Ελλάδα

Φωτιά στην Πεντέλη: Η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της καταστροφής - Σχεδόν 25.000 καμένα στρέμματα, τα περισσότερα σπίτια και δρόμοι

Φωτιά στην Πεντέλη: Η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της καταστροφής - Σχεδόν 25.000 καμένα στρέμματα, τα περισσότερα σπίτια και δρόμοι

Περισσότερα από 24.290 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Πεντέλημεταξύ των οποίων και αναδασωτέα έκταση σύμφωνα με την ομάδα του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτη για σχεδόν μία ολόκληρη μέρα ακόμα και μέσα στον Αττικό ιστό, όπως αποτυπώθηκε από τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιωάννη Γήτα και την ομάδα του.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ και του Δασολόγου-Περιβαλοντολόγου Νίκου Γεωργόπουλου έχουν καεί 2.429.83 εκτάρια (24.293, 83 στρέμματα). Το μεγαλύτερο κομμάτι (10.044 στρέμματα) αφορά δομήσιμες (τεχνητές) εκτάσεις που αφορούν κυρίως σπίτια και δρόμους.

Στάχτη έγιναν 7.200 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και 3.290 στρέμματα θαμνώδων εκτάσεων. Περισσότερα από 3.900 στρέμματα που είχαν καεί στο παρελθόν και είχε ολοκληρωθεί η αναδάσωσή τους ξανακάηκε, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα της περιοχής.

Χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων πυρκαγιάς

Τα δύο χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο κ. Γήτας η πυρκαγιά της Πεντέλης εμφανίζει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Από την μια χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η διεπαφή. «Ήταν μια πυρκαγιά ανάμεσα σε μια αστική περιοχή και σε μια δασική έκταση. Το δάσος μπαίνει στον αστικό ιστό και στα σπίτια και τα σπίτια στο δάσος. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση (θάμνοι και χαμηλά δέντρα) και όχι σε υψηλό δάσος όπως στα Μέγαρα αλλά και στην περσινή φωτιά της Βαρυμπόμπης ενώ υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις και απόσταση ανάμεσα στα δέντρα».

Δεύτερο στοιχείο της πυρκαγιάς είναι ότι «αυτή μετακινήθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων, πέρασε από τα σπίτια και έκαψε οικιστική ζώνη. Η τελική χαρτογράφηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες καθώς τα σπίτια είναι μέσα στο δάσος και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες».

Καύσωνας, ανομβρία και σενάρια εκλογών ανεβάζουν το δείκτη επικινδυνότητας και εκδήλωσης πυρκαγιών

Όπως εξήγησε ο κ. Γήτας τα σενάρια των εκλογών και ο πρόωρος καύσωνας που χτύπησε τον Ιούνιο την χώρα σε συνδυασμό με την ανομβρία που ακολούθησε στη νότια Ελλάδα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το δείκτη επικινδυνότητας και εκδήλωσης πυρκαγιών, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το φετινό καλοκαίρι.

«Διαχρονικά οι χρονιές των εκλογών- όπως αποδεικνύεται και από έρευνες του ΑΠΘ- συσχετίζονται με πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Παρατηρείται, δηλαδή, αυξημένος αριθμός πυρκαγιών και τελική καμένη έκταση σε περιόδους εκλογών ή κρίσεων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αναμένουμε αναγκαστικά αύξηση των πυρκαγιών και φέτος το καλοκαίρι παρόλο που είμαστε στον προθάλαμο προεκλογικής περιόδου. Υπάρχει, ωστόσο, μια ένδειξη ότι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο φέτος» δήλωσε στο ethnos.gr o Ιωάννης Γήτας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι καμένες δασικές εκτάσεις παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά (περίπου 45.000 εκτάρια) μεταξύ ετών εκλογών και μη εκλογών. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007, οι πυρκαγιές στις χρονιές που υπάρχουν εκλογές είναι στατιστικά μεγαλύτερες από αυτές των μη ετών εκλογών.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα