Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 14:07

Πλεύρης για ελλείψεις στα φάρμακα: «Από την ερχόμενη εβδομάδα η εξομάλυνση» - Ποια ημερομηνία αποκλείει για εκλογές

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις στα φάρμακα, την ώρα που φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις. Ο κ. Πλέυρης δήλωσε πως «εντός του μήνα θα είναι άμεση η εξομάλυνση του προβλήματος διάθεσή τους».

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης φαρμάκων και κάθε εβδομάδα θα ομαλοποιείται».

«Από το καλοκαίρι είχαμε πάρει μια σειρά από μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων (…) Το πρόβλημα η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό, γιατί έχουμε δικές μας φαρμακοβιομηχανίες», επισήμανε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «Το θέμα αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις (…) Ο κόσμος θα μπορέσει να βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Εκεί που έχουμε υποκατάστατα, το θέμα είναι λυμένο (…) Υπάρχουν και τα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Γι΄αυτά χρησιμοποιούμε την εθνική μας φαρμακαποθήκη».

«Η Κίνα βρίσκεται εκεί που ήταν ο υπόλοιπος κόσμος ένα χρόνο πριν»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με τον κορονοϊό, ο υπουργός υποστήριξε πως: «Η Κίνα επέλεξε μια πολιτική του zero covid, οπότε βρίσκεται εκεί που ήταν ο υπόλοιπος κόσμος ένα χρόνο πριν. Δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία, μας έχει δημιουργήσει κάποιες εκπλήξεις, ως προς την πληροφόρηση».

«Υπάρχει σήμερα φοβερή μεταδοτικότητα, και υπάρχει μια ανησυχία αν πρόκειται για μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, χωρίς να έχουμε ωστόσο στοιχεία γι΄αυτό» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, επισήμανε: «Πανδημία υπάρχει. Ο κορονοϊός ακόμα ευθύνεται και για θανάτους και για βαρείες νοσήσεις, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε μπει σε μια νέα κανονικότητα που μας δίνει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή χωρίς ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα, έχοντας τα εμβόλια, τη φυσική ανοσία, καλές θεραπείες, αντιικά φάρμακα, να μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και να λειτουργούμε πολύ πιο αργά».

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, τόνισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται ως προς αυτό το κομμάτι περισσότερο πρόθυμη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Είναι λογικό σε ένα σημείο να υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού».

«Έχουμε ήδη έτοιμα, πέραν του προγράμματος μαστογραφίας “Φώφη Γεννηματά”, τρία ακόμα προγράμματα» έκανε ακόμα γνωστό ο κ. Πλεύρης.

«Είναι έτοιμα πλέον και μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τον τράχηλο του καρκίνου της μήτρας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Άρα πάμε σε ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης», είπε συγκεκριμένα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αντικαπνιστικό νόμο, παρατήρησε ανάμεσα σε άλλα: «Το πρόβλημα υπάρχει στη νυχτερινή διασκέδαση (…) Πρέπει να καταλάβουμε ότι κι εκεί, όπως και στην εστίαση, θα εφαρμοστεί».

Για το σενάριο διενέργειας εκλογών των Απρίλιο, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εγώ μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν εκλογές στις 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 11:12

Σχετικά Άρθρα

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
    Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

    Οι τιμές αυξήθηκαν οι ελλείψεις παραμένουν - Σπ. Λιβαδάς: « Ασθενείς διακόπτουν ή αλλάζουν θεραπεία».

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης φαρμάκων και στην Ηλεία. Από τη μια «σώθηκαν» τα φτηνά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων με την πρόσφατη αύξηση των τιμών τους, από την άλλη παρατηρούνται ξανά αυτή την εποχή σοβαρές ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα για δεκάδες ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να διακόπτουν είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους. Ο λόγος; Η αλόγιστη, όπως χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς, εξαγωγή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι έλληνες ασθενείς.

    Leivadas Sp

    «Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν παρατηρείται στα λεγόμενα φτηνά φάρμακα που αυξήθηκαν πρόσφατα, αλλά σε ακριβά τα οποία δεν έχουν υποκατάστατο, δηλαδή κάποιο γενόσημο» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. Φάρμακα που προορίζονται για εκατοντάδες σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστικό, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά, νευρολογικές ασθένειες κ.α. βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς ακόμη και να διακόψουν τη θεραπεία τους. «Υπάρχουν ασθενείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες για να τους βρούμε ένα κουτί, και φτάνουν σε σημείο να διακόπτουν ή να αλλάζουν τις θεραπείες τους».

    Γίνεται κατάχρηση εξαγωγών

    Μείζον πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Λιβαδάς οι εξαγωγές μεγάλης ποσότητας από τις φαρμακαποθήκες. «Δυστυχώς, τα φάρμακα με το που εισάγονται στη χώρα μας, εξάγονται μαζικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις. Οι εξαγωγές ναι μεν είναι νόμιμες, αλλά γίνεται κατάχρηση και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ελλήνων ασθενών για τους οποίους γίνεται η εισαγωγή των φαρμάκων. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να εξάγεται μόνο το πλεόνασμα» τονίζει ο κ. Λιβαδάς και υποστηρίζει ότι η διακοπή των εξαγωγών, έστω για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Για μας το ιδανικό θα ήταν να σταματήσει κάθε εξαγωγή φαρμάκου, αλλά υπάρχει η νομοθεσία από την Ε.Ε. την οποία επικαλούνται όσοι κάνουν εξαγωγές. Το υπουργείο όμως έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει κάποιες εξαγωγές για φάρμακα απολύτως αναγκαία».

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους
    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους

    Με αφορμή την είδηση για την αύξηση των τιμών στα φάρμακα, ο ΠΦΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η απόφαση είναι «στοχευμένη».

    «Η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχολιάζοντας την πολυσυζητημένη αύξηση που ξεκινήσε αυτή την εβδομάδα να εφαρμόζεται σε πάνω από 800 φάρμακα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

    «Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια στοχευμένη αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα της ελληνικής αγοράς, μια αύξηση που χαρακτηρίζεται ως εξορθολογισμός των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων.

    Είναι γεγονός ότι η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα , των οποίων η λιανική τους τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά.

    Είτε λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών για τα συγκεκριμένα σκευάσματα , η ελληνική πολιτεία να εξαναγκαστεί τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ , με τιμές όμως που είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν. Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

    Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επι σειρά ετών , έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε τα παραπάνω προβλήματα.

    Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς
    Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς

    Στα ύψη η συμμετοχή των ασφαλισμένων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αναγκαία, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς, την αύξηση που σημειώθηκε στα φτηνά φάρμακα, καθώς κινδύνευαν με εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων. Ωστόσο σημειώνει, ότι το πρόβλημα για τους ασφαλισμένους παραμένει στις αλλαγές των τιμών αναφοράς, που αυξάνει κατακόρυφα την συμμετοχή τους και πολλαπλασιάζει το κόστος αγοράς των φαρμάκων.

    Με αυξήσεις από 1 έως 5 ευρώ διατίθενται περί τα 850 σκευάσματα από την αρχή της εβδομάδας. Αν και οι αυξήσεις σημειώθηκαν στα λεγόμενα «φτηνά» φάρμακα, εντούτοις οι αλλαγές στις τιμές αναφοράς, όπου μειώνεται η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων, δημιουργούν ήδη… πονοκέφαλο σε πολλούς ασθενείς που θα αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν τις φαρμακευτικές αγωγές τους.

    Leivadas Sp

    «Η αύξηση σε εκατοντάδες φτηνά φάρμακα ήταν αναγκαία, καθώς αυτά τα φάρμακα ήταν πολύ φτηνότερα και από τις προδιαγραφές της ΕΕ, και βάσει νομοθεσίας έπρεπε να γίνει. Ήταν φάρμακα που είτε είχαν εξαφανιστεί, είτε θα εξαφανιζόντουσαν από την ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές ήταν κάτω του κόστους και οι εταιρείες τα έβγαζαν σε έλλειψη» εξηγεί στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολύ συνηθισμένο φάρμακο, το Τ4 από 2 ευρώ ανέβηκε 3 ευρώ. Δεν είναι μια υπερβολική αύξηση συγκριτικά με την ταλαιπωρία που θα υποστεί ο ασθενείς για να το βρει ή να καταφύγει σε ακριβότερη θεραπεία. Άρα κατά τη άποψή μας ήταν σωστή και αναγκαία αυτή η αύξηση. Σ’ αυτό που είμαστε αντίθετοι και είναι πολύ πιο σημαντικό για τον κόσμο, είναι η συνεχόμενη αύξηση των συμμετοχών, η οποία γίνεται σποραδικά και σιγά-σιγά όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν φτάσει να πληρώνουν πολλαπλάσιες συμμετοχές σε σχέση με παλαιότερα. Και σε ποσά πολύ ακριβότερα από τις αυξήσεις που αναφερόμαστε για τα συγκεκριμένα φάρμακα» σημειώνει ο κ. Λιβαδάς.

    Ο πρόεδρος του ΦΣΗ, εξηγεί ότι οι αλλαγές στην τιμή αναφοράς οδηγεί τους ασφαλισμένους στο να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγωγή τους. «Η τιμή αναφοράς, είναι η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ η οποία συνεχώς μειώνεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Είναι ένα «τρικ» που έχει γίνει για να βοηθά τα γενόσημα φάρμακα αλλά παρασύρει τις τιμές των υψηλών φαρμάκων σε πολύ υψηλότερες συμμετοχές. Παράλληλα λοιπόν με τις αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα, άλλαξαν και οι τιμές αναφοράς που θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές των ασφαλισμένων» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών
    Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών

    Νέες υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα αφού η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας μας να πληρώσουν 30 εκατομμύρια παραπάνω για τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων. Αυτή είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας!

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αντιβιοτικού με λιανική τιμή στα 38 €, που από σήμερα θα διατίθεται στα 88,5 € ή ανοσοσφαιρίνης με τιμή στα 213 €, που πλέον θα διατίθεται στα 976 €.

    Η Νέα Αριστερά, μπροστά στον κίνδυνο της υγειονομικής φτωχοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ριζικά την φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζει και προτείνει:

    • στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων
    • μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα
    • κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή
    • αποτελεσματικό έλεγχο στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, καθώς και των φαρμακαποθηκών
    • διαρθρωτικά μέτρα για την ορθολογική συνταγογράφηση βάσει των πραγματικών αναγκών (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ)
    • εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους

    Το φάρμακο είναι από τα βασικό κοινωνικά αγαθά. Η πρόσβαση σε αυτό δεν μπορεί να εμποδίζεται με κανένα τρόπο και προφανώς όχι με πολιτικές «αριθμών»!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη
    Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη

    Αυξάνονται οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα από σήμερα μετά την ανατιμολόγηση που έκανε εδώ και κάποιες εβδομάδες ο ΕΟΦ, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η τσέπη των ασφαλισμένων μέσω της συμμετοχής τους για τα σκευάσματα που πρέπει να προμηθευτούν.

    Το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

    Αρχικά γνωστοποιηθήκαν αυξήσεις σε 580 φάρμακα, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από ενστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών, δόθηκαν αυξήσεις σε πολύ περισσότερα σκευάσματα, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 800.

    Φάρμακα που θα δουν αυξήσεις

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σκεύασμα δερματολογικό αντιβιοτικό, που περιέχει τη δραστική ουσία τυροθρισίνη και από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

    Επίσης ένα άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.
    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις αυξήσεις που δόθηκαν θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά περίπου 200 φάρμακα τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές. Για τις εισαγωγές αυτές το ΙΦΕΤ διέθετε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πάντως με εκτενή του ανάρτηση στα social media όπως πάντα, αναφέρει ότι «Οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο @eof_gr. Κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

    Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

    Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν.

    Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας».

    Ψευδής η επιβάρυνση των 30 εκατ. ευρώ

    Ο υπουργός Υγείας πάντως επιχειρεί να διαψεύσει ότι η γενικότερη επιβάρυνση για τους ασθενείς θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, αν και πρόκειται για υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.

    Σημειώνει μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€ είναι απολύτως παραπλανητικοί. Τα Φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα».

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και σε σχετικά παραδείγματα αυξήσεων:

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ακόλουθα σκευάσματα: LASIX: Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3: Φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€ MILITHIN: Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€ URSOFALK: Φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€ ETOPOSIDE: Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επιμένει ο Πλεύρης για το «μπάτσος»: Είναι και τώρα ποινικό αδίκημα, μην σοκάρεστε οι αριστεροί
    Επιμένει ο Πλεύρης για το «μπάτσος»: Είναι και τώρα ποινικό αδίκημα, μην σοκάρεστε οι αριστεροί

    Επιμένει ο Θάνος Πλεύρης στην εισήγησή του για αυτόφωρο ποινικό αδίκημα με τη χρήση της λέξης «μπάτσος».

    Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επανήλθε με νέα ανάρτηση στην οποία ανέφερε: «Για όσους δεν ξέρουν. Το «μπάτσος» συνιστά εξύβριση σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος μπορεί να κάνει έγκληση. Άρα η χρήση «μπάτσος» είναι ποινικό αδίκημα,μη σοκάρεστε οι αριστεροί.Αυτό που πρότεινα είναι να μην χρειάζεται έγκληση και να κινείται αυτεπαγγέλτως η διαδικασία. Τόσο απλά».

    Υπενθυμίζεται, ότι με αφορμή τα όσα έγιναν με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε υποστηρίξει ότι «η χρησιμοποίηση του όρου «μπάτσου» έχει ξεφύγει και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μία πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος «μπάτσος» απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα – Δεν αποδίδουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας
    Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα – Δεν αποδίδουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

    Επιμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων ακόμη και το καλοκαίρι, με ορισμένες κατηγορίες να παρουσιάζουν μόνιμο πρόβλημα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει

    Επιβεβαιώνονται οι φαρμακοποιοί οι οποίοι πριν ένα μήνα προειδοποιούσαν για ελλείψεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Πολίτες και φαρμακεία βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με δυσκολία εύρεσης απλών αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων για διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες (αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, κ.ά). Τα προβλήματα παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων και οι παράλληλες εξαγωγές φαίνεται πως διαιωνίζουν τις ελλείψεις παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou.gr φαρμακοποιοί, οι ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο διαχρονικά έχουν μια δυσκολία, καθώς είναι κλειστές οι γραμμές διακίνησης των φαρμακευτικών εταιρειών. Έτσι, τα φαρμακεία δουλεύουν με τις προμήθειες που έχουν από τον Ιούλιο ή τις αρχές Αυγούστου, πριν οι εταιρείες κλείσουν για την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

    Η παραπάνω συνθήκη, όμως, δεν αναιρεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, που είναι διαχρονικό, πανευρωπαϊκό και ανθεκτικό στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Η αναζήτηση αντιβιοτικού αμοξυκιλλίνης αυτές τις ημέρες μπορεί να καταλήξει σε πραγματική περιπέτεια. Λύση, βέβαια, σε αντιβιώσεις με τη μορφή χαπιών δίνουν τα γενόσημα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη όταν υπάρχει γενόσημο», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Μανώλης Κατσαράκης. Τονίζει, όμως, ότι στα σιρόπια αμοξυκιλλίνης δεν υπάρχει αντίγραφο και το πρόβλημα των ελλείψεων είναι μεγάλο. «Εάν το αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει τον χειμώνα με την έξαρση των λοιμώξεων», επισημαίνει ο ίδιος.

    Σε ό,τι αφορά στα αντιβιοτικά, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή και την ικανότητα των εταιρειών να τροφοδοτήσουν την αγορά στο βαθμό που οι χώρες της Ευρώπης επιθυμούν. Αντίστοιχα, μόνιμη έλλειψη παρουσιάζουν κολλύρια ματιών και αυτό λόγω της χαμηλής τιμής τους. Όπως και για άλλα σκευάσματα, οι εταιρείες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον να διαθέσουν ποσότητες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να είναι πολύ μικρή.

    Υπό τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυξήσεις τιμών φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, με απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ προσπαθεί να περιορίσει όσα σκευάσματα διακινούνται σε χώρες του εξωτερικού. «Υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που βασίζονται στις εξαγωγές της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης. Κάθε μήνα, ο ΕΟΦ εκδίδει κατάλογο με τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και για τα οποία απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές.

    Σημαντική βοήθεια στην παρακολούθηση των ελλείψεων δίνει η νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Και ενώ πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο που εξελίσσεται με σκοπό να αποτελέσει τον … ρυθμιστή των ελλείψεων, δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όλες τις δυνατότητες ώστε να ελέγχει πλήρως την αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις παράλληλες εξαγωγές.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει τα λεγόμενα «κρίσιμα» φάρμακα και να τα παράξει επί ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε τα κράτη – μέλη να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κατηγορίες όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα είναι να μην εξαρτάται η παραγωγή σκευασμάτων από περιεκτικότητες, έκδοχα και ό,τι άλλο έρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης (πχ Κίνα, Ινδία). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αποδώσουν τα μέτρα της Ε.Ε απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς πρέπει να λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής.

    Πηγή :ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch