Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:16

ΕΟΠΥΥ: Η λίστα με τα 15 ακριβά φάρμακα για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συμπεριλήφθηκαν και εκείνα για τη Χρόνια Ηπατική Νόσο και την ατοπική δερματίτιδα - Όλη η λίστα

Με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε τη λίστα με τα 15 νέα φάρμακα υψηλού κόστους, για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση.

Ανάμεσα στα νέα φάρμακα υψηλού κόστους και εκείνα για τη Χρόνια Ηπατική Νόσο και για την ατοπική δερματίτιδα.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως η διαδικασία της προέγκρισης απαιτείται για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

Αναλυτικά η λίστα με τα 98 φάρμακα - Τα 15 νέα με πράσινο χρώμα

  • CUFENCE (για τη θεραπεία της νόσου του Γουίλσον).
  • DARZALEX (για την αμυλοείδωση ελαφρών αλύσεων).
  • DOPTELET (για την βαριά θρομβοπενία σε ενήλικους ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο).
  • DUPIXENT (μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα).
  • EMGALITY (προφύλαξη από την ημικρανία).
  • EVENITY (σοβαρή οστεοπόρωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο κατάγματος).
  • LUXTURNA (απώλεια της όρασης λόγω κληρονομικής αμφιβληστροειδικής δυστροφίας).
  • NEXOBRID (αφαίρεση της εσχάρας σε ενήλικες με βαθιά μερικού και πλήρους πάχους θερμικά εγκαύματα).
  • OLUMIANT (ατοπική δερματίτιδα).
  • REBLOZYL (εξαρτώμενη από μεταγγίσεις αναιμία λόγω μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων).
  • RINVOQ (ατοπική δερματίτιδα).
  • TEGSEDI (πολυνευροπάθεια σταδίου 1 ή σταδίου 2 σε ενήλικες ασθενείς με κληρονομική αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη).
  • VYNDAQEL (θεραπεία της σχετιζόμενης με την τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης σε ενήλικες ασθενείς με σταδίου 1 συμπτωματική πολυνευροπάθεια & για τη θεραπεία της φυσικού τύπου ή κληρονομικής, σχετιζόμενης με την τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης σε ενήλικες ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια (ATTR-CM)).
  • ZEJULA (καρκίνος των ωοθηκών, της σάλπιγγας ή πρωτοπαθή καρκίνο του περιτοναίου).
  • ZOLGENSMA (νωτιαία μυϊκή ατροφία).
farmaka1
farmaka2
farmaka3

Επίσης, τονίζεται στην εγκύκλιο πως για τα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, τα αιτήματα εισάγονται στο μητρώο της ηπατίτιδας C.

Για την ένταξη των παραπάνω φαρμάκων στη διαδικασία, υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης, καταλήγει η εγκύκλιος του ΕΟΦ.

Πηγή: Ρrotothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 20:53

Σχετικά Άρθρα

  • Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων
    Φάρμακα: Το νέο μέτωπο Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο – Οι πιέσεις, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων

    Ανάμεσα σε συμπληγάδες περνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έχει πλέον ανοίξει για τα καλά νέο μέτωπο με την αγορά του φαρμάκου.

    Η πολιτική υγείας στον τομέα του φαρμάκου που ακολουθείται από την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο υγείας, καθώς για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που σήμερα χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η στρεβλή αυτή πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται, απέχει πολύ από τη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου για ανάπτυξη αλλά και περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας.

    Αυτό είναι και το επιχείρημα των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς επισημαίνουν ότι με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι οποίες αγγίζουν πλέον το 83% των συνολικών τους εσόδων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν επιχειρηματικά την επόμενη ημέρα

    Ωστόσο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών αποφάσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, οδηγεί ενίοτε και στη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια θα βλάψει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια

    Αιτία αυτής της στρεβλής πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο είναι εκτός των άλλων και η περιορισμένη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα 2,145 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

    Όλα αυτά την ώρα που κάθε χρόνο παράγονται και προστίθενται νέες καινοτόμες θεραπείες στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιλογών, οι οποίες προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ασθενείς, αλλά δεν καλύπτονται οικονομικά από την πολιτεία αφού η δαπάνη παραμένει ίδια.

    Ταυτόχρονα η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων που να θέτουν κάποια όρια αλλά και κανόνες στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατάσταση καθώς ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η συνταγογράφηση προς κάθε κατεύθυνση.

    Η στρεβλή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου

    Παράλληλα η έλλειψη ελέγχων αλλά και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν σήμερα για τις χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι συμβάλλουν στο να συνεχίζεται η στρεβλή αυτή εικόνα στην αγορά του φαρμάκου.

    Και όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία εάν στο τέλος δεν κινδύνευαν οι ασθενείς - ειδικά με χρόνια και σοβαρά νοσήματα - να βρεθούν χωρίς τις νέες καινοτόμες θεραπείες που διατίθενται στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται σήμερα να καλύψουν το 83% τις φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά Φάρμακα, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούν ότι οι μητρικές τους εταιρείες θα τους απαγορεύουν στο μέλλον να εισάγουν στη χώρα μας όλες τις νέες θεραπείες.

    Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που να φέρουν εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
    Ηλεία: Άφαντα στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

    Οι τιμές αυξήθηκαν οι ελλείψεις παραμένουν - Σπ. Λιβαδάς: « Ασθενείς διακόπτουν ή αλλάζουν θεραπεία».

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται το θέμα της έλλειψης φαρμάκων και στην Ηλεία. Από τη μια «σώθηκαν» τα φτηνά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων με την πρόσφατη αύξηση των τιμών τους, από την άλλη παρατηρούνται ξανά αυτή την εποχή σοβαρές ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα για δεκάδες ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να διακόπτουν είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους. Ο λόγος; Η αλόγιστη, όπως χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς, εξαγωγή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι έλληνες ασθενείς.

    Leivadas Sp

    «Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν παρατηρείται στα λεγόμενα φτηνά φάρμακα που αυξήθηκαν πρόσφατα, αλλά σε ακριβά τα οποία δεν έχουν υποκατάστατο, δηλαδή κάποιο γενόσημο» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. Φάρμακα που προορίζονται για εκατοντάδες σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστικό, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά, νευρολογικές ασθένειες κ.α. βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς ακόμη και να διακόψουν τη θεραπεία τους. «Υπάρχουν ασθενείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες για να τους βρούμε ένα κουτί, και φτάνουν σε σημείο να διακόπτουν ή να αλλάζουν τις θεραπείες τους».

    Γίνεται κατάχρηση εξαγωγών

    Μείζον πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Λιβαδάς οι εξαγωγές μεγάλης ποσότητας από τις φαρμακαποθήκες. «Δυστυχώς, τα φάρμακα με το που εισάγονται στη χώρα μας, εξάγονται μαζικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις. Οι εξαγωγές ναι μεν είναι νόμιμες, αλλά γίνεται κατάχρηση και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ελλήνων ασθενών για τους οποίους γίνεται η εισαγωγή των φαρμάκων. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να εξάγεται μόνο το πλεόνασμα» τονίζει ο κ. Λιβαδάς και υποστηρίζει ότι η διακοπή των εξαγωγών, έστω για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Για μας το ιδανικό θα ήταν να σταματήσει κάθε εξαγωγή φαρμάκου, αλλά υπάρχει η νομοθεσία από την Ε.Ε. την οποία επικαλούνται όσοι κάνουν εξαγωγές. Το υπουργείο όμως έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει κάποιες εξαγωγές για φάρμακα απολύτως αναγκαία».

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος
    ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος

    Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την εγκληματική δράση κυκλώματος γιατρών και φαρμακοποιών που διέπρατταν απάτες μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονική συνταγογράφηση. Η συνολική ζημιά ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΑΜΚΑ έγκλειστων στις φυλακές. Αποκαλυπτικοί για τη δράση των κατηγορούμενων είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες

    Για μήνες οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά του κυκλώματος και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία για να σχηματίσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ.

    Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος που συνταγογραφούσε δερματολογικά και μυοσκελετικά σκευάσματα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε Α.Μ.Κ.Α. ανδρών. Σε βάρος των 16 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 8 κακουργήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές:

    • κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ;
    • κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
    • κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
    • κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

    Γιατρός «έγραφε» φάρμακα αξίας εκατομμυρίων σε «αόρατους» ασθενείς

    Φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός που εργαζόταν στην Κύπρο και είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «έγραφε» φάρμακα στους...ασθενείς που υποτίθεται ότι εξέταζε στα Κέντρα Υγείας στα οποία είχε διοριστεί, ενώ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ ο ίδιος στο πόστο του.

    Μόνος του ο 51χρονος γενικός ιατρός κατηγορείται πως έκανε ψευδείς συνταγογραφήσεις αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

    Οι διάλογοι του γιατρού:

    • κατηγορούμενος α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, Δηλαδή αυτή η OZEMPIC κάνει 105€. Εγώ την δίνω εκατό 100€. Έχει και συμμετοχή 25%, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω.
    • κατηγορούμενος β: Μάλιστα.

    Συνταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένειά του

    Μέλη της οικογένειας του 51χρονου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός συνταγογραφούσε «με τη σέσουλα» φάρμακα σε συγγενείς του.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 12.432,48€, 56 φορές στον πατέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 9.552,64€ , 31 φορές στη σύζυγό του με συνολική δαπάνη φορέα 6.251,36€, 18 φορές στον γιο του με συνολική δαπάνη φορέα 3.605,65€ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93€.

    Οι «αόρατοι» ασθενείς

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 51χρονος γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερα από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που δεν διέμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις ή απουσίαζαν στο εξωτερικό.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι άντρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «γείτονες» των ανθρώπων αυτών δεν τους ήξεραν και, φυσικά, δεν τους είχαν δει ποτέ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα που έκλεψε εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ - Εντοπίσαμε ασυνήθιστη συνταγογράφηση, λέει η διοικήτρια
    Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα που έκλεψε εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ - Εντοπίσαμε ασυνήθιστη συνταγογράφηση, λέει η διοικήτρια

    Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων - Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ

    Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που φτάνει τα 3,5 εκατ. τοποθετήθηκε η διοικήτρια του, Θεανώ Καρποδίνη.
    «Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος» δήλωσε η κυρία Καρποδίνη.
    «Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πως τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία» τόνισε.
    Η κυρία Καρποδίνη ευχαρίστησε παράλληλα την Οικονομική Αστυνομία για τη διαρκή και αγαστή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης έως και την εξιχνίαση της δράσης των εν λόγω οργανώσεων.

    Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Οι φάκελοι εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις.

    Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:

    - τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,

    - την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,

    - τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,

    - την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,
    - τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,

    - τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων.

    «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων» υπογράμμισε επίσης η κυριά Καρποδίνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία.

    Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων. Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη».

    Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κυρία Καρποδίνη ανέφερε ότι: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

    Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

    Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

    Ανεξάρτητα με την αποστολή των υποθέσεων στην Αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τις λοιπές ενέργειες για την ανάκτηση της ζημίας του Οργανισμού έναντι όλων των εμπλεκόμενων, τονίζεται σε ανακοίνωση. «Εξυπακούεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί και δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του».

    Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

    Μετά τη δίωξη, η οποία ασκήθηκε μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων την περασμένη Παρασκευή, αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα κατηγορούνται για: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

    Ακόμη, από την εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη και για πλημμελήματα, τα οποία είναι: Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και βία κατά υπαλλήλου. Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αστυνομικές αρχές, οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
  • Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους
    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους

    Με αφορμή την είδηση για την αύξηση των τιμών στα φάρμακα, ο ΠΦΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η απόφαση είναι «στοχευμένη».

    «Η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχολιάζοντας την πολυσυζητημένη αύξηση που ξεκινήσε αυτή την εβδομάδα να εφαρμόζεται σε πάνω από 800 φάρμακα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

    «Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια στοχευμένη αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα της ελληνικής αγοράς, μια αύξηση που χαρακτηρίζεται ως εξορθολογισμός των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων.

    Είναι γεγονός ότι η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα , των οποίων η λιανική τους τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά.

    Είτε λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών για τα συγκεκριμένα σκευάσματα , η ελληνική πολιτεία να εξαναγκαστεί τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ , με τιμές όμως που είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν. Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

    Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επι σειρά ετών , έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε τα παραπάνω προβλήματα.

    Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς
    Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Αναγκαία η αύξηση τιμών στα φτηνά φάρμακα - Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην τιμή αναφοράς

    Στα ύψη η συμμετοχή των ασφαλισμένων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αναγκαία, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς, την αύξηση που σημειώθηκε στα φτηνά φάρμακα, καθώς κινδύνευαν με εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων. Ωστόσο σημειώνει, ότι το πρόβλημα για τους ασφαλισμένους παραμένει στις αλλαγές των τιμών αναφοράς, που αυξάνει κατακόρυφα την συμμετοχή τους και πολλαπλασιάζει το κόστος αγοράς των φαρμάκων.

    Με αυξήσεις από 1 έως 5 ευρώ διατίθενται περί τα 850 σκευάσματα από την αρχή της εβδομάδας. Αν και οι αυξήσεις σημειώθηκαν στα λεγόμενα «φτηνά» φάρμακα, εντούτοις οι αλλαγές στις τιμές αναφοράς, όπου μειώνεται η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων, δημιουργούν ήδη… πονοκέφαλο σε πολλούς ασθενείς που θα αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν τις φαρμακευτικές αγωγές τους.

    Leivadas Sp

    «Η αύξηση σε εκατοντάδες φτηνά φάρμακα ήταν αναγκαία, καθώς αυτά τα φάρμακα ήταν πολύ φτηνότερα και από τις προδιαγραφές της ΕΕ, και βάσει νομοθεσίας έπρεπε να γίνει. Ήταν φάρμακα που είτε είχαν εξαφανιστεί, είτε θα εξαφανιζόντουσαν από την ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές ήταν κάτω του κόστους και οι εταιρείες τα έβγαζαν σε έλλειψη» εξηγεί στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολύ συνηθισμένο φάρμακο, το Τ4 από 2 ευρώ ανέβηκε 3 ευρώ. Δεν είναι μια υπερβολική αύξηση συγκριτικά με την ταλαιπωρία που θα υποστεί ο ασθενείς για να το βρει ή να καταφύγει σε ακριβότερη θεραπεία. Άρα κατά τη άποψή μας ήταν σωστή και αναγκαία αυτή η αύξηση. Σ’ αυτό που είμαστε αντίθετοι και είναι πολύ πιο σημαντικό για τον κόσμο, είναι η συνεχόμενη αύξηση των συμμετοχών, η οποία γίνεται σποραδικά και σιγά-σιγά όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν φτάσει να πληρώνουν πολλαπλάσιες συμμετοχές σε σχέση με παλαιότερα. Και σε ποσά πολύ ακριβότερα από τις αυξήσεις που αναφερόμαστε για τα συγκεκριμένα φάρμακα» σημειώνει ο κ. Λιβαδάς.

    Ο πρόεδρος του ΦΣΗ, εξηγεί ότι οι αλλαγές στην τιμή αναφοράς οδηγεί τους ασφαλισμένους στο να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγωγή τους. «Η τιμή αναφοράς, είναι η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ η οποία συνεχώς μειώνεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Είναι ένα «τρικ» που έχει γίνει για να βοηθά τα γενόσημα φάρμακα αλλά παρασύρει τις τιμές των υψηλών φαρμάκων σε πολύ υψηλότερες συμμετοχές. Παράλληλα λοιπόν με τις αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα, άλλαξαν και οι τιμές αναφοράς που θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές των ασφαλισμένων» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/EyeEm

  • Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών
    Νέα Αριστερά Ηλείας: Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτης των φαρμακευτικών εταιρειών

    Νέες υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα αφού η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας μας να πληρώσουν 30 εκατομμύρια παραπάνω για τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων. Αυτή είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας!

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αντιβιοτικού με λιανική τιμή στα 38 €, που από σήμερα θα διατίθεται στα 88,5 € ή ανοσοσφαιρίνης με τιμή στα 213 €, που πλέον θα διατίθεται στα 976 €.

    Η Νέα Αριστερά, μπροστά στον κίνδυνο της υγειονομικής φτωχοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ριζικά την φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζει και προτείνει:

    • στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων
    • μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα
    • κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή
    • αποτελεσματικό έλεγχο στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, καθώς και των φαρμακαποθηκών
    • διαρθρωτικά μέτρα για την ορθολογική συνταγογράφηση βάσει των πραγματικών αναγκών (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ)
    • εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους

    Το φάρμακο είναι από τα βασικό κοινωνικά αγαθά. Η πρόσβαση σε αυτό δεν μπορεί να εμποδίζεται με κανένα τρόπο και προφανώς όχι με πολιτικές «αριθμών»!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη
    Φάρμακα: Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 800 σκευάσματα από σήμερα - Η απάντηση Γεωργιάδη

    Αυξάνονται οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα από σήμερα μετά την ανατιμολόγηση που έκανε εδώ και κάποιες εβδομάδες ο ΕΟΦ, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η τσέπη των ασφαλισμένων μέσω της συμμετοχής τους για τα σκευάσματα που πρέπει να προμηθευτούν.

    Το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

    Αρχικά γνωστοποιηθήκαν αυξήσεις σε 580 φάρμακα, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από ενστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών, δόθηκαν αυξήσεις σε πολύ περισσότερα σκευάσματα, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 800.

    Φάρμακα που θα δουν αυξήσεις

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σκεύασμα δερματολογικό αντιβιοτικό, που περιέχει τη δραστική ουσία τυροθρισίνη και από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

    Επίσης ένα άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.
    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις αυξήσεις που δόθηκαν θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά περίπου 200 φάρμακα τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές. Για τις εισαγωγές αυτές το ΙΦΕΤ διέθετε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πάντως με εκτενή του ανάρτηση στα social media όπως πάντα, αναφέρει ότι «Οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο @eof_gr. Κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

    Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

    Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν.

    Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας».

    Ψευδής η επιβάρυνση των 30 εκατ. ευρώ

    Ο υπουργός Υγείας πάντως επιχειρεί να διαψεύσει ότι η γενικότερη επιβάρυνση για τους ασθενείς θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, αν και πρόκειται για υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.

    Σημειώνει μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€ είναι απολύτως παραπλανητικοί. Τα Φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα».

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και σε σχετικά παραδείγματα αυξήσεων:

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ακόλουθα σκευάσματα: LASIX: Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3: Φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€ MILITHIN: Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€ URSOFALK: Φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€ ETOPOSIDE: Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο