Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 15:52

Πώς η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγός πράσινης ενέργειας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ενεργειακή μετάβαση, η πράσινη ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες ήταν οι λέξεις «κλειδιά» που πρωταγωνίστησαν στην εβδομάδα που μόλις πέρασε και πλέον ζούμε με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει σημαντικός εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

Όμως πως θα το καταφέρουμε αυτό; Η Ελλάδα δείχνει να «πατάει γκάζι» στην πράσινη μετάβαση, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια βρίσκονται «στα σκαριά» επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ συνολικά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε για αιολικά, είτε για επενδύσεις στην αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας, εγχώριες και διεθνείς εταιρείες έχουν δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη επενδύσεων τεράστιας αξίας. Παράλληλα, καταλύτης στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς προσφέρει ήδη κεφάλαια 4,5 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, ενώ δεν αποκλείεται –με τον ανασχεδιασμό του Ταμείου το προσεχές χρονικό διάστημα- το ποσό αυτό να αυξηθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «η Ελλάδα ξαφνικά δέχεται αιτήματα επενδύσεων» και σημειώνει πως υπάρχει τώρα το εξής πρόβλημα:

«Τα αιτήματα για επενδύσεις για παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περισσότερα από το διαθέσιμο δίκτυο που έχουμε για να κουμπώσουμε επάνω τα έργα αυτά[...] Τα επόμενα 4-6 χρόνια θα είναι χρόνια κοσμογονίας στο δίκτυο και στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία».

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σε δηλώσεις σχετικά με την πράσινη ενέργεια σημείωσε πως «η Ελλάδα είχε την προνοητικότητα να σχεδιάσει την πράσινη μετάβαση εδώ και τρία χρόνια και τώρα να βρίσκεται σε φάση υλοποίησης».

«Το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με αυτόν τον άλλο κόσμο των επίκαιρων κρίσεων, των τιμών ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, είναι να απορροφήσουμε το 32% των κονδυλίων που έχει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που απευθύνονται σε πράσινες επενδύσεις - είναι 4,5 δισεκατομμύρια - να το απορροφήσουμε, να το ρίξουμε στην αγορά μέχρι το τέλος του 2025 [...] Επικεντρωνόμαστε χωρίς πολλά λόγια σε πρότζεκτ που θα απορροφήσουν αυτά τα ποσά, έχουμε στο υπουργείο κάτω από το RRF συνολικά 24 δράσεις στον τομέα της ενέργειας, της εξοικονόμησης, της ηλεκτροκίνησης, του περιβάλλοντος της αειφορίας».

Περιφερειακός κόμβος για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας

Η ενεργειακή ασφάλεια και η πράσινη μετάβαση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκαν τη Δευτέρα 7/11 στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την αλματώδη πρόοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως τόνισε «η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ θα ξεπεράσει φέτος το 46% και μπορεί κάλλιστα να φτάσει το 60% τα επόμενα τρία χρόνια. Εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε εντός του 2022 νέα έργα ΑΠΕ 2GW, μέγεθος το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από τρία χρόνια».

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του αγωγού IGB και επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η δοκιμή αγοράς (market test) για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα είναι 100% έτοιμο για τη μεταφορά υδρογόνου.

Ελληνικοί υδρογονάνθρακες στο μέλλον

Την Τρίτη 8/11 η Εθνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την Πέμπτη 10/11 ξεκίνησαν από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Κινητήριοι μοχλοί της νέας αποστολής της ΕΔΕΥΕΠ είναι οι φιλόδοξοι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και ο εθνικός στόχος για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Παράλληλα, σκοπός είναι η Ελλάδα να καταστεί βασικός μοχλός ενεργειακής ασφάλειας και νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού και να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από εγχώριους ενεργειακούς πόρους. Ενώ απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ολιστικού και κλιματικά ουδέτερου ενεργειακού συστήματος.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» αποκαλυψε ο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt και μεταδίδει η Deutsche Welle: «2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί».

Με βάση την περσινή κατανάλωση, τα ενδεχόμενα κοιτάσματα θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια, κάνοντας την χώρα έναν σημαντικό εξαγωγό ενέργειας.

Τα μεγάλα «deal» του ελληνικού ενεργειακού χάρτη

Επειδή όμως η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την εξόρυξη, χρήση και εξαγωγή ελληνικών υδρογονανθράκων θα πάρει αρκετό χρόνο και μιλάμε με όρους πιθανοτήτων, ας δούμε τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες και οι οποίες φέρνουν νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας.

Ανάμεσα σε αυτές, κυρίαρχο ρόλο έχει η συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Ελλάκτωρ και την Motor Oil για την απόκτηση από τη δεύτερη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της πρώτης. Πρόκειται για έναν ντιλ ύψους 1 δισ. ευρώ, που αλλάζει τις ισορροπίες στο κομμάτι των ΑΠΕ και ταυτόχρονα επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα και στον κλάδο της λιανικής πώλησης ρεύματος φέρνει η εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos έναντι τιμήματος 36 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Mytilineos ενισχύει σημαντικά και την παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση, με 516 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, στην ενέργεια του μέλλοντος και συγκεκριμένα στο «πράσινο υδρογόνο» στοχεύουν Motor Oil και η ΔΕΗ δημιουργώντας από κοινού την εταιρεία "Hellenic Hydrogen Α.Ε.", στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ 49% αυτού.

Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε σχετική τους ανακοίνωση, η νέα εταιρεία θα έχει σκοπό την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η ανάγκη για επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι διεθνής με τα ποσά να ζαλίζουν, φτάνοντας ακόμη και τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάθε χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα:

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων και των τροφίμων καθώς και οι επακόλουθες κοινωνικές ταραχές καταδεικνύουν το πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των κραδασμών. Θα απαιτηθούν τεράστιες παγκόσμιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Σε κάποια χρόνια από τώρα, νομοτελειακά η ενέργεια θα είναι κατά βάση «πράσινη». Και όποιος τοποθετηθεί έγκαιρα, επενδύοντας σωστά, θα βγει κερδισμένος. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η τσέπη των επενδυτών… η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης έχει νόημα, καθώς προτεραιότητα οφείλει να είναι η βιωσιμότητα του πλανήτη, ώστε να μην φτάσουμε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Η Χάλκη δείχνει τον δρόμο σε μικρότερη κλίμακα

Ήταν 5 Νοεμβρίου 2021 η Χάλκη έγινε και επίσημα το πρώτο GR-eco island και σήμερα, ένα χρόνο μετά, το όραμα της μετατροπής της Χάλκης σε ένα «πράσινο» νησί έχει γίνει πράξη.

Μέσα από μια σειρά δράσεων, το νησί μείωσε κατακόρυφα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αναβαθμίστηκε ενεργειακά. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, η δωρεά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που ενισχύουν τον στόλο των δημοτικών οχημάτων και η παράλληλη τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Akuo Greece που συμμετείχε στην πρωτοβουλία, στο πρώτο χρόνο της απρόσκοπτης λειτουργίας του, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο παρήγαγε 1,822 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και έχει πετύχει να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της ενεργειακής κοινότητας και του νησιού, αλλά και να εξάγει πράσινη ενέργεια προς το διασυνδεδεμένο νησί της Ρόδου.

Η Χάλκη αποτελεί πηγή έμπνευσης και γνώσης για τους εμπλεκόμενους, δίνοντας κατευθύνσεις για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον, όμως για να υλοποιηθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε μεγαλύτερη κλίμακα χρειάζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις και καινοτόμα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Για αυτό το σκοπό, το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ και να μοχλεύσει διπλάσια κεφάλαια από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος του είναι να ενισχύσει την πράσινη ενέργεια με υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως είναι τα offshore αιολικά, να επιταχύνει τις διασυνδέσεις και να προωθήσει την πρωτοβουλία GΡ-eco Islands.

Πηγή: cnn.gr - Photo by micheile dot com on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 12:53

Σχετικά Άρθρα

  • Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη

    Εξαγωγική σε υδρογονάνθρακες η Ελλάδα – Η ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει το «παράθυρο» για γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

    Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

    Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

    Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών αποθεμάτων κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

    Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

    «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση, που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ.

    Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

    Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσικά στρέφεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024

    Οι σεισμικές, η Κρήτη, η ExxonMobil και οι γεωτρήσεις

    Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
    Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ δείχνει την Κρήτη και την ExxonMobil: «Βασιζόμενοι στις πρόσφατα διεξαχθείσες έρευνες, η ΕΔΕΥΕΠ, μαζί με την ExxonMobil, επιτάχυναν την πρόσκτηση πρόσθετων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024 με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάλυσης για πιθανή μελλοντική ερευνητική γεώτρηση».

    Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σεγεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.

    Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσο εκείνα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, το Ζόρ στην Αίγυπτο

    Το κοίτασμα Ζορ και τα οφέλη από τα αποθέματα αερίο στην Ελλάδα

    Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση της χώρας σε φυσικό αέριο κινείται γύρω στα 4 με 5 δισ. κυβικά μέτρα γίνεται εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει οικονομικά για τα δημόσια ταμεία.

    Η ΕΔΕΥΕΠ περιγράφει σχετικώς: «Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το Ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα. Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος».

    Πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 λόγω των εσόδων που είχε από τους μισθωτές των παραχωρήσεων στην Ελλάδα

    Τα έσοδα από τους μισθωτές των blocks

    Η ΕΔΕΥΕΠ όπως επίσης περιγράφει στην ετήσια οικονομική της έκθεση έχει επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
    Και για τους τομείς αυτούς κάνει τον απολογισμό της.

    Ωστόσο, συνεχίζει να έχει έσοδα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χάρη στις ενεργές συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης με ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean.

    Έτσι για το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε υψηλότερα στα 3.063.571 ευρώ από 2.118.061 ευρώ το 2022.

    Ο κύκλος εργασιών προήλθε από:

    • Έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων: 1.085.610 ευρώ
    • Έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων: 1.043.555 ευρώ
    • Έσοδα από εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού βάσει συμβάσεων (Training fees): 620.000 ευρώ
    • Λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων: 314.406 ευρώ

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει ότι από την κατηγορία «λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων» τα 280.000 ευρώ προήλθαν από την πώληση γεωτρητικών δεδομένων.

    Τα κέρδη μετά από φόρους για την ΕΔΕΥΕΠ το 2023 ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, αυξημένα κατά 677.082 ευρώ, είτε 389.51% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2022, το οποίο ανερχόταν σε 173.830 ευρώ.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα δίνονται αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις
    Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα δίνονται αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις

    Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται, έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας.

    Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

    Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

    Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

    Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

    Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

    Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

    Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

    Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

    Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

    Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στην Ελλάδα
    Σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στην Ελλάδα

    Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, διάστημα κατά το οποίο η χώρα μας πέτυχε καλύτερες επιδόσεις ως προς το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος σε σχέση με την ΕΕ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την παραγωγή ρεύματος στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου (δεν έχουν πιστοποιηθεί τα δεδομένα Μαΐου - Ιουνίου) οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) κάλυψαν το 58,1 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου (35,6 %) και το λιγνίτη (6,2 %).

    Η φετινή επίδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 2023, όταν οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 58,8 % της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δεκάδες μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών.

    Πηγές από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών αποδίδουν την εξέλιξη στο γεγονός ότι η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης ρεύματος, ιδίως κατά τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή των ΑΠΕ. Έτσι οι διαχειριστές των δικτύων προχωρούν για λόγους ευστάθειας του συστήματος σε περικοπές της "πράσινης" παραγωγής οι οποίες - κατά τις ίδιες πηγές - σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας φθάνουν έως και σε διψήφια ποσοστά.

    Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος αλλά παρατηρείται μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurelectric την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας στο 45,66 % (περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, χερσαία και υπεράκτια αιολικά), ποσοστό που υπολείπεται σε σχέση με την ελληνική επίδοση. Σύμφωνα με την Eurelectric, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, "οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν η πρωτοφανής εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του πυρηνικού στόλου".

    Προσθέτει ωστόσο ότι: «Ενώ οι αριθμοί από την πλευρά της προσφοράς είναι ελπιδοφόροι, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 5,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και συνέχισε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το 2024 - 4,8% χαμηλότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στη μετεγκατάσταση της βιομηχανίας στο εξωτερικό, στις υψηλότερες θερμοκρασίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αργή οικονομική ανάπτυξη».

    Για το λόγο αυτό η Eurelectric εισηγείται στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση εφαρμογή σχεδίου εξηλεκτρισμού της οικονομίας.

    Πηγή: cnn.gr -- Φωτογραφία από skeeze από το Pixabay

  • Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία
    Ανταρκτική: Αχανή κοιτάσματα υδρογονανθράκων φέρεται να ανακάλυψε η Ρωσία

    Το αποθέματα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Ρωσικό ερευνητικό σκάφος που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική ενημέρωσε τη Μόσχα για τον εντοπισμό γιγάντιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

    Σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανταρκτική προμηνύει γεωπολιτικές εντάσεις και ίσως τελικά ανοίξει το δρόμο για εξορύξεις στην προστατευόμενη σήμερα ήπειρο.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν επίσης ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κοίτασμα φτάνει τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Η λευκή ήπειρος προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει την εξόρυξη οποιουδήποτε φυσικού πόρου.

    Ωστόσο η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου φέρεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη και καλεί το Φόρεϊν Όφις να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας.

    Και αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός των Βρετανικών Εδαφών στην Ανταρκτική, τα οποία διεκδικούν μέχρι σήμερα και η Χιλή και η Αργεντινή.

    Το κοίτασμα φέρεται να ανακαλύφθηκε από το ερευνητικό σκάφος Alexander Karpinsky της Rosgeo, κρατικής ρωσικής εταιρείας για την αναζήτηση ορυκτών πόρων.

    Εμπορική αξιοποίηση

    Ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας υποδηλώνουν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

    «Η Συνθήκη για την Ανταρκτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις» όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, είπε.

    «Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να ερμηνευτούν ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων για τις σεισμικές έρευνες και τελικά ως προάγγελος της εξόρυξης πόρων» εκτίμησε.

    Η Ρωσία πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των χωρών-μελών της συνθήκης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Ινδία.

    Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν πάντως ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει περισσότερο από τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην πτώση της Συνθήκης για την Ανταρκτική, είπε ο Άλαν Χέμινγκς, διοικητής της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική στη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή, σήμερα ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία.

    Προειδοποίησε δε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ανταρκτική».

    «Οποιαδήποτε απόπειρα να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής θα μας βουλιάξει όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: "Κάναμε σημαντικά βήματα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις"
    Μανιάτης για υδρογονάνθρακες:

    Ευθύνες για το χρόνο που χάθηκε στο κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μετά το 2014, επέρριψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ilialive.gr και τη δημοσιογράφο Βίκυ Γκουγκουστάμου.

    Η ερώτηση εξειδικεύτηκε στο σκέλος των υδρογονανθράκων του Κατακόλου και στο “πάγωμα” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο θέμα, είναι λανθασμένη για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

    “Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το 2014, όταν αναθέσαμε τις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, με ευθύνη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων, και βέβαια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση της χώρας χωρίς όμως να λάβει υπόψιν πολλές άλλες κρίσιμες παραμέτρους” σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

    maniatis3

    «Και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο»

    Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με πολλαπλό όφελος. “Πιστεύω βαθιά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφορία και σε έναν πλανήτη χωρίς άνθρακα. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2050 τουλάχιστον θα χρειαζόμαστε μεταβατικά καύσιμα, και δη φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που εγώ ονομάζω «και ανανεώσιμα και φυσικό αέριο» αντί για «είτε ανανεώσιμα είτε φυσικό αέριο». Να επενδύσουμε μαζικά και σε έρευνα και δράση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε έρευνα για εντοπισμό και αξιοποίηση κοιτασμάτων. Προφανώς με σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και με όλες τις αναγκαίες δικλείδες προστασίας και βιωσιμότητας. Και έχοντας βέβαια κατά νου ότι τα έσοδα του δημοσίου από αυτά τα κοιτάσματα θα πάνε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες” κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

  • ΑΠΕ: Η πράσινη ενέργεια ετοιμάζεται να εκθρονίσει τον γαιάνθρακα
    ΑΠΕ: Η πράσινη ενέργεια ετοιμάζεται να εκθρονίσει τον γαιάνθρακα

    Ακόμα και στην Κίνα, η οποία είναι πρώτη σε εκπομπές άνθρακα, οι ΑΠΕ μπορεί να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης στο μέλλον.

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν το 2025 το ρυπογόνο ορυκτό κάρβουνο ως πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

    Οι ΑΠΕ, με πρώτη την ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αναμένεται να καλύπτουν τότε το πάνω από ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής. Το μερίδιό τους θα αυξηθεί από το 30% του το 2023 στο 37% το 2026, εκτιμά η έκθεση Ηλεκτρική Ενέργεια 2024.

    Τα επόμενα χρόνια η πράσινη ενέργεια θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί σήμερα το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής από γαιάνθρακα. Παραμένουν ωστόσο αβεβαιότητες όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και τον αντίκτυπό τους στα φράγματα, την εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη ζήτηση, επισημαίνει η έκθεση.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάδοση των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης γαιάνθρακα σε λιγότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γαιάνθρακα αναμένεται να μειώνεται κατά μέσον όρο κατά 1,7% ανά έτος ως το 2026, αύξηση 1,6% το 2023, κυρίως χαμηλής υδροηλεκτρικής παραγωγής σε Ινδία και Κίνα.

    Την ίδια ώρα, η κατασκευή σταθμών που λειτουργούν με λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί «ελαφρά» τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.

    Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ως το 2025 να ξαναφτάσει στα επίπεδα του 2021, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Γαλλία, την επαναλειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία και την έναρξη λειτουργίας νέων στην Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

    Ακόμα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων, ιδιαίτερα τώρα με τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης, ευθύνονται για την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε κάποιες περιοχές, με τη συνολική κατανάλωση να προβλέπεται να διπλασιαστεί στις 1.000 Twh (τεραβατώρες) έως το 2026.

    Πηγή: In.gr
  • H EE ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
    H EE ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Στόχος το μερίδιο τους στην κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ να φτάσει το 42,5% ως το 2030.

    Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδόν διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στην κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ στο 42,5% ως το 2030, από 22% που είναι σήμερα.

    Η νέα οδηγία προβλέπει και έναν πρόσθετο στόχο στο 45% που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όλα τα κράτη μέλη θα συμβάλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στον κλάδο των μεταφορών, στη βιομηχανία και στα κτίρια, με στόχο να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτούς τους τομείς.

    Ειδικότερα, η νέα οδηγία προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο σκοπός είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU της ΕΕ, ούτως ώστε η ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποβάλλονται σε απλοποιημένη και γρήγορη διαδικασία χορήγησης αδειών. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται επίσης «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», γεγονός που θα περιορίσει τους λόγους νομικών αντιρρήσεων σε νέες εγκαταστάσεις.

    Για τις μεταφορές, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ ενός δεσμευτικού στόχου μείωσης κατά 14,5% της έντασης των αερίων θερμοκηπίου στις μεταφορές από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 ή δεσμευτικό μερίδιο τουλάχιστον 29% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών έως το 2030.

    Για τη βιομηχανία, η νέα οδηγία προβλέπει αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετησίως κατά 1,6%. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) έως το 2030 και το 60% έως το 2035.

    Για τα κτίρια, οι νέοι κανόνες θέτουν ενδεικτικό στόχο τουλάχιστον 49% μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας ως το 2030. Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης και ψύξης θα αυξηθούν σταδιακά, με δεσμευτική αύξηση 0,8% ετησίως σε εθνικό επίπεδο έως το 2026 και 1,1% από το 2026 έως το 2030. Ο ελάχιστος ετήσιος μέσος όρος που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη συμπληρώνεται με πρόσθετες ενδεικτικές αυξήσεις που υπολογίζονται ειδικά για κάθε κράτος μέλος.

    Για τη βιοενέργεια, η νέα οδηγία ενισχύει τα κριτήρια αειφορίας για τη χρήση βιομάζας για ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μη βιώσιμης παραγωγής βιοενέργειας. Τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται η αρχή της κλιμάκωσης, με έμφαση στα καθεστώτα στήριξης και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υιοθέτηση των δύο τελικών πυλώνων της νομοθετικής της δέσμης «Fit for 55» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030. Με την υιοθέτηση σήμερα της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του Κανονισμού Αεροπορίας ReFuelEU, η ΕΕ έχει πλέον νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους που καλύπτουν όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας.

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιφέρει την αλλαγή που χρειαζόμαστε για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών μας και παρέχει ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή μας βιομηχανία. Η νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, και είμαι πολύ ικανοποιημένη που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ακόμα και για να ξεπεράσουμε αυτό το στόχο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη και τους παγκόσμιους εταίρους μας ότι η πράσινη μετάβαση είναι δυνατή, ότι η Ευρώπη τηρεί τις υποσχέσεις της».

    Η νέα οδηγία εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές στα μέσα Σεπτεμβρίου και το πράσινο φως που έδωσε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη), ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη ισχύος της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

    Σε κρίσιμη φάση μπαίνει το project της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα blocks για έρευνες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και προχωρούν στην αξιολόγηση και περαιτέρω ερμηνεία τους.

    Οι επενδυτές σε Ιόνιο και Κρήτη

    Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Σημειωτέον ότι οι παραχωρήσεις είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

    Οι πετρελαϊκές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D που ελήφθησαν από τα ειδικά σεισμογραφικά σκάφη και αναμένεται τους επόμενους μήνες να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η παραχώρηση στα Ιωάννινα

    Η πλέον ώριμη περιοχή για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Ο αρχικός προγραμματισμός έδειχνε ως χρόνο γεώτρησης το 2024. Το συγκεκριμένο χερσαίο block έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Energean. Σύμφωνα με πληροφορίες για να προχωρήσει η εταιρεία στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων.

    Πηγές αναφέρουν πως η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση. Η Energean απέστειλε τη μελέτη προς έγκριση τον περασμένο Ιούλιο.

    Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το project εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

    Ωστόσο, ακόμη κι αν άναβε το «πράσινο» φως σήμερα η εταιρεία θα πρέπει να αποσπάσει την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παράταση της συγκεκριμένης ερευνητικής φάσης στα «Ιωάννινα». Ο χρόνος που μπορεί να δώσει η ΕΔΕΥΕΠ είναι 12 μήνες.

    Προσώρας, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι έτοιμη για να υποδεχτεί γεωτρύπανο, εντούτοις η εταιρεία λόγω της αναμονής της έκδοσης της ΑΕΠΟ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με σαφήνεια τον χρόνο εκτέλεσης της γεώτρησης.

    Η δομή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία

    Πάντως, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχει στα χέρια της η Energean για το θαλάσσιο «μπλοκ 2» δείχνουν ότι υπάρχει γεωλογική δομή η οποία είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και πριν εκκινήσουν οι οποίες ενέργειες για την επόμενη φάση των ερευνών θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διπλωματικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Διεθνής κινητικότητα

    Αξίζει να τονιστεί πως η χρονική συγκυρία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μοναδική.

    Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητικότητα από τις πετρελαϊκές και τις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη διαδικασίες εκχώρησης αδειών παραχώρησης για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο