Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 14:28

Κορονοϊός: Πώς συμβάλλει η κακή χοληστερίνη στην εμφάνιση Long Covid

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα μελέτη από το βρετανικό πανεπιστήμιο King's College διαπιστώνει ότι άτομα με υψηλή χοληστερίνη που δεν νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα Long Covid.

Επιστήμονες από το King's College που εργάζονται πάνω στη μελέτη ZOE Health Study, ανέλυσαν δείκτες αίματος από 4.787 άτομα -που είτε είχαν νοσήσει είτε όχι από κορονοϊό- και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα "κακής χοληστερίνης" που συνήθως συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα Long Covid.

Σε αντίθεση με πολλές έρευνες για τη βιολογία του συνδρόμου Long Covid, η οποία έχει επικεντρωθεί συνήθως σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, αυτή η μελέτη συνέκρινε δείκτες αίματος που ελήφθησαν από άτομα που ζουν στην κοινότητα, και που πέρασαν τη διαδικασία θεραπείας σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δείκτες αίματος σε ασυμπτωματικά άτομα ήταν κοντά στις φυσιολογικές τιμές, γεγονός που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και διαβήτη. Τα άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα "κακής χοληστερόλης και ανθυγιεινών λιπαρών οξέων", ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα.

Πάντως η ανάλυση έδειξε επίσης ότι εκείνοι με συμπτώματα Covid για περισσότερες από 28 ημέρες δεν μπορούσαν να διακριθούν σαφώς από εκείνους τους ασθένειες που δεν νόσησαν με Covid. Οι τελευταίοι αν και είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα της Covid είχαν ταυτόχρονα βρεθεί αρνητικοί όσον αφορά στα τεστ αντισωμάτων του ιού. Και οι δύο ομάδες είχαν ένα σύνολο ενώσεων στο αίμα τους που παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Οι ειδικοί είπαν ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να σημαίνει ότι η έρευνα που εξετάζει τρόπους θεραπείας άλλων ασθενειών μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον Covid.

"Είδαμε μια σαφή διαφορά στα λίπη στο αίμα των ατόμων που είχαν ασυμπτωματικό Covid-19 σε σύγκριση με εκείνα με συμπτώματα long covid", δήλωσε ο Δρ Marc Osterdahl, κλινικός συνεργάτης και επικεφαλής συγγραφέας στη έρευνα του King's College.

"Μπορέσαμε να δούμε εάν οι αλλαγές που βρήκαμε ήταν συγκεκριμένες για τον Covid ή αν αντικατοπτρίζουν κάτι πιο γενικό σχετικά με τα παρατεταμένα συμπτώματα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι είδαμε το ίδιο μοτίβο επιβλαβών λιπών σε άτομα με μακρά συμπτώματα σε Covid και μη Covid ασθένεια", πρόσθεσε η Δρ Claire Steves, συν-συγγραφέας και επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη ZOE Health Study.

"Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ρίξει φως στην εμπειρία του long covid και σε άλλες καταστάσεις, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν από την ασθένεια", είπε ο Steves. (IANS)

Πηγή: news247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 11:29

Σχετικά Άρθρα

  • Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα
    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από Covid-19 βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

    Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες
    Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες

    Οι σοβαρές λοιμώξεις από τη νόσο Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές, οδηγώντας σε βλάβη που μπορεί να εξηγήσει τη μακροχρόνια δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς.

    Σε μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης 30 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid στις αρχές της πανδημίας, πριν από την εισαγωγή των εμβολίων, διαπιστώθηκαν σημάδια φλεγμονής στο εγκεφαλικό στέλεχος, μια μικρή αλλά κρίσιμη δομή που ρυθμίζει τις κρίσιμες για τη ζωή σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι τομογραφίες υποδηλώνουν ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από την Covid μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση που φλεγμαίνει το εγκεφαλικό στέλεχος, με την βλάβη που προκύπτει να προκαλεί συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο.

    Το γεγονός ότι βλέπουμε ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή υποδηλώνει έντονα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στο στέλεχος του εγκεφάλου μετά τη μόλυνση από την Covid-19», δήλωσε η Δρ Καταρίνα Ρούα, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν οι ερευνητές και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας γνωρίσουν την ύπαρξη της μακρόχρονιας Covid, της χρόνιας μετα-ιικής ασθένειας που εκτιμάται ότι πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όμως πολλοί άνθρωποι με μακρά Covid αναφέρουν δύσπνοια και κόπωση, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η φλεγμονή του εγκεφάλου να μπορεί επίσης να εμπλέκεται στα συμπτώματά τους.

    «Δεν μελετήσαμε ανθρώπους με μακρά Covid, αλλά συχνά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις δύσπνοιας και κόπωσης, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα που είχαν αυτοί οι πολύ σοβαρά προσβεβλημένοι άνθρωποι έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο», δήλωσε η Ρούα. «Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε το ερώτημα αν οι άνθρωποι με μακρά Covid έχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος».

    Επηρεάζει και την ψυχική υγεία

    Η Ρούα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους 7 Tesla για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους των ασθενών. Αυτοί αποκάλυψαν αρκετές λεπτομέρειες, όπως φλεγμονές και μικροδομικές ανωμαλίες στον ιστό του εγκεφαλικού στελέχους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid κοντά στην έναρξη της πανδημίας. Οι φλεγμονές άρχισαν να φαίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ η βλάβη εξακολουθούσε να είναι εμφανής σε τομογραφίες περισσότερο από έξι μήνες αργότερα.

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί επίσης να συμβάλει στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς μετά τη μόλυνση από την Covid. Από τους ασθενείς της μελέτης, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής του εγκεφαλικού στελέχους είχαν τα πιο σοβαρά σωματικά συμπτώματα και τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα
    Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα

    Αύξηση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία, κυρίως μετά το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, ενώ μέχρι πριν δύο ημέρες στο Νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονταν 11 περιστατικά, όλα εκτός ΜΕΘ και εκτός κινδύνου. Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών σε διάφορες εκδηλώσεις φαίνεται, πως για άλλη μια χρονιά συνέβαλε στην διασπορά και μετάδοση του ιού. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών αντιμετωπίζεται με ήπια φαρμακευτική αγωγή και αντιϊκά.

    «Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν μόλις τέσσερις ασθενείς ενώ τώρα έχουμε 11 περιστατικά. Όλα είναι ήπια και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο» δηλώνει στο ilialive.gr ο διοικητής του ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης. «Ο κορονοϊός φαίνεται πως κάνει «κύκλους». Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε μια σημαντική αύξηση, μετά ηρέμισαν πολύ τα πράγματα και τώρα, ειδικά μετά τον 15Αυγουστο παρατηρείται πάλι αύξηση των περιστατικών».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων ήταν η έλλειψη αντιικών στο φαρμακείο του Νοσοκομείου τις προηγούμενες ημέρες καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα, με τη νέα παραλαβή να γίνεται άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες. «Συστήνουμε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί-καθώς δεν υπάρχουν πλέον μέτρα για τον κορονοϊό- για να περιοριστεί η διασπορά» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

    Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με αναφορές του ΕΟΔΥ, πως η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι τώρα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι.

  • Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT
    Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT

    Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ το στέλεχος FLiRT μεταδίδεται πιο γρήγορα, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να κάνει σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές..

    «Πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη.

    «Αν και έχουν απλά συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό και αρρωσταίνει κόσμος»

    Όπως εξήγησε, πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».

    Τα συμπτώματα του στελέχους FLiRT

    Ακόμη, η κυρία Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία
    Κορονοϊός: Τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT – Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία

    Για το δυναμικό παρόν που ξαναδίνει ο κορονοϊός μίλησε στο Πρακτορείο FΜ , η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τον επόμενο μήνα.

    Με την ίδια ένταση ο κορονοϊός και τον επόμενο μήνα

    Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα νοσούντα με covid. «Δεν ξέρουμε αν είναι η κορύφωση ακόμα. Η αίσθηση μου είναι ότι περίπου η ίδια ένταση θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιστατικών, η νόσηση είναι ελαφρά. Και στο νοσοκομείο μας έχουν αυξηθεί πλέον οι εισαγωγές μας. Οι κλίνες covid, που τους τελευταίους μήνες είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, (υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid) τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και από ό,τι φαίνεται δεν επαρκούν. Οπότε σιγά σιγά όλες οι κλινικές αρχίζουν και νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχουν στο νοσοκομείο και σοβαρές περιπτώσεις και φυσικά, και κάποιες διασωληνώσεις με νοσηλεία στη ΜΕΘ» είπε.

    «Διαπιστώνοντας συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων (σσ φαινότυπους) έχουμε αναγνωρίσει τους μηχανισμούς που τα προκαλούν και με αυτό τον τρόπο, έχουν σχεδιαστεί κλινικές δοκιμές με ερευνητικά φάρμακα. Δηλαδή, υπάρχουν γκρουπ συμπτωμάτων που εκφράζονται σε κάθε ασθενή. Ένα από τα συνήθη γκρουπ είναι από το γαστρεντερικό μαζί με συμπτώματα νευρογνωσιακά (σσ η λεγόμενη ομίχλη). Φαίνεται ότι αυτά έχουν έναν μηχανισμό, με τον οποίο ο ιός από το έντερο επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ένα άλλο γκρουπ συμπτωμάτων είναι η κόπωση μαζί με ευρήματα από την καρδιά, πχ ταχυκαρδίες».

    Στην κλινική της, όπως λέει η κ. Πουλάκου, «τρέχει» μία μελέτη, η οποία απευθύνεται σε μία άλλη ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν στο αναπνευστικό (βήχας, κόπωση κατά την άσκηση και ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακος). Αυτοί οι ασθενείς «μπαίνουν» σε ένα φάρμακο που οι γιατροί το έχουν χρησιμοποιήσει και έχει εγκριθεί για την οξεία covid λοίμωξη. Σύμφωνα με την ειδικό, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να έχουν οι ερευνητές μία προκαταρκτική ματιά στα αποτελέσματα. «Από τον τρόπο όμως, που έχει στηθεί η κλινική μελέτη και βασίζεται σε συγκεκριμένες ενδείξεις, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θεραπευτικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για διεθνή πολυκεντρική μελέτη που γίνεται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, και συμμετέχουν αρκετές κλινικές πανεπιστημιακών και μη Νοσοκομείων από την Ελλάδα, καθώς επίσης και κέντρα του εξωτερικού.

    Τα συνήθη συμπτώματα των στελεχών FLiRT

    Όσον αφορά τη συμπτωματολογία των στελεχών FLiRT που τώρα κυκλοφορούν, η υπεύθυνη του post covid ιατρείου του Σωτηρία, επισημαίνει ότι δεν κάνουν σοβαρή νόσηση, με τα συμπτώματα να είναι τα συνήθη, (πονόλαιμος, μπούκωμα, λίγο πυρετός) και τα οποία περνούν εύκολα. «Ωστόσο υπάρχει μία μειονότητα των ανθρώπων, (κυρίως ευπαθείς και περισσότερο όσοι έχουν συννοσηρότητες του καρδιαγγειακού) που εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, και στους οποίους βλέπουμε πνευμονίες, που βλέπαμε στην αρχική φάση της πανδημίας, με πολλά διηθήματα και ανάγκη οξυγόνου. Ευτυχώς, στους περισσότερους αυτή η ανάγκη δεν κρατάει για πολλές ημέρες. Βεβαίως, τώρα πια, έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά όπλα στα χέρια μας».Στο ερώτημα αν η μεταδοτικότητα των τωρινών στελεχών είναι πολύ αυξημένη, όπως περιγράφεται, η κ. Πουλάκου απαντά: «Αυτά τα στελέχη έχουν λίγο παρά πάνω μεταδοτικότητα. Όμως, βλέπουμε οικογένειες, (στις οποίες κατά τη φάση της επώασης δεν τηρούνται μέτρα) και νοσούν ένας ή δύο και όχι ολόκληρη η οικογένεια. Ως εκ τούτου και η ενδοοικογενειακή μετάδοση δεν ισχύει 100%». Κάτι που όπως εξηγεί η καθηγήτρια έχει να κάνει με τις προηγούμενες νοσήσεις και το ιστορικό της υβριδικής ανοσίας. Δηλαδή πόσα εμβόλια έχει κάνει ο καθένας και πόσο πρόσφατος είναι ο τελευταίος εμβολιασμός».

    Μειώνονται τα περιστατικά Long covid αλλά και τα σοβαρά του συμπτώματα

    Οι προσελεύσεις για long covid-19 στα ιατρεία μας έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν μηδενιστεί, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κ. Πουλάκου: «Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μικρό ποσοστό από τους παλιούς ασθενείς μας, που απέκτησαν long covid από τις αρχικές παραλλαγές του κορονοϊού, υποφέρει ακόμα και μάλιστα, σε κάποιους επαναπυροδοτήθηκαν τα συμπτώματα, μετά από επόμενη νόσηση, με άλλες παραλλαγές. Σίγουρα μετά την έλευση της Όμικρον, δεν βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο να έχει σοβαρά συμπτώματα long covid, όπως στις αρχικές φάσεις. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα που παρατηρούμε στους ασθενείς που τώρα έρχονται, είναι κόπωση, μυαλγίες και αδυναμία συγκέντρωσης. Έχει μειωθεί αρκετά ο κόσμος που παραπονιόταν για συμπτώματα από το αναπνευστικό με βήχα και πόνους στο θώρακα».

    Το τρέχον εμβόλιο καλύπτει τις νέες παραλλαγές

    Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η νόσηση κάθε φορά μπορεί να μοιάζει με την προηγούμενη, ή να είναι διαφορετική. Είτε πιο βαριά, είτε πιο ελαφριά. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Δηλαδή κάποιος που νόσησε την προηγούμενη φορά βαριά, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει βαριά και την επόμενη. Κατά κανόνα όταν έχουμε περάσει πρόσφατα covid, η επόμενη νόσηση αν είναι χρονικά κοντά, είναι ελαφρύτερη, γιατί διαθέτουμε ένα βαθμό αντισωμάτων που μας παρέχουν μία μικρή προστασία, η οποία εξασθενεί μέσα στο εξάμηνο. Οι τελευταίες παραλλαγές που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια με την Όμικρον είναι πιο ήπιες και δεν αναμένεται να δούμε σοβαρές νοσήσεις στους κατά τα άλλα υγιείς».

    Ανησυχείτε μήπως εμφανιστεί εκ νέου κάποιο πολύ «κακό» στέλεχος; Ή τα εμβόλια έχουν αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο, ερωτάται στη συνέχεια, η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος. «Κατά τη γνώμη μου αποκλιμακώνεται αυτός ο φόβος. Θα ήταν έκπληξη να ξεπηδήσει κάποιο στέλεχος, τόσο κακό όσο το αρχικό. Και σίγουρα ο εμβολιασμός καλύπτει τις υπάρχουσες παραλλαγές. Άρα, στις ευπαθείς ομάδες που εξακολουθούν να εμβολιάζονται, βάσει συστάσεων, φαίνεται ότι υπάρχει μία ικανοποιητική προστασία». Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονική άποψη ότι το τρέχον εμβόλιο δεν καλύπτει τα τωρινά στελέχη και μάλιστα, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί τώρα, αλλά το φθινόπωρο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πάρα πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο, σχολιάζει η κ. Πουλάκου και συμπληρώνει: «Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο. Άρα, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παρέβλεψαν τον εμβολιασμό τους, εφόσον θα μπουν σε συνθήκες διακοπών, συγχρωτισμού κλπ, είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν ότι χρειάζονται 15 - 20 ημέρες για να αναπτυχθούν αντισώματα»

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Νέα αύξηση στις εισαγωγές - 17 διασωληνωμένοι, 26 νεκροί
    Κορονοϊός: Νέα αύξηση στις εισαγωγές - 17 διασωληνωμένοι, 26 νεκροί

    Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τα κρούσματα κορονοϊού τα οποία παρουσιάζουν αύξηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 17.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (08 Ιουλίου 2024 – 14 Ιουλίου 2024) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (18/7), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
    • Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19

    • Συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 26. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.
    • Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
    • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

    Ιός της γρίπης

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 27/2024.
    • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 28/2024 νοσηλεύτηκαν 149 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
    • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 28/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.064 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 557 (52%) ήταν τύπου Α και 507 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
    • Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 539 στελέχη τύπου Α. Τα 494 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 45 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού
    Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την προσοχή όλων, και ειδικά των ευπαθών ομάδων συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας λόγω καύσωνα αλλά και εξ’ αιτίας της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει υψηλή μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλευόμενοι στο Γ.Ν. Ηλείας. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΙΣ Χρήστος Γιαννικούλης εμφανίζεται καθησυχαστικός και τονίζει ότι η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

    «Έχουμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων αλλά όλα δείχνουν ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση προς το παρόν. Ο Πύργος και η Ηλεία, ακολουθεί την πορεία της υπόλοιπης χώρας. Διαφαίνεται μια έξαρση αλλά όχι σε όχι σε ανησυχητικά επίπεδα» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Γιαννικούλης και συστήνει προσοχή στο συνωστισμό, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκα για τις ευπαθείς ομάδες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες αν δεν έχουν ακολουθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού καλό είναι να το ολοκληρώσουν, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση του θεράποντα ιατρού».

    Οδηγίες του Ι.Σ. για τον καύσωνα

    «Το βασικότερο πρόβλημα όμως των ημερών είναι ο καύσωνας. Ο Ιατρικός Σύλλογος συστήνει μια σειρά μέτρων για την προστασία των πολιτών από τη θερμοπληξία» συνεχίζει ο κ. Γιαννικούλης.

    Με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα τα τελευταία 24ωρα και την Ηλεία να σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ο Ι.Σ. δίνει τις εξής οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμής εισβολής:

    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
    • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
    • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
    • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
    • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
    • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
    • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
    • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
    • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Κορονοϊός: Επανέρχονται οι μάσκες στο νοσοκομείο Μεταξά
    Κορονοϊός: Επανέρχονται οι μάσκες στο νοσοκομείο Μεταξά

    Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός μέσα στην κοινότητα - Τα μέτρα θα έχουν ισχύ για τις επόμενες 15 ημέρες

    Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην κοινότητα, το ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά», προχωρά στη λήψη / επικαιροποίηση και τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας έναντι της covid-19.

    Όπως γνωστοποίησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σαράντος Ευσταθόπουλος, τα μέτρα θα έχουν ισχύ για τις επόμενες 15 ημέρες, με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των ογκολογικών ασθενών του Νοσοκομείου.

    Ποια μέτρα επανέρχονται

    Ειδικότερα, τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά από το προσωπικό και τους συνοδούς ασθενών για τις επόμενες 15 μέρες, είναι:

    • Χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου και ιδίως στους θαλάμους των ασθενών.
    • Τήρηση κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κλπ).
    • Δυο συνοδοί ανά ασθενή με κάρτα που θα εκδίδεται από τη νοσηλευτική υπηρεσία (όχι ταυτόχρονη παρουσία)
    • Rapid test 48 ωρών για τους συνοδούς ασθενών.
    • Rapid test 48 ωρών σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.
    • Rapid test στο προσωπικό επί συμπτωμάτων.

    Τι ανέφερε ο Διοικητής του νοσοκομείου

    «Παρακαλώ για τη συνεργασία των συναρμόδιων διευθύνσεων και τμημάτων για την άμεση υλοποίηση των προαναφερόμενων μέτρων και τη σωστή ενημέρωση του προσωπικού, των ασθενών και των συνοδών τους, μέσω διανομής ενημερωτικού εντύπου στην πύλη, στις κλινικές και στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Νοσοκομείου Μεταξά.

    Τα μέτρα αυτά τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και έως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 οπότε και θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει», αναφέρει ο Διοικητής του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά».

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο