Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 16:23

5 συμβουλές για να χάσετε κιλά με έξυπνο τρόπο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Tο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών, μας ανοίγει η όρεξη και είμαστε επιρρεπείς σε ατασθαλίες! Υπάρχουν ωστόσο έξυπνα κόλπα και για να χάσουμε κιλά αλλά και για συντηρήσουμε τη σιλουέτα μας, χωρίς να πεινάσουμε!

Φρέσκα φρούτα για σνακ

Το καλοκαίρι έχουμε άπειρες επιλογές σε πολύ ωραία και δροσερά φρούτα! Αποκλείεται να μην υπάρχει έστω και ένα ή περισσότερα που να μη σας αρέσει! Αυτά είναι άλλωστε τα «έξυπνα» σνακ. Αντί για γλυκό ή κάποιο ανθυγιεινό θερμιδογόνο σνακ, επιλέγουμε λίγο πεπόνι, λίγο καρπούζι, μερικά βερίκοκα, ένα ροδάκινο… Πολλές οι επιλογές! Εννοείται ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα σε μια φρουτοσαλάτα.

Μπαχαρικά και αρωματικά

Λιγότερο αλάτι αλλά περισσότερα μπαχαρικά! Δίνουν γεύση στο φαγητό αλλά παράλληλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ιδιότητες! Με τη χρήση μπαχαρικών μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι, χωρίς να χάσουμε από νοστιμιά.
Ομοίως και στα γλυκά μας. Προσθέτουμε κανέλα, βανίλια και άλλα αρωματικά για να μειώσουμε την προσθήκη ζάχαρης!

Οι «έξυπνες» βινεγκρέτ
Το ξίδι είναι ένα από τα συστατικά που δίνουν έξτρα γεύση και αρώματα στις σαλάτες αλλά και τα φαγητά μας γενικότερα. Αντί για σκέτο ξίδι, προτιμάμε μια βινεγκρέτ είτε σπιτική με αρώματα που θα επιλέξουμε εμείς είτε από τις έτοιμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δίνουν στο φαγητό μας μια έξτρα νοστιμιά χωρίς να του προσθέτουν θερμίδες.

Φρούτα για επιδόρπιο

Τα φρούτα περιέχουν τη ζάχαρη που χρειαζόμαστε όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό! Μάλιστα, είναι η πιο αβλαβής πρόσληψη ζάχαρης καθώς δεν έχει υποστεί επεξεργασία! Ειδικά το καλοκαίρι οι επιλογές είναι αμέτρητες και πεντανόστιμες! Εννοείται κι εδώ φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε! Αν φάμε για παράδειγμα ένα ολόκληρο καρπούζι εννοείται ότι δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε! Δείτε εδώ ποια είναι τα φρούτα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μικρότερα πιάτα
Ένα έξυπνο κόλπο για να χάσετε κιλά εύκολα είναι να μειώσετε τις ποσότητες. Πώς θα γίνει αυτό; Σερβίροντας σε μικρότερα πιάτα.

Πηγή: olivemagazine.gr - Photo by Louis Hansel on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 15:21

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας
    Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας

    Ένα νέο πρόγραμμα απώλειας βάρους υποδεικνύει ότι ίσως τόσο καιρό προσεγγίζαμε με λανθασμένο τρόπο τον πολυπόθητο στόχο

    Για πολλά χρόνια, όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους είχαν συσχετιστεί στενά με τον περιορισμό θερμίδων. Οι επικρατούσες ιδέες έτειναν να υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο περιορίζει κάποιος τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα αδυνατίσματος θα πετύχει. Ευτυχώς, η τάση αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, με μια όλο και πιο ηχηρή ομάδα ειδικών να επισημαίνει ότι η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα είναι αυτή που μετράει στις προσπάθειες μιας επιτυχούς απώλειας βάρους με μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

    Στο πλαίσιο αυτής της νεότερης προσέγγισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρουσίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα (Individualized Diet Improvement Program – iDip), βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η ποιότητα της διατροφής και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ανθρώπου. Στόχος της πρωτοποριακής αυτής διατροφικής προσέγγισης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, διδάσκοντάς τους να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων αντί να ακολουθούν τυποποιημένες, αυστηρές δίαιτες ή να βασίζονται σε συσκευασμένα γεύματα.

    Η βασική αρχή του iDip είναι απλή: Δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς διαχειρίζεστε παράλληλα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη που υποστηρίζει τον ακραίο περιορισμό πρόσληψης τροφής στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

    Σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Obesity Science & Practice, 22 συμμετέχοντες ακολούθησαν το πρόγραμμα iDip. Τα αποτελέσματα ήταν μεν ελπιδοφόρα, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη ετερογένεια. Ειδικότερα, η μέση απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε άγγιξε το 6,5%, με ορισμένους συμμετέχοντες να επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους (έως και 13%) και άλλους να σημειώνουν ελάχιστη ή μηδενική απώλεια κιλών. Η διακύμανση αυτή υπογραμμίζει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες και αντιδράσεις κάθε συμμετέχοντα.

    Η αξία της εξατομικευμένης προσέγγισης

    Αυτό που κάνει το iDip να ξεχωρίζει είναι ότι παρέχει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για να κατανοήσουν το διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων και να κάνουν καλύτερες επιλογές, αναπτύσσοντας εξατομικευμένες στρατηγικές απώλειας βάρους. «Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία μιας δίαιτας και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της», εξηγεί ο Manabu Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Μια βιώσιμη προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», προσθέτει.

    Ένα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το «Διάγραμμα πρωτεϊνών – φυτικών ινών», ένα οπτικό εργαλείο που βοηθά τους συμμετέχοντες να συγκρίνουν την περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σχέση με τον αριθμό των θερμίδων τους. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές, που υποστηρίζουν καλύτερα τον στόχο της απώλειας βάρους.

    Η έμφαση στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες δεν είναι αυθαίρετη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

    Η προσέγγιση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους κάνουν ταυτόχρονη χρήση των δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους. Ο δρ. Nakamura προειδοποιεί ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών και οστών, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά βοηθήματα.

    Τέλος στην καταμέτρηση θερμίδων;

    Μια άλλη, καινοτόμος πτυχή του προγράμματος iDip είναι η απομάκρυνσή του από την παραδοσιακή καταμέτρηση θερμίδων. Αντ’ αυτού, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ένα εβδομαδιαίο διάγραμμα βάρους, που βασίζεται σε καθημερινές ζυγίσεις. Αυτό τους βοηθά να οπτικοποιήσουν την πρόοδό τους και να παρακολουθούν το ενεργειακό τους ισοζύγιο χωρίς το κουραστικό έργο της καταγραφής κάθε γεύματος.

    Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους συνδέεται στενά με το πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις διατροφικές αλλαγές που διδάσκονται στο πρόγραμμα. Όσοι αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε σχέση με τις θερμίδες έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η απώλεια βάρους κατά τους 3 πρώτους μήνες προέβλεπε σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

    Ενώ το iDip δείχνει πολλά υποσχόμενο, τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των συμμετεχόντων αντικατοπτρίζουν την πολύπλοκη φύση της απώλειας βάρους. Παράγοντες όπως η ψυχική υγεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με μικρότερη επιτυχία απώλειας βάρους. Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν το πρόγραμμα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

    Συμπερασματικά, το πρόγραμμα iDip προσφέρει μια νέα προοπτική για την απώλεια βάρους, εστιάζοντας στη σημασία της πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το ταξίδι προς τη βιώσιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν μόνιμες αλλαγές, που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
    Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους

    Από μόνο του δεν κάνει θαύματα, αν όμως προστεθεί σε μια ισορροποιημένη και υγιεινή διατροφή, επιταχύνει την απώλεια βάρους- Δείτε πόσα γραμμάρια συνιστούν ερευνητές

    Πασχίζετε να χάσετε βάρος; Μπορείτε απλούστατα να προσθέσετε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς (ανάλατους) και θα επιτύχετε το στόχο σας.

    Η συμπερίληψη των ξηρών καρπών σε μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, προάγει την απώλεια βάρους σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research Reviews και αντικρούει την πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν το αδυνάτισμα.

    Μέχρι να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από επτά κλινικές δοκιμές που περιλάμβαναν εκατοντάδες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθούνταν από 4 έως 52 εβδομάδες.

    Σε τέσσερις από τις κλινικές δοκιμές, αποδείχτηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 42 γρ. με 85 γρ. αμύγδαλα, φιστίκια, φιστίκια ή καρύδια καθημερινά, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς έχασαν επιπλέον 3 έως 16 κιλά.

    Επιπλέον οφέλη των ξηρών καρπών

    Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και ως εκ τούτου, βοηθούν στην:

    • υγεία της καρδιάς
    • μεταβολική λειτουργία
    • υγεία του εντέρου
    • γνωστική απόδοση.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε
    Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Στην σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» οι ειδικοί εξήγησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ασφαλής απώλεια βάρους.

    Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, δ/ντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την δίαιτα.

    Οι μύθοι γύρω από το «αδυνάτισμα» και οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί είναι τελικά επιτυχημένο το πλάνο διατροφής που είναι απλό;

    Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται μαζί πώς έχασε 30 κιλά σε περίπου έναν χρόνο.

    «Περιόρισα πάρα πολύ τις ποσότητες και με βοήθησε ένα ενέσιμο φάρμακο που πήρα ως διαβητικός. Το φάρμακο δεν θα βοηθήσει, εάν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι θέλεις να κάνεις», είπε ο Ηλίας Αλεξίου.

    Γιατί η δίαιτα γίνεται δυσκολότερη όσο περνούν τα χρόνια;

    Καθώς μεγαλώνουμε η πρώτη συνθήκη που αλλάζει είναι η ενεργειακή δαπάνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός φθίνει. Αυτό είναι συνάρτηση και της απώλεια και του σκελετικού μυός και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε πολλές νοσηρότητες.

    Μία εύκολη δίαιτα είναι μια καλή δίαιτα

    Όταν δημιουργείται ένα πλάνο διατροφής θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στα οικονομικά του άλλου. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει πράγματα που σε δύο μέρες ή σε δύο εβδομάδες θα τα παρατήσει, επεσήμανε η ειδικός.

    Μπορούν τα φάρμακα να συμβάλλουν απώλεια βάρους;

    Δεδομένου ότι ο Ηλίας Αλεξίου είναι διαβητικός, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό του τού συνταγογραφήθηκε για χορήγηση ένα ενέσιμο φάρμακα που έκρινε ο ειδικός που τον παρακολουθεί ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει.

    Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί με σκοπό την απώλεια βάρους. Μάλιστα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έγινε τόσο διαδεδομένη που εντέλει δημιούργησε ζήτημα έλλειψης προς τους ανθρώπους που για ιατρικός λόγους έπρεπε αν το λάβουν κι όχι για λόγους καλλωπισμού.

    Πάνω σε αυτό η κα. Αργυρακοπούλου ανέφερε: «Αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη το φάρμακο αυτό είναι λαμπρό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα φάρμακα για τη παχυσαρκία που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση. Πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που έχουν δείκτη μάζας σώματος κι άνω».

    Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λειτουργούν επικουρικά με την διατροφή και με την άσκηση που δεν πρέπει να την αμελούμε, είπε η κα. Αργυρακοπούλου.

    Πηγή: in.gr - Image by freepick

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας
    Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ξεκινώντας επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής, πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους είτε γιατί δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία μας παρακινεί στο να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, να αποβάλλουμε για ένα χρονικό διάστημα βλαβερές για την υγεία μας διατροφικές συνήθειες και να ενσωματώσουμε άλλες σε καθημερινή σχεδόν βάση.

    Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, μιλά στο ilialive για τα οφέλη της νηστείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, εξηγεί ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες πρέπει να περιορίζονται στην περίοδο της νηστείας, αν είναι υγιεινό να νηστεύουν τα παιδιά και κατά πόσο η νηστεία παχαίνει.

    Ποια τα οφέλη της νηστείας;

    Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.

    Παιδιά και νηστεία. Από ποια ηλικία επιτρέπεται;

    Ως ειδικός Διατροφολογος , δε θα πρότεινα τη νηστεία στα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .Το βασικό είναι πως στην νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής

    Ποιες τροφές είναι ευεργετικές να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιό μας και ποιες να περιορίσουμε

    Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος που στερούμαστε με τη νηστεία , καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη. Λόγω επίσης της αποχής μες από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου έτσι κρίνεται απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο. Τέλος επειδή στη νηστεία απουσιάζει η πιο ισχυρή μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ .α και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.

    Μύθος ή πραγματικότητα ότι η νηστεία παχαίνει;

    Κατά τη διάρκεια της νηστείας, στην πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι νηστίσιμες τροφές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους !

  • Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή
    Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή

    Και ποια κατηγορία θα πρέπει να αποφεύγετε

    Έρευνες αποδεικνύουν πως τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, παρά το γεγονός πως περιέχουν υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα. Καταρχάς, οι φυτικές ίνες και το νερό στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στον κορεσμό, οπότε, μετά την κατανάλωσή τους, θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, τα φρούτα θα σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο.

    Επιπλέον, τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και, αν τα επιλέξετε αντί για κάποιο ανθυγιεινό σνακ, θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε έλλειμμα θερμίδων, που μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα μπορεί να μεταβάλουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, ώστε να σας προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων μπορεί να προστατεύουν από την παχυσαρκία.

    Ποιο είναι το νούμερο 1 φρούτο για την απώλεια βάρους;

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διατροφολόγος, Samantha Cassetty, στο today.com, τα μήλα είναι το νούμερο ένα φρούτο για την απώλεια βάρους για πολλούς λόγους. Ένα μεγάλο μήλο έχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων. Και οι δύο τύποι είναι απαραίτητοι για την υγεία, αλλά οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης, καθυστερώντας τη γαστρική κένωση, κάτι που σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και, ως εκ τούτου, να χάσετε βάρος.

    Λόγω της τραγανότητάς τους, τα μήλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο μάσησης από κάποια άλλα φρούτα και έχει αποδειχθεί ότι το μάσημα για περισσότερο χρόνο αυξάνει τον κορεσμό. Τα μήλα τραβούν, επίσης, νερό στο έντερό σας, το οποίο έχει παρατηρηθεί πως μειώνει την όρεξη και την επιθυμία να φάτε μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε μήλα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν τα επιλέγουν.

    Τα καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους

    Τα φρούτα αποτελούν μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος (αλλά ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε). Αν και είναι καλό να τρώμε φρούτα γενικά, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω είναι τα καλύτερα για απώλεια βάρους.

    Μύρτιλα

    Οι ανθοκυανίνες (μια κατηγορία αντιοξειδωτικών γνωστών ως φλαβανόλες) που υπάρχουν στα μύρτιλα σχετίστηκαν με τη μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, σε μια έρευνα μεταξύ θηλυκών διδύμων (που έχουν τα ίδια γονίδια), εκείνη που έτρωγε περισσότερα μύρτιλα ήταν πιο αδύνατη από εκείνη που έτρωγε λιγότερα.

    Καρπούζια

    Το καρπούζι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού και την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσοι κατανάλωναν καθημερινά καρπούζι ανέφεραν λιγότερη πείνα, μεγαλύτερο κορεσμό και μειωμένη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχασαν, επίσης, σημαντικά περισσότερο βάρος από όσους κατανάλωναν μπισκότα, παρά το γεγονός ότι και τα δύο σνακ είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

    Αβοκάντο

    Παρά το γεγονός ότι τα αβοκάντο είναι γεμάτα λιπαρά, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι όσοι καταναλώνουν αβοκάντο παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η προσθήκη μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα ενίσχυσε τον κορεσμό και μείωσε την επιθυμία για φαγητό κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες, σε σύγκριση με ένα γεύμα που δεν είχε αβοκάντο. Το γεγονός υποδηλώνει ότι το αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος.

    Κεράσια

    Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στα κεράσια όχι μόνο μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αλλά και βοηθούν στην απώλεια βάρους, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής νυχτερινός ύπνος (για λιγότερο από επτά ώρες) σε τακτική βάση αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ο κακός ύπνος μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή σας, κάνοντάς σας να πεινάτε περισσότερο και δυσκολεύοντάς σας να χορτάσετε με ένα γεύμα, π.χ., που θα μπορούσε να σας ικανοποιήσει, αν είχατε ξεκουραστεί αρκετά. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται επίσης με περισσότερες λιγούρες για φαγητό.

    Ακτινίδια

    Έχει αποδειχθεί πως τα ακτινίδια πριν από τον ύπνο βελτιώνουν την ποιότητά του, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται, για να αποκοιμηθείτε και αυξάνοντας την ποσότητα του ύπνου κατά 13%. Και ο επιπλέον ύπνος μπορεί να σας διευκολύνει να χάσετε βάρος. Επιπλέον, μια μελέτη έξι εβδομάδων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερο σωματικό λίπος μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων νεαρών ενηλίκων.

    Γκρέιπφρουτ

    Έρευνα από το 2006 δείχνει ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος και μετρήσεις μέσης.

    Μάνγκο

    Μια συγκριτική μελέτη μεταξύ όσων κατανάλωναν μάνγκο και όσων δεν το προτιμούσαν, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μάνγκο συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης στους άνδρες. Τα μάνγκο συνδέθηκαν επίσης με καλύτερες διατροφικές συνήθειες, με υψηλότερα επίπεδα διαφόρων θρεπτικών συστατικών στο αίμα, όπως φυτικές ίνες, που βοηθούν στην απώλεια βάρους, και βιταμίνης C.

    Σμέουρα

    Τα σμέουρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και γεμάτα φυτικές ίνες (5 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι). Οι φυτικές ίνες στα σμέουρα βοηθούν στον κορεσμό, καθιστώντάς τα μια εξαιρετική προσθήκη στη δίαιτά σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στη μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

    Πορτοκάλια

    Τα πορτοκάλια περιέχουν σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα πορτοκάλια περιέχουν, επίσης, περίπου 2 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών.

    Μπανάνες

    Οι λιγότερο ώριμες (πιο πράσινες) μπανάνες είναι πλούσιες σε έναν τύπο υδατάνθρακα, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά τα γεύματά σας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός των θερμιδικών σας αναγκών. Επιπλέον, αυτά τα άμυλα παράγουν έναν μεταβολίτη στο παχύ έντερο, τον οποίο το σώμα μετατρέπει σε ενέργεια. Έχουν, επίσης, πρεβιοτική δράση, η οποία προάγει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, που σχετίζεται με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

    Αχλάδια

    Τα αχλάδια έχουν σχεδόν 6 γραμμάρια διαλυτές φυτικές ίνες, κάτι που έχει αποδειχθεί πως βοηθά στον κορεσμό και στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η προσθήκη δύο αχλαδιών την οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες μετρήσεις περιφέρειας μέσης.

    Ρόδια

    Μισό φλιτζάνι σπόροι ροδιού έχουν σχεδόν 4 γραμμάρια φυτικών ινών, που καταπολεμούν την πείνα. Τα ρόδια είναι, επίσης, πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ίσως λόγω του ρόλου τους στην υγεία του εντέρου ή της ικανότητάς τους να βοηθούν στη διάσπαση του λίπους.

    Βατόμουρα

    Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον κορεσμό, αλλά τα βατόμουρα μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να διασπάσει το λίπος, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Αυτό είναι καλό, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

    Χουρμάδες

    Αν και έχουν πολύ γλυκιά γεύση, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελώντας την τέλεια επιλογή, αν δεν θέλετε να φάτε γλυκό, που θα μπορούσε να σας φορτώσει με πολύ περισσότερες θερμίδες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, να αυξήσει τη διάσπασή του και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

    Μπορεί η κατανάλωση πολλών φρούτων να αυξήσει το σωματικό βάρος;

    Οι περισσότεροι τρώνε πολύ λίγα φρούτα, οπότε τα πολλά φρούτα δεν αποτελούν ανησυχία. Επιπλέον, κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Σημασία έχει η συνολική διατροφή σας και το αν τρώτε σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματός σας. Αυτό που προκαλεί αύξηση βάρους είναι αν υπερβαίνετε τις θερμιδικές απαιτήσεις του σώματός σας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια.

    Φρούτα προς αποφυγή για απώλεια βάρους

    Τα φρούτα υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως αποξηραμένα ή σε μορφή χυμών. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μικρότερο μέγεθος μερίδας από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, επειδή τους έχει αφαιρεθεί το νερό. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την υπερκατανάλωσή τους. Μια καλή μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι ¼ φλιτζανιού, που αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι φρέσκων φρούτων.

    Ο 100% χυμός φρούτων μπορεί να δώσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αλλά, επειδή δεν έχει φυτικές ίνες, είναι εξίσου εύκολο να το παρακάνετε. Σε μια ανάλυση του 2024 διαπιστώθηκε ότι το σωματικό βάρος αυξάνεται ελαφρώς όταν κάποιος πίνει περισσότερα από ένα ποτήρια χυμού την ημέρα, δηλ. υπάρχει συσχετισμός. Μια μερίδα χυμού αναφέρεται σε ένα μικρό ποτήρι, ενώ για τα μικρά παιδιά το μέγεθος της μερίδας είναι ακόμη μικρότερο.

    Είναι η αποτοξίνωση με φρούτα ένας ασφαλής τρόπος απώλειας βάρους;

    Σίγουρα όχι. Το σώμα σας έχει τους δικούς του μηχανισμούς καθαρισμού, οπότε η αποτοξίνωση είναι περιττή. Επιπλέον, η αποτοξίνωση με φρούτα είναι πολύ περιοριστική, στερείται των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα, για να διατηρήσει τους μυς που καίνε το λίπος και δεν είναι βιώσιμη.

    Ο καλύτερος τρόπος, για να χάσετε βάρος, είναι να τρώτε φυτικές τροφές αντί για βαριά επεξεργασμένες. Προσθέστε στο μισό πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και μη αμυλούχα λαχανικά και στο υπόλοιπο πιάτο σας βάλτε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Τα φρούτα μετράνε ως υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αμυλούχα λαχανικά και τα φασόλια.

    Ο καλός ύπνος και η σωματική δραστηριότητα μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη ασθένεια και ορισμένα άτομα χρειάζονται ιατρικές θεραπείες εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

    Πηγή: newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς