Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 11:18

Gov.gr Wallet: Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για τη νέα εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Gov.gr Wallet. Κατά την τελευταία ενημέρωση είχαν εκδοθεί 85.324 ψηφιακές ταυτότητες και 63.751 ψηφιακά αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης, φθάνοντας συνολικά στα 149.075 ψηφιακά έγγραφα.

Η λειτουργία ξεκίνησε την Τετάρτη ενώ «ανοίγει» ένα ΑΦΜ ανά ημέρα που μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και να κάνει εγγραφή.

Έως αυτή την ώρα, είναι σήμερα διαθέσιμη για τους πολίτες των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε ψηφίο από 1 έως και 4, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανοίξει για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5.

Το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης.

Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί σας κωδικοί TaxisNet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕΠ.

Για την χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας από συσκευές με λειτουργικό iOS και Android .

17 συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης;

Τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του δελτίου ταυτότητας και της άδειας οδήγησης, τα οποία αποτελούν κύριο κομμάτι της εφαρμογής Gov.gr Wallet, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022 είναι ψηφιακά έγγραφα πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από πότε είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Gov.gr Wallet;

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμη από τις 27 Ιουλίου 2022. Η πρόσβαση και χρήση της εφαρμογής θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου από τον αριθμό 1.

Απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο για την χρήση της εφαρμογής;

Κατά την χρήση της εφαρμογής, όπως για παράδειγμα, την δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων δελτίου ταυτότητας ή άδειας οδήγησης καθώς και κατά την διάρκεια επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου, είναι απαραίτητη η σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Γιατί απαιτείται να ενεργοποιήσω τη δυνατότητα να λαμβάνω ειδοποιήσεις στο κινητό μου από το Gov.gr Wallet;

Η λειτουργία ειδοποιήσεων (Push Notifications) είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής, διότι μέσω αυτής λαμβάνετε τα αιτήματα συγκατάθεσης σε περίπτωση ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου σας ή σε περίπτωση αιτήματος υπογραφής ενός εγγράφου μέσω του docs.gov.gr.

Πώς αποθηκεύω τα ψηφιακά έγγραφα στο κινητό μου;

Αφού ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος.

Ποιοι και πώς θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα των ψηφιακών πιστοποιητικών;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

Τι θα μπορώ να κάνω με το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και την ψηφιακή άδεια οδήγησης;

Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας. Εξαιρούνται τα διεθνή ταξίδια (εντός και εκτός Schengen).

Για την χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή: Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.

Υπάρχει κάποια διαδικασία για την οποία θα εξακολουθώ να χρειάζομαι την έγχαρτη ταυτότητα ή το έγχαρτο δίπλωμα;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια χρήση του δελτίου ταυτότητας που απαιτεί την παρουσίαση του φυσικού δελτίου, πλην της μεταβατικής περιόδου για τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Έχασα την έγχαρτη ταυτότητα ή/και το έγχαρτο δίπλωμα αφού είχα δημιουργήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά. Πρέπει να κάνω κάτι;

Μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια δελτίου ταυτότητας ψηφιακά μέσω του gov.gr και τη σχετική υπηρεσία (Δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας) ή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Αντιστοίχως, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια της άδειας οδήγησης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, ΚΕΠ, ή στα γραφεία της εκάστοτε Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειάς σας.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση και εφόσον έχετε εκδώσει ψηφιακό δελτίο ταυτότητας, αυτόματα παύει η ισχύς και του ψηφιακού αντιγράφου.

Σε περίπτωση που κάποιος κλέψει το κινητό μου, πρέπει να κάνω κάτι για να ακυρώσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά που είχα αποθηκεύσει;

Μπορείτε να ανακαλέσετε την ισχύ του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή και της ψηφιακής άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Το δελτίο ταυτότητας ή η άδεια οδήγησης μου κρατείται προσωρινά από κάποιον φορέα, πχ. επειδή πραγματοποιώ τη στρατιωτική μου θητεία ή από την Ελληνική Αστυνομία λόγω παραβίασης του ΚΟΚ. Μπορώ να εκδώσω ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης;

Σε περίπτωση που έχετε ήδη εκδώσει ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης και πρέπει να κρατηθεί το φυσικό έγγραφο προσωρινά, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, πραγματοποιείται ανάκληση της ισχύους και του ψηφιακού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εκδώσει ήδη ψηφιακό αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό αντίγραφο έως ότου σας επιστραφεί το φυσικό έγγραφο.

Επιτρέπεται να εκδώσετε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή ψηφιακή άδεια οδήγησης μόνο εφόσον το αντίστοιχο φυσικό σας έγγραφο είναι σε ισχύ και το έχετε στην κατοχή σας.

Τι είναι η διαδικασία Quick Scan και γιατί να τη χρησιμοποιήσω;

Η λειτουργία Quick Scan είναι ένας τρόπος γρηγορότερης και απλούστερης επαλήθευσης των εγγράφων σας κρατώντας πάντα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Σε περιπτώσεις που η ταχύτητα είναι απαραίτητη ή υπάρχει συνωστισμός, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια επιβίβασης σε αεροσκάφος ή εισόδου σε συναυλιακό χώρο, ενεργοποιώντας το Quick Scan δίνετε «προέγκριση» μόνο για τον αμέσως επόμενο έλεγχο εντός των επόμενων πέντε λεπτών από τη στιγμή ενεργοποίησης της λειτουργίας. Έτσι, κατά τον έλεγχο του QR code δεν απαιτείται η έγκριση της σχετικής ειδοποίησης ξανά και ο ελεγκτής βλέπει απευθείας τα στοιχεία του ψηφιακού σας εγγράφου.

Δεν μπορώ να εκδώσω το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας μου και λαμβάνω μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν δεν μπορείτε να εκδώσετε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή, παρακαλούμε ξεκινήστε ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support.

Εάν δεν έχετε εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν το δελτίο ταυτότητάς έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό δελτίο ταυτότητας έως ότου εκδοθεί το νέο δελτίο.

Δεν μπορώ να εκδώσω την ψηφιακή άδεια οδήγησης μου και λαμβάνω μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν δεν μπορείτε να εκδώσετε την ψηφιακή άδεια οδήγησης και λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα αποτυχίας έκδοσης, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει ενημερωθεί η άδεια οδήγησής σας με το ΑΦΜ σας. Για να πραγματοποιήσετε την ενημέρωση του ΑΦΜ παρακαλούμε επισκεφθείτε την υπηρεσία drivers-vehicles.services.gov.gr και ακολουθήστε τα σχετικά βήματα. Μόλις ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με το ΑΦΜ σας, θα μπορείτε να εκδώσετε και την ψηφιακή άδεια οδήγησης.

Εάν δεν έχετε εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν το δελτίο ταυτότητάς έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακή άδεια οδήγησης έως ότου εκδοθεί το νέο δελτίο.

Δεν μπορώ να επαληθεύσω ένα ψηφιακό έγγραφο είτε ως ελεγχόμενος (πχ. δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις) ή ελεγκτής (πχ. αποτυγχάνουν οι κλήσεις μου). Τι πρέπει να κάνω;

Παρακαλούμε βεβαιωθείτε πως στις ρυθμίσεις της συσκευής σας η λήψη ειδοποιήσεων για το Gov.gr Wallet είναι ενεργοποιημένη και ότι το δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε δεν περιορίζει τις κλήσεις του Gov.gr Wallet. Σε περίπτωση που υπάρχει παρατεταμένο πρόβλημα κατά τη διάρκεια ελέγχου, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία “Quick Scan”.

Ακόμη, εάν το πρόβλημα συνεχίζει μπορείτε να σβήσετε και να εγκαταστήσετε εκ νέου την εφαρμογή.

Τέλος, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί με τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας μέσω του wallet.gov.gr/support.

Λαμβάνω συνέχεια ειδοποιήσεις ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου μου ή μου ήρθε μια ειδοποίηση ελέγχου ενώ δεν το περίμενα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που λάβετε μία ή περισσότερες ειδοποιήσεις ενώ δεν έχετε επιδείξει σε κάποιον ελεγκτή το ψηφιακό σας έγγραφο, τότε μπορείτε πολύ απλά, εύκολα και γρήγορα να ανακαλέσετε το υφιστάμενο ψηφιακό έγγραφο μέσα από τη σχετική επιλογή στην εφαρμογή και να το επανεκδώσετε.

Έχω μία ερώτηση η οποία δεν καλύπτεται από τις συχνές ερωτήσεις, ένα αίτημα υποστήριξης, ή σχόλια και παρατηρήσεις για την εφαρμογή. Που μπορώ να απευθυνθώ;

Μπορείτε να στείλετε την ερώτηση ή το αίτημα υποστήριξής σας μέσω του wallet.gov.gr/support.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 11:55

Σχετικά Άρθρα

  • Gov.gr Wallet: Ψηφιακά η «είσοδος» και στους αγώνες μπάσκετ από τις 16 Σεπτεμβρίου
    Gov.gr Wallet: Ψηφιακά η «είσοδος» και στους αγώνες μπάσκετ από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Ψηφιακά θα γίνεται η ταυτοποίηση μέσω του Gov.gr Wallet και στους αγώνες μπάσκετ από τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι πολίτες έχουν αρχίσει να αποκτούν την ανάλογη εμπειρία και αντιλαμβάνονται πόσο εύκολα, πόσο απλά ταυτοποιούν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά και μπαίνουν στο γήπεδο με το ψηφιακό τους πορτοφόλι ενώ παράλληλα ρυθμίζονται και οι όποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Μόνο τους δύο προηγούμενους μήνες 140.000 πολίτες χρησιμοποίησαν το Gov.gr Wallet για την ταυτοποίηση των εισιτηρίων τους. Την Πέμπτη είχαμε τον αγώνα με τα περισσότερα ψηφιακά εισιτήρια μέχρι σήμερα, σχεδόν 54 χιλιάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λανς.

    Ο ίδιος σημείωσε στη συνέχεια ότι «πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής, όπως ο αθλητισμός. Αυτό εξάλλου είναι και ο στόχος της Κυβέρνησης: μια νέα σελίδα στον χώρο του αθλητισμού, η διασφάλιση του αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των αγώνων. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε με τον αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση μια εξαιρετική συνεργασία. Η τεχνολογία πρέπει να έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο και θέλουμε όλοι να μπαίνουν στο γήπεδο έχοντας το εισιτήριό τους στο ψηφιακό τους πορτοφόλι. Ευρύτερος στόχος μας άλλωστε είναι παρέχουμε αποτελεσματικές τεχνολογικές λύσεις σε κάθε τομέα της καθημερινότητας».

    Υπενθυμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα απλός ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ταυτοποιήσουν το εισιτήριό τους μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας(Ε.Μ.Επ.), στο emep.gov.gr πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet από το Google Play ή το App Store. Αναλυτικά η διαδικασία περιγράφεται στο tickets.gov.gr.

    Πώς ταυτοποιούν το εισιτήριό τους οι ενήλικες και μπαίνουν στο γήπεδο με το Gov.gr Wallet

    Αρχικά οι φίλαθλοι προμηθεύονται τα απλά ή τα εισιτήρια διαρκείας από τους παρόχους των υπηρεσιών διάθεσης εισιτηρίων, με τον οποίο έχει συμβληθεί το αθλητικό σωματείο, το Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών ή η Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία.

    Στη συνέχεια:

    • Ανοίγουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet
    • Επιλέγουν την καρτέλα των εισιτηρίων και επάνω δεξιά την προσθήκη (+)
    • Επιλέγουν "Προσθήκη Εισιτηρίου Ενηλίκου"
    • Ανοίγουν την κάμερα του κινητού και σκανάρουν το QR Code ή το Barcode του εισιτηρίου. Εναλλακτικά εισάγουν χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου
    • Το εισιτήριο προστίθεται στη σχετική λίστα των διαθέσιμων εισιτηρίων

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φίλαθλοι άνω των 67 που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση smart phones μπορούν να ταυτοποιούν το εισιτήριό τους σε ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης - γκισέ έξω από το γήπεδο το οποίο θα λειτουργεί με ευθύνη της εκάστοτε ΠΑΕ, είτε την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, είτε νωρίτερα.

    Πως γίνεται η ταυτοποίηση των εισιτηρίων των ανηλίκων κάτω των 15 ετών μέσω του Gov.gr Wallet

    Σε περίπτωση που οι πολίτες θέλουν να συνοδεύσουν το ανήλικο κάτω των 15 ετών τέκνο τους στον αγώνα, η διαδικασία προσθήκης του εισιτηρίου πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας προσθήκης του δικού τους εισιτηρίου.

    Πιο συγκεκριμένα, αφού ανοίξουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet και επιλέξουν την καρτέλα των εισιτηρίων:

    1. Επιλέγουν "Προσθήκη Εισιτηρίου Ανηλίκου"
    2. Επιλέγουν το προστατευόμενο μέλος για το οποίο θέλουν να καταχωρήσουν το εισιτήριο
    3. Εισάγουν τον κωδικό εισιτηρίου του ανηλίκου
    4. Στην "Επιλογή συνοδού" επιλέγουν "Εγώ" και προστίθεται το εισιτήριο στη σχετική λίστα του Gov.gr Wallet τους

    Αν επιθυμούν τρίτο άτομο να συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο, μετά την εισαγωγή του κωδικού του εισιτηρίου του ανηλίκου :

    • Επιλέγουν "Τρίτο 'Ατομο", αντί για "Εγώ", και εισάγουν το ΑΦΜ του ενηλίκου που θα συνοδεύσει το ανήλικο
    • Στη συνέχεια ο ενήλικας, που έχουν επιλέξει να συνοδεύσει το ανήλικο, λαμβάνει ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), με την οποία ενημερώνεται για το αίτημα συνοδείας ανηλίκου στο Gov.gr Wallet
    • Στο Gov.gr Wallet ο ενήλικας που θα συνοδεύσει το ανήλικο παιδί, επιλέγει την αποδοχή της συνοδείας του ανηλίκου στο πεδίο "Aιτήματα"
    • Ακολούθως, το εισιτήριο του ανηλίκου εμφανίζεται στη λίστα εισιτηρίων του ενηλίκου που θα το συνοδεύσει

    Να σημειώσουμε ότι εναλλακτικά το επόμενο διάστημα η ταυτοποίηση ανηλίκου σε τρίτο συνοδό θα είναι δυνατή και μέσω του tickets.gov.gr. Ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου, συνδέεται με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet και ολοκληρώνει την διαδικασία.

    Τί γίνεται με την ταυτοποίηση των εισιτηρίων των ξένων φιλάθλων

    Οι ξένοι φίλαθλοι, αφού προμηθευτούν το εισιτήριo μέσω παρόχου διάθεσης εισιτηρίων ακολουθούν την εξής διαδικασία:

    • Ανοίγουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet και εισέρχονται χωρίς αυθεντικοποίηση χρήστη και εισαγωγή κωδικών taxisnet, ως επισκέπτες (guest mode) επιλέγοντας το πεδίο «event tickets»
    • Ακολούθως, ταυτοποιούν το διαβατήριο μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet επιτρέποντας στην εφαρμογή να σαρώσει (scan) το διαβατήριο με τη χρήση του NFC τσιπ που εμπεριέχει
    • Στη συνέχεια εισάγουν τον κωδικό κράτησης που αναγράφεται πάνω στο εισιτήριο
    • Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται η σύνδεση των στοιχείων του διαβατηρίου με τον κάτοχο του εισιτηρίου
    • Για να εισέλθει στο γήπεδο ο φίλαθλος που είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού θέτει ανέπαφα τη συσκευή κινητού τηλεφώνου στην οποία έχει αποθηκεύσει το προσωποποιημένο πλέον εισιτήριό του στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης εισιτηρίου

    Για τα εισιτήρια διαρκείας

    Το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα μεταβίβασης του εισιτηρίου διαρκείας μέσω του Gov.gr Wallet, σύμφωνα πάντα με την πολιτική κάθε ομάδας.

    Οι πολίτες για οποιαδήποτε τεχνική δυσκολία αντιμετωπίσουν μπορούν να απευθυνθούν στο support.gov.gr.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ασφάλιση αυτοκινήτου μέσω… του Gov.gr Wallet
    Ασφάλιση αυτοκινήτου μέσω… του Gov.gr Wallet

    Πρώτο βήμα κατάργησης πιστοποιητικών σε διοικητική διαδικασία - Με λίγα κλικ η σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

    Το πρώτο βήμα κατάργησης των πιστοποιητικών και ψηφιακής άντλησης και διάθεσης των δεδομένων των πολιτών, έπειτα από τη συναίνεση τους, προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια διοικητική διαδικασία, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Αφορά στη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου και θα επεκταθεί και σε άλλες συναλλαγές των πολιτών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων η μίσθωση αυτοκινήτων, η σύναψη συμβολαίου με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Η νέα διαδικασία

    Η νέα διαδικασία για σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου έχει ως εξής:

    • Αρχικά ο πολίτης θα επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρία με την οποία επιθυμεί να συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης οχήματος.
    • Η ασφαλιστική, αφού καταγράψει το αίτημα του πολίτη να κάνει χρήση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω του Gov.gr Wallet, ζητάει τα βασικά στοιχεία για να εκκινήσει την διαδικασία. Τα στοιχεία αυτά είναι ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του πολίτη και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να ασφαλίσει και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.
    • Στη συνέχεια θα λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο κινητό του από το Gov.gr Wallet μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία και για τον συγκεκριμένο σκοπό που έχει αιτηθεί, ζητά τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων του, δηλαδή άδεια οχήματος, άδεια οδήγησης και στοιχεία κατόχου.

    Συγκατάθεση

    Ο πολίτης, αν επιθυμεί να συνεχίσει, θα δίνει αρχικά τη συγκατάθεσή του για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του και ακολούθως θα ελέγχει την ορθότητά τους.

    Έπειτα, θα χορηγεί ή όχι τη συγκατάθεση του για τη διαβίβαση αυτών των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται λάθη και η εργασία διεκπεραιώνεται γρήγορα, χωρίς την προσκόμιση της άδειας αυτοκινήτου, του διπλώματος οδήγησης του κατόχου και της ταυτότητάς του.

    Κατά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δήλωσε ικανοποιημένος καθώς όπως είπε οτιδήποτε διευκολύνει τη διαδικασία της ασφάλισης των αυτοκινήτων βοηθά συνολικά το κοινωνικό σύνολο, κάνοντας μνεία στην εκτίμηση για 500 χιλ. έως 700 χιλ. ανασφάλιστα οχήματα.

    «Η βάση για την επόμενη μέρα»

    Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε σχετικά πως «δεν είναι μόνο η υπηρεσία που παρουσιάσαμε σημαντική αλλά είναι κυρίως το ότι αποτελεί τη βάση για το πώς βλέπουμε την επόμενη μέρα στην επικοινωνία του πολίτη με το κράτος. Στο πώς η κατάργηση των πιστοποιητικών, για την οποία ήδη έχουμε μιλήσει και ήδη έχουμε νομοθετήσει, μπορεί τεχνικά να υλοποιηθεί. Η έναρξη γίνεται σήμερα με το consent για τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου μέσω του Gov.gr Wallet. Οι πολίτες κερδίζουν χρόνο, αντίστοιχα τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομούν πολύτιμους πόρους, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια των διαδικασιών. Στη νέα ψηφιακή Ελλάδα περνάμε σε μια νέα εποχή, στην εποχή της διακίνησης δεδομένων και όχι εγγράφων για την ολοκλήρωση διαδικασιών και συναλλαγών, με στόχο να βελτιώνουμε καθημερινά την ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων».

    Στόχος η αύξηση του ποσοστού ασφάλισης οχημάτων

    Στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας παραβρέθηκε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι η λειτουργία της νέας υπηρεσίας, πέρα από τη διευκόλυνση των πολιτών, να συμβάλλει και στην αύξηση του ποσοστού ασφάλισης των οχημάτων, ένα ζήτημα που ταλανίζει επί μακρόν την ελληνική αγορά, με σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις εταιρείες, ειδικά όταν συμβαίνουν ατυχήματα».

    Πηγή: naftemporiki.gr

  • Οι τέσσερις αλλαγές στην καθημερινότητά μας που έρχονται με το νομοσχέδιο «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»
    Οι τέσσερις αλλαγές στην καθημερινότητά μας που έρχονται με το νομοσχέδιο «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»

    «Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός του κράτους και η ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, χρειάζονται μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, φιλική προς τους πολίτες και το "επιχειρείν" που μειώνει διαρκώς τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί πόρους. Με το σχέδιο νόμου για το "Digital Services Act" που φέρνουμε στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, πέρα από τη θέσπιση σημαντικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού "Κανονισμού", εισάγουμε παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών ή η δυνατότητα παροχής συναίνεσης μέσω του Gov.gr Wallet, με στόχο να βελτιώσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών του Δημοσίου» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι «θέλουμε καθημερινά να συμβάλλουμε στη ενδυνάμωση ενός ψηφιακού κράτους που μειώνει τη γραφειοκρατία, ακόμα και την ψηφιακή, σέβεται τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και "χτίζει" σχέσεις εμπιστοσύνης».

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, θεσπίζει κανόνες τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κανόνες εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση παράνομων και επιβλαβών διαδικτυακών δραστηριοτήτων, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των ανηλίκων και στόχος είναι η διασφάλιση ασφαλούς, προβλέψιμου και αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος σε όλη την ΕΕ.

    Να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα την ευθύνη για την εποπτεία και τον έλεγχο συμμόρφωσης με τους κανόνες της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών επωμίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία θα είναι ο Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών.

    Ποιες είναι οι τέσσερις αλλαγές

    1.Κατάργηση της έκδοσης δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών

    Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών, καθώς αναμένεται όσα δικαιολογητικά απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών να αντλούνται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα προσκομίζει ο πολίτης.

    2. Δυνατότητα παροχής συναίνεσης μέσω του gov.gr wallet

    Θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δώσουν την συγκατάθεσή τους μέσω του gov.gr-wallet προκειμένου να μπορούν να αντλούν τα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές των φορέων του δημοσίου τομέα δεδομένα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση συναλλαγής.
    Να σημειωθεί ότι θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τους φορείς του δημόσιου τομέα και η υποβολή ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου ταυτότητας, το οποίο θα μπορεί να αποθηκεύεται και σε μορφή αρχείου pdf και θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.

    3.Ψηφιακή υπηρεσία «Audit-Car»

    Δεν θα χρειάζεται να έχουμε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μας τα απαραίτητα έγγραφα όπως άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να τα επιδεικνύουμε εφόσον μας ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι Αρχές θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων και θα μπορούν να ελέγξουν κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας επαλήθευσης τα ψηφιακά έγγραφα μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car». Να υπενθυμίσουμε ότι στην εφαρμογή myAuto καταχωρούνται οι πληροφορίες που αφορούν στην ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, στην ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας και τη χρονική περίοδο στην οποία αφορούν, στην περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, στο ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, στον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, στον τεχνικό έλεγχο του οχήματος, κά.

    4.Πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» («Gigabit Connectivity Voucher Scheme»)

    Ευρυζωνική σύνδεση με υπερυψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προσφέρει το πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» («Gigabit Connectivity Voucher Scheme»). Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Πρακτικά, το πρόγραμμα επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Gov.gr Wallet: Νέες εφαρμογές στο ψηφιακό πορτοφόλι – Ποιες είναι
    Gov.gr Wallet: Νέες εφαρμογές στο ψηφιακό πορτοφόλι – Ποιες είναι

    Νέες εφαρμογές έρχονται στο ψηφιακό πορτοφόλι gov.gr wallet σύντομα για τους πολίτες στα κινητά τους, προσφέροντάς τους ευελιξία και ευκολία σε μια σειρά από πτυχές της καθημερινής ζωής.

    Η ακαδημαϊκή ταυτότητα προστέθηκε στο ψηφιακό πορτοφόλι μέσα στον Φεβρουάριο και σύντομα ακολουθεί και η κάρτα αιμοδότη, αλλά και οι επαγγελματικές ιδιότητες.

    Μέχρι στιγμής, ο πολίτης στο κινητό του έχει ήδη:

    • την αστυνομική ταυτότητα,
    • το δίπλωμα οδήγησης,
    • την ψηφιακή κάρτα της ΔΥΠΑ,
    • τον φάκελο αυτοκινήτου (MyAuto),
    • την ακαδημαϊκή ταυτότητα
    • την κάρτα δακτυλίου και
    • την κάρτα αναπηρίας
    Ενώ από 9 Απριλίου θα μπαίνει και στα γήπεδα με το wallet.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο Gov.gr Wallet έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 2.296.150 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκ των οποίων εκδόθηκαν 67.302 αντίγραφα δελτίων αστυνομικής ταυτότητας σε PDF, 1.844.922 διπλώματα οδήγησης, 33.923 κάρτες αναπηρίας, 102.586 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ), 36.899 σήματα δακτυλίου και 318.467 «Φάκελοι» αυτοκινήτου (MyAuto).

    Για να μπορέσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά έγγραφα στο wallet θα πρέπει πρώτα να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ. – emep.gov.gr).

    Ποια στοιχεία θα καταχωρούνται στο Ε.Μ.Επ

    Στο Ε.Μ.Επ., μπορείτε να καταχωρίσετε τα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας που σας αφορούν:

    α) Αριθμό κινητού τηλεφώνου

    β) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

    γ) Αριθμό σταθερού τηλεφώνου

    δ) Πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής

    ε) Πλήρη διεύθυνση επικοινωνίας (αν διαφέρει από τη διεύθυνση διαμονής).

    Ποιος μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Ε.Μ.Επ.;

    Στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Μπορεί ο ίδιος αριθμός κινητού τηλεφώνου να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. από δύο ή περισσότερα άτομα;

    Κάθε αριθμός κινητού τηλεφώνου μπορεί να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο.

    Πώς γίνεται η αρχική καταχώριση του αριθμού τηλεφώνου

    Η αρχική καταχώριση γίνεται μέσω της επιλογής «Δήλωση-Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου» και σας αποστέλλεται κωδικός μίας χρήσης (One Time Password) με sms, τον οποίο εισάγετε για την επαλήθευση κατοχής του αριθμού κινητού τηλεφώνου σας. Στη συνέχεια ακολουθεί επιβεβαίωση (διασταύρωση) της κατοχής του αριθμού κινητού από πιστωτικό ίδρυμα του οποίου είστε χρήστης e-banking ή από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

    Εφόσον, δεν επιβεβαιωθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ούτε από πιστωτικό ίδρυμα, ούτε από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε να μεταβείτε σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή για να δηλώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

    Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος

    Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ., εφόσον διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες αυξημένης ασφάλειας το επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τους κωδικούς TAXISnet, ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης.

    Η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας για ανήλικους

    Η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. για ανήλικους γίνεται όπως και για τους ενήλικες, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε.Μ.Επ. με χρήση των κωδικών TAXISnet και επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου από πιστωτικό ίδρυμα ή πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η καταχώριση αριθμού κινητού τηλεφώνου του ανηλίκου στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να γίνει σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή κατόπιν αυτοπρόσωπης παρουσίας τόσο του ανηλίκου όσο και του έχοντος την επιμέλειά του με τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα και το κινητό τηλέφωνο.

    Στόχοι του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας

    Το ΕΜΕπ σχεδιάστηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω του gov.gr. Οι κύριοι στόχοι του ΕΜΕπ είναι δύο:

    Ο πρώτος στόχος αφορά στη δημιουργία ενός κεντρικού, μοναδικού σημείου καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των φυσικών προσώπων, ώστε:

    Aφενός ο πολίτης, κάθε φορά που επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία επικοινωνίας του, να ενημερώνει ένα σημείο χωρίς να χρειαστεί να επισκέπτεται διαφορετικά φυσικά ή ψηφιακά σημεία για να δηλώσει τη μεταβολή.

    Aφετέρου οι φορείς του Δημοσίου να μπορούν να αντλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας για να επικοινωνούν έγκαιρα και απρόσκοπτα με τα φυσικά πρόσωπα.

    Ο δεύτερος στόχος αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το Gov.gr. Ενεργοποιείται η ισχυρή ταυτοποίηση, η οποία επιτυγχάνεται με την αποστολή κωδικού μιας χρήσης στο επιβεβαιωμένο κινητό που έχει καταχωριστεί για τον πολίτη στο ΕΜΕπ.

    Το πιστοποιημένο, δηλαδή, κινητό αξιοποιείται για την επίτευξη του Gov.gr ως ασφαλούς και έμπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος μέσα από το οποίο, ο πολίτης μπορεί να διεκπεραιώνει έμπιστα και με ασφάλεια ευαίσθητες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως είναι το myphoto, το egov – KYC (Know your Customer), το gov.gr Wallet, συναλλαγές δηλαδή που δύνανται να αποκαλύψουν στον χρήστη προσωπικά ή/και ευαίσθητα στοιχεία αλλά και συναλλαγές που δημιουργούν δέσμευση ή υποχρέωση όπως η έκδοση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και η έκδοση ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης.

    Καθώς ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που καταχωρίζεται στο Ε.Μ.Επ. έχει βαρύνουσα σημασία, η καταχώρισή του δεν περιορίζεται σε απλή δήλωση αλλά απαιτείται επιβεβαίωση από τρίτο. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά κανάλια επιβεβαίωσης ώστε να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι πολίτες. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει:

    1. από ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου το φυσικό πρόσωπο είναι πελάτης και χρήστης e-banking και ο αριθμός κινητού προς επιβεβαίωση χρησιμοποιείται από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την αποστολή κωδικών μιας χρήσης (one-time-password) στο συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο ή
    2. από Έλληνα πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας

    iii. από υπάλληλο ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή κατόπιν φυσικής ταυτοποίησης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο gov.gr wallet - Απαραίτητη η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας
    Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο gov.gr wallet - Απαραίτητη η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

    Αρχικά η ακαδημαϊκή ταυτότητα και έπειτα η κάρτα αιμοδότη προστίθενται από Δευτέρα στο ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ ακολουθούν και οι επαγγελματικές ιδιότητες. Έτσι, ο πολίτης στο κινητό του κουβαλά ήδη την αστυνομική ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, την κάρτα ανεργίας, τον φάκελο αυτοκινήτου, ενώ από 9 Απριλίου θα μπαίνει και στα γήπεδα με το wallet.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στο Gov.gr Wallet έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 2.296.150 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκ των οποίων εκδόθηκαν 67.302 αντίγραφα δελτίων αστυνομικής ταυτότητας σε PDF, 1.844.922 διπλώματα οδήγησης, 33.923 κάρτες αναπηρίας, 102.586 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ), 36.899 σήματα δακτυλίου και 318.467 «Φάκελοι» αυτοκινήτου (MyAuto).
    Για να μπορέσουν όμως οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά έγγραφα στο wallet θα πρέπει πρώτα να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ. - emep.gov.gr).

    Όπως τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, υλοποιήθηκε μια μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που επί της ουσίας απέδειξε ότι το κράτος μπορεί να είναι δίπλα στους πολίτες και να περιορίζει τη γραφειοκρατία με πράξεις και όχι με ευχολόγια. Με απόλυτο σύμμαχό μας την τεχνολογία, είναι η στιγμή να κάνουμε το επόμενο ψηφιακό άλμα, με επίκεντρο για πολλές διαδικασίες το gov.gr wallet. Το ψηφιακό μας πορτοφόλι, όπου σήμερα έχουμε μια σειρά από χρήσιμα έγγραφα, όπως την ταυτότητά μας και το my auto. Το ψηφιακό μας πορτοφόλι που από τις 9 Απριλίου θα χρησιμοποιούμε για την ασφαλή είσοδό μας στα γήπεδα. Το gov.gr wallet μέσω του οποίου σύντομα θα δίνουμε τη συγκατάθεσή μας για την ολοκλήρωση διαδικασιών που απαιτούν χρήση προσωπικών μας δεδομένων. Θεωρώ, λοιπόν, πολύ σημαντικό όλοι όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, να εγγραφούν σήμερα κιόλας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το emep.gov.gr. Είναι μια απλή διαδικασία, αλλά ένα σημαντικό προαπαιτούμενο, για να χρησιμοποιούμε όλα εκείνα τα εργαλεία που κάνουν την καθημερινότητά μας ακόμα πιο φιλική, πιο εύκολη και σίγουρα χωρίς γραφειοκρατία, ούτε καν ψηφιακή».
    Το ΕΜΕπ ξεκίνησε να λειτουργεί παραγωγικά τον Μάρτιο του 2021 και έως σήμερα περίπου 3.683.119 φυσικά πρόσωπα έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε αυτό ενώ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητά του και προβαίνουν σε σχετική ενέργεια.

    Παράλληλα, πολλοί είναι οι φορείς οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει τα στοιχεία του ΕΜΕπ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναπτύσσουν και λειτουργούν. Ενδεικτικά αναφέρονται τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία), Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας καθώς και άλλοι φορείς όπως η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, οι Δήμοι, τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, η ΔΕΔΔΗΕ.

    Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας;

    Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ. - emep.gov.gr) είναι το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης της κεντρικής βάσης μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των φυσικών προσώπων, στα οποία έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Ποια στοιχεία θα καταχωρίσω στο Ε.Μ.Επ;

    Στο Ε.Μ.Επ., μπορείτε να καταχωρίσετε τα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας που σας αφορούν:
    α) Αριθμό κινητού τηλεφώνου
    β) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
    γ) Αριθμό σταθερού τηλεφώνου
    δ) Πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής
    ε) Πλήρη διεύθυνση επικοινωνίας (αν διαφέρει από τη διεύθυνση διαμονής).

    Ποιος μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Ε.Μ.Επ.;

    Στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Μπορεί ο ίδιος αριθμός κινητού τηλεφώνου να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. από δύο ή περισσότερα άτομα;

    Κάθε αριθμός κινητού τηλεφώνου μπορεί να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο.

    Πώς γίνεται η αρχική καταχώριση του αριθμού κινητού τηλεφώνου μου στο Ε.Μ.Επ.;

    Η αρχική καταχώριση γίνεται μέσω της επιλογής «Δήλωση-Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου» και σας αποστέλλεται κωδικός μίας χρήσης (One Time Password) με sms, τον οποίο εισάγετε για την επαλήθευση κατοχής του αριθμού κινητού τηλεφώνου σας. Στη συνέχεια ακολουθεί επιβεβαίωση (διασταύρωση) της κατοχής του αριθμού κινητού από πιστωτικό ίδρυμα του οποίου είστε χρήστης e-banking ή από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
    Εφόσον, δεν επιβεβαιωθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ούτε από πιστωτικό ίδρυμα, ούτε από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε να μεταβείτε σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή για να δηλώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

    Μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Ε.Μ.Επ. ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος;

    Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ., εφόσον διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
    Για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες αυξημένης ασφάλειας το επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τους κωδικούς TAXISnet, ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης.

    Πώς γίνεται η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. για ανήλικους;

    Η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. για ανήλικους γίνεται όπως και για τους ενήλικες, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε.Μ.Επ. με χρήση των κωδικών TAXISnet και επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου από πιστωτικό ίδρυμα ή πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
    Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η καταχώριση αριθμού κινητού τηλεφώνου του ανηλίκου στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να γίνει σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή κατόπιν αυτοπρόσωπης παρουσίας τόσο του ανηλίκου όσο και του έχοντος την επιμέλειά του με τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα και το κινητό τηλέφωνο.

    Στόχοι του ΕΜΕπ


    Το ΕΜΕπ σχεδιάστηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω του gov.gr. Οι κύριοι στόχοι του ΕΜΕπ είναι δύο:
    Ο πρώτος στόχος αφορά στη δημιουργία ενός κεντρικού, μοναδικού σημείου καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των φυσικών προσώπων, ώστε:
    - αφενός ο πολίτης, κάθε φορά που επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία επικοινωνίας του, να ενημερώνει ένα σημείο χωρίς να χρειαστεί να επισκέπτεται διαφορετικά φυσικά ή ψηφιακά σημεία για να δηλώσει τη μεταβολή,
    - αφετέρου οι φορείς του Δημοσίου να μπορούν να αντλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας για να επικοινωνούν έγκαιρα και απρόσκοπτα με τα φυσικά πρόσωπα.

    Ο δεύτερος στόχος αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το Gov.gr. Ενεργοποιείται η ισχυρή ταυτοποίηση, η οποία επιτυγχάνεται με την αποστολή κωδικού μιας χρήσης στο επιβεβαιωμένο κινητό που έχει καταχωριστεί για τον πολίτη στο ΕΜΕπ.
    Το πιστοποιημένο, δηλαδή, κινητό αξιοποιείται για την επίτευξη του Gov.gr ως ασφαλούς και έμπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος μέσα από το οποίο, ο πολίτης μπορεί να διεκπεραιώνει έμπιστα και με ασφάλεια ευαίσθητες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως είναι το myphoto, το egov - KYC (Know your Customer), το gov.gr Wallet, συναλλαγές δηλαδή που δύνανται να αποκαλύψουν στον χρήστη προσωπικά ή/και ευαίσθητα στοιχεία αλλά και συναλλαγές που δημιουργούν δέσμευση ή υποχρέωση όπως η έκδοση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και η έκδοση ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης.
    Καθώς ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που καταχωρίζεται στο Ε.Μ.Επ. έχει βαρύνουσα σημασία, η καταχώρισή του δεν περιορίζεται σε απλή δήλωση αλλά απαιτείται επιβεβαίωση από τρίτο. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά κανάλια επιβεβαίωσης ώστε να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι πολίτες.

    Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει:

    i. από ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου το φυσικό πρόσωπο είναι πελάτης και χρήστης e-banking και ο αριθμός κινητού προς επιβεβαίωση χρησιμοποιείται από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την αποστολή κωδικών μιας χρήσης (one-time-password) στο συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο ή
    ii. από Έλληνα πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας
    iii. από υπάλληλο ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή κατόπιν φυσικής ταυτοποίησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ζήτημα μηνών η επέκταση του Gov.gr Wallet: Θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα οχήματα του χρήστη - Ποιες οι νέες δυνατότητες
    Ζήτημα μηνών η επέκταση του Gov.gr Wallet: Θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα οχήματα του χρήστη - Ποιες οι νέες δυνατότητες

    Ζήτημα λίγων μηνών είναι η επέκταση του Gov.gr Wallet ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των πληροφοριών για την ιδιοκτησία και την κίνηση ενός αυτοκινήτου μέσω της ψηφιακής κάρτας MyAuto, αλλά και να γίνει πιο εύχρηστο και πιο γρήγορο στην απόκριση.

    «Στέγη» στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα βρει μεταξύ άλλων εφαρμογών το MyAuto, ενώ θα δίνεται πλέον η δυνατότητα για έκδοση αντιφράφου της ψηφιακής ταυτότητας όσων το χρησιμοποιούν. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός που «τρέχει» ήδη από την Κοινωνία της Πληροφορίας βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς η αποσφράγιση των προσφορών είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και στόχο έχει την επέκταση της λειτουργικότητας της υφιστάμενης υποδομής όσον αφορά τόσο στην εφαρμογή smartphone όσο και στην ψηφιακή υποδομή και την απαιτούμενη διαλειτουργικότητα προκειμένου να υποστηρίζει της εξής δυνατότητες:

    • Έκδοση Ψηφιακής Κάρτας MyAuto και παροχή υπενθυμίσεων Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ

    • Έκδοση Αντιγράφου Ψηφιακής Ταυτότητας για προσωπική χρήση, με δυνατότητα διαμοιρασμού.

      • Βελτιώσεις εφαρμογής και διαλειτουργικότητας.

      Να σημειωθεί ότι σήμερα το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου ψηφιακών εγγράφων υποστηρίζοντας τα ψηφιακά δελτία ταυτότητας, τις ψηφιακές άδειες οδήγησης, τις ψηφιακές κάρτες αναπηρίας, τις ψηφιακές κάρτες ΔΥΠΑ και τις ψηφιακές κάρτες δακτυλίου. Τα συγκεκριμένα ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας, χωρίς ωστόσο να αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

      Για την δημιουργία τους είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί κωδικοί TaxisNet του χρήστη και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

      Προσεχώς μέσω του Gov.gr Wallet θα παρέχονται και άλλες δυνατότητες καθώς στόχος είναι η ενδυνάμωση του ψηφιακού πορτοφολιού με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και έγγραφα ώστε να μετασχηματιστεί από μια απλή εφαρμογή ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης σε μια πολυλειτουργική εφαρμογή που θα καλύπτει τη διατήρηση ενός ψηφιακού dossier ψηφιακών εγγράφων. Ετσι, προβλέπεται η δυνατότητα εκτέλεσης διαφόρων λειτουργιών on-the-go χωρίς να έχει απαραίτητα ο πολίτης μαζί του σε έγχαρτη μορφή τα έγγραφα που χρειάζεται ή πρόσβαση σε υπολογιστή για να εκτελέσει ή να αποδεχτεί τη ψηφιακή διάδραση.

      Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 260.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί σε διάστημα 13 εβδομάδων από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

      Η Ψηφιακή Κάρτα MyAuto και πώς θα εκδίδεται

      Βάσει των όρων του διαγωνισμού, η εφαρμογή θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε χρήστη/κάτοχο ενός ή περισσοτέρων οχημάτων με απλά και κατανοητά βήματα να προσθέτει την ψηφιακή κάρτα MyAuto. Αρχικά θα ζητείται από τον χρήστη να επιλέξει όχημα βάσει Αριθμού Κυκλοφορίας / Αριθμού Πλαισίου.

      Κατόπιν η διαδικασία θα είναι παρόμοια με την διαδικασία προσθήκης των άλλων ψηφιακών εγγράφων που προσφέρονται από την παραγωγική έκδοση της εφαρμογής. Η ψηφιακή κάρτα MyAuto θα περιέχει πληροφορίες για την άδεια κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ και την ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος.

      Η εφαρμογή θα παρουσιάζει το QRCode που αντιστοιχεί στην ψηφιακή κάρτα MyAuto, το οποίο θα μπορεί να σαρώνει ο ελεγκτής της ταυτότητας μέσα από την ίδια εφαρμογή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ανάκλησης του ψηφιακού εγγράφου.

      Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα MyAuto λειτουργεί ήδη μέσω του gov.gr και αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματός. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του σε πραγματικό χρόνο. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται. Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet, είτε από το myauto.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Οχήματα». Έτσι, ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του:

      • Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας

      • Αν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας

      • Αν το όχημα του είναι σε κίνηση ή ακινησία

        • Αν το όχημα του έχει κλαπεί

        • Το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου και

        • Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος

        Οι άλλες λειτουργίες

        Επιπλέον η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε να μπορεί ο πολίτης να προσκομίσει τεκμήριο της ταυτότητάς του σε όποιον επιθυμεί, μέσω προώθησης εγγράφου PDF από την ίδια την εφαρμογή. Για το σκοπό αυτό θα προστεθεί η δυνατότητα έκδοσης αντιγράφου ψηφιακής ταυτότητας για προσωπική χρήση. Ο χρήστης θα επιλέγει την έκδοση του αντιγράφου μέσα από την οθόνη με τις λεπτομέρειες ταυτότητας. Κατόπιν θα παρεμβάλλεται Βιομετρικός Έλεγχος και θα δημιουργείται αίτημα το οποίο θα υπογράφεται με το private key του χρήστη (διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα προέλευσης) και στη συνέχεια το αίτημα θα αποστέλλεται σε κατάλληλο Web Service, το οποίο θα επιστρέφει το PDF αρχείο.

        Στόχος του νέου έργου είναι και η βελτίωση του Gov.gr Wallet, η οποία θα βασίζεται μεταξύ άλλων και στην ανατροφοδότηση από σχόλια χρηστών. Ετσι, στη νέα της μορφή η εφαρμογή θα παρέχει βελτιωμένο τρόπο ταυτοποίησης χρήστη μέσω Βιομετρικών επιλέγοντας αυτόματα τον καταλληλότερο από τους διαθέσιμους βιομετρικούς αισθητήρες της συσκευής. Παράλληλα θα προβλεφθεί η αποφυγή της διπλής ταυτοποίησης σε περιπτώσεις όπως το Quick Scan, ενώ θα μειωθεί και ο χρόνος απόκρισης.

      • Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης έχει απενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης Push notifications για την εφαρμογή, θα ενημερώνεται καταλλήλως όταν επιλέξει ενέργεια που απαιτεί την επανενεργοποίησή της (π.χ. έλεγχος εγγράφου / Quick Scan). Επίσης κατά τον έλεγχο εγγράφου, σε περίπτωση που ο ελεγκτής εισάγει λανθασμένο Κωδικό Σύζευξης, θα υπάρχει η δυνατότητα να το διορθώσει χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Gov.gr Wallet: Ποια δημόσια έγγραφα προστίθενται το επόμενο εξάμηνο
    Gov.gr Wallet: Ποια δημόσια έγγραφα προστίθενται το επόμενο εξάμηνο

    Σε έξι μήνες στο ψηφιακό wallet θα προστεθεί η άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι προς το παρόν εκκρεμούν κάποιες νομικές διαδικασίες, ενώ το τεχνικό κομμάτι πηγαίνει πολύ γρήγορα. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός, στο καινούργιο wallet «θα ενταχθούν νέες υπηρεσίες όπως η κάρτα της ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, η νέα ταυτότητα και το δίπλωμα».

    Σκοπός είναι το νέο wallet μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι πλέον ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε εμάς και σε πολλές υπηρεσίες όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε στο «Παραπολιτικά FM».

    Στο μεταξύ, ο υπουργός επισήμανε ότι έρχονται και οι ηλεκτρονικές κλήσεις και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα απλοποιηθεί η διαδικασία σχετικά με τις κλήσεις. «Είναι ένα πλάνο ενός ευρύτερου σχεδίου για ψηφιοποίηση και αυτών των διαδικασιών. Θα κόβονται ηλεκτρονικά οι κλήσεις και θα πληρώνονται ηλεκτρονικά».

    Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε 15 μέρες.

    «Πλέον με τις παραπάνω από τις 1.600 υπηρεσίες δεν είναι βέβαιο ότι ξέρουμε τι θέλουμε ή ακόμη κι αν ξέρουμε αν θα το βρούμε διότι έχει μεγαλώσει πολύ ο κατάλογος των υπηρεσιών. Με έναν ψηφιακό βοηθό θα περιγράφουμε ή θα εκφωνούμε σε φυσικό λόγο τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και θα μας απαντά είτε γράφοντας, είτε μετατρέποντας το κείμενο σε φωνή».

    Στο μεταξύ, αναφέρθηκε και στη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα, τις δοκιμών δύο διαφορετικών συστημάτων με εστίες καπνογόνων στην Πεντέλη όπου μπορεί να εντοπιστεί ο καπνός σε ακτίνα μέχρι και 5 χλμ. Τα νέα συστήματα που θα τεθούν στη μάχη της πυρόσβεσης, αξιοποιούν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και θα τοποθετηθούν σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήδη υπάρχουν.

    Όσο για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι υπάρχουν συστήματα για άμεση πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων για το πώς θα εξελιχθούν από την ώρα που θα εκδηλωθούν. «Για παράδειγμα ο συνδυασμός των μετεωρολογικών σταθμών με σταθμούς που μετράνε τα ύψη των νερών στα ποτάμια μπορούν να δώσει αυτό το αποτέλεσμα».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Διαθέσιμη από 9/1 στο κινητό μέσω gov.gr Wallet
    Κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Διαθέσιμη από 9/1 στο κινητό μέσω gov.gr Wallet

    Κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πλέον και στο κινητό στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr Wallet.

    Στο κινητό τηλέφωνο η κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης), δηλαδή του πρώην ΟΑΕΔ. Γίνεται ψηφιακή η κάρτα ανεργίας και ανακοινώθηκε επίσημα από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για την κάρτα ανεργίας:

    Διαθέσιμη μέσω του Gov.gr Wallet είναι από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές την νέα ψηφιακή κάρτα και να τη χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται.

    Νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας - Τι ισχύει για δικαιούχους και παροχές

    Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό. Εξασφαλίζεται, έτσι, σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά». Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.

    Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ αποτελεί το τέταρτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο 2021 είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Δίπλωμα Οδήγησης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Η προσθήκη της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η υλοποίηση έγινε από Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr (πατήστε ΕΔΩ). Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 930.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 760.000 διπλώματα οδήγησης και 5.900 κάρτες αναπηρίας.

    Οδηγίες - Πώς θα βάλετε την κάρτα ανεργίας στο Gov.gr Wallet

    Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τη νέα κάρτα ανεργίας:

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς