Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 20:57

Αλμωπία: Μυστήριο με θησαυρό και αρχαία σε μοναστήρι - Εδώ και 1 εβδομάδα αστυνομικοί σκάβουν στον περίβολο - Τι συμβαίνει;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και από την ΓΑΔΑ, με καθημερινή παρουσία και ειρηνοδίκη, βρίσκονται από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλμωπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και εντός του περιβόλου του μοναστηριού σκάβουν λάκκους αναζητώντας αρχαία, χρυσάφι και άλλα αντικείμενα πολύτιμης αξίας.

Στο μοναστήρι προκλήθηκε και ένταση τις προηγούμενες ημέρες, όταν κάτοικοι της κοινότητας του Αρχάγγελου ζήτησαν από τους αστυνομικούς να φύγουν από το μοναστήρι, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο ακόμα και δυνάμεις των ΟΠΚΕ.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στο ethnos.gr καλόγερος του μοναστηριού, το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου οι μοναχοί αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να κινούνται έξω από το μοναστήρι και να ερευνούν το χώρο.

«Γύρω στη 1:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και μετά από περίπου τρεις ώρες παρακολούθησης μας είπαν τα άτομα αυτά ότι είναι από την Ασφάλεια Αθηνών και έφτασαν στο μοναστήρι μας, για να μας προστατεύσουν από χρυσοκάπηλους, οι οποίοι σκοπεύουν να έρθουν και να σκάψουν. Μας ζήτησαν να μείνουμε μέσα στη μονή. Μετά από λίγο έφτασε και περιπολικό από την Αριδαία», λέει στο ethnos.gr καλόγερος του μοναστηριού.

Κατά το μοναχό, το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί άρχισαν να σκάβουν εντός του περίβολου του μοναστηριού. «Αρχίσαμε να ανησυχούμε εμείς αλλά και οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι μας, όταν τους είδαμε να σκάβουν πίσω από ένα βράχο. Μας είπανε ότι σκάβουν ψάχνοντας για χρυσάφι, αγάλματα και άλλα σημαντικά αντικείμενα, αλλά δεν έδωσε άδεια για τις εργασίες ούτε ο μητροπολίτης μας ούτε ο ηγούμενός μας», αναφέρει ο μοναχός.

Προκλήθηκε ένταση

Μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο περίπου είκοσι κάτοικοι του Αρχάγγελου και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να σκάβουν και να φύγουν από το μοναστήρι. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση, όταν οι κάτοικοι πέταξαν κάποια εργαλεία των αστυνομικών.

«Έγινε μία φασαρία, αφού ήρθε κι άλλος κόσμος στο μοναστήρι μας. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι έχουν την άδεια του δεσπότη μας καθώς και του ηγουμένου αλλά αυτό είναι ψέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο μοναστήρι μας και άλλοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με μαύρες στολές, τα ΟΠΚΕ», λέει ο μοναχός.

Κατά τον ίδιο, από το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στην είσοδο του μοναστηριού υπάρχουν τρία περιπολικά και άλλα δύο μέσα στο μοναστήρι.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε υπό κατάληψη. Έχουν ανοίξει τρεις λάκκους κοντά στο βράχο αλλά δε βρήκαν τίποτα. Στη συνέχεια άρχισαν να σκάβουν λίγα μέτρα δίπλα από την κόγχη του Ιερού της εκκλησίας μας. Άνοιξαν και εκεί λάκκο, αλλά βρήκαν βράχο. Έφεραν από το Δήμο Αλμωπίας κομπρεσέρ με διαμάντι και άνοιξαν λάκκο δύο μέτρων. Δε βρήκαν τίποτα και είπαν ότι θα φέρουν γεωτρύπανο από Θεσσαλονίκη. Όμως, έτσι υπάρχει κίνδυνός να προκληθούν μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Εδώ υπάρχουν και αρχαιολόγοι, ενώ οι αστυνομικοί έχουν και εργαλεία για αναζήτηση χρυσού. Είμαστε εφτά πατέρες στη μονή και ανησυχούμε», αναφέρει ο καλόγερος της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τι λέει ο δήμαρχος

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, είπε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται αστυνομικοί από διάφορα σώματα, ακόμα και από την Αθήνα και ότι όλες οι εργασίες γίνονται με την καθημερινή παρουσία ειρηνοδίκη.

«Οι καλόγεροι κάνουν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες και μπορούν να κινηθούν, όπου νομίζουν, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας. Μάλιστα, υπάρχει και εντολή να επιτηρούν, όπου σκάβουν οι αστυνομικοί. Απλώς το μοναστήρι δεν είναι ανοιχτό για το κοινό», αναφέρει ο κ. Μπάτσης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να είχαν πληροφορία ότι χρυσοκάπηλοι ή αρχαιοκάπηλοι να επιδίωκαν να σκάψουν στο μοναστήρι, προκειμένου να βρουν κάτι πολύτιμο. Έτσι βρέθηκαν στην ιερά μονή οι αστυνομικοί και άρχισαν να αναζητούν το θησαυρό, για να τον προστατεύσουν.

Να σημειωθεί ότι η ιερά μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας ιδρύθηκε το 12o αιώνα, ωστόσο, από το 1940 και για περίπου πενήντα χρόνια εγκαταλείφθηκε από μοναχούς και έμεινε έρημη. Από το 1989 άρχισαν να εγκαταβιούν πάλι σε αυτήν μοναχοί.

Πηγή: ethnos.gr - Image by Petra from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 16:51

Σχετικά Άρθρα

  • Κοζάνη: Ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού ξεσήκωσε επίδοξους χρυσοθήρες από ολόκληρη τη χώρα
    Κοζάνη: Ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού ξεσήκωσε επίδοξους χρυσοθήρες από ολόκληρη τη χώρα

    Στο… κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στα βουνά της Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα σε αυτά των Σερβίων έχουν επιδοθεί άτομα από το νομό αλλά και από διάφορα άλλα σημεία της χώρας. Έχοντας ως οδηγό τον αστικό μύθο ότι χρυσός από κατοίκους της περιοχής την περίοδο της Κατοχής κρύφτηκε στα βουνά, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών κατακτητών, πολλά άτομα, «οπλισμένα» με διάφορα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου, «οργώνουν» τα βουνά, για να βρουν το θησαυρό και να πλουτίσουν.

    Η αναζήτηση του χρυσού στο νομό Κοζάνης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, όπως λέει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κώστας Βύζας, από την περασμένη άνοιξη και μετά το φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την αρχαιολογική υπηρεσία και άλλους φορείς τουλάχιστον 14 άδειες εκσκαφής στα βουνά για αναζήτηση του θησαυρού και κατατίθενται ολοένα και περισσότερες αιτήσεις.

    «Η αναζήτηση του χρυσού από διάφορους πολίτες στα βουνά και κυρίως σε αυτά της περιοχής των Σερβίων είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην περιοχή μας ότι την περίοδο της Κατοχής πολλοί κάτοικοι της Κοζάνης, προκειμένου να μην πέσει ο χρυσός που είχαν στα χέρια των Γερμανών, τον έβαλαν σε ένα τζιπ αυτοκίνητο και τον έκρυψαν στα βουνά της περιοχής των Σερβίων. Ο ίδιος μύθος λέει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τον πήραν από το αρχικό σημείο και τον έκρυψαν σε άλλη θέση. Αυτός ο θησαυρός δεν έχει βρεθεί ποτέ, οπότε ολοένα και περισσότερο ανοίγει η όρεξη των επίδοξων χρυσοθήρων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βύζας.

    «Ταξίδεψε» σε όλη τη χώρα ο μύθος

    Κατά τον ίδιο, ο εν λόγω αστικός μύθος «ταξίδεψε» σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η πλειοψηφία των ατόμων που επιδίδονται στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού δεν μένει στην Κοζάνη αλλά σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

    «Ούτε εγώ γνώριζα τον μύθο για τον κρυμμένο θησαυρό. Τον έμαθα πριν από λίγο καιρό και φαίνεται ότι ''ταξίδεψε'' πολύ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 14 άδειες εκσκαφής και δεχόμαστε στην υπηρεσία ολοένα και περισσότερες αιτήσεις. Και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για αναζήτηση του χρυσού, αλλά από την περασμένη άνοιξη και μετά το φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδίως τον περασμένο Αύγουστο έγινε χαμός. Τώρα που κρυώνει ο καιρός, πιθανότατα θα μειωθεί το ενδιαφέρον για εκσκαφές και αυτό αναμένεται να αναθερμανθεί από την άνοιξη. Είναι δεδομένο ότι, όταν ψάχνεις πολύ, όλο και κάτι θα βρεις. Οι άδειες που εκδίδονται για εκσκαφή, αφορούν συγκεκριμένα μέρη. Δεν μπορεί να σκάψει ο καθένας, όπου θέλει. Όλες οι εκσκαφές γίνονται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια ζημιά στο περιβάλλον αλλά και για να μην καταπατηθεί κάποια δημόσια ή ιδιωτική περιουσία», λέει ο κ. Βύζας.

    Τέλος, κατά τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να βρει τον συγκεκριμένο θησαυρό ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο αξίας, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Θα δώσει στην Πολιτεία το νόμιμο ποσοστό από τη συνολική αξία του αντικειμένου που βρήκε, αφού, βέβαια, το εκτιμήσει εμπειρογνώμονας.

    Ο θησαυρός των ανταρτών

    Εκτός από το μύθο για το χρυσό που έκρυψαν κάτοικοι της Κοζάνης, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών, κατά τον δήμαρχο Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, υπάρχει κι άλλη εικασία για κρυμμένο θησαυρό.

    «Και στο παρελθόν κάποιοι έψαχναν για χρυσές λίρες, που λέγεται ότι έκρυψαν οι αντάρτες. Κάποιοι είπανε, μάλιστα, ότι βρήκανε λίρες. Άλλοι άκουσαν διάφορες ιστορίες από παππούδες για κάποιους χάρτες. Όλα αυτά έκαναν κάποιους να πάρουν ειδικά μηχανήματα και να ψάξουν για χρυσό. Η αναζήτηση του θησαυρού γίνεται συνήθως από την άνοιξη και μετά. Τα βουνά μας το χειμώνα έχουν πολλά χιόνια και είναι πολύ δύσκολη η αναζήτηση», αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ετοιμαζόταν να πουλήσουν αρχαία αμύθητης αξίας – 3 συλλήψεις
    Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ετοιμαζόταν να πουλήσουν αρχαία αμύθητης αξίας – 3 συλλήψεις

    Σε συλλήψεις 3 αρχαιοκαπήλων 54,69 και 52 ετών προχώρησε η αστυνομία. Οι επιτήδειοι επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία νομίσματα και μέρος αγάλματος αμύθητης αξίας, ωστόσο πιάστηκαν στη «φάκα» χάρη σε μυστικό αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής.

    Πώς οι αστυνομικοί ξεσκέπασαν τους αρχαιοκάπηλους

    Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το Μάιο όταν έφτασαν στην υπηρεσία πληροφορίες για την δράστη της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητά αγοραστές αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε κατασχεθεί από την αστυνομία ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα μεγάλης αξίας που είχε προσπαθήσει να πουλήσει.

    Πριν το ραντεβού, ο 54χρονος φέρεται να είχε δείξει φωτογραφίες από πιθανά αντικείμενα που δήθεν ενδιέφεραν τον μυστικό αστυνομικό και κατέληξαν σε συμφωνία για τρία εξ αυτών: ένα γυναικείο αγαλμάτιο για 100.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα για 75.000 ευρώ και ένα αρχαίο μπρούντζινο δακτύλιο για 20.000 ευρώ.

    Ο μυστικός αστυνομικός έδωσε, μάλιστα, ραντεβού για δήθεν αγοραπωλησία στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος των Μεγάρων χωρίς τα μέλη του κυκλώματος να αντιληφθούν την ενέδρα που είχε στηθεί. Ακολούθησε τριπλή επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα κατά την οποία συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος.

    Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

    Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστών και βάρος 8,5 γραμμαρίων.
    • Κορμός Κούρου διαστάσεων 50 x 34,5 εκατοστών.
    • Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια.
    • Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών.
    • Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «Μυρταλη»,
    • Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «Εμοι το γένος ουράνιον Μυρταλη».
    • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830.
    • Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values».
    • Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο.

    Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και σε νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, τα αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

    Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

    Ο κορμός κούρου επίσης, συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βοιωτία: Τραγικό τέλος για 77χρονη ηγουμένη και την μικρότερη αδελφή της - Βρέθηκαν νεκρές δίπλα σε ηλεκτρική θερμάστρα
    Βοιωτία: Τραγικό τέλος για 77χρονη ηγουμένη και την μικρότερη αδελφή της - Βρέθηκαν νεκρές δίπλα σε ηλεκτρική θερμάστρα

    To μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είχε αποκλειστεί από χιόνια - Πιστοί ανησύχσαν όταν η 77χρονη δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά τους

    ΜΙα 77χρονη ηγούμενη και η μικρότερη αδελφή της είναι τελικά οι δύο νεκρές στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στον Υψηλάντη της Βοιωτίας.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης η 77χρονη κατέληξε από εγκαύματα και η αδερφή της η οποία, κατά πληροφορίες έπασχε από ανίατη ασθεένεια, άφησε την τελευταία της πνοή από αναθυμιάσεις.΄
    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο γυναίκες βρέθηκαν δίπλα σε ηλεκτρική θέρμαστρα ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική είχε προκληθεί φωτιά που είχε σβηστεί πριν να φτάσουν στο μοναστήρι οι πυροσβέστες το βράδυ της Πέμπτης
    Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το tvstar.gr, δεν είχαν δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες δυο ημέρες. Πιστοί που επισκέπτονται την Μονή ανησύχησαν καθώς η ηγουμένη δεν απαντούσε στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις τους και έτσι ενημέρωσαν τον δήμαρχο Αλιάρτου Θεσπιών, Γιώργο Αραπίτσα.

    Συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών ο δήμαρχος Αλιάρτου έφτασε στο μοναστήρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και ήταν αποκλεισμένο λόγω του χιονιού.

    Οι πόρτες ήταν, μάλιστα, κλειδωμένες και κλήθηκε τεχνικός για να μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του μοναστηριού όπου δυστυχώς βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ξυλόκαστρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ζευγάρι που έκρυβε αρχαία στο σπίτι και ναρκωτικά σε μαγαζί και ποιμνιοστάσιο
    Ξυλόκαστρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ζευγάρι που έκρυβε αρχαία στο σπίτι και ναρκωτικά σε μαγαζί και ποιμνιοστάσιο

    Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων

    Έναν αρχαίο αμφορέα ανακάλυψαν συμπτωματικά οι αστυνομικοί, όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι ενός ζευγαριού Ελλήνων στην κοινότητα Σαραντάπηχο του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης στην Κορινθία, αναζητώντας ναρκωτικά τα οποία βρήκαν τελικά στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρούν, αλλά και στην κτηνοτροφική τους εγκατάσταση.

    Στο κατάστημα και το ποιμνιοστάσιο κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 113,45 γραμμαρίων και 855 ευρώ που προέρχονταν από τις πωλήσεις, ενώ στο σπίτι του 53χρονου και της 44χρονης βρέθηκε ένας πήλινος αμφορέας που κατασχέθηκε και παραδόθηκε στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για να χρονολογηθεί, να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί η προέλευσή του.

    Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί πώς βρέθηκε στην κατοχή τους το αρχαίο εύρημα και αν έκαναν λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τουρκοκύπριος παρενόχλησε Ελληνοκύπριο ιερέα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
    Τουρκοκύπριος παρενόχλησε Ελληνοκύπριο ιερέα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα

    Πρόκειται για τον Μεχμέτ Ερόλ Μουβελί ο οποίος ευρισκόμενος μέσα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είπε την προσευχή - ισλαμική ομολογία πίστης στ’ αραβικά και την επανέλαβε πηγαίνοντας κοντά στον Ελληνοκύπριο εφημέριο

    Την έντονη αντίδραση και σχόλια πολιτών στο ψευδοκράτος προκάλεσε βίντεο που ανήρτησε ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Ερόλ Μουβελί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου ο ίδιος μέσα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα λέει την προσευχή - ισλαμική ομολογία πίστης στ’ αραβικά και την επαναλαμβάνει πηγαίνοντας κοντά στον Ελληνοκύπριο εφημέριο πατέρα Ζαχαρία, ο οποίος τον αποπαίρνει και συνεχίζει να σβήνει κεριά από τα μανουάλια. Ο λεγόμενος «υπουργός εσωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι προέβη σε καταγγελία του περιστατικού στην «αστυνομία».

    Το βίντεο αναρτήθηκε χθες το απόγευμα και μάλλον τραβήχθηκε χθες με τον Μουβελί να λέει πως μετέφερε τουρίστες στην Μονή και στην συνεχεια αναφέρει «όπως πάντοτε λέμε...» και αρχίζει την προσευχή – ομολογία ισλαμικής πίστης μέσα στον ναό και βλέποντας τον πατέρα Ζαχαρία, τον πλησιάζει και την επαναλαμβάνει με τον ιερέα ν’ ακούγεται να λέει στην κυπριακή διάλεκτο «άντε άξιππα (γρήγορα) ρε και σβήνουμε κεριά δαμέ (εδώ)» χωρίς να του δίνει περισσότερη σημασία και γυρνάει και συνεχίζει να σβήνει τα κεριά.

    Την ανάρτηση του βίντεο από τον Μουβελί ακολούθησαν δεκάδες επικριτικά σχόλια εναντίον του, άλλα και υβριστικού περιεχόμενου, ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για την ασέβεια που έδειξε τόσο σε έναν ορθόδοξο χριστιανικό χώρο, όσο και προς έναν ορθόδοξο ιερέα.

    Στις 11 χθες το βράδυ, κι αφού πολλές ιστοσελίδες στα κατεχόμενα είχαν αναρτήσει το βίντεο και αναφερόταν στα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε, ο λεγόμενος «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ προέβη σε γραπτή δήλωση όπου γράφει πως η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός χώρος προσευχής «στη χώρα μας» (ψευδοκράτος) και σημειώνει ότι στο ψευδοκράτος υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και διάφοροι χώροι λατρείας.

    «Ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής είναι επίσης πολύ σημαντικός και ευαίσθητος. Από αυτή την άποψη, οι μεροληπτικές, προκλητικές, ενοχλητικές καταστάσεις και συμπεριφορές είναι απαράδεκτες». Μάλιστα ο κ. Ογούζ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε καταγγελία στην «αστυνομία» μέσω της «επαρχιακής διοίκησης» (ΣΣ: προφανώς εννοεί του κατεχόμενου Τρικώμου, όπου ανήκει η Καρπασία) «για να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά που αποσκοπεί στη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκειών και των πολιτισμών».

    Μετά την κατακραυγή ο Μουβελί κατέβασε το εν λόγω βίντεο από τον προσωπικό του λογαριασμό και ανήρτησε δήλωσή του όπου γράφει ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση στο βίντεο που ανέβασε, ούτε επίθεση, ούτε πρόκληση, ούτε προβοκατόρικη συμπεριφορά. Δεν ήξερε, πρόσθεσε, ότι αυτό το βίντεο θα προκαλούσε τόσες πολλές αντιδράσεις κι αφού διαπίστωσε ότι το βίντεο είχαν δει χιλιάδες άτομα μέσα σε 4 ώρες και «το θέμα είχε μεταφερθεί αλλού», το κατέβασε.

    Δεν θεωρεί, συνεχίζει, ότι ήταν προκλητικό αυτό που έκανε, δηλώνει ότι σέβεται κάθε θρησκεία και φυλή κι αν «διέπραξα κάποιο αδίκημα, ζητώ από την κοινή γνώμη συγνώμη».

    Πηγή: protothema.gr

  • Λάρισα: Έσκαψαν το εσωτερικό εκκλησίας για να βρουν... χαμένο θησαυρό - Πιάστηκαν επ' αυτοφώρω
    Λάρισα: Έσκαψαν το εσωτερικό εκκλησίας για να βρουν... χαμένο θησαυρό - Πιάστηκαν επ' αυτοφώρω

    Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων οικοδομήθηκε το 1778, ενώ με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο

    Για ακόμα μια φορά η Μονή των Αγίων Θεοδώρων στο δάσος της Ραψάνης Λάρισας βρέθηκε στο στόχαστρο λαθρανασκαφής από άγνωστους δράστες. Μια Μονή που βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο δραστών, οι οποίοι επιμένουν να αναζητούν τον χαμένο θησαυρό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» οι δράστες έσκαψαν στο εσωτερικό της εκκλησίας, ξηλώνοντας τα πλακάκια, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν βρήκαν κάτι. Η δράση έγινε αντιληπτή από υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, καθώς αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνταν στον ναό εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών.

    Σύμφωνα λοιπόν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, άγνωστοι δράστες προχώρησαν σε λαθρανασκαφή στη μονή των Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης και για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών.

    Αστυνομικοί μετέβησαν στη Μονή όπου τους ανέμενε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας διευκρινίζοντας ότι στον ναό έως τις 12 Ιουλίου πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών ,ενώ δεν υπήρχαν εικόνες ή άλλα κειμήλια που θα μπορούσαν να κλαπούν.

    Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν λαθρανασκαφή μικρού βάθους εσωτερικά του νάρθηκα στο Βορειοδυτικό τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου, ενώ είχε προηγηθεί αφαίρεση ορισμένων πλακιδίων.

    Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων οικοδομήθηκε το 1778, ενώ με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Nέα αρχαιολογική ανακάλυψη στη Χερσόνησο – Στο φως αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού
    Nέα αρχαιολογική ανακάλυψη στη Χερσόνησο – Στο φως αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού

    Πρόκειται για έναν αρχαίο αγωγό μεταφοράς νερού στο δρόμο από το Καλό Χωριό και το Κράσι προς τη Χερσόνησο

    Στην ανακοίνωση μίας σπουδαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης προχώρησε σήμερα ο Δάσκαλος, συγγραφέας και Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, Μανόλης Μακράκης.

    Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των εργασιών για τη διάνοιξη του δρόμου που θα συνδέει το ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Καστελίου, αποκαλύφθηκε αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού. Ο αγωγός, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο κ. Μακράκης, μετέφερε από το Καλό Χωριό και το Κράσι το νερό στη Χερσόνησο.

    Αναλυτικά στην ανάρτησή του την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες, ο κ. Μακράκης αναφέρει τα εξής:
    Στο φως ο αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού

    Αγαπητοί μου φίλοι καλό μήνα ! Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω σήμερα το νέο-αποκαλειφθέντα από την αρχαιολογική υπηρεσία αγωγό. Το τμήμα του αγωγού βρίσκεται 500 περ. μ. νότια του εθνικού κόμβου Χερσονήσου και ήρθε στο φως, στα πλαίσια των εργασιών για τη διάνοιξη του δρόμου που θα συνδέει το ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Καστελίου. Ο αγωγός μετέφερε από το Καλό Χωριό και το Κράσι το νερό στη Χερσόνησο. Αποτελείται από δύο τμήματα έναν ανοικτό (αυλάκι) πλάτους περ. 40 εκ. και από ένα πήλινο (κλειστό) διαμέτρου περίπου 25 εκ. Περισσότερες πληροφορίες αναμένουμε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στη συνέχεια σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου « Ιστορία της Κρήτης » για το Υδραγωγείο της Χερσονήσου τμήμα του οποίου υπήρξε ο αγωγός.

    Το υδραγωγείο της Χερσονήσου

    Το υδραγωγείο της Χερσονήσου ήταν ένα σπουδαίο έργο της ρωμαϊκής εποχής. Οι Ρωμαίοι υπήρξαν κορυφαίοι σε παρόμοια έργα. Επειδή η μορφολογία του εδάφους αποτελείται από ανηφοριές και κατηφοριές έφτιαξαν τα απαραίτητα έργα με τις υδατογέφυρες για να κυλά απρόσκοπτα στο αυλάκι πάνω από τις γέφυρες το νερό. Σε πολλά σημεία το αυλάκι αυτό υποβασταζόταν από τοιχοκατασκευές.

    Το μήκος του ήταν 14 χμ., έπαιρνε τα νερά από δύο πηγές που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους. Η πρώτη πηγή βρισκόταν θέση « Λεοντάρι » στο Κράσι ενώ η δεύτερη 3 μέτρα νότια της στρόφιγγας της κοινοτικής δεξαμενής του Καλού Χωριού Πεδιάδος. Στη συνέχεια οι δύο αγωγοί ενώνονταν σε έναν που κατέληγε στη Χερσόνησο. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού ήταν διπλάσια από κείνη της Λύκτου. Ο αγωγός περνούσε μέσα από λαγκάδια, χαράδρες και απότομες (επικλινείς) πλαγιές), μέσα από τις ανώμαλες επιφάνειες των βουνών και κατέληγε στη Χερσόνησο. Το νερό του αγωγού συγκεντρωνόταν σε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή που βρισκόταν σε ύψωμα νότια του Λιμένος Χερσονήσου στη θέση « Παλάτια ». Η σκεπαστή αυτή θολωτή δεξαμενή ήταν διαστάσεων μήκους 58 μ. , πλάτους 22 μ. και βάθους 5,5. Το υπόγειο τμήμα της 4,5 μ. ήταν λαξευμένο σε φυσικό βράχο. Το πάχος του δυτικού τοίχους 1,60 μ. Υπήρχε μεσότοιχος με καμάρες (όπως της Άπτερας) για να μειώνει την πίεση και να συγκρατεί τους θόλους. Σώζονται σχεδόν ακέραιες. Από τη δεξαμενή αυτή το νερό έφτανε στη Χερσόνησο με πήλινους αγωγούς. Στην αρχαία Χερσόνησο όπου έφτανε το νερό ξεδιψούσε τους κατοίκους και ομόρφαινε την πόλη πέφτοντας από μαρμάρινους μικρούς καταρράκτες, στα ωραία αναβρυτήρια* με τα μωσαϊκά που στόλιζαν την πόλη. Ερείπια δύο μεγάλων υδατογεφυρών του υδραγωγείου εκείνου βλέπουμε σήμερα ΒΔ του χωριού Ποταμιές, στη θέση που λέγεται Ξεροκαμάρες καθώς και στη διαδρομή Καστελίου – Χερσονήσου στη θέση επίσης Ξεροκαμάρες. Λέγονταν Ξεροκαμάρες από τα ερείπια της υδατογέφυρας » Ξερές Καμάρες=Καμάρες, δηλ. γέφυρες χωρίς νερό, ερειπωμένες έχουν χαλάσει, γκρεμιστεί κατά συνέπεια και το αυλάκι στην κορυφή τους που μετέφερε το νερό.

    πηγές:

    1. Μακράκης Μανόλης, Ιστορία της Κρήτης, 2021, έκδοση Περιφέρειας Κρήτης

    2. Οικονομάκης Νικόλαος, το υδραγωγείο της Λύττου, περιοδ. Λύκτος, τ. 1, σελ.66-69, Ηράκλειο 1984 )

    3. Συθιακάκη-Κριτσίμαλλη Βασιλική, Μνημειακή τοπογραφία της περιοχής του Δήμου Χερσονήσου, στο βιβλίο «Η Χερσόνησος των αιώνων» έκδοση Δήμου Χερσονήσου, δημ. Περίοδος 1999-2002

    *ανάβρυτο ή αναβρυτήρια= κατασκευή που το νερό αναβρύει (αναβλύζει) από σωλήνα. Το ρήμα αναβρύω=αναβλύζω=αναβλύω, χύνομαι προς τα πάνω, χύνομαι με ορμή, πλημμυρώ, ξεχειλίζω».

    Πηγή: in.gr
  • Σπάνια αρχαία αξίας €1 εκατ. στα χέρια αρχαιοκάπηλων - Έφοδος της ΕΛΑΣ λίγο πριν τα πουλήσουν
    Σπάνια αρχαία αξίας €1 εκατ. στα χέρια αρχαιοκάπηλων - Έφοδος της ΕΛΑΣ λίγο πριν τα πουλήσουν

    Μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη συνελήφθησαν 6 μέλη κυκλώματος αρχαιοκάπηλων - Ιδιαίτερα σπάνιες και μεγάλης αξίας οι αρχαιότητες που προωθήσουν προς πώληση

    Μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κρήτη με τη σύλληψη έξι ατόμων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα δραστηριοποιείτο στην παράνομη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων, αποσκοπώντας στον προσπορισμό μεγάλου οικονομικού οφέλους.

    Ανάμεσα στους 6 συλληφθέντες είναι και τα αρχηγικά μέλη, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα, που αναζητούνται. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.

    Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς