Ελλάδα

ΑΠΕ: Άδειες σε κάθε βουνοκορφή και κάμπο – Σπάνε τα ρεκόρ οι βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά και Φ/Β (πίνακας)

ΑΠΕ: Άδειες σε κάθε βουνοκορφή και κάμπο – Σπάνε τα ρεκόρ οι βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά και Φ/Β (πίνακας)

Προσεγγίζουν τα 100 γιγαβάτ - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την πράσινη Αστυπάλαια

Πλειοδοσία αιτήσεων για άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που κατέθεσε προ ημερών στην βουλή η ΡΑΕ.

Με βάση τους πίνακες των έργων στα οποία χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού, μέχρι σήμερα, η Αρχή έχει εγκρίνει 5.600 άδειες σε όλη την χώρα και σε όλες τις τεχνολογίες (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία, υβριδικά, ηλιοθερμικά).

Πρωταθλητές στην υποδοχή αυτών των αιτήσεων είναι η Θεσσαλία με 21,3 GW, η Στερεά Ελλάδα με 18 GW αντίστοιχα, η Δυτική Μακεδονία με 13,7 GW, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με πάνω από 11 GW. Συνολικά στα αιολικά οι άδειες αντιστοιχούν σε 33,2 GW και στα ηλιακά περίπου σε 60 GW!

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε η Αρχή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεχωριστά από τις άδειες αυτές έχουν χορηγηθεί και 15,82GW για μονάδες αποθήκευσης.

Ενδεικτικό στοιχείο της ωριμότητας των έργων είναι ότι μόλις για το 14% από τις 5.600 αιτήσεις, έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας, το 4% βρίσκεται στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης και ένα επίσης 14% στο στάδιο έκδοσης περιβαλλοντικών όρων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσους εναντιώνονται στην φιλοσοφία του πληθωρισμού αδειών αφού είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο ένα 10% των αδειών θα καταφέρει να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει.

Ένα πρόσθετο σημαντικό εμπόδιο, είναι ότι ο ορυμαγδός από άδειες προσκρούει στο έλλειμμα ηλεκτρικού χώρου, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς πρόσφατα, εμποδίζει την υλοποίηση των έργων χωρίς να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σήμερα σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από τις αρχές του 2021 έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ αιτήματα για ακόμη 19 GW.

Η διοίκηση της ΡΑΕ υποστηρίζει στο υπόμνημα πως με την ανάρτηση στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ρυθμιστικής αρχής των περιοχών αποκλεισμού και ασυμβατότητας για τις αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη αδειοδότηση, συνυπολογίζοντας στοιχεία που μέχρι σήμερα αξιολογούνταν σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Έτσι, «θα ενισχυθεί το κύρος της αδειοδότησης των ΑΠΕ, καθώς οι ιδιαιτερότητες των περιοχών θα λαμβάνονται υπόψη εξαρχής, αποφεύγοντας την πρόκληση εντάσεων σε τοπικό επίπεδο, την άσκοπη δέσμευση ενεργειακού χώρου και την αλυσιτελή δαπάνη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων τόσο από επενδυτές όσο και από δημόσιες αρχές».

Στο υπόμνημα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρεται επίσης ότι εντός Μαΐου θα προκηρυχθεί από την ΡΑΕ η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο του σχεδίου για τα «Πράσινα Νησιά».

Τα Ειδικά Πιλοτικά Έργα αποτελούνται από νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Αστυπάλαια θα υλοποιηθεί το πρώτο από τα τρία Ειδικά Πιλοτικά Έργα που προβλέπονται με στόχο να «επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον ίση με το 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου».

Στο υπόμνημα της ΡΑΕ αναφέρονται αναλυτικά και οι διαγωνισμοί που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2025 με βάση το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών που εγκρίθηκε στα τέλη του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβλέπεται πως θα διεξαχθούν τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία με συμμετοχή αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ανά έτος, τουλάχιστον δύο ειδικές κατά τεχνολογία ανταγωνιστικές διαδικασίες ανά έτος, τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ειδικής κατά περιοχή έως το έτος 2025, τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση έως το έτος 2025.

Τέλος, προβλέπεται και μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), έως το έτος 2023, υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας των χωρών αυτών με την Ελλάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup