Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Πόσο θα διαρκέσουν οι δονήσεις; - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμός στην Τουρκία: Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Πόσο θα διαρκέσουν οι δονήσεις; - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία μετά τα 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, με διαρκείς δονήσεις να σημειώνονται ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν ζωντανούς από τα συντρίμμια.

Εύλογα υπάρχει το ερώτημα εάν επηρεάζεται η Ελλάδα από τους ισχυρούς σεισμούς, με τους σεισμολόγους να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Αρχικά, όπως ανέφερε στο Star o Γεράσιμος Παπαδόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου : «Είχαμε δύο σεισμούς 7,8 και 7,6 στο ίδιο ρήγμα, της ανατολικής Ανατολίας, στο συνολικό μήκος του “σπασίματος” του ρήγματος προσεγγίζει τα 300 χιλιόμετρα. Κατά μήκος έχουμε όλες αυτές τις πόλεις που επλήγησαν και τις τεράστιες καταστροφές. Η Τουρκία ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα, κατά τρία μέτρα».

Ο σεισμολόγος εξηγεί πως οι σεισμοί στην Τουρκία προκλήθηκαν από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και η χώρα μας επηρεάζεται κατά βάση από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι στο «κάδρο» επικινδυνότητας, τονίζει.

Το δύο ρήγματα έχουν κοινό σημείο στα βάθη της Τουρκίας στα σύνορα με το Ιράν. Όταν μετακινηθεί το ένα ρήγμα, όπως συνέβη με το ανατολικό, είναι πιθανό να μετακινηθεί και το άλλο. Δε γνωρίζουμε το πότε και με τι μέγεθος. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει μεγαλύτερο μήκος, περίπου στα 1.200 χιλιόμετρα και έχει δώσει σεισμούς 8 Ρίχτερ, το 1939 και 7,5 Ρίχτερ, το 1998», υπογράμμισε.

«Ο ελλαδικός χώρος παραμένει στο κάδρο του ενδεχόμενου επηρεασμού ωστόσο πιθανότερο είναι να επηρεαστούν περιοχές κοντινότερες, όπως σε Τουρκία, Συρία και Κύπρο, είναι 1.200 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.

Τάσσος: Έχουμε ένα σμήνος σεισμών με μεγάλα μεγέθη

Για την έντονη και φονική σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open.

Όπως αναφέρει: «Οι σεισμοί θα συνεχίσουν να γίνονται για αρκετό καιρό, για μήνες. Από ότι φαίνεται αυτοί οι τέσσερις σεισμοί που είχαν μεγέθη 7.8 6.7, 7.5 και 6 δείχνουν πως έχουμε ένα σμήνος σεισμών με μεγάλα μεγέθη. Επομένως θα συνεχιστούν να γίνονται. Είναι τέσσερις εστίες σεισμών, οι δύο είναι πολύ κοντά σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Ο σεισμός που έγινε 11 ώρες μετά ήταν 100 χιλιόμετρα βορειότερα».

Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μεταναστεύσουν λόγω της έντονης δραστηριότητας. «Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Δεν πρέπει να μπαίνουν ειδικά αυτοί που έχουν πάθει ζημιές στα σπίτια τους. Στην Αθήνα με τον 5,9 Ρίχτερ είχαμε 100.000 άστεγους φανταστείτε πόσους θα έχουμε τώρα με τα 7,8 Ρίχτερ είναι 1.000 φορές ισχυρότερος».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια υποψία ή φόβος πως μπορεί να επηρεαστεί κάποιο ρήγμα την Ελλάδα είπε πως «η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Τσελέντης: Η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο -1.000 φορές πιο ισχυρός ο σεισμός από τα 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα το 1999

Ένα πολύ μεγάλο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος» από τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την Αθήνα το 1999, αφήνοντας 100.000 άστεγους.

«Η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων» σημείωσε ο καθηγητής σεισμολογίας.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα (της Τουρκίας) δε θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας» διευκρίνισε.

Για το Ακούγιου ανέφερε ότι «ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα. Εκεί κοντά έχουμε ρήγμα που μπορεί να δώσει 7 με 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε δε, ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός

Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε να επιχειρεί για να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κ. Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ DENIZ TEKIN

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα