Ελλάδα

Απόφαση ΣτΕ για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Επιστρέφουν 7.000 στα νοσοκομεία

Απόφαση ΣτΕ για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Επιστρέφουν 7.000 στα νοσοκομεία

Η απόφαση - «κλειδί» του ΣτΕ αφορά ανεμβολίαστους υγειονομικούς αλλά και όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Κόλαφος για την Κυβέρνηση και δικαίωση, για τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι, είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος, για να επιστρέψουν στις εργασίες τους, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι στους τομείς υγείας.

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι, η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, είναι το... κλειδί, για να επανέλθουν στις εργασίες τους, όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν αφού φυσικά υποβάλλουν σχετικής αίτηση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν κρίνει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κλπ, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα, ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Δηλαδή, «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ακόμη πιο σημαντικό, όπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές ότι, δεν προκύπτει, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup