Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 12:34

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα πάνω από 12% παρά την ύφεση της πανδημίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επιπτώσεις από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας και της αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη περίθαλψη

Στο 12,3% έφτασε η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τη στιγμή που στα δύο τρίτα της Ευρώπης δεν υπήρχαν επιπλέον θάνατοι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας να είναι αρνητικός, πέφτοντας στο -2,3%.

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα καταγράφηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Πορτογαλία (6%), Ολλανδία και Ισπανία (από 4% στην κάθε μία), στη Μάλτα (2%) και στην Ιταλία, Ιρλανδία και Αυστρία (1% η κάθε μία). Ελλάδα και Κύπρος έρχονται πρώτες σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

«Το δυσθεώρητο αυτό ποσοστό για τη χώρα μας, δείχνει την πλήρη ανεπάρκεια του συστήματος υγείας», επισημαίνει ο γενικός της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, και τονίζει ότι «με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την τριετία 2020-2022 καταγράφηκαν 45.607 παραπάνω θάνατοι στη χώρα μας, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι από κορονοϊό την ίδια περίοδο ήταν 35.057 άτομα, αφήνοντας άλλους 10.550 επιπρόσθετους θανάτους να αποδίδονται σε άλλες παθήσεις, πλην κορονοϊού.

Τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν τίποτα άλλο από την κατάρρευση στη λειτουργία του συστήματος περίθαλψης. Κι αυτό γιατί στη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ουδέποτε ξεπέρασαν τους 5.000 και οι διασωληνωμένοι ουδέποτε ξεπέρασαν τους 900.

Η επιπλέον θνησιμότητα από κορονοϊό δεν οφειλόταν σε θέματα εμβολιασμού, επιδημιολογικής επιτήρησης και άλλες σοβαρές παραμέτρους, αλλά στην αδυναμία του συστήματος να καλύψει τους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης. Τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτές».

Κορονοϊός

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, σε συνήθεις συνθήκες, στα νοσοκομεία οι ασθενείς συνοδεύονται από τους συγγενείς τους. Κατά την νοσηλεία όμως ασθενών με κορονοϊό, δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε συνοδούς και μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό μπορούσε να ελέγξει τους νοσηλευόμενους. Όμως όταν υπάρχουν ελάχιστοι νοσηλευτές, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.

Αντίστοιχα, το σύστημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη όλων όσοι χρειάζονταν διασωλήνωση και εντατική μονάδα. Έτσι, όσοι διασωληνώνονταν σε θαλάμους αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα, συν το δύσκολο στάδιο της νόσου που αντιμετώπιζαν.

Λοιπές παθήσεις

Την ίδια περίοδο, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως με τη μονομερή ενασχόληση των νοσοκομείων με τον κορονοϊό, τα χειρουργεία περιορίστηκαν κατά 80%, μέτρο το οποίο δεν τηρήθηκε – ευτυχώς – απόλυτα, καθώς η υπερβάλλουσα θνησιμότητα θα ήταν ακόμη περισσότερο αυξημένη με την εγκατάλειψη στην παρακολούθηση χρονίων νοσημάτων.

Όσο για την κάλυψη των περιστατικών που αναζητούσαν βοήθεια στο νοσοκομείο, η εφημέρευση άσχετων με τις λοιμώξεις ειδικοτήτων γιατρών, ήταν επικίνδυνη και για το λόγο αυτό έγιναν και σχετικές αναφορές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα της πανδημίας πρέπει να προστεθούν και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μείωση προσδόκιμου ζωής

Καταλήγοντας ο κ. Παπανικολάου, επεσήμανε ότι «όλα τα παραπάνω – σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μελετών που βρίσκονται υπό εξέλιξη – δείχνουν μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας, κατά ενάμισι με δύο έτη.

Ένα τέτοιο γεγονός, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από μια τεράστια επιδημιολογική καταστροφή, πόλεμο, λιμό – συνέβη τελευταία φορά όταν κατέρρευσε η π. Σοβιετική Ένωση.

Στη χώρα μας όμως, η εικόνα αυτή οφείλεται στην παρατεταμένη απαξίωση του συστήματος, του οποίου η στελέχωση είναι μειωμένη σε σύγκριση με την εποχή πριν τα μνημόνια, το 2009, σε μια εποχή που οι ανάγκες του πληθυσμού έχουν πολλαπλασιαστεί».

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Συντάξεις: Η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 5 δισ. το 2023 φέρνει μεγαλύτερες αυξήσεις το 2025
    Συντάξεις: Η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 5 δισ. το 2023 φέρνει μεγαλύτερες αυξήσεις το 2025

    Άμεσο κέρδος 0,2% στις συντάξεις με τελική αύξηση 2,4% το 2025 - Λύθηκε και το πρόβλημα με την «βόμβα χρέους» από τη Eurostat

    Πολλαπλά κέρδη για όλους φέρνουν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, για την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα. Η ελληνική οικονομία «ψήλωσε» πέρυσι 5 δισ. περισσότερο από όσο είχε ανακοινωθεί, έχοντας πραγματική ανάπτυξη 2,3% το 2023, και όχι 2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Μαζί με την εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 όμως, αλλάζουν προς τα πάνω και μια σειρά δεδομένα με τα οποία πορευόταν η χώρα.
    Τα βασικότερα όλων είναι τα εξής:

    • Άμεσο κέρδος 0,2% θα έχουν οι συνταξιούχοι που, όπως όλα δείχνουν, θα λάβουν αύξηση 2,4% το 2025 και όχι 2,2% που θα είχαν, αν δεν άλλαζαν χθες τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας.

    Στην πράξη, η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ (κατά 0,3%) επιπλέον από όσο είχε αρχικά ανακοινωθεί πριν 6 μήνες, «μεταφράζεται» αυτομάτως σε μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων. Αιτία είναι ο νόμος Κατρούγκαλου και ο κανόνας ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δίνονται προκαταβολικά κάθε χρόνο με βάση τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό, αλλά «διορθώνονται» απολογιστικά τον επόμενο χρόνο.

    Από 1.1.2024 οι συνταξιούχοι πήραν αυξήσεις, με βάση την εκτίμηση που έκανε τον Οκτώβριο πέρυσι η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό για άνοδο ΑΕΠ 2,4% το 2023. Τον Μάρτιο του 2024 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε (1η εκτίμηση) ότι το ΑΕΠ το 2023 δεν αυξήθηκε 2,4% αλλά 2%. Αυτό σημαίνει ότι στις αυξήσεις που θα δοθούν από 1.1.2025, θα έπρεπε να αφαιρεθεί το 50% της Ανάπτυξης που προβλέφθηκε αλλά δεν ήρθε. Θα «κόβονταν» δηλαδή 0,2 μονάδες, από την αύξηση του 2025.

    Αυτό «διορθώθηκε» χτες, όμως, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε το ΑΕΠ στο 2,3%. Η διαφορά από την περσινή πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται αμελητέα και δεν θα αφαιρεθεί το 2025. Και με βάση τις νέες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2025, οι τελικές αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 2,4%, χωρίς τη μείωση που θα είχαν αν είχαν πέσει έξω οι προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ για το ΑΕΠ.

    • Η χώρα γλιτώνει τη «βόμβα χρέους» που -κατά πολλούς- την απειλούσε. Πρόκειται για τη στατιστική αλλαγή στους κανόνες της Eurostat που, αν τελικώς επιβληθεί και εφαρμοστεί, θα υποχρεώνουν τη χώρα να εμφανίζει -και αναδρομικά κιόλας- στο δημόσιο χρέος της, αναβαλλόμενους τόκους δανείων που έχουν περίοδο χάριτος πληρωμής από το 2032 και μετά!

    Αν και αφορά στατιστική απεικόνιση χωρίς πραγματικό κίνδυνο για τους επενδυτές (ενώ αντιθέτως ο κίνδυνος αυτός έχει προβλεφθεί και αντιμετωπιστεί σε όλες τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους –DSA), υπήρχε ανησυχία στην Αθήνα ότι με την αλλαγή αυτή θα χαλούσε στο εξωτερικό η εξαιρετική εικόνα μείωσης του ελληνικού χρέους, που δείχνει ότι πέφτει στο 153,7% φέτος, και ακόμα χαμηλότερα στα επόμενα χρόνια.

    anaptixi-pinakas
    Τώρα όμως, εξαιτίας της αναθεώρησης του ΑΕΠ, ο κίνδυνος για τη χώρα μηδενίζεται! Ό,τι και να γίνει, το 2024 το χρέος θα παραμένει -στατιστικά και λογιστικά- σχεδόν στο 153,7%, ακολουθώντας την ίδια πορεία μείωσης. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό συνεπάγεται ότι σε συνδυασμό με την αποπληρωμή των δανείων (ύψους 7,9 δισ. ευρώ από τον ου GLF), απορροφάται σχεδόν στο σύνολό της η επίδραση από τυχόν αναδρομική συμπερίληψη των τόκων του EFSF στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

    anaptixi-pinakas2
    Όλα τα παραπάνω αφορούν το μέλλον.

    Η αναδρομική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 όμως, δείχνει και κάτι παραπάνω: ότι η χώρα έχει συνεχώς πλέον «ανάπτυξη πάνω στην ανάπτυξη», παρόλες τις κρίσεις που ξεσπάνε διεθνώς. Ακολουθώντας κανόνες σταθερότητας, μπορεί να τα πηγαίνει όλο και καλύτερα, όχι μόνο εν σχέσει με τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών, αλλά καλύτερα και από τα προκαταρκτικά απολογιστικά στοιχεία.

    Με τις συνεχείς εκπλήξεις αυτές (μαζί και με τη χθεσινή από την ΕΛΣΤΑΤ), διαπιστώνεται τελικά ότι:

    1. το ονομαστικό ΑΕΠ του 2023 ήταν 225,2 δισ. ευρώ και όχι 220,3 δισ. όπως εκτιμήθηκε τον Μάρτιο.

    2. το 2023 οι επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν 6,6% και όχι 4% όπως διαφαινόταν αρχικά.

    3. συνολικά στην πενταετία 2019-2023 το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας είχε αύξηση 6,8%, και όχι 5,8% όπως φαινόταν. Την ίδια περίοδο η Ευρωζώνη είχε ανάπτυξη πραγματικού ΑΕΠ μόλις 3,5%.

    anaptixi-pinakas3
    4. Παρά την παγκόσμια ύφεση του 2020 (-9,2% του ΑΕΠ στη χώρα μας) στα έτη 2019-2023 η Ελλάδα «τρέχει» με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% (!) και όχι 1,7% που ήταν η ως τώρα «επίσημη» εικόνα της χώρας.

    anaptixi-pinakas4
    5. Η Ελλάδα είχε την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη (EE-27). Με βάση της αναθεώρηση του ΑΕΠ, στη διετία 2022-2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8%, αντί 2,5% που αρχικά εκτιμήθηκε. Συνολικά στην πενταετία, η σωρευτική ανάπτυξη του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ έφτασε στο 8,7%, αντί 7,8% που ήταν η ως τώρα εκτίμηση.

    anaptixi-pinakas5
    «Δεν ισχυρίζεται, φυσικά, κανείς ότι η χώρα μας έγινε ξαφνικά οικονομική υπερδύναμη», όπως δήλωσε με αφορμή την αναθεώρηση ο Κωστής Χατζηδάκης. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα ότι «δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή την πρόοδο και να προχωρήσουμε μπροστά με μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο μια σύγχρονη και δίκαιη οικονομία με ενίσχυση των εισοδημάτων, στήριξη της επιχειρηματικότητας και περισσότερες ευκαιρίες για όλους».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της Eurostat είναι σαφή και διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της Eurostat είναι σαφή και διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη

    Πάνω από ένας στους τέσσερις στην Ελλάδα απειλείται με φτώχεια - «Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο πιο ‘κοντά’ στην Ευρώπη οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται, με 26%, στην τέταρτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και προσθέτοντας πως «καταφέρνει δε να περάσει μόνο τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και (οριακά) την Ισπανία».

    Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, τα στοιχεία είναι σαφή: «ένας στους 4 πολίτες στη χώρα μας αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας».

    «Στη φτώχεια περιοχή που επισκέφθηκε με αναπτυξιακά ταρατατζούμ ο Μητσοτάκης»

    Επισημαίνει, μάλιστα, πως τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: «την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα (με κίνδυνο φτώχειας για το 35,2% του πληθυσμού), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%), την οποία επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα με αναπτυξιακά ταρατατζούμ άνευ αντικρίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά υπουργικού κλιμακίου».

    «Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: In.gr
  • Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ
    Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ

    Φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση αντιμετωπίζουν 94,6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.

    Κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διέτρεχαν 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21,4% του πληθυσμού) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    Την προηγούμενη χρονιά οι πολίτες της ΕΕ αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

    Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).

    Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στην αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

    Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ ήταν 11,9%.

    Η αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις περιφέρειες των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.

    Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφηκαν το 2023 στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κενές θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο
    Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κενές θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο

    Το συμπέρασμα προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία τρίμηνη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής

    Στις 53.814 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

    Οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στον κλάδο του Τουρισμού (16,4%), στο Δημόσιο Τομέα (Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση) (14,6%) και στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (13,7%).

    Οι κενές θέσεις εργασίας

    Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία περιλαμβάνει η τελευταία τρίμηνη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν στο άμεσο μέλλον, δηλαδή αυτές που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών. Εξαιρούνται ο πρωτογενής τομέας και οι δραστηριότητες των νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

    Η αναντιστοιχία αυτή αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

    Η έρευνα

    Τα βασικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.600 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:

    Νέες θέσεις λόγω ανάπτυξης: Οι περισσότερες επιχειρήσεις (52,4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τακτικές ανάγκες τους λόγω ανάπτυξης (είτε από την αύξηση των πωλήσεων είτε από την επέκτασή τους χάρη στην έγκριση χρηματοδοτήσεων) παρά για την κάλυψη προσωρινών/εποχικών αναγκών.

    Δυσκολία εύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού: Το 76,7% των επιχειρήσεων της έρευνας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, με κύριους παράγοντες την απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.

    Η ζήτηση επικεντρώνεται σε νέους εργαζόμενους: Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη προσωπικού με μικρή προϋπηρεσία (έως πέντε έτη), πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση), ανεξαρτήτως φύλου και προσφέρουν μισθό έως 1.500 ευρώ. Η ζήτηση δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων: οι περισσότερες επιχειρήσεις (43,4%) αναζητούν επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης με τη αναζήτηση ανειδίκευτων εργατών να ακολουθεί (26,6%).

    Κίνητρα για νέους εργαζόμενους: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρουν την απόκτηση εμπειρίας και το χτίσιμο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόμενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού. Το 44,5% των επιχειρήσεων θεωρεί τις αυξημένες απολαβές ως το επόμενο πιο βασικό κίνητρο.

    Επαναπατρισμός νέων εργαζομένων: Το 14,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προσλάβει άτομα που επαναπατρίστηκαν κατά την τελευταία τριετία, δείχνοντας μία μικρή τάση για σταδιακή επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό.

    Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των μισθών: Το 56,7% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι χρειάζεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και οικονομικής φύσεως αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 9,5% υποχώρησε τον Αύγουστo το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Αύγουστο 2023 και 9,9% τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 444.402 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 90.496 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (16,9%) και κατά 17.551 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (3,8%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% από 15,1% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες στο 7,7% από 8,6%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 19,4% από 28,3% τον Αύγουστο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,9% από 10,4%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.252.488 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 103.054 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (2,5%) και κατά 30.064 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,7%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.076.851 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 41.278 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,3%) και κατά 14.749 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,5%).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δημογραφικό: Ανησυχία για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Το 2023 οι θάνατοι ήταν 56.646 περισσότεροι από τις γεννήσεις
    Δημογραφικό: Ανησυχία για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Το 2023 οι θάνατοι ήταν 56.646 περισσότεροι από τις γεννήσεις

    Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,1% έναντι του 2022 – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση γάμων, μεγάλη αύξηση των συμφώνων συμβίωσης και αύξηση των διαζυγίων

    Ακόμη περισσότερο μικραίνει η χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που κατέγραψε το 2023 56.646 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις (το νούμερο ήταν 64.706 το 2022).
    Η έρευνα δείχνει επίσης μείωση των γάμων και μεγάλη αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, όπως και αύξηση των διαζυγίων.
    Ειδικότερα, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2023 ανήλθαν σε 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 76.095 (39.305 αγόρια και 36.790 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών, οι οποίες κατά το 2023 ανήλθαν σε 432, μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 446.
    Οι θάνατοι ανήλθαν σε 128.101 (64.898 άνδρες και 63.203 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2022 που ήταν 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,1 το 2022 σε 3,5 το 2023.

    Οι γάμοι ανήλθαν σε 40.351 (21.402 θρησκευτικοί και 18.949 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,9% σε σχέση με το 2022, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 43.355 γάμοι (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 15.069, παρουσιάζοντας αύξηση 17,4% σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 12.840 σύμφωνα. Στα σύμφωνα συμβίωσης του 2023 περιλαμβάνονται 262 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 121 μεταξύ γυναικών.

    Στο 37,5 η αναλογία διαζυγίων ανά 100 γάμους

    Τα διαζύγια ανήλθαν σε 15.114, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2022 (14.477 διαζύγια). Αναφορικά με τον τύπο διαζυγίου, οκτώ στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία είναι συναινετικά. Το 2023, εκδόθηκαν 12.214 συναινετικά (80,8%) και 2.044 κατ' αντιδικία διαζύγια (13,5%), ενώ για 856 διαζύγια (5,7%) δεν δηλώθηκε ο τύπος διαζυγίου. Οι περισσότερες αποφάσεις διαζυγίων για τους άντρες αφορούσαν την ομάδα ηλικιών 45- 49 ετών (20,1%), ενώ για τις γυναίκες την ομάδα ηλικιών 40- 44 ετών (21,3%). Το 66,1% των διαζυγίων που εκδόθηκαν πέρυσι αφορά σε γάμους που διήρκησαν 10 και πλέον έτη (9.990 διαζύγια).

    Τέλος, η αναλογία διαζυγίων ανά 100 γάμους ήταν 37,5 το 2023, από 33,4 το 2022, από 34,2 το 2021, από 41,2 το 2020 και από 32,1 το 2019.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι ξόδεψαν οι Έλληνες καταναλωτές σε στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες στα νοικοκυριά
    Τι ξόδεψαν οι Έλληνες καταναλωτές σε στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες στα νοικοκυριά

    Περίπου 1.685 ευρώ χρειάστηκε να ξοδέψουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα για κάθε μήνα του 2023, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε στέγαση, διατροφή και υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ειδικότερα, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών της χώρας για αγορές ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 5,3%, σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2022.

    Μάλιστα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, φαίνεται πως αφορά:

    • στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%),
    • στη στέγαση (14,1%) και
    • στις μεταφορές (13,1%),

    Ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.

    1.jpg

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα.

    Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

    Αναφορικά με τις μεταβολές στη μέση μηνιαία κατανάλωση ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, μεταξύ 2022 και 2023, σε όλες τις κατηγορίες της ομάδας ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών παρατηρούνται μειώσεις, ως παρακάτω:

    • ελαιόλαδο 13,6%
    • οινοπνευματώδη ποτά 12,7%
    • ψάρια 11,8%
    • ρύζι 10,7%,
    • τυρί 6,1%
    1727434207079-293613102-11.jpg
    Ο χάρτης των δαπανών

    Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές φαίνεται πως δαπανούν κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

    • Αγροτικές περιοχές: 1.386 ευρώ /μήνα
    • Αστικές περιοχές: 1.769 ευρώ /μήνα

    Τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 115,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος το 69,5% αυτής.

    Το 2023, σε σύγκριση με το 2022, τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους κατά μέσο όρο 13,6%, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 12,6%. Μείωση κατά 2,9% παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    1727434408919-285743290-1.jpg
    Αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας

    Η μέση μηνιαία ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία παρουσίασε αύξηση σε:

    • υγραέριο 11,7%
    • φυσικό αέριο 7,2%,

    και μείωση σε:

    • ηλεκτρική ενέργεια 9,2%
    • υγρά καύσιμα 4,2%
    • στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κ.λπ.) 3,8%.

    Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 57,8%.

    Το 39,9% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν καλοριφέρ πετρελαίου για θέρμανση και το 17,9% φυσικό αέριο, ενώ το 0,4% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει θέρμανση.

    Το 75,8% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί συσκευή κλιματισμού (για ψύξη, ενώ το 19% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει ψύξη.

    O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού

    O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσης την αγορά (17,4% το 2022), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 13,8% του πληθυσμού (13,4% το 2022), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

    Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 31,9% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.

    Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, ενώ τα μη φτωχά το 19,6%.

    Πηγή: cnn.gr

  • «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα
    «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα

    Τις υψηλότερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά σημείωσαν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurostat.

    Μετά τον πληθωρισμό, που σε όλη την Ευρώπη πέφτει και στην Ελλάδα ανεβαίνει, η χώρα μας καταγράφει άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: Ενώ οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα μειώνονται, στην Ελλάδα αυξάνονται και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλα τα κράτη-μέλη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ μειώθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις. Οι μενεκροές, δηλαδή οι τιμές παραγωγού, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 3%. Αντιθέτως στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%.

    Οι δε εισροές, δηλαδή οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται για να παραχθούν τα αγροτικά προϊόντα, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές – μειώθηκαν κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, παραδέχεται η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξισορρόπηση τιμών, αλλά όχι στην Ελλάδα

    Μετά από μια περίοδο απότομης αύξησης των αγροτικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των τριών πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα των ανατιμήσεων επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών παραγωγού και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021. υπογραμίζει η Εurostat.

    Στην Ελλάδα πάλι, η αποκλιμάκωση στις τιμές ειροών είναι πολύ πιο αργή από ό, τι στην υπόλοιπη Ε.Ε, με μείωση μόλις -2,80%, που δεν είναι ικανή να εξισορροπήσει τις υπέρογκες ανατιμήσεις των προγούμενων ετών, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.

    Αντίρροπες τάσεις

    Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει αντίρροπες τάσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο (+41%) και στις πατάτες (+10%).

    Σε γενικές γραμμές, υπήρξαν ήπιες μεταβολές στις τιμές των οπωροκηπευτικών, με ανατιμήσεις 3% συνολικά για τα φρούτα και μικρή υποχώρηση -1% για τα λαχανικά.

    Εντός όμως της κατηγορίας υπήρξαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις: Για παράδειγμα οι τιμές στα λεμόνια μειώθηκαν κατά -48%, ενώ στα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα αυξήθηκαν κατά +51%. Στα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και στις τομάτες (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).

    Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).

    Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

    Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, με 60,75%, έναντι 41% στην Ε.Ε.

    Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

    Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11% η καθεμία).

    Πρώτη από το τέλος η Ελλάδα, με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών σε όλη την ΕΕ

    Το ακριβότερο ελαιόλαδο

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις πανευρωπαϊκά στο ελαιόλαδο (από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), με 60,75% αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

    Αν λάβουμε υπ’όψιν ότι τα τρία προηγούμενα τρίμηνα έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις από 80% ως 97%, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές στη λιανική θα διατηρηθούν, με το επιχείρημα (ή τη δικαιολογία) ότι ακόμα διατίθεται στην αγορά το «περσινό», ακριβά αγορασμένο από τους παραγωγούς ελαιόλαδο. Βέβαια, οι παραγωγοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι πέρυσι συνέβη το αντίθετο: Το ελαιόλαδο που αγοράστηκε σε τιμές 5 ευρώ (πριν σκαρφαλώσει στα 8 και 9) πουλήθηκε μετά από διαδοχικά καπέλα ως και 15 ευρώ στη λιανική.

    Πλημμύρα ειαγωγών

    Στην Ελλάδα, ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα που υπάρχουν μειώσεις τιμών, αυτές είναι από μικρές ως ελάχιστες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, τα ελληνικά λεμόνια είναι μόλις -1% φθηνότερα από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (και συχνά δυσεύρετα), ενώ οι τιμές στα ισπανικά υποχώρησαν κατά -58%. Οι ελληνικές τομάτες πωλήθηκαν φέτος από τον παραγωγό σχετικά φθηνότερα (-7%). Όταν όμως οι τιμές τους στην Ολλανδία και Ισπανία έχουν πέσει από -46% ως -53%, δεν είναι να απορεί κανείς που τα ράφια των σουπερμάρκετ γεμίζουν με τις ομοιόμορφες σε χρώμα και μέγεθος, αλλά αδιάφορες σε γεύση, εισαγόμενες τομάτες.

    Οι αιτίες της ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα

    Πριν ρίξουμε το ανάθεμα για τις υψηλές τιμές στον Έλληνα παραγωγό, πρέπει να εξετάσουμε τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μία από τις αιτίες που τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ακριβότερα είναι και η μειωμένη παραγωγή, καθώς ο πρωτογενής τομέας απαξιώνεται και η ύπαιθρος ερημώνει. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις αιτίες που οι σοδειές φθίνουν, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

    Για το γεγονός ότι οι αγρότες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις πλημμύρες, τους καύσωνες και τη λειψυδρία, δε φταίει το «κακό το ριζικό μας» αλλά και ανθρωπογενείς παράγοντες, με βαρύτατες τις ευθύνες της πολιτείας.

    Όταν υπάρχει σύσταση στους γεωργούς στα νησιά να μην ποτίζουν γιατί δε φτάνει το νερό για τις πισίνες και τα ξενοδοχεία, όταν ντόπιες ποικιλίες, συχνά μοναδικές στον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση, και επελαύνουν οι μεταλλαγμένοι σπόροι, όταν οι αγρότες στη Θεσσαλία ακόμα δεν έχουν ανακάμψει από τις πληγές του Ντάνιελ, είναι αναπόφευκτο η ντόπια παραγωγή να μαραζώνει, και να πλυμμηρίζει η αγορά με εισαγωγές.

    Αν σε αυτά προσθέσουμε την υστέρηση σε υποδομές, την έλλειψη οικονομιών κλίμακας – που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με μια ορθολογική ανάπτυξη των συνεταιρισμών, τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις στρεβλώσεις στην αλυσίδα των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών ούτε για ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο