Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 09:34

Διοικητές Νοσοκομείων: Ξεκινούν σταδιακά οι απολύσεις - Έρχονται οι μάνατζερ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν σύντομα κάποιοι Διοικητές Νοσοκομείων αφού με βάση την αξιολόγηση που έγινε, κάποιοι δεν πέρασαν καν τη «βάση».

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού πολλοί επελέγησαν για τη θέση με καθαρά κομματικά κριτήρια, όπως άλλωστε γίνεται με όλες τις κυβερνήσεις.

Αποτέλεσμα όμως είναι πολλοί να μην αποδίδουν και τα νοσοκομεία να είναι υπό κατάρρευση. Και το θέμα είναι ότι πολλές φορές, ακόμη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αδυνατεί να απομακρύνει πρόσωπα που έχουν διορισθεί λόγω παρεμβάσεων…άνωθεν.

Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, ότι Διοικητής μεγάλου νοσοκομείου ενώ απειλεί από προσωπικό μέχρι γιατρούς με εκφράσεις επιπέδου …χαμαιτυπείου, δεν απομακρύνεται λόγω υψηλών γνωριμιών. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση ακατάλληλου Διοικητή. Οι επιλογές που γίνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το αναχρονιστικό ΕΣΥ.

Ήδη πάντως ξεκίνησε το πρώτο ξήλωμα των Διοικητών Νοσοκομείων.

Με πρόσφατη απόφασή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει εκτός ΕΣΥ τον Αναπληρωτή Διοικητή του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού ενώ ήδη έχει αντικατασταθεί με τον Ανδρέα Τόσκα. Ο νέος Αναπληρωτής είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα 4-5 στελέχη που κατά την αξιολόγηση δεν κρίθηκαν επαρκή.

Σχεδιάζεται σύστημα με Μάνατζερ

Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και σχεδιάζει να τοποθετήσει μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία. Στελέχη δηλαδή που είναι εκπαιδευμένα στη διαχείριση οικονομικών και θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι μάνατζερ θα κληθούν να βάλουν το ΕΣΥ σε μία νέα εποχή παρά τα δυσθεώρητα προβλήματα που έχουν και μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης οι μάνατζερ θα φέρουν νέα σχέδια διοίκησης στο ΕΣΥ και θα λειτουργούν βέβαια κυρίως με οικονομικά κριτήρια. Πρόκειται βέβαια και για το τρωτό σημείο της κυβέρνησης η οποία κατηγορείται ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο τα σχέδια για ένα πιο σύγχρονο ΕΣΥ φαίνεται ότι μετατίθενται για αργότερα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφασίσει να μην προκαλέσουν αυτή τη στιγμή τα συνδικαλιστικά κινήματα του ΕΣΥ και να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους μετά τις εκλογές εάν υπάρξει νωπή εντολή.

Πηγή: ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 09:57

Σχετικά Άρθρα

  • Υπό ασφυκτική πίεση οι διοικητές νοσοκομείων για να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη
    Υπό ασφυκτική πίεση οι διοικητές νοσοκομείων για να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη

    Με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους είναι το τελευταίο διάστημα οι διοικητές νοσοκομείων, καθώς το υπουργείο Υγείας ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

    Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει «τελεσίγραφο» στους διοικητές νοσοκομείων να παραδώσουν γραπτώς όλα τα δεδομένα που δείχνουν την αγορά και διάθεση φαρμάκων, προκειμένου να διαπιστωθεί πως κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες και η δαπάνη έχει εκτοξευτεί.

    Να υπενθυμιστεί ότι όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής (clawback) και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν χρήματα στο σύστημα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας στους ελέγχους του στα νοσοκομεία εστιάζει κυρίως σε 70 φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία καταλαμβάνουν και το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας ελέγχουν πλέον εξονυχιστικά κάθε αγορά που γίνεται αφού ειδικά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, εμφάνισαν τον μήνα Απρίλιο πολύ υψηλές αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν δικαιολογούνται με βάση τα στοιχεία της κατανάλωσης από τους νοσηλευόμενους ασθενείς συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.

    Η οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και η διαχείριση των φαρμάκων αποτελεί άλλωστε βασικό κριτήριο επανατοποθέτησης των Διοικητών Νοσοκομείων στο σύστημα υγείας, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν υποβάλει και πάλι αίτηση μέσω ΑΣΕΠ για να παραμείνουν στο ΕΣΥ και ουσιαστικά θα επαναξιολογηθούν.

    Εξοικονόμηση από την ΕΚΑΠΥ

    Πάντως, γ Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) συνεχίζει τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, στοχεύοντας στις καλύτερες τιμές.

    Ειδικότερα στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Κεντρικών Προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση πλειστηριασμού και αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων χρονικής διάρκειας δύο ετών.

    Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε για δύο δραστικές ουσίες, προϋπολογισθείσας δαπάνης ποσού 19.892.270,61€ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 5.312.649,89€, δηλαδή επετεύχθη εξοικονόμηση 14.579.620,71€ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,29%.

    «Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί ώστε να εξοικονομούνται κονδύλια από όλα τα νοσοκομεία» λέει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νέες Διοικήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες μέχρι τέλος Μαΐου - Όλο το παρασκήνιο
    Νέες Διοικήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες μέχρι τέλος Μαΐου - Όλο το παρασκήνιο

    Μέχρι το τέλος Μαΐου, δηλαδή μία ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, αναμένεται να επιλεγούν και να διοριστούν οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Τα νέα στελέχη που θα προκύψουν μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου στο ΕΣΥ, εκτιμούν στο ethnos.gr υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

    Άλλωστε από τους νέους Διοικητές των ΥΠΕ εξαρτάται και η επιλογή των νέων Διοικητών Νοσοκομείων, αφού συμμετέχουν στις επιτροπές επιλογής που θα συσταθούν.

    Παρότι η διαδικασία για τους διοικητές νοσοκομείων αναμένεται να αργήσει με βάση πληροφορίες του ethnos.gr, οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών θα πρέπει να διοριστούν άμεσα, καθώς ασκούνται και πιέσεις από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ.

    Ήδη πάντως μετά τον γραπτό διαγωνισμό που έγινε, η ειδική Επιτροπή Επιλογής Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του ΑΣΕΠ διενεργεί έλεγχο των προσόντων των υποψηφίων που κατέλαβαν τις 15 πρώτες θέσεις στον πίνακα κατάταξης με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης.

    Σε περίπτωση που τα προσόντα δεν ταυτίζονται με όσα έχουν ζητηθεί, οι υποψήφιοι αφαιρούνται από τη λίστα. Ακολουθεί μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων και των προσόντων εμπειρίας για τους 15 υποψήφιους και κατόπιν προσθήκης της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης, καταρτίζονται οι προσωρινοί πίνακες ανά προκηρυσσόμενη θέση.

    Αμέσως μετά θα κληθούν για συνέντευξη οι 7 υποψήφιοι με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία προκειμένου να καταρτιστεί πίνακας με τους τρεις επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση υποψήφιους, που θα αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας για να επιλέξει.

    Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των Διοικητών των ΥΠΕ, θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές Επιλογής Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, στις οποίες συμμετέχουν οι Διοικητές των ΥΠΕ ώστε να ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία για τα Νοσοκομεία.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εδώ και καιρό έχουν φουντώσει οι φήμες για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ΥΠΕ, ενώ είναι και πολλοί που θεωρούν δεδομένο τον διορισμό τους.

    Όσα «γαλάζια» στελέχη έχουν περάσει με ικανοποιητικό βαθμό τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ και εκτιμούν ότι θα βρεθούν στη λίστα των 7 ώστε να υποβληθούν σε προσωπική συνέντευξη, θεωρούν και βέβαιο τον διορισμό τους, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

    Αντίστοιχη βεβαιότητα έχουν και πολλοί νυν Διοικητές Νοσοκομείων. Εξάλλου η προσωπική συνέντευξη σε έναν διαγωνισμό αποτελεί πάντα μία αμφισβητούμενη διαδικασία, καθώς η βαθμολόγηση δεν αποτελεί ένα αντικειμενικό δεδομένο.

    Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακολουθεί shortlist με 3 άτομα από τα οποία επιλέγει ο υπουργός Υγείας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διοικητές Νοσοκομείων: Δημοσιεύτηκαν οι βαθμολογίες του γραπτού διαγωνισμού - Ξεκινά ο έλεγχος πτυχίων
    Διοικητές Νοσοκομείων: Δημοσιεύτηκαν οι βαθμολογίες του γραπτού διαγωνισμού - Ξεκινά ο έλεγχος πτυχίων

    Στη δεύτερη φάση πέρνα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τα νέα στελέχη του ΕΣΥ, δηλαδή για τους διοικητές των νοσοκομείων αλλά και για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών. Το ΑΣΕΠ γνωστοποίησε τις βαθμολογίες μετά τον γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο βδομάδες και στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων αλλά και οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

    Μετά τις βαθμολογίες ξεκινά από ειδικές επιτροπές ο έλεγχος των πτυχίων αλλά και όλων των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για αυθεντικά πτυχία ή για πλαστά πιστοποιητικά που μπορεί να έχουν παραδοθεί.

    Πότε οι τελικοί διορισμοί

    Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί και η συνάφεια των πτυχίων αλλά και των μεταπτυχιακών όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι τελικοί διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων αναμένεται να γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ λίγο πριν τις κάλπες αναμένεται να διοριστούν οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

    Μετά τη βαθμολογία πάντως του γραπτού διαγωνισμού, οι 15 πρώτοι με την καλύτερη βαθμολογία θα κληθούν για συνέντευξη ώστε να προκύψουν οι επτά επικρατέστεροι. Από αυτούς θα δημιουργηθεί μία λίστα τριών ατόμων η οποία και θα αποσταλεί στον υπουργό υγείας προκειμένου να επιλέξει τον υποψήφιο που εκείνος επιθυμεί.

    Μέχρι πάντως να διοριστούν τα νέα στελέχη στο ΕΣΥ τα πάντα φαίνεται πως είναι παγωμένα στα νοσοκομεία, καθώς οι υπάρχοντες διοικητές δεν γνωρίζουν καν εάν θα συνεχίσουν την εργασιακή τους πορεία στο σύστημα, γεγονός βέβαια που προκαλεί πολλά προσκόμματα αλλά και δυσλειτουργίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Γι’ αυτό άλλωστε οι όποιες ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ προωθούνται από την κυβέρνηση για μετά τις κάλπες οπότε και θα έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι διοικητές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διοικητές Νοσοκομείων: Σήμερα και αύριο στα θρανία οι υποψήφιοι - H διαδικασία
    Διοικητές Νοσοκομείων: Σήμερα και αύριο στα θρανία οι υποψήφιοι - H διαδικασία

    Τα μαθητικά τους χρόνια θα θυμηθούν σήμερα και αύριο οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων, αφού θα καθίσουν στα θρανία προκειμένου να συμμετάσχουν στο τεστ δεξιοτήτων που διεξάγεται από το ΑΣΕΠ για την. ανάδειξη των νέων στελεχών του ΕΣΥ.

    Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου για την κάλυψη 21 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), καθώς και για την κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, υποβλήθηκαν συνολικά 1.048 αιτήσεις. Αντίστοιχα, για την κάλυψη επτά θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.

    Πάντως, ο γραπτός διαγωνισμός δεν έχει κάνει χαρούμενα τα στελέχη του ΕΣΥ που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία. Πολλοί εξ αυτών -όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr- διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης για τη διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθούν ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα.

    Ωστόσο, η διαδικασία ξεκινά κανονικά σήμερα και κάθε υποψήφιος οφείλει να προσέλθει στις κτιριακές εγκαταστάσεις της OTEAcademy (Σπάρτης 1 και Πέλικα, 151 22, Μαρούσι Αττικής) έως την αντίστοιχη για αυτόν αναγραφόμενη ώρα προσέλευσης στο αναρτημένο πρόγραμμα, άλλως δεν θα του επιτραπεί η είσοδος.

    Οι εξετάσεις θα είναι κοινές για όλους, ενώ οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν ανά ομάδες αλφαβητικά με βάση το επώνυμό τους.

    Χωρίς κινητά και smartwatches

    Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν μαζί τους δύο (2) στυλό και νερό.

    Δεν επιτρέπεται η χρήση βιβλίων, γραπτών σημειώσεων ή άλλου είδους βοηθημάτων και υπολογιστικών μηχανών. Υποψήφιοι που αρνούνται να παραδώσουν βοήθημα ή άλλο μέσο ή αντικείμενο, το οποίο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν, αποβάλλονται από την αίθουσα.

    Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας με το εκτός της αίθουσας περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια παραμονής των υποψηφίων στις αίθουσες εξετάσεων, τα κινητά τηλέφωνα και τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και τοποθετημένα στο πάτωμα, δίπλα στο κάθισμα του κατόχου τους.

    Υποψήφιοι που δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και τις οδηγίες του υπεύθυνου της αίθουσας ή του επιτηρητή ή διαταράσσουν την τάξη ή χρησιμοποιούν μέσα επικοινωνίας με το εκτός της αίθουσας περιβάλλον ή δολιεύονται γενικώς την εξέταση, αποβάλλονται από την αίθουσα, αφού προηγουμένως κληθούν σε άμεση ακρόαση.

    Τα τεστ και η βαθμολογία

    Η εξέταση περιλαμβάνει τρεις ενότητες δοκιμασιών:

    Παραγωγικός Συλλογισμός, Επαγωγικός Συλλογισμός και Διαχείριση Εργασιακών Σεναρίων. Οι τρεις ενότητες δοκιμασιών είναι ισοβαρείς ως προς την εξαγωγή της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης, έχουν δηλαδή τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας.

    Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης προκύπτει ως ο αριθμητικός μέσος όρος των τριών βαθμολογιών που συγκεντρώνει ο υποψήφιος σε κάθε επιμέρους ενότητα δοκιμασίας.

    Η συνολική διάρκεια της εξέτασης των τριών ενοτήτων δοκιμασιών είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος εξοικείωσης για κάθε εξεταζόμενη ενότητα.

    Δεν θα υπάρχει διάλειμμα μεταξύ των εξεταζόμενων ενοτήτων.

    Δεν θα επιτρέπεται αποχώρηση των υποψηφίων πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης και των τριών ενοτήτων.

    Τι ακολουθεί

    Πάντως, δεν είναι μόνο τα γραπτά τεστ που θα πρέπει να περάσουν οι υποψήφιοι. Θα ακολουθήσει λεπτομερής έλεγχος των πιστοποιητικών και των πτυχίων που έχουν παραδώσει, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν είναι πλαστά αλλά και ότι συνάδουν με τον νόμο Κεραμέως περί συνάφειας.

    Ειδικότερα:

    Η διαδικασία επιλογής για τους Διοικητές Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών διεξάγεται, ανά μία ή περισσότερες θέσεις ενός ή περισσοτέρων νομικών προσώπων, ως εξής:

    • Γραπτή εξέταση των υποψηφίων.
    • Κατάρτιση πίνακα υποψηφίων με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης.
    • Έλεγχος συνδρομής των απαιτούμενων προσόντων των υποψηφίων που καταλαμβάνουν τις δεκαπέντε (15) πρώτες θέσεις στον πίνακα κατάταξης που καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.
    • Αν τα απαιτούμενα προσόντα δεν συντρέχουν για έναν ή περισσότερους εκ των ανωτέρω υποψηφίων, ελέγχεται η συνδρομή τους για αντίστοιχο αριθμό υποψηφίων κατά σειρά κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσότερων υποψηφίων, τα απαιτούμενα προσόντα ελέγχονται για όλους τους ισοβαθμήσαντες υποψηφίους.
    • Υποβολή ενστάσεων από τους υποψηφίους κατά των προσωρινών πινάκων πρέπει να γίνεται εντός πέντε ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην αρμόδια επιτροπή επιλογής. Για την υποβολή της ένστασης απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
    • Η Εξέταση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή επιλογής πρέπει να γίνεται εντός προθεσμίας οκτώ ημερών και ανάρτηση των οριστικών πινάκων αποκλειομένων και επιλέξιμων υποψηφίων για κάθε προκηρυσσόμενη θέση με τη βαθμολογία τους.
    • Ακολουθεί η κλήση σε συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή επιλογής των επτά πρώτων σε βαθμολογία επιλέξιμων υποψηφίων. Αν ο αριθμός των επιλέξιμων υποψηφίων είναι μικρότερος των επτά, καλείται σε συνέντευξη το σύνολο των επιλέξιμων υποψηφίων.
    • Η σχετική ειδοποίηση γίνεται με αποστολή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώνει ο υποψήφιος με την αίτησή του ή με άλλο πρόσφορο μέσο που επιλέγει η αρμόδια επιτροπή επιλογής. Η ειδοποίηση αποστέλλεται τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της συνέντευξης.
    • Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς που θα κληθούν σε συνέντευξη παραιτηθούν της υποψηφιότητάς τους, η αρμόδια επιτροπή επιλογής καλεί σε συνέντευξη επόμενους υποψηφίους για την ήδη καθορισμένη ημέρα.

    Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του καλούμενου με αυτό τον τρόπο υποψηφίου ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μη προσέλευσης υποψηφίου στη συνέντευξη, οι συνεντεύξεις λαμβάνουν χώρα κανονικά για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

    Στο τέλος της διαδικασίας η αρμόδια επιτροπή επιλογής καταρτίζει πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, σύμφωνα με τη γραπτή εξέταση και το σύνολο των κριτηρίων, τον οποίο και αποστέλλει στον εποπτεύοντα Υπουργό. Ο πίνακας αναρτάται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και του εποπτεύοντος Υπουργείου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διοικητές Νοσοκομείων: Με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ - Πότε θα διοριστούν
    Διοικητές Νοσοκομείων: Με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ - Πότε θα διοριστούν

    Με καθυστερήσει θα φτάσουν όπως φαίνεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας οι διοικητές νοσοκομείων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που βασίζεται στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση. Προς ώρας οι διαδικασίες φαίνεται ότι κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

    Παρότι οι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους και ήδη έχει δημοσιοποιηθεί ένα δείγμα από το τεστ δεξιοτήτων στο οποίο θα πάρουν μέρος, κανένα άλλο βήμα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό.

    Γιατί οι καθυστερήσεις

    Να υπενθυμιστεί ότι πριν από τους διοικητές νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι άλλωστε θα συμμετάσχουν και στις επιτροπές αξιολόγησης των υποψηφίων στελεχών για τα νοσοκομεία. Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr ο γραπτός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου.

    Ωστόσο ο έλεγχος των γραπτών, έστω κι αν αυτά θα είναι μέσω υπολογιστών, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και το βήμα της προσωπικής συνέντευξης που θα δώσουν οι υποψήφιοι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

    Με βάση τους υπολογισμούς υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στο ethnos.gr η διαδικασία για τις υγειονομικές περιφέρειες δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαΐου.

    Σε ό,τι αφορά στους διοικητές των νοσοκομείων αυτοί δεν αναμένεται να αναλάβουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πριν από τις ευρωεκλογές, επιμένουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

    Μέχρι τότε πάντως πολλές διαδικασίες στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν παγωμένες καθώς οι υπάρχοντες διοικητές ζουν σε ένα καθεστώς αναμονής αφού δεν γνωρίζουν εάν θα αναλάβουν ξανά την επόμενη μέρα.

    Άλλωστε οι περισσότεροι ανησυχούν και αν θα περάσουν τον σκόπελο των γραπτών εξετάσεων, αφού το τεστ δεξιοτήτων δεν αποδεικνύεται τελικά εύκολη υπόθεση.

    Οι γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους μελλοντικούς Διοικητές Νοσοκομείων είναι σύνθετες και έχουν προβληματίσει πολλούς, όπως προκύπτει και από το δείγμα του τεστ που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ.

    Ίσως γι’ αυτό και κάποιοι να άρχισαν ήδη τα …φροντιστήρια αφού όπως μεταφέρουν στελέχη του ΕΣΥ στο ethnos.gr, πολλοί υποψήφιοι πηγαίνουν σε επαγγελματικά φροντιστήρια ώστε να μάθουν τον τρόπο που λύνονται οι ασκήσεις σε τέτοιου είδους σύνθετα τεστ.
    Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με ένσταση, ενώ ακόμη και οι ακριβείς βαθμοί δεν θα δημοσιοποιηθούν.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διοικητές Νοσοκομείων: Τα 3 στάδια που ακολουθούν μέχρι τον διορισμό τους - Ποια η προετοιμασία και τα... αγκάθια
    Διοικητές Νοσοκομείων: Τα 3 στάδια που ακολουθούν μέχρι τον διορισμό τους - Ποια η προετοιμασία και τα... αγκάθια

    Στελέχη κάθε εμπειρίας και ηλικίας που θέλουν να γίνουν Διοικητές Νοσοκομείων θα καθίσουν σύντομα στα θρανία για το τεστ δεξιοτήτων.

    Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στις μεγάλες αίθουσες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στον Ταύρο για να αποδείξουν στην πράξη τις δεξιότητες που διαθέτουν για να κερδίσουν μία επιτελική θέση στο ΕΣΥ.

    Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας

    Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ, για 152 θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, υποβλήθηκαν συνολικά 1.048 αιτήσεις.

    Σε ό,τι αφορά στις ΥΠΕ για την κάλυψη 7 θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.

    Ήδη έχει συσταθεί η Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού στο ΑΣΕΠ η οποία και θα διοργανώσει τις επόμενες εβδομάδες το τεστ δεξιοτήτων όπως προβλέπεται στον νόμο Κεραμέως.

    Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το τεστ δεξιοτήτων θα γίνει ψηφιακά με υπολογιστές, αλλά με φυσική παρουσία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο. Το τεστ θα είναι κοινό και για τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και για τους Διοικητές ΥΠΕ, ενώ θα δώσουν εξετάσεις το ίδιο διάστημα.

    Όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, μελετάται να χωριστούν οι υποψήφιοι σε ομάδες.

    Πρέπει να τονιστεί ότι παρότι τα θέματα θα είναι ίδια για όλους, οι απαντήσεις δεν θα έχουν την ίδια σειρά ώστε να αποφευχθούν τυχόν …αντιγραφές, με βάση τουλάχιστον τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα.

    Η διαδικασία αυτή πάντως προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι λόγω και της εμπειρίας που διαθέτουν αλλά λόγω και της ηλικίας, θεωρούν προσβλητικό το γραπτό τεστ. Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, οι γκρίνιες δίνουν και παίρνουν στα στελέχη της κυβέρνησης για τον νόμο που επιβάλλει το τεστ δεξιοτήτων.

    Στο μεταξύ ξεκινά σιγά σιγά και η σύσταση των επιτροπών που θα ελέγξουν τα έγγραφα και θα εξετάσουν τους υποψηφίους που αναζητούν μία θέση στο ΕΣΥ. Να υπενθυμιστεί ότι θα δημιουργηθούν 7 επιτροπές για τους Διοικητές Νοσοκομείων και 1 για τις ΥΠΕ.

    Αξιοσημείωτο είναι πως πρώτα θα δώσουν τις γραπτές εξετάσεις οι υποψήφιοι και μετά θα ελεγχθούν για την εγκυρότητα τους τα πιστοποιητικά, τα έγγραφα και τα πτυχία που έχουν καταθέσει.

    Από τη διαδικασία της αξιολόγησης και των τεστ θα προκύψουν 15 υποψήφιοι, ενώ 7 θα περάσουν στη φάση των συνεντεύξεων, από όπου και θα δημιουργηθεί μία shortlist με 3 άτομα για να αποσταλεί στον υπουργό υγείας για να επιλέξει το τελικό πρόσωπο για κάθε θέση.
    Σε ό,τι αφορά στα μόρια, 800 μπορεί να λάβει κανείς με το τεστ δεξιοτήτων, 600 για τα πτυχία και τις ξένες γλώσσες, 800 για την εργασιακή εμπειρία και 800 μόρια για τη συνέντευξη.

    Η συνέντευξη πάντως που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική, φαίνεται ότι αποτέλεσε και τον αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά στελέχη της αγοράς υγείας ώστε να μην καταθέσουν υποψηφιότητα στον διαγωνισμό, καθώς κρίνουν πως η διαδικασία είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Διοικητές Νοσοκομείων: Όλα τα SOS - Πώς τις καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι
    Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Διοικητές Νοσοκομείων: Όλα τα SOS - Πώς τις καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

    Μόλις 11 ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά τους στο ΑΣΕΠ προκειμένου να συμμετάσχουν στην προκήρυξη για να λάβουν μία θέση στο ΕΣΥ.

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ενώ η προθεσμία εκπνέει την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου και ώρα 14:00.

    Η προκήρυξη είναι ενιαία και αφορά συνολικά στην κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία στο σύνολο των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (Αττικής, Πειραιώς-Αιγαίου, Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου-Δυτικής Ελλάδος και Κρήτης).

    Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί έντονη γκρίνια στα «γαλάζια» στελέχη που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ, καθώς θεωρούν αμφίβολη την επανατοποθέτησή τους.

    Και αυτό διότι εκτός των άλλων οι υποψήφιοι θα υποβληθούν και σε τεστ δεξιοτήτων αλλά και προσωπική συνέντευξη.

    Το τεστ δεξιοτήτων μάλιστα έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλά στελέχη των νοσοκομείων, καθώς θα πρόκειται για εξέταση συλλογισμού και όχι γνώσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ένα δείγμα του τεστ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

    Όπως προβλέπεται στην προκήρυξη δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα που περιγράφονται στην προκήρυξη και δεν έχουν κωλύματα διορισμού.

    Με βάση τη διαδικασία για κάθε θέση θα επιλεγούν 15 υποψήφιοι οι οποίοι θα αξιολογηθούν από επιτροπές του υπουργείου Υγείας, ώστε να καταλήξουν σε 3 άτομα. Η τελική επιλογή μεταξύ των τριών ατόμων θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

    Πώς κατατίθενται οι αιτήσεις

    Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών οι υποψήφιοι απαιτείται να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

    • Να εισέλθουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΣΕΠ επιλέγοντας www.asep.gr > «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» > «Εγγραφή / Είσοδος μέλους» και στη συνέχεια «Είσοδος Μέλους» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης taxisnet.
    • Να καταχωρίσουν στις αντίστοιχες καρτέλες του Μητρώου (από τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Μητρώο) τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
    • Σε περίπτωση που κάποιο προσόν/κριτήριο/ιδιότητα δεν αντιστοιχεί σε κάποια από τις καρτέλες του Μητρώου, αυτό καταχωρείται στην καρτέλα «Άλλο».
    • Τα αρχεία των παραπάνω δικαιολογητικών επισυνάπτονται σε μορφή pdf, jpg, ή tif μεγέθους έως 2ΜΒ. Σημειώνεται ότι σε κάθε εγγραφή μπορούν να επισυναφθούν έως και τρία αρχεία. Οι υποψήφιοι που διαθέτουν περισσότερα αρχεία πρέπει να προσθέσουν πλέον της μίας εγγραφής και να τα επισυνάψουν.
    • Να συμπληρώσουν με ακρίβεια και πληρότητα στα αντίστοιχα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης τα προσόντα που διαθέτουν (π.χ. τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, γνώση πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ, εμπειρία, ιδιότητες κ.λπ.) και να τα επικαλεστούν (Μεταφορά στην αίτηση) από το μητρώο τους.
    • Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι επιθυμούν να διορθώσουν στο Μητρώο τους εγγραφές ή/και τα συνημμένα σε αυτές δικαιολογητικά, τις οποίες έχουν ήδη επικαλεστεί στην ηλεκτρονική τους αίτηση, πρέπει αφού ολοκληρώσουν τις αναγκαίες διορθώσεις, να τις επικαλεστούν (Μεταφορά στην αίτηση) εκ νέου στην ηλεκτρονική τους αίτηση.

    Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», υπό την προϋπόθεση ότι ο κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», προκειμένου αυτό να δεσμευτεί. Οι υποψήφιοι δύνανται να ελέγξουν την ορθότητα του καταχωρημένου κωδικού παραβόλου πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι υποψήφιοι να πληρώνουν το παράβολο που αναγράφουν στην αίτησή τους μέσω της εφαρμογής της ΓΓΠΣΔΔ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα προκειμένου ο κωδικός παραβόλου να εμφανίζεται άμεσα σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ» και να μπορούν οι υποψήφιοι να προβούν σε οριστικοποίηση της αίτησης.

    Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο site της ΓΓΠΣΔΔ (https://www.gsis.gr/polites- epiheiriseis/pliromes-kai-eispraxeis/e-paravolo).

    Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

    Η κατάσταση της αίτησης μετά την οριστικοποίηση πρέπει να βρίσκεται σε «Υποβληθείσα» και η κατάσταση του κωδικού παραβόλου «ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ».

    Υποψήφιοι που έχουν αναπηρία που τους δημιουργεί δυσχέρεια ως προς τη χρήση Η/Υ πρέπει να το δηλώσουν στο κατάλληλο πεδίο της αίτησης και να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Συνιστάται κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης να γίνεται αποθήκευση των δεδομένων κατά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι πέραν των δέκα λεπτών.

    Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σκόπιμο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τον «Οδηγό Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για πολίτες» στο διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr > Ενημερωτική πύλη), όπου παρέχονται Εγχειρίδια χρήσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διοικητές Νοσοκομείων: Από μέρα σε μέρα εκδίδεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη
    Διοικητές Νοσοκομείων: Από μέρα σε μέρα εκδίδεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη

    Με καθυστέρηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και για τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

    Η προκήρυξη έχει σταλεί ήδη από το υπουργείο Υγείας στο ΑΣΕΠ ενώ ετοιμάζονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες πριν βγει στον «αέρα». Θα πρόκειται για δύο ενιαίες προκηρύξεις που θα αφορούν τόσο στους διοικητές των νοσοκομείων όσο και στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

    Τα στελέχη που θα αναλάβουν μετά τον διαγωνισμό αλλά και το τεστ δεξιοτήτων που θα πραγματοποιηθεί με βάση τον νέο νόμο Κεραμέως, θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, που κυμαίνονται στο μισθό του Γενικού Γραμματέα ενός υπουργείου.

    Πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των Διοικητών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς κύκλους και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Οι υγειονομικοί με ανακοινώσεις τους τονίζουν πως ενώ οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και χρόνια, όπως και οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες, οι Διοικητές θα λάβουν αυξημένα ποσά.

    Πάντως, η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις Διοικήσεις στο ΕΣΥ επιδιώκει – όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες – να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια οι νέοι Διοικητές ενώ στόχος είναι να προσελκύσει το υπουργείο Υγείας και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

    Εκτός από τα ακαδημαϊκά προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν, θα πρέπει να έχουν και εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση που προκηρύσσεται. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν διοικήσει επί 10 χρόνια κάποιον φορέα, εκ των οποίων τα 5 έτη θα πρέπει να είναι σε συνάφεια με τον τομέα της Υγείας.

    Να σημειωθεί ότι όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Υγείας επιχειρήθηκε να μειωθούν τα χρόνια της συνάφειας στον τομέα της Υγείας, τελικώς δεν βρέθηκε η νομική φόρμουλα για να επιτευχθεί.

    Στόχος ήταν να παραμείνουν κάποια αξιόλογα στελέχη που σήμερα βρίσκονται σε διοικήσεις αλλά δεν πληρούν τις χρονικές προϋποθέσεις με βάση τον νέο νόμο.

    Σε ό,τι αφορά στις γραπτές εξετάσεις με τα τεστ δεξιοτήτων, το ΑΣΕΠ αναμένεται να δημοσιεύσει ένα δείγμα από τα τεστ στην ιστοσελίδα του ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο θα εξετασθούν.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο