Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 17:07

Ώρες κοινής ησυχίας 2022: Οι ώρες για το καλοκαίρι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μέχρι πότε ισχύουν οι ώρες κοινής ησυχίας για το καλοκαίρι 2022.

Σε ισχύ βρίσκονται από την 1η Απριλίου οι θερινές ώρες κοινής ησυχίας. Αν κάποιος θόρυβος ή γείτονας σάς χαλά την καλοκαιρινή ραστώνη, τότε θα πρέπει να δείτε αν είναι εντός ωραρίου ή παραβιάζει τον νόμο.

Οι παραβάτες που δεν θα τηρούν το νέο θερινό ωράριο για τις ώρες κοινής ησυχίας θα διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Ειδικά όσοι μένετε σε πολυκατοικία θα ήταν καλό να τις τηρείται κατά γράμμα.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας

Από την 1η Απριλίου και όσο ισχύει η θερινή περίοδος, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι

  1. από τις 15:00 έως τις 17:30 και
  2. από τις 23:00 έως τις 07:00

Υπενθυμίζεται ότι για τη χειμερινή περίοδο, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30.

Ώρες κοινής ησυχίας: Τι απαγορεύεται να κάνεις αυτό το διάστημα

Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 11:06

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι πρέπει να γνωρίζουμε
    Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

    Ποιες είναι και τι απαγορεύεται να κάνουν οι πολίτες

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου η χειμερινή περίοδος για τις ώρες κοινής ησυχίας.
    Για τη χειμερινή περίοδο, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30.
    Τι προβλέπει ο νόμος για τις ποινές
    Ο νόμος προβλέπει ότι «οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β΄ του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες»

    Τι δεν επιτρέπεται

    -Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

    -Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

    -Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

    -Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
    Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ κ.λπ.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

    -Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες
    Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες

    Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην περιοχή της Καλλιθέας - Δείτε χάρτες

    Το καλοκαίρι του 2024, η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το πυκνό δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α).
    Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού ήταν οι πολλές και συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα). Για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2024 όπου η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C.

    meteo
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στη Σκάλα Μεσσηνίας η μέγιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε τους 37 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo1
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των μέγιστων θερμοκρασιών:

    Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας το καλοκαίρι 2024 ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

    -Στο 22% του συνόλου των μετεωρολογικών σταθμών (500) η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες.
    -Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην περιοχή της Καλλιθέας και για 30 ημέρες στην περιοχή του Πειραιά.
    -Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 31 ημέρες στην περιοχή της Σίνδου και για 21 ημέρες στην περιοχή του Κορδελιού.
    -Ανεπηρέαστη η περιοχή του Αιγαίου από τα κύματα καύσωνα λόγω της επίδρασης του μελτεμιού με ελάχιστους σταθμούς να καταγράφουν τιμές θερμοκρασίας υψηλότερες των 37 °C για περισσότερες από 4-6 ημέρες. Το ίδιο και στην Κρήτη (κυρίως στα βόρεια), με μοναδική εξαίρεση τις περιοχές της Μεσαράς στη Νότια Κρήτη.

    Όσον αφορά στις ελάχιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (26-28 °C) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2024 όπου η θερμοκρασία διατηρήθηκε πάνω από τους 26 °C.

    meteo2
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτων πίνακα στη Λίνδο, η ελάχιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 86 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo3
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των ημερήσιων ελαχίστων τιμών θερμοκρασίας:

    -Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, και ο Βόλος.
    -Στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    -Στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αθήνας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα στο Νέο Κόσμο τις 81 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C όπως και στη Νίκαια τις 78 ημέρες.
    -Υψηλές τιμές ελαχίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας καταγράφηκαν και σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου κυρίως λόγω της επίδρασης του μελτεμιού όπου και παρατηρείται μικρή διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα.

    Κολυδάς: Χωρίς σκαμπανεβάσματα η θερμοκρασία

    Σε ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε σε ανάρτησή του η θερμοκρασία είναι χωρίς σκαμπανεβάσματα και σταθερά κατά 3 με 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. «Ευελπιστούμε στα καλά νέα για βροχές, καθώς παρατηρούμε ότι αλλάζει βαθμιαία το σκηνικό του καιρού στη Κεντρική Ευρώπη και τα Βόρεια Βαλκάνια με πολλά φαινόμενα» συμπλήρωσε ο κ. Κολυδάς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι για να είσαι χαρούμενος όλη την υπόλοιπη χρονιά
    10 πράγματα που μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι για να είσαι χαρούμενος όλη την υπόλοιπη χρονιά

    Το σώμα, αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν τους επόμενους μήνες που θα έρθουν.

    Αν και οι πιο κοινές συμβουλές για να είσαι πιο χαρούμενος και χαλαρός έχουν να κάνουν με μια στροφή προς το διαλογισμό ή την υγιεινή διατροφή, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να βρούμε μικρές στιγμές ευεξίας που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

    Μπορούμε να καταπιαστούμε με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την ευτυχία μέσα μας, αλλά το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις πολλές από αυτές είτε είσαι διακοπές είτε ακόμα κι αν έχεις επιστρέψει στην πόλη.

    Όποια και αν είναι η κατάστασή σου αυτή την περίοδο, σου έχουμε 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να είσαι χαρούμενος και ήρεμος για την υπόλοιπη χρονιά.

    1. Διάβασε ένα βιβλίο
    2. Ξεκίνα γυμναστική
    3. Δες κάποιον/ους αγώνες
    4. Πήγαινε σε σινεμά (θερινό)
    5. Φάε ένα παγωτό
    6. Δες το ηλιοβασίλεμα
    7. Πιες ένα ποτό με έναν φίλο
    8. Χαλάρωσε χωρίς να κάνεις τίποτα
    9. Άκου μουσική
    10. Χόρεψε

    Τι κοινό έχουν αυτές οι ενέργειες; Είναι απολύτως φυσιολογικές. Σίγουρα κάποια από τα παραπάνω τα κάνεις εδώ και καιρό, όμως δεν έχεις σκεφτεί το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουνστην υγεία και την ευτυχία σου.

    Ένα άλλο πράγμα που έχουν κοινό είναι ότι μας επιτρέπουν να αποσυνδεθούμε από την τρέλα της καθημερινότητας. Κάνουν το μυαλό μας να επικεντρώνεται στη στιγμή και σε τίποτα άλλο. Μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να περνάμε καλά, χωρίς να είμαστε κολλημένοι σε μια οθόνη.

    Ακολουθώντας τα παραπάνω, το σώμα, αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν τους επόμενους μήνες που θα έρθουν.

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι (vid)
    σε Viral
    Μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι (vid)
    Ένας μετεωρολόγος αποκάλυψε για ποιο λόγο οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις το καλοκαίρι.
    Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των ταξιδιών, η κράτηση μιας βραδινής πτήσης μπορεί να φαίνεται ως ιδανικός τρόπος για να αποφύγετε τα πλήθη και να μεγιστοποιήσετε το χρόνο των διακοπών σας. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν ενάντια σε αυτή τη στρατηγική, τονίζοντας ότι οι νυχτερινές πτήσεις του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Ο μετεωρολόγος Chris Bianchi το βίωσε πρόσφατα αυτό από πρώτο χέρι και μοιράστηκε τη δοκιμασία του σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει συγκεντρώσει πάνω από 266.000 προβολές. «Έσπασα τον μοναδικό κανόνα που δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεις», παραπονέθηκε ο Bianchi στους θεατές του. «Ποτέ μην κάνετε κράτηση για πτήση το απόγευμα, ή ειδικά τη νύχτα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες».

    @weatherchris Why you should NEVER book a night flight during the summer ✈️ (And what to do if you’re a giant idiot like me and end up doing it anyway) #weather #travel #meteorologist #flights #storms #aviation ♬ original sound - Chris Bianchi❄️Meteorologist

    Ο Bianchi είχε προγραμματίσει μια βραδινή πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Ντένβερ στις 26 Ιουνίου, για να βρεθεί εγκλωβισμένος τη νύχτα στο αεροδρόμιο La Guardia λόγω μιας παρατεταμένης καθυστέρησης λόγω καταιγίδας. Αναλογιζόμενος το περιστατικό, ο Bianchi παραδέχτηκε: «Είμαι μετεωρολόγος, θα έπρεπε να ξέρω καλύτερα. Οι πιθανότητες να υπάρξει καταιγίδα κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα ή το βράδυ είναι αρκετά υψηλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο».

    Η επιστήμη πίσω από αυτή τη συμβουλή έχει τις ρίζες της στη φύση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών. Οι ζεστές θερμοκρασίες επιτρέπουν στην ατμόσφαιρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ένα βασικό συστατικό για το σχηματισμό νεφών cumulonimbus, τα οποία παράγουν καταιγίδες. Το National Geographic εξηγεί ότι αυτές οι καταιγίδες είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν τα απογεύματα και τα βράδια, επειδή χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί η ενέργεια και η υγρασία και να προκληθεί καταιγίδα. Σύμφωνα με το Science Alert, αυτή η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας καθιστά τις βραδινές πτήσεις ιδιαίτερα ευάλωτες σε καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον καιρό.

    Για να αποφύγετε τις διαταραχές που προκαλούν οι καλοκαιρινές καταιγίδες, οι ειδικοί συνιστούν να κλείνετε πρωινές πτήσεις όποτε είναι δυνατόν. Οι πρωινές πτήσεις είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που οδηγούν στο σχηματισμό καταιγίδων, προσφέροντας μια πιο αξιόπιστη ταξιδιωτική εμπειρία.

    Πηγή: gazzetta.gr

  • Καλοκαιρινά φρούτα: Οι 3 top δροσιστικές επιλογές για καλύτερη υγεία και ευεξία
    Καλοκαιρινά φρούτα: Οι 3 top δροσιστικές επιλογές για καλύτερη υγεία και ευεξία

    Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μια εξαιρετική ποικιλία από φρούτα που συνδυάζουν γεύση και θρεπτικά οφέλη. Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να απολαύσουμε δροσιστικές επιλογές που ενισχύουν την υγεία μας και προσφέρουν απόλαυση. Ανάμεσα στα καλοκαιρινά φρούτα, τρία είναι εκείνα που ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα οφέλη τους σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα που έχουν το καρπούζι, ο ανανάς και τα φρούτα με κουκούτσι, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι οι κορυφαίες επιλογές για την εποχή και πώς συμβάλλουν στην ευεξία μας.

    Οι 3 κορυφαίες επιλογές για καλοκαιρινά φρούτα

    Καρπούζι, η δροσιστική επιλογή για ενυδάτωση
    Το καρπούζι είναι το καλοκαιρινό φρούτο που αναμφίβολα όλοι αγαπάμε. Δεν είναι μόνο δροσιστικό αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Περιέχει πάνω από 90% νερό, γεγονός που το κάνει ιδανικό για ενυδάτωση κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος και την αποφυγή της αφυδάτωσης.

    Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και C, οι οποίες υποστηρίζουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την υγεία του δέρματος. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Κάθε μπουκιά καρπουζιού προσφέρει ένα υγιεινό τρόπο να καταναλώσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε την γλυκιά του γεύση.

    Ανανάς, το τροπικό φρούτο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
    Ο ανανάς είναι ένα άλλο εξαιρετικό καλοκαιρινό φρούτο που αξίζει να ενσωματωθεί στη διατροφή μας. Εξωτερικά, μπορεί να φαίνεται σκληρός και αγκαθωτός, αλλά το εσωτερικό του είναι γεμάτο θρεπτικό χυμό και γλυκιά γεύση. Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και βρωμελίνη.

    Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Το μαγγάνιο παίζει ρόλο στη μεταβολική διαδικασία και την ανάπτυξη των οστών. Όμως, το πιο ενδιαφέρον συστατικό του ανανά είναι η βρωμελίνη, ένα ένζυμο με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος, καθώς και να διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνών.

    Φρούτα με κουκούτσι – Η θρεπτική δύναμη των ροδάκινων, κερασιών, δαμάσκηνων
    Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φρούτα με κουκούτσι, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και κεράσια, είναι κορυφαίες επιλογές. Αυτά τα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο γεύση αλλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

    Τα δαμάσκηνα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της οξειδωτικής πίεσης και της φλεγμονής. Τα κεράσια, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, που συνδέονται με μειωμένη φλεγμονή, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στις διακοπές
    Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στις διακοπές

    Είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για τα παιδιά - ενίοτε και για τους ενήλικες - ωστόσο είναι γεγονός πώς επιβάλλεται οι γονείς και οι κηδεμόνες, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν βρίσκονται με τα παιδιά το καλοκαίρι, καθώς οι κίνδυνοι - πολλαπλής φύσεως - παραμονεύουν!

    Κίνδυνοι, που συνδέονται είτε με υψηλές και απειλητικές θερμοκρασίες, είτε με τροχαία, είτε με τη θάλασσα και τις πισίνες, είτε με την επαφή των παιδιών στη φύση, η οποία συχνά μπορεί να κρύβει προβλήματα.

    Το CNN GREECE, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένοι και τι να προσέξουν οι γονείς, όταν έχουν μικρά παιδιά, αλλά και εφήβους.

    Εν αρχή ην το κλίμα…

    Το μακρύ, ελληνικό και καυτό θέρος είναι ήδη εδώ, αλλά πώς μπορεί κάποιος να το απολαύσει με τόσο υψηλές και απειλητικές θερμοκρασίες;

    Ο κ. Νταλούκας αναφέρεται στην ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τόσο από την θερμοπληξία, όσο και από την ηλίαση, δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις που συχνά ωστόσο τις μπερδεύουμε.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά:
    Η θερμοπληξία πιο σοβαρή από την ηλίαση
    Ηλίαση μπορεί να πάθει κάποιος, όταν παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την ήλιο.

    Όμως η θερμοπληξία, είναι πιο σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί κάποιος πόσο μάλλον ένα παιδί, όταν βρεθεί σε θερμό περιβάλλον, σε πολύ ζεστά κλινοσκεπάσματα, ή στο αυτοκίνητο, να νοιώσει. Επίσης, οποιοσδήποτε – είτε μικρός είτε ενήλικας- μπορεί να πάθει θερμοπληξία, εάν ταξιδέψει με καύσωνα και εκτεθεί σε πολύ θερμά περιβάλλοντα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευάλωτοι για να πάθουν θερμοπληξία, είναι επίσης και ενήλικες με κάποια συνοδά και σοβαρά νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά κλπ.

    Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Νταλούκας:

    παραμένουμε σε σκιερό μέρος, πίνουμε άφθονα υγρά, ενώ μία χρήσιμη συμβουλή για τους γονείς, είναι να μην παίζουν τα μικρά παιδιά στην ύπαιθρο με 40 βαθμούς. Επίσης, μπορεί το υγρό στοιχείο να μας δροσίζει ειδικά με τον καύσωνα, ωστόσο ακόμη και τότε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι θα πρέπει να αναζητήσουμε μία πολύ καλή σκιά και όχι μία απλή ομπρέλα για τον ήλιο.

    Ένα ψηλό κτίριο, ή ένα πεύκο το οποίο δημιουργεί βαριά σκιά, είναι ιδανικά σημεία, για να παραμείνουμε με τα παιδιά μας, στην παραλία και προστατευμένοι, όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο και πάντα με καπέλο, με γυαλιά ηλίου, με κατάλληλα ρούχα και με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι να αποφεύγουμε τις ώρες μεταξύ 11 και 3, καθώς αυτές οι ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες και εάν δεν προσέξουμε τα μικρά παιδιά μπορεί πολύ εύκολα να προσβληθούν από ηλιακό έγκαυμα.

    Ο ήλιος είναι φίλος μας, χρειαζόμαστε να συνθέσουμε τη βιταμίνη D, αλλά πρέπει να τον αξιοποιούμε λελογισμένα και όχι με υπερβολή, ενώ γνωρίζουμε ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι αθροιστική και οι βλάβες στην παιδική ηλικία, μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα στο μέλλον.

    Οι κίνδυνοι σε θάλασσα και πισίνες

    Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από θάλασσες και ακτές- 150 χλμ, ακτογραμμής για την ακρίβεια- κρατάμε το θλιβερό προνόμιο σχεδόν 340 πνιγμών κάθε χρόνο στη χώρα μας.

    Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι αν και ο πνιγμός αποτελεί για ένα παιδάκι σχετικά μικρό παράγοντα κινδύνου, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε τα παιδιά μας και να μην τα αφήνουμε χωρίς επιτήρηση, είτε σε θάλασσα, είτε σε πισίνα.

    Μάλιστα όπως σημειώνει, στις ΗΠΑ υπάρχει ειδικός κανονισμός για τις πισίνες να περιβάλλονται από ειδική περίφραξη και πόρτα, η οποία δεν ανοίγει για τα μικρά παιδιά, ώστε να υπάρχει απόλυτη προσοχή. Για τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες πρέπει να γίνουμε ασπίδα και σκιά τους, δεν επιτρέπεται να χάνεται ούτε ένα παιδί, είναι άδικο αυτό, επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

    Εκτός όμως από τα μικρά παιδιά, συχνά και οι έφηβοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό, κυρίως, μετά από κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, καθώς και μετά από καταδύσεις στις οποίες δεν συνοδεύονται από άλλον άνθρωπο και αυτό είναι απαγορευτικό. Οι έφηβοι δυστυχώς υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και τα πράγματα γίνονται απρόβλεπτα.

    Οφείλουμε να σεβόμαστε το υγρό στοιχείο και τη φωτιά και εκεί που η θάλασσα μπορεί να είναι ήρεμη, την ίδια ώρα, μπορεί να αγριέψει και να αλλάξει άρδην το τοπίο. αλλάζει το τοπίο, και δυστυχώς να θρηνήσουμε θύματα, προσθέτει ο συνομιλητής μας.

    Σε άλλο σημείο τονίζει την αναγκαιότητα όλοι οι νέοι άνθρωποι να μάθουμε πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ και φυσικά είναι σημαντικό σε θάλασσες και πισίνες, να υπάρχει εάν είναι εφικτό ναυαγοσώστης.

    Η πληγή των τροχαίων ατυχημάτων

    Αναφορικά με τα τροχαία, ο κ. Νταλούκας, επισημαίνει ότι αποτελούν μία ακόμη πληγή για κάθε εποχή και όχι μόνο για το καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην απουσία κράνους, όταν μιλάμε για τροχαία με μηχανές και ποδήλατα, αλλά και στην καταστρατήγηση βασικών αρχών ασφαλείας, όταν αναφερόμαστε στις γνωστές γουρούνες που αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά, αλλά και στα ηλεκτρονικά πατίνια, τα οποία τρέχουν ακόμη και πάνω από 20 χλμ. την ώρα.

    Οι κίνδυνοι στην εξοχή

    Τέλος, ο κ. Νταλούκας αναφέρεται και στην ανάγκη οι γονείς και οι κηδεμόνες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην εξοχή. Καθώς οι περισσότεροι ζούμε σε αστικές περιοχές, άρα σε προστατευμένο περιβάλλον, είναι λογικό τα παιδιά να χρειάζονται προσοχή, όταν θα βρεθούν στη φύση, όχι μόνο γιατί θα συναντήσουν έντομα, σφίγγες κλπ, αλλά συχνά στα χωριά, νησιά και μικρές περιοχές, ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού, από τρακτέρ, ή γεωργικά εργαλεία. Και εδώ επομένως καλή επίβλεψη και τεράστια προσοχή.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ο κίνδυνος της θερμής επιβάρυνσης προκαλεί ανησυχία: Τι μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα
    Ο κίνδυνος της θερμής επιβάρυνσης προκαλεί ανησυχία: Τι μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα

    Πολύ υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης καταγράφεται την τρέχουσα εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρει το meteo.gr/ ΕΑΑ η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών συνεχόμενες ημέρες συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που έχει εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

    Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δήμητρα Φουντά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον World Health Organization,( WHO) από το 2000 μέχρι το 2019 καταγράφηκαν περίπου 489.000 θάνατοι ανά έτος που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ ανάμεσα στο 2000 και το 2016, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εκτίθενται σε συνθήκες ακραίας ζέστης και καυσώνων αυξήθηκε περίπου κατά 125 εκατομμύρια. «Τις επόμενες δεκαετίες, περίπου το 30% του πληθυσμού του παγκόσμιου θα είναι εκτεθειμένο σε συνθήκες ακραίας ζέστης», τονίζει.

    Ιδιαίτερα επιβαρυμένα τα μεγάλα αστικά κέντρα - Ανησυχητικές οι νυχτερινές θερμοκρασίες

    Ιδιαίτερα επιβαρυμένα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς εκτός από τις ήδη γνωστές επιπτώσεις λόγω παγκόσμιας θέρμανσης υπάρχει και το επιβαρυντικό στοιχείο του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

    «Περιοχές που είναι πάρα πολύ πυκνά δομημένες όπως είναι πχ τα Πατήσια ή το Παγκράτι, έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά εξαρτάται πάρα πολύ και από τις υπόλοιπες συνθήκες, τις μετεωρολογικές», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φουντά, προσθέτοντας ότι η πυκνή δόμηση αλλά και η ανθρωπογενής δραστηριότητα συντελούν στην περαιτέρω επιβάρυνση κάποιων αστικών περιοχών.

    Όπως εξηγεί η κ. Φουντά όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρεθεί σε κάποιο περιβάλλον που είναι επιβαρυμένο θερμικά, τότε οι διάφοροι μηχανισμοί δεν είναι επαρκείς για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στη θερμότητα που παράγεται και σε αυτήν που αποβάλλεται από το ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα από την κατάσταση θερμικής ισορροπίας να έρχεται σε μία κατάσταση θερμικής καταπόνησης. «Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μια εξισορρόπηση ανάμεσα στην ενέργεια, στη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα, και σε αυτήν που χάνει, που αποβάλλει. Όταν είναι τέτοιες οι εξωτερικές συνθήκες που επιτρέπουν αυτή τη διατήρηση, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται σε ένα στενό φάσμα γύρω στους 37 βαθμούς και τότε ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση θερμικής άνεσης, σε μια ουδέτερη ζώνη δηλαδή ή μια ζώνη θερμικής άνεσης. Αλλά όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρεθεί σε κάποιο περιβάλλον που είναι επιβαρυμένο θερμικά, τότε οι διάφοροι μηχανισμοί δεν είναι επαρκείς για να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που προσλαμβάνει και αυτό που αποβάλλει. Από κατάσταση θερμικής ισορροπίας ερχόμαστε σε μια κατάσταση θερμικής καταπόνησης. Αν είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα θερμό περιβάλλον έχουμε θερμικό στρες ενώ όταν είμαστε σε ένα κρύο περιβάλλον έχουμε ψυχρό στρες», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φουντά ωστόσο προσθέτει ότι χρειάζεται να εξετάζουμε πιο διευρυμένους και ολοκληρωμένους δείκτες όπως είναι οι βιοκλιματικοί ή θερμικοί δείκτες. Αυτοί οι δείκτες, σύμφωνα με την κ. Φουντά, δεν παίρνουν υπόψη τους μόνο τη θερμοκρασία αλλά και άλλα στοιχεία μετεωρολογικά του περιβάλλοντος όπως είναι η υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η θερμική ακτινοβολία, καθώς παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο αίσθημα της θερμικής άνεσης ή της δυσφορίας.

    Αυτό ωστόσο που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται κατά τις νυχτερινές ώρες. «Πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για το τι συμβαίνει τη νύχτα, για τις νυχτερινές θερμοκρασίες. Διαβάζοντας πριν λίγες μέρες μία μελέτη για τη Γερμανία στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα των τελευταίων 15 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο αριθμό στα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών. Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχουν μελετηθεί όπως πρέπει. Χρειάζεται μελέτη πολλών ετών για να δούμε ακριβώς πώς εξελίσσονται και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τις υψηλές θερμοκρασίες ή από τους καύσωνες, δεν είναι τόσο άμεσα μετρήσιμες πάντα κι ίσως έχουν λίγο υποτιμηθεί», σημειώνει η κ. Φουντά.

    Σύμφωνα με την κ. Φουντά οι αστικές περιοχές είναι πιο πολύ επιβαρυμένες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίοδος όπου αποβάλλεται η θερμότητα που έχει προσληφθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, όπως επισημαίνει, όταν επικρατεί ένα ακραίο φαινόμενο όπως είναι ένας καύσωνας ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι αστικές, κατά τη διάρκεια της μέρας σημειώνονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μερικές φορές στις πόλεις, επειδή είναι ψηλά τα κτήρια ένας άνθρωπος ο οποίος κυκλοφορεί έξω μπορεί να βρει καταφύγιο κάπου στη σκιά πιο εύκολα σε σχέση με έναν άνθρωπο ο οποίος κινείται στην εξοχή. Το καλό των μη αστικών περιοχών και των αγροτικών περιοχών είναι ότι κατά κανόνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κατά τις νυχτερινές ώρες. Οπότε δίνει χρόνο και τρόπο στο ανθρώπινο σώμα να συνέλθει και να ανακάμψει από το θερμικό στρες με το οποίο έχει επιφορτιστεί ι κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό είναι το καλό των μη αστικών περιοχών, κάτι που δεν ισχύει κατά κανόνα στις πόλεις. Πρόσφατα κάναμε και κάποια έρευνα, (στο πλαίσιο του προγράμματος "Κλιματική αλλαγή, Υγεία και Ενέργεια: Επιπτώσεις και αλληλεπιδράσεις - ENACT" που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο), που αφορούσε τη συχνότητα εμφάνισης "σύνθετων" (compound) θερμών ημερών ή σύνθετων καυσώνων σε μεγάλες αστικές περιοχές της Ελλάδας, που είναι φαινόμενα, στα οποία καταγράφεται ταυτόχρονα πολύ υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Αυτά τα φαινόμενα τα οποία είναι τα πιο επικίνδυνα, βρέθηκε ότι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από το 2000 και μετά», υπογραμμίζει.

    Παράλληλα η κ. Φουντά εξηγεί ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο εξαρτώνται πολύ και από το ανεμολογικό πεδίο. Η αύρα προκαλεί δροσισμό στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά σε συνδυασμό με υψηλότερα ποσοστά υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη θερμή επιβάρυνση.

    «Υπάρχουν και άλλα τοπικά φαινόμενα, όπως είναι οι θερμοί καταβατικοί άνεμοι, που μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία σε προάστια που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών (πχ Βόρεια ή Ανατολικά προάστια)».

    «Χρειάζονται μέτρα για να μειωθεί το φαινόμενο της αστικής νησίδας και ενέργειες για να βοηθηθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες»

    Σύμφωνα με την κ. Φουντά θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερα μέτρα και ενέργειες που θα στοχεύουν στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Αυτό όπως εξηγεί μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως με τη χρήση συγκεκριμένων υλικών για τις κατασκευές αλλά και με περισσότερους χώρους πρασίνου.

    Παράλληλα, όπως τονίζει, ο κίνδυνος από την θερμή επιβάρυνση και καταπόνηση έχει λίγο υποτιμηθεί. «Όλοι πλέον έχουμε την εύκολη λύση ότι βάζω το κλιματιστικό μου και νιώθω κάπως καλύτερα. Εδώ δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, γιατί με τη χρήση των κλιματιστικών πάλι αυξάνεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα. Από την άλλη υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,(πχ χαμηλού εισοδήματος, ηλικιωμένοι κά) που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες (πχ έλλειψη ή μειωμένη χρήση κλιματιστικού για οικονομικούς λόγους, στέγαση σε παλαιά κτίρια, κτίρια χωρίς μόνωση, μη επαρκής ενημέρωση κά). Χρειάζεται να το δούμε και κοινωνικά το θέμα. Πρέπει να δούμε πάρα πολλές παραμέτρους. Χρειάζεται να υπάρξουν ενέργειες και παρεμβάσεις από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα», σημειώνει η κ. Φουντά.

    «Θα είναι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ»

    Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ σχετικά με τις θετικές αποκλίσεις των θερμοκρασιών που σημειώνονται στην Ελλάδα σε σχέση με τις μέσες κλιματικές τιμές. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με εξαίρεση τον Μάιο, οι υπόλοιποι μήνες καταγράφουν τιμές πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Μάλιστα ο φετινός Ιούνιος, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

    «Το 2023, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ήταν το θερμότερο έτος όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά παγκοσμίως. Συνεχίζουμε και το 2024. Το μοτίβο δεν έχει αλλάξει και είμαστε θεατές μιας κατάστασης όπου πραγματικά τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Βιώσαμε έναν Απρίλιο που έμοιαζε με Ιούνιο, με απόκλιση σχεδόν πάνω από 5 βαθμούς σε σχέση με την μέση κανονική τιμή. Έναν Ιούνιο που ήταν πάλι θερμότερος περίπου 5 βαθμούς κατά μέσο όρο σε σχέση με την μέση κλιματική τιμή», επισημαίνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια Ερευνών.

    Μάλιστα σύμφωνα με τα κλιματικά, ιστορικά αρχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, η δεκαετία από το 2014 μέχρι το 2023 στην Ελλάδα ήταν κατά 1,7 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, εξηγεί η κ. Φουντά και προσθέτει ότι σε παγκόσμια κλίμακα ήταν κατά 1,2 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Είναι σημαντικό αυτό το στοιχείο γιατί μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ρυθμοί αύξησης είναι μεγαλύτεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο στην περιοχή μας, κάτι που ισχύει σχεδόν για όλη τη Μεσόγειο η οποία έχει χαρακτηριστεί σαν μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή σε ό,τι αφορά το θερμικό κίνδυνο», σημειώνει και προσθέτει ότι η περιοχή μας καταγράφει απόκλιση κατά 1,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα όταν ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι να μην υπερβεί η παγκόσμια θερμοκρασία τον 1,5 βαθμό προς το τέλος του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι, όπως εξηγεί η κ. Φουντά σύμφωνα με τα μοντέλα μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης φαίνεται ότι το καλοκαίρι ειδικά στην Ελλάδα θα είναι πολύ πάνω από τη μέση κανονική τιμή. «Θα είναι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα μοντέλα μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης. Πριν από μερικά χρόνια τα συγκεκριμένα μοντέλα, είχαν αρκετή αβεβαιότητα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και η πρόγνωση κατά κανόνα είναι σωστή τουλάχιστον σε ποσοστό 70-80%», υπογραμμίζει.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διακοπές με δάνεια, δόσεις και voucher - Πώς ταξιδεύουν οι νέοι φέτος το καλοκαίρι
    Διακοπές με δάνεια, δόσεις και voucher - Πώς ταξιδεύουν οι νέοι φέτος το καλοκαίρι

    Διακοπές με δάνεια, δόσεις και voucher κάνουν φέτος το καλοκαίρι οι νεότερες γενιές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτό το trend κυριαρχούν οι νέοι που ανήκουν στην γενιά Z και δημιουργούν μια ιδιαίτερη δυναμική καθώς καταφέρνουν να κάνουν όλο και περισσότερα ταξίδια, παρότι δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.

    Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι νεότεροι δεν περιμένουν μέχρι να αποκτήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή αξιόλογες αποταμιεύσεις για να κάνουν ταξίδια.

    Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των ταξιδιωτών δεν έχουν καν «χρήματα στην άκρη» και όμως επιλέγουν να κλείσουν διακοπές με «δόσεις» μέσω συστημάτων όπως το «buy now pay later» - το οποίο κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, μέσω προσωπικών δανείωn ή ακόμα και με οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους.

    Παράλληλα, στην Ελλάδα, πολλοί νέοι βασίζονται στην οικονομική ενίσχυση που παρέχει το κράτος μέσω έκτακτων παροχών όπως τα voucher του «κοινωνικού τουρισμού» και του «τουρισμού για όλους». Ενώ σε ταξίδια αξιοποιεί τα 150 ευρώ του «Youth Pass» σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων.

    Οι Gen Z κάνουν περισσότερα ταξίδια

    Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών δεδομένων Morning Consult οι Gen Zs, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 ταξιδεύουν περισσότερο από τους Gen Xers και τους baby boomers, και είναι «στο ίδιο επίπεδο με τους millennials, οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται στο επίκεντρο της βιομηχανίας».

    Παρά το νεαρό της ηλικίας τους και το συγκριτικά χαμηλό εισόδημά τους, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες της γενιάς Z είναι συχνοί ταξιδιώτες, έχοντας πραγματοποιήσει τρία ή περισσότερα ταξίδια αναψυχής τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει η έρευνα και όπως επισημαίνει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ταξίδια είναι πλέον πιο mainstream και η Gen Zs εκτίθεται ευρέως στην ταξιδιωτική έμπνευση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Ταξιδιωτικές εμπειρίες με νόημα

    Η Gen Zs θέλει όλο και περισσότερο οι ταξιδιωτικές της εμπειρίες να έχουν νόημα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ταξιδιωτικής τεχνολογίας Student Universe σε 4.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης.

    Περίπου το 68% των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 έως 25 ετών, δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα, ενώ μόνο το 21% αναζητούσε νυχτερινή ζωή και clubbing.

    Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Will Jones, διευθυντής μάρκας της εταιρείας, δήλωσε: «Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που η ταξιδιωτική αγορά των 18-30 ετών ήταν ουσιαστικά συνώνυμη με τα ξέφρενα πάρτι ... αυτό δεν ισχύει πλέον».

    Τα κοινωνικά ζητήματα έχουν επίσης σημασία γι' αυτούς, με περίπου 82% να δηλώνουν ότι η προσέγγιση μιας χώρας σε θέματα όπως τα δικαιώματα LGBTQ θα επηρέαζε την απόφασή τους να την επισκεφθούν, σύμφωνα με το StudentUniverse.

    Η γενιά Zs και οι millennials θέλουν επίσης - και θα πληρώσουν περισσότερα για - πισίνες και καταλύματα φιλικά προς τα κατοικίδια, σύμφωνα με την «2023 Travel Trends Report» της Hopper.

    Και μια έκθεση του πολυτελούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Virtuoso αναφέρει ότι το 56% της Gen Zs θα πληρώσει περισσότερα για ταξιδιωτικές εταιρείες με φιλοσοφίες και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο