Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Από σήμερα στη «μάχη» και η 2η αποστολή της ΕΜΑΚ μετά τη διάσωση 5 ανθρώπων

Σεισμός στην Τουρκία: Από σήμερα στη «μάχη» και η 2η αποστολή της ΕΜΑΚ μετά τη διάσωση 5 ανθρώπων

Το έργο των αποστολών της ΕΜΑΚ θα συνεχιστεί στην επαρχία Χατάι, ενώ οι επίλεκτες δυνάμεις διασωστών θα «σκορπίσουν» σε περιοχές που μέχρι χθες δεν είχαν ερευνηθεί

Ανάμεσα σε πέτρες, χώμα και συντρίμμια οι Έλληνες διασώστες συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους εντοπίσουν, παρόλο που ο χρόνος και οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι εναντίον τους. Χάρη στις επίμονες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, που έστειλε η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, έχουν ανασυρθεί – μέχρι χθες αργά το απόγευμα- πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δυο κορίτσια ηλικίας 7 και 9 ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 20 ετών καθώς και ένας 50χρονος άνδρας.
Ενώ έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, ένα κορίτσι τριών ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 30 ετών και ένας άνδρας 40 ετών. Σήμερα από νωρίς το πρωί στη μάχη για εντοπισμό και διάσωση θα βρίσκεται και η δεύτερη αποστολή της ΕΜΑΚ η οποία θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα στην πόλη Χατάι της Τουρκίας. Η δεύτερη αποστολή είχε αναχωρήσει χθες το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος. Την ομάδα που αποτελεί το δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής διάσωσης που πάει για να βοηθήσει στην Τουρκία συνοδεύουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.
Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Εκτός από τις παραπάνω αποστολές στην Τουρκία βρίσκεται και η Επίλεκτη Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Μίλτο Μπενάκη και 6 διασώστες που είχαν ξεκινήσει οδικώς από την Θεσσαλονίκη για τα Άδανα, έπειτα από πρόσκληση της AFAD (Τουρκική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών). Με τη συνοδεία και της οδηγίες της AFAD, η ΕΠΟΜΕΑ Θεσσαλονίκης θα συνδράμει στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας με Drone και δύο σκύλους διασώστες.
«Η ελπίδα μας είναι να βρούμε έστω και μια ζωή. Είμαστε εδώ με μια κρυφή ελπίδα, να βρούμε ζωντανούς στα χαλάσματα» ανέφερε στο protothema.gr ο Μίλτος Μπενάκης. Παράλληλα σήμερα αναχωρούν από την χώρα μας και μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Διασωστών Ελλάδος. Η ομάδα που θα φύγει σήμερα με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), θα αποτελείται από 35 άτομα και μαζί τους θα έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια. «Θα πάμε στα Άδανα σε περιοχές που δεν έχουν ψάξει ακόμη. Θα ερευνήσουμε πολυκατοικίες όπου βρίσκονται θαμμένα δεκάδες άτομα. Πάμε χωρίς να ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Εκεί που θα πάμε εμείς έχει χιόνι, ενώ στα Άδανα έχει πολύ κρύο και παγωνιά», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης στο protothema.gr.
Το έργο των αποστολών της ΕΜΑΚ θα συνεχιστεί στην επαρχία Χατάι, ενώ οι επίλεκτες δυνάμεις διασωστών θα «σκορπίσουν» σε περιοχές με πολυκατοικίες που μέχρι χθες δεν είχαν ερευνηθεί και υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες άτομα θαμμένα. Εκτός από το χρόνο οι Έλληνες διασώστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τις πολικές θερμοκρασίες, το χιόνι και τον πάγο.

Η 20χρονη Αϊρίν
Η Αϊρίν βρισκόταν για περισσότερες από 48 ώρες κάτω από τα χαλάσματα σε βάθος 10-15 μέτρων. Με όσες δυνάμεις είχε φώναζε για βοήθεια, όταν οι Έλληνες διασώστες την άκουσαν και ρίχτηκαν στον αγώνα με τον χρόνο για να φτάσουν κοντά της και να την απεγκλωβίσουν. Μετά από ώρες επίμονων προσπαθειών και δυσκολιών τελικά το κατάφεραν. Οι στιγμές που περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματικά συγκινούν. Ο Έλληνας διασώστης κρατούσε το χέρι της 20χρονης η οποία δεν μιλούσε αγγλικά και της έδινε κουράγιο για όσες ώρες προσπαθούσαν να την βγάλουν από τα συντρίμμια.
Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν τέτοια που η νεαρή γυναίκα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, ζητούσε με νοήματα να ακρωτηριάσουν το πόδι της καθώς βρισκόταν για πάνω από 48 ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο κ. Αρτοποιός ανέφερε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση που είχε με το MEGA «Η κοπέλα δεν αφήνει, πραγματικά έχει γαντζωθεί πάνω στον διασώστη, ένα δοκάρι της έχει φρακάρει το πόδι της. Θα βγει ζωντανή, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε το πόδι της. Νομίζω ότι θα είναι η 5η διασωθείσα που θα καταγράψει αυτή την επιτυχία η ελληνική αποστολή. Σας μεταφέρω μόνο μία εικόνα, που μου μετέφερε ο πρώτος διασώστης μπροστά. Είχε έναν μετασεισμό και έπρεπε να βγουν τα παιδιά έξω» είχε συμπληρώσει ο κ. Αρτοποιός. «Προσπαθεί με νοήματα να έχει μια επαφή με τον διασώστη μας. Έχει γαντζωθεί πάνω στο χέρι του και προσπαθεί με κάθε τρόπο ο διασώστης να της δώσει κουράγιο που χρειάζεται, την ψυχολογική υποστήριξη. Η γυναίκα αυτή είναι ταλαιπωρημένη. Μας είπε μόνο πώς τη λένε, γιατί δεν ξέρει αγγλικά» ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.
Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίστηκαν και σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι. Οι Έλληνες διασώστες άκουσαν τις φωνές ενός μικρού κοριτσιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο όπου είναι παγιδευμένο. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν συγκλονιστική. Η μικρή βρισκόταν κάτω από το σώμα της νεκρής μητέρας της η οποία προσπάθησε να προστατέψει το παιδί της όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους. Συντρίμμια αλλά και το σώμα της γυναίκας εγκλώβισαν το πόδι του παιδιού και οι διασώστες επιχείρησαν να το απεγκλωβίσουν. Τις προσπάθειές τους διέκοψε ένας ισχυρός μετασεισμός που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους η ζωή. Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε και είχε αίσιο τέλος για το παιδί, το οποίο επικοινωνούσε με τους «ήρωες» του.
Εκτός από τους Έλληνες διασώστες έτοιμοι να συνδράμουν είναι και ομάδες γιατρών που θα μεταβούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία απηύθυνε έκκληση στα μέλη της να συντρέξουν τους κατοίκους των δύο χωρών, δεκάδες γιατροί δήλωσαν έτοιμοι να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές.
Η ΟΕΝΓΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές, όπως και με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα και αναμένεται απάντηση από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών υποδοχής της ιατρικής αποστολής.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για νοσοκομειακούς γιατρούς η ΟΕΝΓΕ ζητεί από το υπουργείο Υγείας να χορηγηθεί ειδική άδεια που δε θα προσμετρηθεί σαν κανονική σε όσους θα συμμετέχουν στην ιατρική αποστολή και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Επίσης, ο χρόνος συμμετοχής στην αποστολή των ειδικευόμενων γιατρών να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.
Τέλος, ζητεί η ΟΕΝΓΕ να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια για την αποστολή του αίματος που συλλέγεται από τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup