα πλαίσιο λιτότητας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μηταράκης: «Θα επεκταθεί κατά 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»
    Μηταράκης: «Θα επεκταθεί κατά 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

    Για το θέμα του Έβρου και του μεταναστευτικού που αναδείχθηκε εκ νέου εξαιτίας των προσφύγων που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος δήλωσε πως ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, ενώ σημείωσε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τόνισε ότι τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

    Επεσήμανε, δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους διακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.

    Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες από 92.000 που ήταν το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

    Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτο δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες γης.

    Εγκλωβισμός 38 μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο – Μαρτυρία «φωτιά»: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν εκεί

    Η 28χρονη Μπάιντα που ήταν ανάμεσα στην ομάδα των 38 μεταναστών από τη Συρία που είχαν εγκλωβιστεί επί βδομάδες σε νησίδα του ποταμού Έβρου αποκάλυψε τα «βρώμικα» παιχνίδια της Τουρκίας, την ώρα που στη χώρα μας μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.

    Μιλώντας στο βρετανικό Channel 4, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν 2 φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι, που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα εκεί. Μας χώρισαν σα να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των 2 πλευρών».

    Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Τουρκία σχεδίαζε να παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα σκηνικό έρευνας και διάσωσης εντός τουρκικής επικράτειας. «Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Επομένως κατά μία έννοια εντός εισαγωγικών, και από διεθνείς οργανισμούς να κάνουμε μια παρέμβαση η οποία θα είχε πολύ σημαντική επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Μάνος Λογοθέτης.

    Πυρά ΥΠΕΞ σε Άγκυρα και πολιτική αντιπαράθεση

    Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση για τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στη Θράκη και την «προσπάθεια της Τουρκίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού», προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως αναφέρει, το πρόσφατο περιστατικό «που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα».

    «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», τονίζει το ΥΠΕΞ στο τέλος της ανακοίνωσής του.

    Ειδικότερα, με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο- ζητούν διευκρινίσεις «για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες».

    Τα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη νησίδα

    Συγκεκριμένα, οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θάνος Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες».

    Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

    • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
    • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
    • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ' αυτής;

    Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να καταδικάσει την τουρκική πλευρά

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσα από νέα του δήλωση άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε».

    «Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Ακολουθεί αναλυτική η δήλωσή του:

    «Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε. Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.

    Αντίθετα, υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Έλληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.

    Όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους Νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

    Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει.

    Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως».

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

  • Το χρονικό του εντοπισμού των 38 προσφύγων στον Έβρο - Το νεκρό παιδί και τα αναπάντητα ερωτήματα
    Το χρονικό του εντοπισμού των 38 προσφύγων στον Έβρο - Το νεκρό παιδί και τα αναπάντητα ερωτήματα

    Πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 38 Σύρων προσφύγων στον Έβρο.

    Παραθέτοντας το χρονικό των γεγονότων, πηγές αναφέρουν ότι, «γύρω στις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας

    »Από την ανάρτηση προέκυπτε ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς.

    Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια» αναφέρουν πηγές.

    Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο. «Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δε γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

    Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

    Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης

  • Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Στο ΚΥΤ Φυλακίου σήμερα οι 38 της νησίδας - Πώς βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα, εξετάζουν οι Αρχές
    Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Στο ΚΥΤ Φυλακίου σήμερα οι 38 της νησίδας - Πώς βρέθηκαν στα ελληνικά σύνορα, εξετάζουν οι Αρχές

    Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το δράμα των δεκάδων προσφύγων που βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε νησίδα του Έβρου, το οποίο μεταξύ άλλων έχει πυροδοτήσει και εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού τα ερωτήματα που τίθενται για το ζήτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι ποικίλα.

    Σήμερα οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα μέσα στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. Στην περιοχή των Λαβάρων, ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 38 μεταναστών από την ΕΛΑΣ με τη συνδρομή και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Οι άνθρωποι εντοπίστηκαν μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες σε νησίδα, 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών, όπως έγινε γνωστό.

    Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

    Οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά.

    Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

    Η ανάρτηση Μηταράκη

    Ανάρτηση για τον εντοπισμό των ανθρώπων έκανε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε πως οι ελληνικές Αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώ σχολίασε ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Σύροι μετανάστες είναι σε καλή κατάσταση.

    «Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους 38 μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας στον Έβρο, καθώς και ένα σκάφος που τους μετέφερε. Αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο», έγραψε.

    Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

    «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

    Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε σχετική ανακοίνωση.

    Τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ

    Σε κοινή δήλωση για το ζήτημα του Έβρου και τον εντοπισμό των προσφύγων προχώρησαν ο τομεάρχης Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός και η βουλευής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

    Όπως αναφέρουν αρχικά, «Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες "ανύπαρκτοι" που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο».

    Έπειτα, θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στην κυβέρνηση, «σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση»:

    • «Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
    • Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;
    • Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
    • Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
    • Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;»

    «Υπενθυμίζουμε τέλος στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούμε να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» καταλήγουν.

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης

  • Ελληνοτουρκικά: Συνέχεια στις προκλήσεις Ερντογάν με φόντο το μεταναστευτικό
    Ελληνοτουρκικά: Συνέχεια στις προκλήσεις Ερντογάν με φόντο το μεταναστευτικό

    Την απόκτηση μαχητικών τύπου Eurofighter μελετά η Άγκυρα, εάν το Κογκρέσο δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά της, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ - Κινήσεις διεθνοποίησης των ελληνικών θέσεων από πλευράς της Αθήνας και επαγρύπνηση στον Έβρο

    Στην οδό των εμπρηστικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας με κάθε ευκαιρία εξακολουθεί να πορεύεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δε δίστασε να «αξιοποιήσει» την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων χθες, για να δώσει συνέχεια στο προκλητικό ρεπερτόριό του εναντίον της Αθήνας.
    Παρότι ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη, ελληνική και διεθνή, παραμένει η απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, εντούτοις ο Τούρκος Πρόεδρος δε δίστασε να εγκαλέσει τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας, λέγοντας πως «διώκουν, ληστεύουν, ξυλοκοπούν και δολοφονούν» πρόσφυγες.
    Σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο το προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν την Ευρώπη «απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη».
    «Το τελευταίο διάστημα, περίπου 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη. Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, προσελκύουν, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας. Στο ίδιο τέμπο, εμφανίστηκε χθες και το τουρκικό Λιμενικό, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των μεταναστών και τους απωθεί πίσω στα τουρκικά σύνορα».

    «Εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μη χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής, εγκαλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ότι «είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής διαδρομής. Προκειμένου να περιοριστούν με βιώσιμο τρόπο οι παράτυπες διελεύσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να πιέζει».

    Την γραπτή αντίδραση του τουρκικού σώματος προκάλεσε η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος σχολίασε πως «η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016», με φόντο και την πρόσφατη διάσωση 108 μεταναστών κοντά στην Δήλο.

    «Ανυπόστατες» κατηγορίες

    Απαντώντας στο «κατηγορητήριο» του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία έχει πάρει τις απαντήσεις της από την Ελλάδα, εμείς σώζουμε ζωές, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και συνέστησε στη γειτονική χώρα ότι «καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή του στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής». Τοποθετούμενος -και συμβολικά- ως προς τις επιχειρήσεις των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοικτά της Δήλου, ενώ χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας.

    «Έρευνα και διάσωση»

    Η ιδιαίτερη μέριμνα που επέδειξε, ωστόσο, χθες η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία της γειτονικής χώρας αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, γεννά δεύτερες σκέψεις ως προς τις πραγματικές της επιδιώξεις, καθώς η Τουρκία έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν αξιοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ως μέσο παγίωσης των παράνομων και ανιστόρητων διεκδικήσεών της, δηλαδή επιχειρώντας να εκτελέσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των πληθυσμών αυτών με στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

    Το γεγονός, την ίδια ώρα, ότι στο πολιτικό ημερολόγιο της γειτονικής χώρας δεν υφίσταται πλέον καμία ημέρα κενή προκλήσεων κατά της Ελλάδας αποτυπώνει όχι μόνο την ακραία κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, αλλά κυρίως την αγωνιώδη προσπάθεια ελιγμών από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ευρύτερα σχέδιά της.

    Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου θέλουν την Άγκυρα να μελετά την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter, σε περίπτωση που το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί «αναγνωριστικές» επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από πλευράς του Διικητή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγού, Χασάν Κιουτσούκακγιουζ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου δέχθηκε ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η οποία ενίσχυσε καθοριστικά την ελληνική ένσταση για την απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου μαχητικών, από την Άγκυρα.

    Ευρωατλαντικοί δεσμοί

    Στην τουρκική πρωτεύουσα, πάντως, επικρατεί αναβρασμός, καθώς η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη ενώπιος ενωπίω με τους Συμμάχους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, στις 28-30 Ιουνίου, όπου θα δώσουν το παρόν τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η βαρύνουσα ατζέντα της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε ως αποτέλεσμα τη συνάντηση χθες μεταξύ της κ. φον ντερ Λάιεν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκείμενου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των ηγετών. «Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης, από την αυξημένη διαλειτουργικότητα έως τη στρατιωτική κινητικότητα. Στεκόμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία» σχολίασε, μετά το πέρας της προπαρασκευαστικής συνάντησης, η Πρόεδρος της Κομισιόν.

    Η συμμετοχή, άλλωστε, της κ. φον ντερ Λάιεν στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ επικαιροποιεί στο έπακρο τους ισχυρούς ευρωατλαντικούς δεσμούς, παράμετρος που ενδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις κι ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χθες στη βελγική εφημερίδα Libre ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ, από ό,τι στο παρελθόν.

    Με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ελληνικές διπλωματικές πηγές μετέδιδαν χθες πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών από μέρους της Τουρκίας, εκτίμηση που εδράζεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αφετέρου διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται να έθετε το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας, κυρίως για λόγους εσωτερικής πίεσης και αποπροσανατολισμού. Η συμμετοχή, ωστόσο, της Άγκυρας σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δύο υπό ένταξη χώρες εκλαμβάνεται μάλλον ως μήνυμα αποκλιμάκωσης της εν γένει επιθετικής της στάσης, ενώ η επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών θα εξασφάλιζε στη γειτονική χώρα την εικόνα μιας διπλωματικής επιτυχίας, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει το θέμα των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε χθες πως «κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο».

    Στο ενδιάμεσο, το Βερολίνο εκτιμά πως θα επέλθει τελικά συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται «πολύ σίγουρη» για τη θετική έκβαση, αλλά δεν θα ήταν «καταστροφή» αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

    Σημειωτέον ότι η τουρκική πλευρά δε χάνει ευκαιρία να επικαλεστεί την Ελλάδα, ακόμη και για να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία της στις διαβουλεύσεις, καθώς ο Εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, θυμήθηκε μέχρι και το βέτο της Αθήνας, στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

    «Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, για να καλύψει τους τακτικούς ελιγμούς της χώρας του.

    Κινήσεις διεθνοποίησης

    Σε αυτό το κλίμα, με αμείωτο ρυθμό εξακολουθούν από πλευράς της Αθήνας οι κινήσεις διεθνοποίησης των ελληνικών θέσεων, μετά το κρεσέντο προκλητικότητας της γειτονικής χώρας, όλο το τελευταίο διάστημα.

    Υπό αυτό το πρίσμα, στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας προέβησαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, αναφέροντας στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου την ανησυχία τους για τις ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, όπως και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως απαράδεκτες ενέργειες, όπως και ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, έναντι οιασδήποτε επιβουλής.

    Εκτενή ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητα παρείχε χθες προς τους ομολόγους του κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε, κατά διπλωματικές πηγές, πως η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

    Καθώς το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπήρξε ιδιαίτερα αναλυτικός ως προς τις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

    «Επαγρυπνούμε στον Έβρο»

    Την ίδια ώρα, «επαγρυπνούμε στο Έβρο» επισήμανε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς, όπως είπε, «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν ανησυχούμε αλλα επαγρυπνούμε, διότι αυτή η απειλή εκδηλώνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα». Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «σχεδόν 1.000 παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να μπουν από τον Έβρο και αποτρέπονται από την Ελληνική Αστυνομία η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων πάντοτε με σεβασμό στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου», καταλήγοντας πως «το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, εάν υπάρξει ακόμη πιο μαζική απειλή, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθούν εκεί ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις της αστυνομίας, από αυτές που ήδη έχουμε διαθέσει».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τσίπρας για Προσφυγικό: Στεκόμαστε απέναντι στο δόγμα της Ελλάδας-αποθήκης ψυχών
    Τσίπρας για Προσφυγικό: Στεκόμαστε απέναντι στο δόγμα της Ελλάδας-αποθήκης ψυχών

    Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τους βρώμικους εμπόρους της προσφυγικής ελπίδας, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.

    Στεκόμαστε απέναντι στο δόγμα της Ελλάδας-αποθήκης ψυχών που αναλαμβάνει τις επικίνδυνες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα ανθρωπιάς ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

    «Οι πόθοι για ένα καλύτερο αύριο, που σε οδηγούν να διανύσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα για να προστατευτείς και να προστατέψεις αυτούς που αγαπάς, δε διαχωρίζονται ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία και την ιστορική περίοδο. Άλλωστε και η πατρίδα μας έχει γνωρίσει την προσφυγιά και τις προσδοκίες ανθρώπων που αναζήτησαν μακριά μια καλύτερη ζωή.

    Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της ανόδου της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού, των συγκρούσεων στη γειτονιά μας και του πολέμου που επιστρέφει στο ευρωπαϊκό σπίτι μας, ο αγώνας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των πιο ευάλωτων είναι ο αγώνας για το κράτος δικαίου. Είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας.

    Στεκόμαστε απέναντι στο δόγμα της Ελλάδας-αποθήκης ψυχών που αναλαμβάνει τις επικίνδυνες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τους βρώμικους εμπόρους της προσφυγικής ελπίδας. Για μια Ευρώπη που χτίζει γέφυρες για αυτούς που το έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

    ςΓΡΕΓΕΡ.jpeg

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ερντογάν: Πρόσφυγες διώκονται, ληστεύονται, δολοφονούνται από τις ελληνικές Αρχές
    Ερντογάν: Πρόσφυγες διώκονται, ληστεύονται, δολοφονούνται από τις ελληνικές Αρχές

    Νέα επίθεση από τον Τούρκο πρόεδρο προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά με αιχμή το προσφυγικό

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά διάλεξε να επιτεθεί με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.

    «Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ακόμη και δολοφονούνται από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας», είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

    «Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη. Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, προσελκύουν, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Η Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.) και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας διοργανώνουν από κοινού Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, 20-21 Ιουνίου 2022, αναφορικά με την υιοθέτηση και την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση (GCM) και του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες (GCR), το οποίο υιοθετήθηκε το 2018 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Başkan Erdoğan, TBMM ev sahipliğinde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ile İstanbul'da ortaklaşa düzenlenen Küresel Parlamenter Göç Konferansı'na video mesaj gönderdi https://t.co/difireHH28

    — Takvim (@takvim) June 20, 2022

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης: Το Προσφυγικό το λύσαμε - Φυλάμε αποτελεσματικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα
    Μητσοτάκης: Το Προσφυγικό το λύσαμε - Φυλάμε αποτελεσματικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα

    «Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς», είπε από την Κω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του έλυσε το ζήτημα.

    Η Κως ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ψέριμο και την Αστυπάλαια. Ο πρωθυπουργός αφού ανακοίνωσε την κατασκευή νέου, υπερσύγχρονου νοσοκομείου, αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι το πρόβλημα λύθηκε.

    Στη σύσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά αναφέρθηκε σε θέματα υγείας, στα θέματα τουρισμού επισημαίνοντας πως ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Κω ειδικά στο κομμάτι τις ευεξίας και του ιατρικού τουρισμού. Υπογράμμισε επίσης πως η στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό νησιών, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε κλείνοντας απόλυτη εγρήγορση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

    «Θέλω να σας ανακοινώσω και επίσημα ότι η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που της αξίζει. Το υφιστάμενο νοσοκομείο κάλυψε για πολλές δεκαετίες τις ανάγκες του νησιού αλλά έχει φτάσει πια στα όριά του», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Δημαρχείο του νησιού. «Αν θέλετε να έχετε μία εικόνα περίπου πώς θα μοιάζει το νοσοκομείο αυτό, δείτε το νοσοκομείο της Λευκάδας, το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο, πρότυπο σύγχρονου νοσοκομείου για να φανταστείτε περίπου πώς θα είναι το νοσοκομείο το οποίο θα έχει σε λίγα χρόνια από τώρα η Κως» πρόσθεσε.

    «Βλέποντας τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του νησιού, το γεγονός ότι θα υποδεχτεί φέτος, παραπάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες, αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων της Κω, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου - στον χώρο που μας έχει υποδείξει ο δήμος και για τον οποίο υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - είναι μονόδρομος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο υπάρχον νοσοκομείο σημείωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν.

    «Να σας πω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του λαού της Κω, γιατί το ομόθυμο αίτημα, που είναι η ιστορική αναγκαιότητα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, επιτέλους φαίνεται ότι θα γίνει πράξη. Σας ευχαριστώ θερμά και χαίρομαι γιατί άκουσα από το δικό σας στόμα ότι το νέο νοσοκομείο πρέπει να γίνει στην Κω και σας συγχαίρω και χαίρομαι που θα είστε δίπλα μας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νικηταράς.

    «Θα προχωρήσουμε άμεσα, από την άλλη εβδομάδα, στο ξεκίνημα προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Αφορά τόσο πόρους από την Περιφέρεια όσο και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και από τις ίδιες τις δομές του Υπουργείου Υγείας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Υπογράμμισε επίσης πως εξετάζονται λύσεις για την τοπική κάλυψη των αναγκών νεφροπαθών και την τόνωση του ιατρικού τουρισμού.

    Αναφερόμενη στο θέμα της στελέχωσης των υποδομών υγείας του νησιού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε: «Έχουμε συνεννοηθεί με το ΥΠΟΙΚ για τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνθρωποι που θα έρχονται εδώ θα παίρνουν ένα έξτρα αφορολόγητο ποσό. Άρα έχουμε ένα σημαντικό κίνητρο να έρχονται άνθρωποι από κεντρικά νοσοκομεία που έχουν λιγότερη κίνηση το καλοκαίρι, και αυτούς τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει έξτρα προσωπικό».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην άνοδο του τουρισμού φέτος και προέτρεψε τους συμμετέχοντες φορείς του τουρισμού να δώσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

    Η βελτίωση της εικόνας της χώρας έχει άμεση αντανάκλαση τον τουρισμό

    «Νομίζω τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο Βασίλης είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θα ζητήσω από όλους να είμαστε σεμνοί στις προβλέψεις μας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι η ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της χώρας έχει άμεση αντανάκλαση στο τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αναβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

    «Αυτό το οποίο βλέπουμε να γίνεται και φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ναι, παρά τις κραυγές, παντελώς ανυπόστατες της αντιπολίτευσης, η χώρα μας χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, με νέα ψηφιακά εργαλεία και αυτό μας βοήθησε ουσιαστικά να αλλάξουμε συνολικά την εικόνα της χώρας, έτσι ώστε σήμερα η Ελλάδα να μπορεί να είναι προτιμητέος προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Το μέλλον του τουρισμού είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Η προώθηση νέων μορφών τουρισμού», συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό νησιών, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

    «Το πρόγραμμα των GR - eco islands μπορεί να καλύψει 30 νησιά συνολικά, με τέτοιου είδους δράσεις που θα κάνουν την κυκλική οικονομία και την μετάβαση στην βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη από ένα θεωρητικό σχέδιο μια απτή πραγματικότητα η οποία θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των νησιωτών. Και φυσικά θα κάνει το τουριστικό προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους και στα έργα που τρέχουν στο νησί, από την πυροπροστασία μέχρι παιδικούς σταθμούς. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι οι ανάγκες στο νησί είναι πιο μεγάλες από τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και συνεπώς η κυβέρνηση σχεδιάζει χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να καλυφθούν κι άλλα έργα.

    Κανείς δεν θα μιλήσει στον κ. Τσίπρα (που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη) για το προσφυγικό γιατί αυτό το πρόβλημα καταφέραμε να το λύσουμε

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. «Θέλω να μιλήσω για κάτι, για το οποίο δεν μου μιλήσατε καθόλου και χάρηκα πολύ γι' αυτό. Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς. Ελπίζω και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε», είπε.

    «Με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας -μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες- με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς και οι βουλευτές Δωδεκανήσων της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Yψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς και εκπρόσωποι πολλών φορέων του νησιού.

    Η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κω σε αριθμούς

    Η Κως υποδέχτηκε σχεδόν 113.000 επισκέπτες τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, καλύπτοντας σε ποσοστό 92,4% την επίδοση του 2019, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

    Σημαντική είναι η ανάκαμψη των αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου καταγράφηκε στην Κω αύξηση της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με το 2019. Κινητήρια δύναμη είναι η μεγάλη ζήτηση σε κομβικές ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ροές από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,4% έναντι του 2019, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 174%.

    Η τόνωση της τουριστικής κίνησης υποστηρίζεται από τις πυκνότερες αεροπορικές συνδέσεις με το νησί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί 11 νέοι προορισμοί από οκτώ χώρες. Σημαντική για την ενίσχυση του τουρισμού του νησιού είναι και η ολοκλήρωση των έργων για την αποκατάσταση του λιμανιού ύστερα από τις ζημιές που προκάλεσε στις υποδομές του ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το κρισιμότερο τμήμα των έργων, ενώ οι υπολειπόμενες εργασίες -που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία του λιμανιού- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022.

    Η ταχεία και ισχυρή «επανεκκίνηση» του τουρισμού αντικατοπτρίζει την επένδυση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο brand name της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε έναν ασφαλή, ποιοτικό προορισμό, ο οποίος προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες -όπως μέσω της ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών στην Κω- σε μία επιμηκυμένη τουριστική περίοδο.

    Δεύτερος σταθμός η Ψέριμος

    Οι κάτοικοι της ακριτικής Ψερίμου υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νησί τους νωρίτερα το μεσημέρι.

    Κατά την άφιξή του τον Πρωθυπουργό καλωσόρισαν, επίσης, ο δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, ο έπαρχος της Καλύμνου, Μανώλης Μουσελλής ενώ κοντά τους βρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, Κρις Αλαχούζος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κάλυμνο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο νησί και είχε την ευκαιρία να συναντήσει παλιούς γνώριμους και να συζητήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Eπιτελείτε ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και ένα εθνικό έργο», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τους ψαράδες του νησιού.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Παναγιά της Ψερίμου και ακολούθως στο Αστυνομικό τμήμα, το Λιμεναρχείο και το Πολυδύναμο Ιατρείο όπου συνομίλησε με τον στρατιωτικό γιατρό που προσφέρει τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του στους κατοίκους του νησιού από τον Ιανουάριο όταν και εγκαταστάθηκε στην Ψέριμο.

    Σημειώνεται ότι ο γιατρός, Μενέλαος Σαμαράς, είχε λάβει τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και σήμερα τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν από κοντά.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα της τηλεϊατρικής που εφαρμόζεται στο νησί: «Θέλω να τονίσω ότι η τηλεϊατρική ανοίγει ένα νέο παράθυρο παροχής ποιοτικής Πρωτοβάθμιας υγείας για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των πιο μικρών ακριτικών νησιών. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται πια σε ολόκληρη την επικράτεια και θα καλύπτει όλα τα μικρά μας νησιά. Δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν νέο γιατρό να έχει πρόσβαση πια στους πιο έμπειρους γιατρούς μας οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο, στην Αθήνα ώστε κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται με την εξειδίκευση που απαιτείται. Άρα, δεν είναι μόνο η τοποθέτηση του γιατρού που έχει ξεχωριστή σημασία, είναι και το γεγονός ότι η τεχνολογία πια μας επιτρέπει να μένουμε και να επισκεπτόμαστε τα μικρά ακριτικά νησιά με άλλη ασφάλεια. Γνωρίζοντας ότι είμαστε ως προς την υγεία μας, σε καλά χέρια».

    Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην Ψέριμο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσων της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Yψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο