Ελλάδα

Λινού στο CNN Greece: Με την «Κράκεν» θα νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι

Λινού στο CNN Greece: Με την «Κράκεν» θα νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι

Την έντονη ανησυχία της για την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει όλες τις ΗΠΑ, εκφράζει στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες, εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης.

Η νέα υποπαραλλαγή- η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων έχει εμφανισθεί ήδη και στην Ελλάδα- είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%. Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές. Επιπλέον, καθώς η ανοσία όλων σχεδόν των ανθρώπων φθίνει, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, τονίζει η συνομιλήτριά μας.

Επειγόντως εμβολιασμός με το δισθενές και το αντιγριπικό

Να σημειώσουμε ότι το δισθενές εμβόλιο βρίσκεται στη χώρα μας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η κυρία Λινού επίσης, προτρέπει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν την περίοδο αυτή και με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο υγειονομικό διάστημα με έξαρση των ιώσεων, των λοιμώξεων, της εποχικής γρίπης και του COVID-19.

Και επειδή οι συγκεντρώσεις λόγω των εορτών συνεχίζονται, η συνομιλήτριά μας, συστήνει στις μαζικές συγκεντρώσεις να φοράμε όλοι μάσκα και να αερίζουμε συχνά τους χώρους μας.

Ειδικότερα, η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», ΧΒΒ.1.5 που της έχει αποδοθεί ο όρος «Κράκεν» εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Εκτιμάται δε, ότι εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες.

Η ταχεία μεταδοτικότητα της «Κράκεν»

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την κυρία Λινού, ότι η νέα αυτή υποπαραλλαγή, έχει έλθει από τις ΗΠΑ, πριν ένα μήνα είχε εξαπλωθεί σε ποσοστό μόλις 1% την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε φθάσει πάνω από το 40%, ενώ σήμερα η εξάπλωσή της έχει φθάσει έως και 80%. Είναι πλέον το επικρατούν στέλεχος του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Κίνα δεν έχει κρούσματα «Κράκεν», ωστόσο επειδή η χώρα δεσμεύεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει στοιχεία σχετικά με την πορεία της COVID-19, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η χώρα δεν καταγράφει πολλές αναμνηστικές δόσεις. Δυστυχώς ο εμβολιασμός με τις αναμνηστικές δόσεις είναι ισχνός και στην Ελλάδα, σημειώνει.

Το μοντέλο της Βοστώνης για τα σχολεία

Και με τα σχολεία που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τι μέλλει γενέσθαι, ρωτάμε την κυρία Λινού.

Η καθηγήτρια εκτιμά ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, θα είναι προβληματικές καθώς όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων, της γρίπης και του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βοστώνης, που είναι εξαιρετικά αποδοτικό, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Δηλαδή, πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο, πραγματοποιούν τεστ για COVID -19 και γρίπη, ενώ σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, φορούν μάσκα, την οποία βγάζουν στο διάλειμμα. Δεν λέω ότι το μάθημα με τη μάσκα είναι εύκολο, ούτε για τους ενήλικες η χρήση της ξανά, αλλά είναι σωτήριο, επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού υπογραμμίζει ότι το δύσκολο υγειονομικό κοκτέιλ που ζούμε, είναι υπεύθυνο και για την κάλυψη των Μονάδων μας στο ΕΣΥ, ενώ αρχίζουν να γεμίζουν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος, βλέπαμε τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι καλυμμένα από ογκολογικά περιστατικά, κάποια τροχαία κλπ, σήμερα όμως, παρατηρούμε ότι γεμίζουν από παιδιά με λοιμώδη νοσήματα.

Δυστυχώς τα κρούσματα και οι θάνατοι με COVID παραμένουν σταθερά στη χώρα μας με μία κλίση προς τα επάνω, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που είναι η θνητότητα είναι μικρότερη. Η καθηγήτρια Λινού, στέκεται σε δύο σημεία ιδιαίτερα:

Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι γιατροί να χρησιμοποιούν αμέσως το αντιικό φάρμακο paxlovid, ενώ θα πρέπει να ενημερωθούν όλες οι ιατρικές ειδικότητες με ταχύρρυθμα σεμινάρια, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.
Επίσης στο θέμα των αντιικών φαρμάκων, υπάρχουν ανισότητες, καθώς βλέπουμε ότι κάποιες μειονότητες και άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια, δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση στην αντιική θεραπεία.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup