Ελλάδα

Φθινοπωρινή Ισημερία 2022: Πότε είναι - Για ποιους είναι αργία

Φθινοπωρινή Ισημερία 2022: Πότε είναι - Για ποιους είναι αργία

Πότε είναι η φθινοπωρινή ισημερία για το 2022. Η χώρα που γιορτάζεται ως επίσημη αργία.

Έρχεται η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία θα σημάνει και επίσημα το τέλος του καλοκαιριού για το 2022 στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (όπου υπάγεται και η χώρα μας) και αντίστοιχα το τέλος του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας, η ημέρα θα έχει σχεδόν την ίδια διάρκεια με τη νύχτα, γύρω στις 12 ώρες έκαστη δηλαδή. Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και ετυμολογικά ο όρος ισημερία, που προέρχεται από τις λέξεις «ίσος» και «μέρα».

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η θέση του Ήλιου είναι αυτή που καθορίζει τις ισημερίες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μίας ισημερίας, ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, περνώντας από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας προς το βόρειο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου.

Σημειώνουμε ότι στη Γη παρατηρούνται δύο ισημερίες ετησίως, με τη μία να λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου (εαρινή ισημερία) και την άλλη να πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή ισημερία).

Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου όπου ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

Φθινοπωρινή ισημερία 2022 – Πότε είναι

Σύμφωνα με τον οργανισμό Earth Sky, η έναρξη της φθινοπωρινής ισημερίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 4:04 π.μ ώρα Ελλάδας.

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις δύο ισημερίες με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου που παρατηρείται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, κατά το θερινό ηλιοστάσιο που σημειώνεται τον Ιούνιο παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς. Αμέσως μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ενώ μετά το θερινό ηλιοστάσιο σταδιακά η διάρκεια της ημέρας μικραίνει.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η φθινοπωρινή ισημερία δεν γιορτάζεται ως επίσημη αργία, ωστόσο στην ιαπωνία, έχει οριστεί από το νόμο ως επίσημη ημέρα διακοπών (Shūbun-no-hi), όπου οι πολίτες «αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους και θυμούνται τους νεκρούς»

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup