Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 21:58

Φθινοπωρινή Ισημερία 2022: Πότε είναι - Για ποιους είναι αργία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πότε είναι η φθινοπωρινή ισημερία για το 2022. Η χώρα που γιορτάζεται ως επίσημη αργία.

Έρχεται η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία θα σημάνει και επίσημα το τέλος του καλοκαιριού για το 2022 στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (όπου υπάγεται και η χώρα μας) και αντίστοιχα το τέλος του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας, η ημέρα θα έχει σχεδόν την ίδια διάρκεια με τη νύχτα, γύρω στις 12 ώρες έκαστη δηλαδή. Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και ετυμολογικά ο όρος ισημερία, που προέρχεται από τις λέξεις «ίσος» και «μέρα».

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η θέση του Ήλιου είναι αυτή που καθορίζει τις ισημερίες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μίας ισημερίας, ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, περνώντας από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας προς το βόρειο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου.

Σημειώνουμε ότι στη Γη παρατηρούνται δύο ισημερίες ετησίως, με τη μία να λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου (εαρινή ισημερία) και την άλλη να πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή ισημερία).

Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου όπου ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

Φθινοπωρινή ισημερία 2022 – Πότε είναι

Σύμφωνα με τον οργανισμό Earth Sky, η έναρξη της φθινοπωρινής ισημερίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 4:04 π.μ ώρα Ελλάδας.

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις δύο ισημερίες με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου που παρατηρείται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, κατά το θερινό ηλιοστάσιο που σημειώνεται τον Ιούνιο παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς. Αμέσως μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ενώ μετά το θερινό ηλιοστάσιο σταδιακά η διάρκεια της ημέρας μικραίνει.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η φθινοπωρινή ισημερία δεν γιορτάζεται ως επίσημη αργία, ωστόσο στην ιαπωνία, έχει οριστεί από το νόμο ως επίσημη ημέρα διακοπών (Shūbun-no-hi), όπου οι πολίτες «αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους και θυμούνται τους νεκρούς»

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 19:08

Σχετικά Άρθρα

  • Φθινοπωρινή ισημερία: Επίσημο τέλος καλοκαιριού από σήμερα
    Φθινοπωρινή ισημερία: Επίσημο τέλος καλοκαιριού από σήμερα

    Από σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου αποχαιρετούμε και επισήμως το καλοκαίρι καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

    Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

    Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.
    Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.

    Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φθινοπωρινή Ισημερία 2024: Πότε είναι - Αρχίζει να νυχτώνει νωρίτερα
    Φθινοπωρινή Ισημερία 2024: Πότε είναι - Αρχίζει να νυχτώνει νωρίτερα

    «Έφτασε» η Φθινοπωρινή Ισημερία, πότε ξεκινάει και τι σηματοδοτεί.

    Η Φθινοπωρινή Ισημερία του 2024 πλησιάζει, και η επίσημη έναρξη του φθινοπώρου ξεκινάει την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου.

    Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η ημέρα και η νύχτα έχουν σχεδόν ίση διάρκεια, αλλά από αυτό το σημείο και μετά, η νύχτα αρχίζει να μεγαλώνει και η μέρα να μικραίνει, με αποκορύφωμα το Χειμερινό Ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο.

    Η φθινοπωρινή και η εαρινή ισημερία καθορίζουν την έναρξη των δύο μεταβατικών εποχών, του Φθινοπώρου και της Άνοιξης αντίστοιχα, ενώ τα ηλιοστάσια σηματοδοτούν την έναρξη του Χειμώνα και του Καλοκαιριού. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η άνοιξη ξεκινά πλέον νωρίτερα, κυρίως στις πολικές περιοχές και στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η ημέρα και η νύχτα δεν είναι ακριβώς ίσες κατά την ημέρα της ισημερίας, όπως συμβαίνει στον ισημερινό. Η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει λίγες ημέρες πριν ή μετά την ισημερία, ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία.

    Τι είναι η Ισημερία

    Η ισημερία είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η Γη περνά από τα σημεία τομής της εκλειπτικής τροχιάς της με τον ουράνιο ισημερινό. Αυτά τα αστρονομικά σημεία, που συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ΄, ορίζουν τη στιγμή κατά την οποία η γραμμή Ήλιου-Γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε κάθε σημείο της γήινης επιφάνειας. Οι ισημερίες συμβαίνουν γύρω στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή).

    Ο όρος ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ ο διεθνής όρος equinox προέρχεται από τα λατινικά aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

    Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν κυρίως το βόρειο ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες. Στους πόλους, η ισημερία δεν έχει πρακτική έννοια, ενώ στον ισημερινό, οι συνθήκες της ισημερίας είναι συνεχείς.

    Από αστρονομική άποψη, η ισημερία συμβαίνει όταν το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα ενός συγκεκριμένου τόπου, με τις ηλιακές ακτίνες να πέφτουν κάθετα στον ισημερινό. Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και την κλίση του άξονα της, με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάρκεια της ημέρας.

    Η ισημερία παρατηρείται σε όλους τους πλανήτες που παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής τους σε σχέση με το επίπεδο περιφοράς τους, και αποτελεί βασικό φαινόμενο σε κάθε ηλιακό σύστημα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τι είναι η φθινοπωρινή ισημερία – Πότε είναι στην Ελλάδα
    Τι είναι η φθινοπωρινή ισημερία – Πότε είναι στην Ελλάδα

    Σήμερα έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία που σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου στην Ελλάδα και το βόρειο ημισφαίριο.

    Την έναρξη του αστρονομικού φθινοπώρου για το 2023 σηματοδοτεί η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνουμε ότι σήμερα εγκαινιάζεται το φθινόπωρο μόνο στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χώρα μας, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει η άνοιξη. Ειδικότερα όσον αφορά τη χώρα μας, η ώρα του αστρονομικού γεγονότος είναι στις 09:49 π.μ.

    Φθινοπωρινή ισημερία – Τι είναι

    Κατά τη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιούνται στο σύνολο δύο ισημερίες: η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία. Κατά τις ημέρες αυτές, η ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με τη νύχτα (εξ’ ου και ο όρος «ισημερία»).

    Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου που ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

    Τι είναι, όμως, η ισημερία;

    Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, αλλά και γύρω από τον Ήλιο. Όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται στη θέση στην οποία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό της Γης, τότε έχουμε ισημερία.

    Κατά την ισημερία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

    Καθώς ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, τόσο το βόρειο ημισφαίριο όσο και το νότιο ημισφαίριο λαμβάνουν σχεδόν ίσες ποσότητες από τις ακτίνες του Ήλιου, οι οποίες μάλιστα πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

    Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

    Χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο

    Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) με τα ηλιοστάσια (χειμερινό και θερινό). Εάν και συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

    Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου (21 ή 22 Δεκεμβρίου ετησίως), σημειώνεται και η μικρότερη ημέρα της χρονιάς και αντίστοιχα η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα.

    Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου ετησίως), όταν πλέον η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (αντίστοιχα η νύχτα είναι μικρότερη από ποτέ σε διάρκεια). Τότε, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει και πάλι να μειώνεται μέχρι να φτάσει και πάλι το χειμερινό ηλιοστάσιο.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φθινοπωρινή ισημερία: Εντυπωσιακή εικόνα της Γης από δορυφόρο
    Φθινοπωρινή ισημερία: Εντυπωσιακή εικόνα της Γης από δορυφόρο

    Πως φαίνεται το φαινόμενο της φθινοπωρινή ισημερία από το Διάστημα

    Τα ξημερώματα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος, άρχισε και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς συνέβη η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

    Αυτό σημαίνει πως η νύχτα και η ημέρα έχουν την ίδια ακριβώς διάρκεια (12 ώρες). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με δημοσίευση του Climatebook, η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στη συγκεκριμένη στιγμή η νοητή ευθεία γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

    Η ισημερία λαμβάνει χώρα γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομα «ισημερία» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

    Οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό

    Στην αστρονομία, ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό. Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της.

    Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

    Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium).

    Οι δύο ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των δύο ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου. Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

    Πηγή: Ιn.gr
  • Φθινοπωρινή ισημερία: Αρχίζει να μικραίνει η μέρα
    Φθινοπωρινή ισημερία: Αρχίζει να μικραίνει η μέρα

    Στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ

    Από σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος λίγο πριν το ξημέρωμα, ξεκινά τυπικά το φθινόπωρο καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

    Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

    Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

    Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.

    Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φθινοπωρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο
    Φθινοπωρινή ισημερία 2022: Πότε μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο

    Πότε είναι η φθινοπωρινή ισημερία για το 2022.

    Πλησιάζει η φθινοπωρινή ισημερία για το 2022, οπότε και μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο για τη φετινή χρονιά στο βόρειο ημισφαίριο και αντίστοιχα η άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο της Γης.

    Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη της φθινοπωρινής ισημερίας θα σημειωθεί την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 4:04 π.μ ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το Ημερολόγιο του Παλιού Αγρότη.

    Φθινοπωρινή ισημερία 2022: Τι είναι η ισημερία

    Ετυμολογικά, ο όρος ισημερία προέρχεται από τις λέξεις «ίσος» και «μέρα», επομένως αναφέρεται σε ένα 24ωρο όπου η ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με τη νύχτα.

    Αυτό ακριβώς συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των δύο ισημεριών, που παρατηρούνται κάθε χρόνο. Ειδικότερα, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου λαμβάνει χώρα η εαρινή ισημερία (οπότε μπαίνει και επίσημα η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη) ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία, οπότε και ξεκινά το φθινόπωρο.

    Και στις δύο περιπτώσεις, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι πάνω κάτω η ίδια, στις 12 ώρες περίπου. Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου που ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

    Σύμφωνα με τους αστρονόμους, κατά τη διάρκεια της ισημερίας ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό (μια νοητή γραμμή στον ουρανό πάνω από τον ισημερινό της Γης), περνώντας από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας προς το βόρειο.

    Καθώς ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, τόσο το βόρειο ημισφαίριο όσο και το νότιο ημισφαίριο λαμβάνουν σχεδόν ίσες ποσότητες από τις ακτίνες του Ήλιου, οι οποίες μάλιστα πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

    Χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο

    Δεν πρέπει να μπερδεύομαι τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) με τα ηλιοστάσια (χειμερινό και θερινό). Εάν και συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

    Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου (21 ή 22 Δεκεμβρίου ετησίως), σημειώνεται και η μικρότερη ημέρα της χρονιάς και αντίστοιχα η μικρότερη σε διάρκεια νύχτα.

    Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου ετησίως), όταν πλέον η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (αντίστοιχα η νύχτα είναι μικρότερη από ποτέ σε διάρκεια). Τότε, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει και πάλι να μειώνεται μέχρι να φτάσει και πάλι το χειμερινό ηλιοστάσιο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο